29 March 2024

"In mintea stramba si lucrul drept se stramba"
- parintele Arsenie BOCA

BOMBA DE LA CCR: RECALCULAREA PENSIILOR MAGISTRATILOR E IMPOSIBILA – Orice diminuare a cuantumului pensiei reprezinta o afectare a dreptului fundamental la pensie: “Diminuarea cuantumului pensiei, fie ea contributiva sau de serviciu, cu sume de bani considerabile afecteaza dreptul la pensie privit lato sensu... Afectarea dreptului fundamental la pensie se poate realiza prin cel putin doua modalitati: incetarea sau suspendarea platii pensiei si diminuarea cuantumului sau” (Decizia)

Scris de: George TARATA | pdf | print

29 December 2022 13:47
Vizualizari: 8557

Taierea pensiilor de serviciu ale magistratilor aflate in plata, prin recalcularea lor, este imposibila intrucat reprezinta o masura profund neconstitutionala. Mai exact, orice diminuare a cuantumului pensiilor este o afectare a dreptului fundamental la pensie.


 

Curtea Constitutionala condusa de judecatorul Marian Enache (foto) a publicat Decizia nr. 650 din 15 decembrie 2022 prin care a stabilit ca retinerea contributiilor la sanatate in cazul pensiilor mai mari de 4.000 lei este neconstitutionala. Pe langa argumentele prin care CCR isi justifica hotararea, foarte importante sunt pasajele in care Curtea Constitutionala explica faptul ca nicio pensie aflata in plata nu poate fi redusa, indiferent de modalitate prin care se doreste a fi facuta diminuare. Asta intrucat reducerea cuantumului pensiilor aflate in plata reprezinta o afectare a dreptului fundamental la pensie.

Practic, Decizia CCR 650 din 15 decembrie 2022 nu face decat sa confirme faptul ca prevederea din proiectul adoptat de Guvern miercuri, 28 decembrie 2022, prin care se stabileste recalcularea pensiilor de serviciu ale magistratilor aflate in plata (click aici pentru a citi) este neconstitutionala. Cu alte cuvinte, nicio pensie a unui judecator sau procuror nu poate fi taiata.


Iata pasajul din decizia CCR in care se explica faptul ca pensiile in plata nu pot fi diminuate (decizia integrala este atasata la finalul articolului):

 



“Raportat la cauza de fata, Curtea constata ca reglementarea contributiei de asigurari sociale de sanatate pentru persoanele fizice care au calitatea de pensionari in privinta pensiilor lor este o masura care conduce in mod implicit la diminuarea pensiilor respective. Or, diminuarea cuantumului pensiei, fie ea contributiva sau de serviciu, cu sume de bani considerabile afecteaza dreptul la pensie privit lato sensu. Daca in jurisprudenta Curtii s-a statuat deja ca suspendarea platii pensiei (indiferent ca pensia este contributiva sau de serviciu) pe perioada realizarii unor venituri de alta natura constituie o afectare a dreptului fundamental la pensie, cu atat mai mult diminuarea pensiei prin prelevarea unei contributii (fie si ea directionata catre bugetul FNUASS) pe o perioada nedeterminata in timp (practic permanenta) reprezinta o afectare a acesteia. Rezulta, astfel, ca ordonanta de urgenta nu poate diminua cuantumul pensiei aflate in plata, nici prin instituirea de impozite, nici prin instituirea de alte contributii, pentru ca o asemenea masura conduce la o diminuare inevitabila a cuantumului pensiei. Or, afectarea dreptului fundamental la pensie se poate realiza prin cel putin doua modalitati: incetarea sau suspendarea platii pensiei si diminuarea cuantumului sau.

In masura in care Guvernul apeleaza prin intermediul ordonantei de urgenta la unul dintre aceste doua elemente afectatoare ale dreptului, respectiva masura afecteaza 8 dreptul la pensie prevazut de art.47 alin.(2) din Constitutie, fiind, astfel, contrara art.115 alin.(6) din Constitutie”.


