23 April 2024

"In mintea stramba si lucrul drept se stramba"
- parintele Arsenie BOCA

Avocatele de la "Tuca Zbarcea & Asociatii" au scapat Primaria Constanta de executare silita si au degrevat bugetul local de plata imediata a 13 milioane euro catre italienii de la Fin.Co.Ge.Ro

Scris de: L.J. | pdf | print

19 December 2012 16:24
Vizualizari: 13343

 

Casa de avocatura Tuca Zbarcea & Asociatii a obtinut o solutie favorabila pentru Municipiul Constanta, prin care aceasta scapa de executare silita si de plata imediata a aproximativ 13 milioane de euro. Municipiul Constanta are pe rol mai multe litigii cu societatea italiana Fin.Co.Ge.Ro, izvorand din contractele de concesiune incheiate de municipalitate pentru concesionarea unor suprafete de teren in vederea construirii unor ansambluri rezidentiale la malul marii. Printr-o sentinta a Tribunalului Constanta, municipalitatea a fost obligata la plata a aproximativ 13 milioane de euro, reprezentand contravaloarea cheltuielilor aferente lucrarilor de infrastructura realizate de societatea italiana, in baza unei hotarari judecatoresti din anul 2004.


Municipiul Constanta, reprezentat de avocatii de la Tuca Zbarcea & Asociatii, a solicitat acordarea unui termen de gratie si unor termene de plata esalonate pentru achitarea celor 13 milioane de euro retinute de Tribunalul Constanta, cererea fiind respinsa initial. Ulterior, instanta de recurs - Curtea de Apel Constanta, a admis recursul si a dispus esalonarea datoriei de 13 milioane de euro, pe parcursul a 15 ani, respectiv in 15 rate anuale egale, platibile pana la data de 30 decembrie a fiecarui an. Mai mult, pentru a permite introducerea in bugetul pe 2013 a acestor sume, instanta a acordat si un termen de gratie pana la 1 martie 2013.

Victoria obtinuta in fata Curtii de Apel Constanta permite municipalitatii sa deruleze proiectele de dezvoltare a Municipiului Constanta si sa sustina in continuare furnizarea serviciilor de utilitate publica pentru comunitatea locala.

Echipa de aparatori din cadrul Tuca Zbarcea & Asociatii a inclus avocati pledanti cu o bogata experienta in litigii civile si de contencios administrativ, fiind coordonata de Christina Vladescu, Avocat asociat.

Suntem increzatori ca aceste diferende se vor solutiona intr-un mod corect pentru ambele parti, impactul bugetar fiind unul important pentru municipalitatea Constanta si este laudabil ca instanta a tinut cont si de aceste circumstante atunci cand a pronuntat decizia. Solutia instantei este in acord cu practica CEDO, care a retinut intr-o serie de decizii ca statele semnatare pot prevedea in legislatia interna o serie de facilitati pentru institutiile publice, atunci cand interesul public justifica asemenea masuri si cand ele sunt necesare pentru desfasurarea activitatii pentru care aceste institutii au fost infiintate”, a precizat Christina Vladescu (foto dreapta) avocat asociat la Tuca Zbarcea & Asociatii.

Apreciem ca solutia instantei este una inovatoare si poate pune bazele unei serii de precedente favorabile autoritatilor publice care se afla in situatii de executare silita iminenta si care nu dispun de resursele banesti necesare executarii acestor obligatii”, a explicat Georgiana Trandafir (foto stanga) avocat senior la Tuca Zbarcea & Asociatii, membru al echipei de avocati implicate in acest proiect.

Comentarii

# mircea date 20 December 2012 11:50 -3

:D asta da victorie....

# alunelu date 20 December 2012 12:56 +2

nu vreau sa par rautacios, dar de cand stiu doamnele ca precedentul reprezinta izvor de drept?

# alunelu date 20 December 2012 13:21 +1

nu vreau sa par rautacios, dar de cand stiu doamnele ca precedentul reprezinta izvor de drept?

# alunelule date 20 December 2012 13:45 -3

Alunelule, scoate nasul din TGD si da cu ochiul prin Manualul de bune practici ale magistratului. Ai fi surprins de ce ai gasi acolo. In loc sa feliciti niste profesioniste pentru reusita, hop, frustratu cu comentariul. Lepra mare neamul romanesc. Aaaa...si ca sa nu existe comentarii...sunt avocat in structura legal infiintata.

