28 March 2024

"In mintea stramba si lucrul drept se stramba"
- parintele Arsenie BOCA

ABUZUL DE PUTERE DIN CSM, FOLOSIT LA INDREPTAREA LEGII – Exclusiv. Iata amendamentele adoptate la viitoarea Lege privind Consiliul Superior al Magistraturii. Se instituie dispozitii clare pentru a se evita episodul “Buda”, cand majoritatea din CSM a incalcat legea si a refuzat sa faca alegeri pentru locul vacantat dupa pensionarea judecatoarei Mariana Ghena. Recuzarea membrilor CSM ramane posibila, dar de comisia parlamentara speciala a trecut o anomalie cat casa (Document)

Scris de: George TARATA | pdf | print

19 September 2022 16:03
Vizualizari: 5520

Lumea Justitiei prezinta in exclusivitate forma viitoarei Legi privind Consiliul Superior al Magistraturii, propusa de ministrul Justitiei Catalin Predoiu (foto), asa cum a fost aceasta adoptata de comisia speciala parlamentara de dezbatere a noilor Legi ale Justitiei. Prezentam amendamentele la lege adoptate de comisia speciala, prin care s-a modificat forma noii Legi privind CSM trimisa de Guvernul Romaniei, cat si amendamentele respinse. Toate modificarile aduse in comisia speciala sunt atasate la finalul articolului. Evidentiem insa doar doua aspecte extrem de importante rezolvate de parlamentarii din comisie, unul in totalitate, celelalt cam pe jumatate.


 

Astfel, situatia creata de majoritatea care conduce actualul Consiliu Superior al Magistraturii a fost folosita pentru indreptarea Legii privind CSM. Ne referim la abuzul de putere comis de gruparea care azi controleaza CSM si care, cu incalcarea evidenta a Legii 317/2004 privind Consiliul Superior al Magistraturii, a refuzat sa organizeze alegeri pentru locul ramas vacant dupa pensionarea judecatoarei Mariana Ghena, loc ocupat in prezent de interimarul Marian Buda, sfarsind prin a fi obligata de Curtea de Apel Targu Mures sa treaca la organizarea de alegeri (click aici pentru a citi).

Ei bine, asemenea episoade nu vor mai fi posibile in viitor. Asta intrucat un amendament adoptat in comisie prevede ca alegerile pentru locul ramas vacant in CSM trebuie sa se desfasoare in termen de cel mult 30 de zile. Un amendament care a fost introdus, credem noi, tocmai din cauza a ceea ce s-a intamplat in acest an in CSM, cand majoritatea a refuzat sa faca alegeri pentru locul vancantat de pensionarea Marianei Ghena.


Iata amendamentul propus de PNL si votat de comisie:

Art.61 - (1) In cazul incetarii calitatii de membru al Consiliului Superior al Magistraturii inainte de expirarea mandatului, pentru locul ramas vacant se organizeaza noi alegeri, potrivit procedurii prevazute de lege, in termen de cel mult 30 de zile de la vacantare”.


In varianta initiala a viitoarei Legi privind Consiliul Superior al Magistraturii, cea trimisa de Guvernul Ciuca in Parlament, la fel ca in actuala forma a Legii 317/2004, nu era prevazut niciun termen in care sa se organizeze alegerile pentru locul vacantat in CSM: „Art.61. - (1) In cazul incetarii calitatii de membru al Consiliului Superior al Magistraturii inainte de expirarea mandatului, pentru locul ramas vacant se organizeaza noi alegeri, potrivit procedurii prevazute de lege”.

De altfel, lipsa unui termen a contribuit la randul sau, pe langa abuzul de putere si aroganta majoritatii din actualul CSM, la nesocotirea legii de catre membrii care detin puterea in prezent in Consiliu, acestia refuzand sa organizeze alegeri pentru locul ramas vacant in ianuarie 2022 dupa pensionarea judecatoarei Mariana Ghena, si ocupat in prezent, in calitate de membru interimar, de judecatorul Marian Buda (alegeri care, daca ar fi fost organizate, ar fi putut fi castigate chiar de interimarul Buda). Or, introducerea unui termen clar in care sa se organizeze alegeri face practic imposibila eludarea legii si orice alta explicatie din partea celor care ar refuza sa puna in practica obligatiile legale.


Recuzarea membrilor CSM va fi posibila. De Comisie a trecut o anomalie cat casa


O alta problema rezolvata este cea privind recuzarea membrilor CSM in cadrul procedurilor disciplinare. Asa cum deja Lumea Justitiei a scris, in varianta Legii privind CSM adoptata de Guvernul Ciuca si trimisa in Parlament se stabilea ca recuzarea judecatorilor si procurorilor din sectiile disciplinare ale CSM era inadmisibila, asta desi sectiile disciplinare ale CSM au rol de instante, si judeca dupa Codul de procedura civila acolo unde recuzarea judecatorilor este posibilia.