* Cititi aici integral Decizia CCR nr. 650 din 15 decembrie 2022

Comentarii

# DODI date 29 December 2022 15:30 -131

Mult zgomot pentru nimic. Atunci când nu vrei să faci ceva dar ești obligat înființezi o comisie sau faci zgomot mare (și inutil). În fapt, fără nici o diminuare a pensiilor, ar fi suficientă o supraimpozitare și totul s-ar rezolva. Dacă s-ar vrea. Dar cu ciolaniSS-6case și guWERNERUL meu nu se poate să te atingi de banii ”guralivului” de la Cotroceni.

# Interesele CCR date 29 December 2022 16:22 +366

Noul preşedinte al Curţii Constituţionale (CCR), Marian Enache, a încasat peste 15.700 de euro lunar de la stat, potrivit declaraţiei de avere aferente anului 2021. Enache a cumulat trei surse de venit: pensia specială de magistrat CCR, pensia specială de fost parlamentar şi salariul de judecător CCR, În anul 2021, Marian Enache a primit o pensie specială de magistrat CCR în valoare de 37.738 de lei lunar (7.547 de euro). În calitate de fost parlamentar (timp de 3 mandate), Enache a mai încasat o pensie specială de 16.156 de lei (3.231 de euro). Suma reprezintă pensia specială doar pentru primele două luni ale anului 2021, întrucât Parlamentul a tăiat privilegiile foştilor parlamentari. Marian Enache a cumulat cele două pensii speciale cu salariul de judecător CCR - în cuantum de 25.207 lei lunar (5.000 de euro). În total, din cele trei surse de la stat, preşedintele CCR a adunat venituri învaloare de 15.778 de euro lunar. Cum sa-si taie singur din pensie!?!

# Gica contra sistemului date 29 December 2022 18:42 +478

Calitatea de magistrat, în toate drepturile, a membrilor CaCaReului ii face incompatibili cu judecarea cauzei. Apoi "dasteptii" care o compun au judecat cuantumul pensiei, care nu are nimic de-a face cu Constituția, cât timp este respectat principiul contibutivitatii. Iar la magistrati nu e cazul, pentru ca pana la 80% din pensia lor vine de la bugetul de stat, adică din banii noștrii platiți ca taxe și impozite. Iar dacă statul nu mai are bani, din diverse cauze, poate diminua aceasta subventie. Asta nu înțeleg simplii juriști, ca drepturile reale sau de creanta care nu au un substrat material, economic, sunt numai niște drepturi ipotetice. Per a contrario ar trebui sa ne vindem Tara, care e deja vândută, sau pe noi, ca sclavi, ca se le plătim lor pensiile nesimtite? Rușine hapsanilor, n-aveți pic de empatie cu romanii nevoiași, huooo!

# ANA MARIA BOT date 29 December 2022 18:49 +317

DOMNII MAGISTRATI CRED CA AU NUMAI DREPTURI...INCLUSIV LA PENSII NESIMTITE SI SA IASA CAND VOR LA PENSIE, LA 48-50 DE ANI. NU EXISTA DREPT FUNDAMENTAL DE O PENSIE DE PESTE 10.000 LEI...E O SUMA SUFICIENTA PT UN TRAI DECENT IN ROMANIA... PROCURORII NU ISI INDEPLINESC OBLIGATIILE DE SERVICIU SI COMIT MULTE ABUZURI! IMPREUNA CU SRI

# goguta date 29 December 2022 20:04 +5

Suntem prosti! Ura! Ura! Mult mediatizatul subiect privind pensiile speciale și "tăierea" lor - un subiect mani******tor cu care va vrajesc deștepții care fura pe rupte de de toate: de la resurse, bani, parte din viata noastră. De parca s-ar rezolva ceva dacă s-ar "tăia" pensiile alea. Se rezolva fix nimic și în niciun caz ceva care sa profite cetățeanului de rand. Stiri peste știri ca vânzătorii de neam și tara (coaliția lui peste) au aprobat tăierea pensiilor speciale. Au aprobat NIMIC. E un rahat de proiect de lege care se depune în Parlament ca să fie votat. Pana nu e votat, nu exista. Insa, care vor fi consecințele pentru fraierii de rand? Ca pana una alta toți judecătorii și procurorii care au 48 ani vor opta sa se pensioneze, ca doar nu sunt fraieri sa mai stea în sistem sa se trezească după aia ca au o pensie de 2 lei comparativ cu aia pe care o pot obține acum. Care e impactul pentru fraierii de rand?