# alunelu date 20 December 2012 15:12 +4

[quote name="alunelule"]Alunelule, scoate nasul din TGD si da cu ochiul prin Manualul de bune practici ale magistratului. Ai fi surprins de ce ai gasi acolo. In loc sa feliciti niste profesioniste pentru reusita, hop, frustratu cu comentariul. Lepra mare neamul romanesc. Aaaa...si ca sa nu existe comentarii...sunt avocat in structura legal infiintata.[/quote] Nu am nimic cu doamnele. Mare felicitari sa are. Insa, realitatea din instante este diferita. Incercati sa depuneti "practica" prin unele instante si sa vedeti cum reactionati cand veti primi raspunsuri de genul: "dl. avocat, dvs nu stiti ca in sistemul nostru de drept, practica nu este izvor de drept. Daca aveti o hotarare favorabila nu inseamna ca si acum veti avea aceeasi solutie." Care este structura nelegal infiintata ca sa stiu si eu unde ma incadrez.

# alunelule date 20 December 2012 15:43 -2

Ai si tu dreptate, in sens ca nu e obligatoriu. Dar jurisprudenta poate sa si ajute, mai ales in situatii complexe. Ca structura :D ambele sunt legale, legalitatea uneia venind de la infiintarea ei in secolul trecut, iar alta se bazeaza pe conjuncturi legislative.

# tudor hasotti date 20 December 2012 15:13 +6

O singura mentiune referitoare la articolul in cauza : in afacerea judiciara FIN.CO.GE.RO ( adica S.C.A. "Hasotti si Asociatii) vs Mazare si altii ( adica Tuca , Zbarcea si Asociatii )  , scorul la momentul actual este urmatorul : 13 - 2 in favoarea FIN.CO.GE.RO la capitolul hotarari irevocabile ( aici includem si hotararea prin care Mun. Constanta a fost obligat la plata celor 14 mil. EUR ) si 7 - 0 la capitolul hotarari neirevocabile. Inca ceva : noi nu intelegem sa ne facem reclama desantata de fiecare data cand castigam cate un litigiu. Toate cele bune !

# tudor hasotti date 20 December 2012 15:21 +7

P.S. Solutia este intr-adevar "inovatoare" . Ati pus punctul pe "i". Nu credem ca vreo instanta din aceasta tara va mai spune vreodata ca o hotarare judecatoreasca irevocabila si executorie din anul 2006 se va executa in 21 de ani ... Aceasta in conditiile in care Tribunalul Constanta nu acordase nici macar o zi de esalonare. De la 0 zile la 15 parca este o distanta interesanta ... Felicitari colegilor nostri ! Au cu ce se mandri ! Curat european ... 

# andreea t. date 20 December 2012 16:33 +4

are dreptate colegul din Constanta.De la  0 la 15 ani este o distanta ''superluminica'' .N-am auzit de o hotarare care sa se execute in 21 de ani cu atat mai putin in jurisprudenta CEDO care intr-adevar este izvor de drept...

# Sebitza date 28 December 2012 15:50 0

Astept cu interes sa vad hotarari ale judecatorilor in care isi esaloneaza o creanta castigata de ei in instanta pe un termen de 15 ani.

# sebitza date 28 December 2012 15:55 +1

In fond nu stiu ce mare branza au realizat avocatii mai sus mentionati atata vreme cat avem text legal: Respectiv art. 6 alin. 1 din OG 22/2002 in forma modificata prin Legea 92/2011 "Art. 6. – (1) În cazurile în care, din motive temeinice privind realizarea atribuţiilor prevăzute de lege, instituţia debitoare nu îşi poate îndeplini obligaţia de plată în condiţiile prevăzute la art. 1 alin. (1), art. 2 sau art. 4, aceasta va putea solicita instanţei judecătoreşti care soluţionează cauza acordarea, în condiţiile legii, a unui termen de graţie sau/şi stabilirea unor termene de plată eşalonată a obligaţiei respective."

# ION date 31 December 2012 10:10 +1

C E D O ?!

# paul date 20 December 2012 20:41 +3

mda...absolut dubioasa solutia cu pricina si extrem de periculoasa. stiam ca in Romania se poate orice, dar chiar in halul acesta nu ma gandeam. poate aia mor intre timp... si unii se mai si lauda cu astfel de "reusite".

# ie ieeeee date 22 December 2012 08:18 0

 Cu amandoua am.............

Adauga comentariu

:D :lol: :-) ;-) 8) :-| :-* :oops: :sad: :cry: :o :-? :-x :eek: :zzz :P :roll: :sigh:

DISCLAIMER

Atentie! Postati pe propria raspundere!
Inainte de a posta, cititi aici regulamentul: Termeni legali si Conditii

EDITORIAL

Vorbe de fumoar

Vorbe de fumoar – 22.04.2024 – Procurorul care a invins DNA se vrea primar (Video)

+ DETALII

FACEBOOK

Utlimele comentarii
Cele mai citite
LUMEA JUSTITIEI
Arhiva