Iata forma initiala propusa de ministrul Justitiei si Guvernul Ciuca:

Art. 51 - (7) Cererea de recuzare a membrilor sectiilor in materie disciplinara este inadmisibila. Membrii sectiilor participa la sedintele sectiilor in materie disciplinara, cu exceptia situatiilor in care actiunea disciplinara ii vizeaza pe acestia, sotul sau rudele lor pana la gradul al IV-lea, inclusiv”.


Comisia speciala care dezbate noile Legi ale Justitiei a eliminat aceasta aberatie, stabilind niste criterii in care se poate face recuzarea membrilor sectiilor disciplinare ale CSM.


Iata amendamentul PNL si PSD adoptat de comisia speciala:

 

Art. 51 - (7) Cererea de recuzare a membrilor sectiilor in materie disciplinara este admisibila numai in urmatoarele situatii:

a) in cazul in care actiunea disciplinara ii vizeaza pe acestia, sotul sau rudele lor pana la gradul al IV-lea, inclusiv;

b) ori de cate ori, fata de calitatea persoanei vizate de actiunea disciplinara, impartialitatea acestora ar putea fi afectata;

c) in caz de conflict de interese.

8) Cererea de recuzare se solutioneaza de sectia corespunzatoare in materie disciplinara, in aceeasi compunere”.


Chiar daca este un lucru sanatos ceea ce parlamentarii PSD si PNL au facut, prin pastrarea posibilitatii de recuzare a membrilor CSM, totusi acestia au votat o anomalie evidenta. Avem in vedere prevederea conform careia cererea de recuzare se solutioneaza de sectia disciplinara a CSM „in aceeasi compunere”. Se intelege asadar ca la solutionarea cererii de recuzare participa inclusiv membrul recuzat, cel vizat de reuzare, ceea ce din nou contravine Codului de procedura civila. Practic, este ca si cum o cineva s-ar judeca singur.


Tentativa de secretizare a activitatii CSM si instituirea interimatului la sefia CSM contrar Constitutiei au picat


Altfel, de salutat sunt modificarile facute in ceea ce priveste transparenta activitatii CSM, unde membrii comisiei speciale au pastrat obligativitatea transmiterii in direct a sedintelor CSM si a publicarii pe site a inregistrarii sedintelor CSM, contrar propunerilor facute de ministrul Justitiei la sugestia CSM (asa cum chiar Predoiu a recunoscut) prin care se incerca bagarea la secret a activitatii Consiliului.

De asemenea, de remarcat este ca noua Lege privind CSM nu contine nici aberatia prin care se instituia interimatul la conducerea Consiliului (pe modelul Bogdan Mateescu), in conditiile in care un asemenea interimat nu este prevazut de Constitutie, unde se stipuleaza clar ca CSM este condus de un presedinte pe un mandat de un an, ce nu poate fi reinnoit.


Proiectul viitoarei Legi privind Consiliul Superior al Magistraturii va fi votat in Camera Deputatilor marti, 20 septembrie 2022.


* Cititi aici amendamentele la noua Lege privind Consiliul Superior al Magistraturii care au fost adoptate si amendamentele respinse 

Comentarii

# Slugoiu ! date 19 September 2022 22:39 +1

Ba nu te mai saturi sa-i ****** ciorapii la Ursula & company ?! Nenorocit !

# santinela date 20 September 2022 08:23 +2

Constat ca o asa tema importanta a fost tratata de PSD cu sictir.Majoritatea amendamentelor au fost depus de PNL(bravo lor) iar juristii PSD-ului dorm pe ei.Cazanciuc a venit cu un singur amendament ,si ala de tot rahatul-adica 60 de zile in loc de 30-,in rest pesedistii din comisie au fost de post de ridicat miinile. Aaa,a mai iesit Cupsa-asta o fi terminat vreo facultate-cu o cretinitate cit casa. Mambrii CSM pot fi recuzati,dar cei care judeca asta sint in aceeasi componenta.Adica ala recuzat se judeca pe el ! Rusine PSD,dormiti pe voi, si apoi plingeti ca ce vi-au facut astia. Timpita conducere exista la virful PSD-ului actual !

Adauga comentariu

:D :lol: :-) ;-) 8) :-| :-* :oops: :sad: :cry: :o :-? :-x :eek: :zzz :P :roll: :sigh:

DISCLAIMER

Atentie! Postati pe propria raspundere!
Inainte de a posta, cititi aici regulamentul: Termeni legali si Conditii

EDITORIAL

Vorbe de fumoar

Vorbe de fumoar – 27.03.2024 – Oamenii s-au dus peste „Baronul Lamborghini” (Video)

+ DETALII

FACEBOOK

Utlimele comentarii
Cele mai citite
LUMEA JUSTITIEI
Arhiva