# Gica contra sistemului date 29 December 2022 20:06 +359

Ar mai fi ceva de spus. Pentru ca au decis eliminarea sancțiunilor pentru nerespectarea de către magistrati a deciziilor CaCaReului, pentru puterea executiva, actuala decizie este exact o frecție la un picior de lemn. Nu iau apărarea nimănui, problema e de principiu. Și-au tăiat singuri "creaca" de sub picioare cu acea decizie de cacao. Au fost "lucrați" magistral. Nici nu le-a trecut prin caputul lor de judecători const. ce li se pregătea. Apoi nicici un judecător de la instantele de drept comun nu va putea judeca un proces având ca obiect cuantumul pensiei magistratilor, din cauza interesului, care-l face incompatibil. Dacă se mai repeta porcăria cu drepturile salariale ale judecătorilor câștigate în instanta, puteți sa trageți obloanele la toată Justiția, ca arunca lumea necăjita, cu pietre,.... in balanta Justiției, evident.

# goguta date 29 December 2022 20:06 -147

Ca daca acum stai luni, ani sa ți se soluționeze în dosar, după ce vor pleca și mai mulți din sistemul de justiției înmulțește perioada de acum cu 3, 5, 10 și vei vedea cam cât vei aștepta să judece cineva cererea ta. În plus, cum Guvernul, ministerele fac ce au chef, ca să ataci un act administrativ vei aștepta sfintele calende ca să se pronunțe cineva pe acțiunea ta în anularea actului aluia administrativ (cum erau de ex HG urile in pandemie, ordinele miniștrilor în pandemie etc). Asa ca se da liber la abuzul de drept pe care îl exercită guvernanții pentru ca și calea aia (care devenise mai mult formala) prin care teoretic puteai sa te aperi impotriva abuzului statului (prin promovarea unei acțiuni în instanta prin care sa se anuleze actele date de abuzatori) nu va mai exista. Poate înțelegeți asa de ce sunteți prosti: pentru ca aplaudați niște rahaturi de masuri inexistente (ele fiind numai niște propuneri) care va fac rău chiar vouă.

# goguta date 29 December 2022 20:07 -75

Puneti botul la toate rahaturile populiste pe care vi le varasc astia pe sub nas și aplaudați fără sa intelegeti ca aplaudați ingroparea voastră. Dar, ce sa faci? N-ai ce sa faci! Unde nu e cap, vai de picioare! Elena Radu

# Curtea Ciolanului Regurgitat date 29 December 2022 23:19 +293

Ce surpriza... judecătorii CCR dau încă o hotărâre cu dedicație în primul rând pentru ei înșiși, dar și pentru tot sistemul pe care-l reprezintă, al bugetarilor de lux! Ditamai conflictul de interese! Numai cine nu vrea sa-l vada nu-l vede!

# CCR mai presus de orice date 30 December 2022 00:02 +536

Parlamentul poate fi desfiintat cu tot cu alegerile parlamentare. Singurii care decid sunt specialii de la CCR. Nu decid cetatenii la vot. Pentru CCR nu scrie nicaieri in Constitutie ca romanii au drepturi egale. Exista Specialii si Sclavii care trebuie sa trudeasca pentru Speciali Dar n-ar fi mai bine sa desfiintam CCR?

