16 April 2024

"In mintea stramba si lucrul drept se stramba"
- parintele Arsenie BOCA

MODIFICARI IN PROCEDURA INSOLVENTEI – CCR a declarat neconstitutional termenul de depunere a contestatiei la raportul lunar intocmit de administratorul judiciar. In cauzele aflate pe rol se va tine cont de noile dispozitii ale Curtii Constitutionale. ZRP: “Termenul de depunere a contestatiei la masura aparea ca fiind unul netransparent, de cele mai multe ori in practica contestatiile fiind formulate tardiv. Neconstitutionalitatea viza incalcarea liberului acces la justitie”

Scris de: L.J. | pdf | print

31 May 2016 14:49
Vizualizari: 11218

Curtea Constitutionala a Romaniei a declarat neconstitutional un articol din Legea Insolventei nr. 85/2006 privitor la termenul in care poate fi formulata contestatia la raportul lunar intocmit de administratorul judiciar. Exceptia a fost ridicata de avocatii societatii de avocatura Zamfirescu Racoti & Partners (ZRP) si viza neconstitutionalitatea prevederilor art. 21 alin. 3 din vechea Lege a Insolventei nr. 85/2006, reclamandu-se in concret ca termenul de depunere a contestatiei la masura aparea ca fiind unul netransparent, de cele mai multe ori in practica contestatiile fiind formulate tardiv.


Potrivit unui comunicat de presa al societatii de avocatura Zamfirescu Racoti & Partners din data de 31 mai 2016, neconstitutionalitatea art. 21 alin. 3 viza incalcarea liberului acces la justitie, astfel cum este prevazut de art. 21 si 57 din Constitutia Romaniei si corect interpretat in concordanta cu Conventia Europeana a Drepturilor Omului.

In acelasi comunicat se mai precizeaza ca echipa de avocati de la ZRP care a gestionat acest caz, coordonata de avocatul Stan Tirnoveanu (foto), a invocati in motivarea exceptiei de neconstitutionalitate alte decizii ale Curtii Constitutionale a Romaniei, dar si argumente Avocatului Poporului si pozitia Curtii de Apel Brasov.

Prezentam in continuare comunicatul de presa al Casei de Avocatura Zamfirescu Racoti & Partners:

"Bucuresti, 31 mai 2016: Curtea Constitutionala a Romaniei (CCR) a admis in data de 12 mai 2016 exceptia de neconstitutionalitate invocata de avocatii societatii de avocatura Zamfirescu Racoti & Partners (ZRP) cu privire la prevederile art. 21 alin. 3 din vechea Lege a Insolventei nr. 85/2006, care statueaza ca masurile administratorului judiciar cuprinse in raportul lunar pot fi contestate in termen de trei zile calculate de la depunerea raportului respectiv la dosarul cauzei, un extras al acestuia trebuind a fi publicat si in Buletinul Procedurilor de Insolventa. Exceptia de neconstitutionalitate este aplicabila in multe cauze aflate pe rolul instantelor de judecata, respectiv in proceduri de insolventa deschise anterior intrarii in vigoare a Legii 85/2014.

In concret, un creditor sau o persoana interesata sa conteste o masura dispusa prin raportul lunar nu avea cum sa cunoasca efectiv momentul depunerii raportului la dosarul cauzei decat ca urmare a unor eforturi nerezonabile de a face verificari in mod constant la grefa instantei in vederea studierii dosarului, pentru a afla daca raportul de activitate a fost depus si daca acesta contine masuri ce pot sau trebuie sa fie contestate. Astfel, termenul de depunere a contestatiei la masura aparea ca fiind unul netransparent, de cele mai multe ori in practica contestatiile fiind formulate tardiv. Neconstitutionalitatea viza incalcarea liberului acces la justitie, astfel cum este prevazut de art. 21 si 57 din Constitutia Romaniei si corect interpretat in concordanta cu Conventia Europeana a Drepturilor Omului .

In motivarea exceptiei de neconstitutionalitate avocatii ZRP au sustinut urmatoarele:

-Faptul ca, printr-o decizie anterioara a CCR, intr-o ipoteza identica, au decis ca, in ceea ce priveste caracterul imprecis al momentului de la care incepe sa curga termenul, solicitantul dreptului de acces la procedura de azil nu are posibilitatea de a cunoaste momentul efectiv la care ajunge aceasta dovada la Oficiul Roman pentru Imigrari. Comparativ, pentru creditorul din procedura sau orice persoana interesata a fost solicitat un tratament cel putin similar cu cel al persoanei care solicita accesul la procedura de azil in privinta momentului de la care incepe sa curga calea de atac;

-CCR a considerat, de asemenea, neconstitutionala prevederea si atunci cand termenul pentru exercitarea unor cai de atac curgea de la doua momente alternative (art. 20 din Legea 554 / 2004, Decizia 189 / 2006);

-Urmare a analizei practicii anterioare a CCR cu privire la solutionarea exceptiei de neconstitutionalitate a dispozitiilor art. 21 alin. (3) din Legea Insolventei, in realitate, instanta constitutionala nu s-a pronuntat efectiv pe fondul incalcarii dreptului de acces la justitie, ci pe alte elemente, relativ colaterale;

-Aprecierea Avocatului Poporului conform careia, textul de lege analizat este neconstitutional, in masura in care este interpretat in sensul ca persoanele interesate pot contesta raportul administratorului judiciar in termen de trei zile de la data depunerii acestuia la grefa tribunalului, fara sa existe vreo alta forma/modalitate prin care persoanele interesate pot lua cunostinta efectiva de acesta;

-Pozitia Curtii de Apel Brasov care a opinat ca aceasta prevedere este neconstitutionala si ca impiedica efectiv accesul la justitie prin faptul ca, in realitate, cunoasterea momentului de la care incepe sa curga termenul este total netransparent. De asemenea, a aratat ca un asemenea termen ocult nu exista in Codul de procedura civila, in nici un alt domeniu.

Echipa de avocati de la ZRP care a gestionat acest caz a fost coordonata de av. Stan Tirnoveanu (avocat asociat senior) si a fost formata din: av. Catalin Gurita-Manole (avocat colaborator coordonator), av. Irina Craciun (avocat colaborator), av. Bogdan Radu (avocat colaborator)".

*Cititi aici integral comunicatul ZRP

Comentarii

Adauga comentariu

:D :lol: :-) ;-) 8) :-| :-* :oops: :sad: :cry: :o :-? :-x :eek: :zzz :P :roll: :sigh:

DISCLAIMER

Atentie! Postati pe propria raspundere!
Inainte de a posta, cititi aici regulamentul: Termeni legali si Conditii

EDITORIAL

Vorbe de fumoar

Vorbe de fumoar – 15.04.2024 – Inalta Curte a mai ars o data judecatorii din CSM

+ DETALII

FACEBOOK

Utlimele comentarii
Cele mai citite
LUMEA JUSTITIEI
Arhiva