# Pensii speciale vs contributivitate date 30 December 2022 05:39 +391

Nr. de beneficiari de pensii de serviciu a fost, în decembrie 2022, de 9.950, cei mai mulţi, respectiv 4.862, magistratii, pentru care s-a înregistrat şi cea mai mare pensie medie de serviciu, de 21.333 de lei, din care 19.997 lei cota suportată din bugetul de stat, iar 4.215 de lei din bugetul asigurărilor sociale de stat. Pensia medie a diplomatilor (754 persoane) era de 5.760 de lei, din care 2.798 de lei suportaţi de la bugetul de stat. Pensia medie a funcţionarului public parlamentar (723 persoane) era 4.935 de lei (2.507 de lei de la bugetul de stat). Pensia medie a personalului aeronautic civil navigant profesionist din aviaţie (1384 persoane) era 11.348 de lei, din care 7.534 lei suportaţi din bugetul de stat. Pensia medie pentru beneficiari de la Curtea de Conturi (560 persoane) era 8.481 de lei, din care 3.412 de lei cota suportată din bugetul de stat. Pensia medie personal auxiliar instante (1667 pers) era 5.060 de lei, din care 2.642 de lei suportaţi din bugetul de stat

# CCR trebuie desfiintat date 30 December 2022 08:33 +338

Dodi, al cui acoperit esti? In decembrie 2020, CCR a decis ca este neconstitutionala Legea privind noul sistem de impozitare a pensiilor de serviciu, care prevedea impozitarea cu 85% a pensiilor mai mari de 7.000 de lei. CCR se va declara orice neconstitutional daca membrilor lor le va scadea pensia chiar si cu 1 leu. Constitutional este doar sa le creasca EXPONENTIAL nenumeratele pensii nesimtite. Sa munceasca sclavetii pentru ei. Daca tot nu e suficient, guvernul sa se imprumute si sa plateasca pensile speciale ca sa stie pentru ce muncesc copiii si nepotii nostri care mai raman in Romania

# X date 30 December 2022 09:18 +83

Un prost aruncă o piatră-n baltă și zece înțelepți se chinuie s-o scoată E mai greu să-ndrepți o prostie decât s-o comiți Cine credeti ca este prostul?

# Gica contra sistemului date 30 December 2022 15:56 +20

Goguta, ai dreptate ca este o diversiune, la "adăpostul" căreia ăștia coc "altceva", de care vom afla (prea) târziu. Bănuiesc ca este vorba de modificarea Codului de proc penala și introducerea serviciilor ca organe de cercetare penala precum și de Legea securității cibernetice, pentru a ne spiona corespondenta și dispozitivele electronice. Adică legitimarea Securității, iar ca organ de represiune a po******tiei, în numele apărării statului, adică a instituțiilor și po******ției. Hoții își iau masuri și își asigura mijloacele legale, nu și legitime, împotriva po******ției, sa poată rămâne cu ce au furat din munca "boborului". Dar dacă e bal, bal sa fie și, trebuie remarcata contribuția CaCaReului la toată mascarada. Adio Justitie, adio presa libere, adio Libertate. Pana o da iar "borșul" în foc, iar ei știu ca de data asta va fi pe bune și, vai de kurul lor! LA MULȚI ANI LU JU și îți mulțumim pentru tot!

# CCR - protectorul infractorilor date 31 December 2022 08:23 +608

Actuala justitie este plina de colaboratori ai Securitatii de inainte de 1990 si, cel mai probabil, de cei ai actualei. Pe colaboratorii vechii securitatii i-a salvat, ca de obicei, CCR pornind de la cazul Mugur Isarescu (indicativ Manole) Pe plagiatori (furt intelectual) i-a salvat tot CCR-ul. Titlul de doctor poate fi anulat doar dacă „a intrat în circuitul civil și a produs efecte juridice” și doar de o instanță judecătorească." Sa nu ne mai fiarba atata si sa legalizeze toate infractiunile. Asa scapam mai ieftin. Acum ne tot repeta ca avem justitie dar magistratii lucreaza intens pana dosarele ajung la prescriptie, infractorii condamnati zburda voiosi prin Grecia, Italia si alte tari insorite. In timpul asta noi muncim ca sa le asiguram salarii si pensii astronomice, tot felul de alte beneficii la care alte categorii profesionale nici nu viseaza, statul e devalizat dupa nenumaratele achitari, platim costurile asa zisului act de justitie de la bugetul Min, Justitie etc

# Pe cine reprezinta CCR date 31 December 2022 15:47 +239

În acest moment, trei judecători CCR sunt numiţi direct de preşedinte (Livia Stanciu, Simina Tănăsescu, Mihaela Ciochină), patru vin pe filieră PSD (Marian Enache, Bogdan Licu, Gheorghe Stan şi Cristian Deliorga), unul a fost propulsat de UDMR (Attila Varga), iar unul de PNL (Iulia Scântei).

# Liviu date 1 January 2023 12:05 +626

Specialii ăștia au fost cumpărați de politicieni prin legi cu dedicație ca să poate fura liniștiți sa rămână nepedepsiți și cu banii din șpăgi la tescherea. Nu va aduceți aminte de schimbările frecvente ale legii pensionarilor speciali de câte ori un dosar cu greutate se apropia cu pași repezi de o soluție făcând pensionarea foarte atractiva pentru judecătorii și procurorii incomozi după care se relua procesul de la zero până la prescriere ?Așa au crescut pensiile speciale cu peste 65 % pe an și reducerea varstei si a calculului cuantumului în funcție de veniturile din ultima lună de activitate. De fiecare dată când se simțea mirosul de pușcărie printre decidenții politici se modifica legea pensionarilor speciali. Singura problemă a apărut acum când politicienii nu se mai pot împrumuta peste procentul de 9,4 % din PIB stabilit prin PNRR și nici o pensionarii obișnuiți nu mai pot fi amăgiți cu recalcularea punctului de pensie.

# Revolutionarul din CCR date 2 January 2023 08:54 +301

Ppreşedintele CCR, Marian Enache a fost unul dintre emanații Revoluției din 1989. El primește indemnizație de revoluționar, chiar dacă la Vaslui nu s-au tras focuri de armă. Enache a fost printre primii vasluieni care au intrat în biroul prim-secretarului PCR local. Totul a avut loc însă după fuga cuplului Ceaușescu. Enache, în vârstă de 67 de ani, s-a făcut remarcat în ultimele trei decenii în politica autohtonă. A fost ales deputat de Vaslui la alegerile din 20 mai 1990, pe listele Frontului Salvării Naționale, unde ocupa funcția de vicepreședinte. Apoi, a mai intrat în Parlament, tot ca deputat, în legislaturile 1996-2000 și 2012-2016. Enache a bifat de-a lungul carierei politice cinci partide: FSN (1990-1992), FDSN (1992-1997), ApR (1997-2002), PC (2008-2012) și UNPR (2012-2016). De la CCR, judecătorul încasează anual 322.318 lei, la care se adaugă o pensie de 445.943 lei pe an

# Nenumeratele venituri date 2 January 2023 09:54 +325

Marea majoritate a judecatorilor CCR au pensii speciale in afara salariului de la CCR. Chiar inainte de a ajunge la CCR s-au pensionat. Asa de surmenati erau

# T date 3 January 2023 08:25 +236

CCR ? Adunatura de pungasi in solda marilor PUNGASI – HOTI – MAFIOTI „de PARTID” ! Ca si Avocatul Poprului , etc haite de pungasi BINE PLATITE din banii votantilor ! FORME FARA FOND ! Dar pline de ciubucuri – NU MICI si NU RARE !

# Obiectiv date 4 January 2023 08:13 +109

Niciodată un magistrat nu va renunță la privilegiile materiale care^l situează deasupra mulțimii care nu este înțeleasă și apărată de legile lumești! Considera ca sunt superiori mulțimii și mai presus de lege. Mult li se da, mult li se va cere. Este un non sens sa crezi ca vor fi anulate aceste privilegii, pentru ca " cine împarte, parte_si face".

Adauga comentariu

:D :lol: :-) ;-) 8) :-| :-* :oops: :sad: :cry: :o :-? :-x :eek: :zzz :P :roll: :sigh:

DISCLAIMER

Atentie! Postati pe propria raspundere!
Inainte de a posta, cititi aici regulamentul: Termeni legali si Conditii

EDITORIAL

Vorbe de fumoar

Vorbe de fumoar – 28.03.2024 – Bomba cu fas a lui Kovesi

+ DETALII

FACEBOOK

Utlimele comentarii
Cele mai citite
LUMEA JUSTITIEI
Arhiva