24 April 2024

"In mintea stramba si lucrul drept se stramba"
- parintele Arsenie BOCA

CANDIDAT LA FUNCTIA DE DECAN – Avocatul Ion Dragne tinteste Baroul Bucuresti la varf: „Am un set de propuneri de remediere a problemelor majore din profesie: incercarea statului de a afecta caracterul liberal al profesiei, prin asimilarea cu personalul salarizat, fiscalizarea excesiva, reducerea drastica a clientelei... Trebuie sa curatim moral profesia, sa-i redam celebritatea si vocatia de a coagula elitele intelectuale ale societatii”

Scris de: L.J. | pdf | print

14 May 2015 12:04
Vizualizari: 10327

Avocatul Ion Dragne (foto), prodecan al Baroului Bucuresti din anul 2007, candideaza la alegerile din 17 mai 2015 pentru demnitatea de decan al Baroului Bucuresti, cu un program ambitios prin care isi propune sa impiedice statul sa transforme profesia liberala a avocatilor intruna asimilata personalului salarizat, cu consecinta unor impozitari majore care pot afecta exercitarea profesiei. Ion Dragne mizeaza pe ajutorul colegilor lui cu vechime in structurile de conducere ale avocaturii pentru a-si pune programul in practica. Iata interviul acordat pentru Lumeajustitiei.ro de avocatul Ion Dragne.


Sunteti Prodecan al Baroului Bucuresti din anul 2007. Ce v-a determinat sa faceti acest pas in fata si sa candidati pentru demnitatea de Decan al Baroului?

Mi-am depus candidatura si le cer colegilor sa ma voteze pentru demnitatea de Decan pentru a aplica, impreuna cu consilierii care vor fi alesi, un program care sa garanteze membrilor Baroului Bucuresti servicii administrative prompte si de calitate, dialogul si transparenta in relatia dintre organele de conducere si avocati, protectia profesiei de avocat si combaterea exercitarii ilegale a profesiei de avocat. Am fost atent la nemultumirile si propunerile avocatilor, este nevoie de “mai bine” in politica profesionala, care trebuie sa conduca la o avocatura bucuresteana responsabila, cu o ampla deschidere europeana, care sa sustina si sa protejeze avocatul intr-o maniera moderna, dar in niciun caz invaziva.

Care considerati ca sunt plusurile, atu-urile pe care le detineti si care credeti ca pot transa, in favoarea dumneavoastra, rezultatul alegerilor?

Un decan nu poate face aproape nimic pentru baroul din care face parte fara un consiliu cooperant, fara sustinerea avocatilor si devotamentul angajatilor din serviciile administrative. Din ce am vazut pana in prezent, avocatii cu care am lucrat in consiliu, angajatii cu care am colaborat in mod curent si membrii Baroului Bucuresti au incredere in echilibrul si deschiderea de dialog pe care le-am manifestat. In plus, candidatura mea este sustinuta de un program care incurajeaza, asa cum am spus, practicarea unei avocaturi responsabile, pentru o activitate profesionala respectata si care sa asigure bune satisfactii profesionale pentru avocati. Promisiunile fara substanta, nerealizarile, care sfideaza inteligenta avocatilor - oameni cu carte, cum se zice la tara - nu sunt cai prin care sa incerc sa conving.

Sunteti singurul candidat la functia de Decan al Baroului Bucuresti care nu doar ca provine dintr-o societate mai mare de avocatura, ci o si conduce. Credeti ca acest aspect va conta in ochii “electoratului”?

Decanul este al tuturor avocatilor, indiferent de forma de organizare a profesiei. Am fost avocat in cabinetul individual cam tot atat timp cat am lucrat intr-o societate profesionala de avocati. A incercat cineva sa acrediteze ideea total absurda ca as urmari sa desfiintez cabinetele individuale de avocati, ca decan. Daca ar fi un zvon credibil, ar insemna ca faptul ca provin dintre-o societate profesionala ar fi un dezavantaj. Dar pentru ca acest zvon sfideaza inteligenta avocatilor din Baroul Bucuresti, care stiu ca marea majoritate a formelor de exercitare sunt tocmai cabinetele individuale, consacrate prin lege, voi spune ca sunt "favorizat" de faptul ca am lucrat si in cabinet si in societate. Pana la urma, e un detaliu nesemnificativ in ce forma permisa se lege lucreaza avocatii, important e sa se potriveasca optiunii lor.

Apropo de votanti. Care considerati ca sunt problemele stringente cu care se confrunta Baroul Bucuresti si, implicit, avocatii sai in prezent? Ce solutii aveti pentru acestea?

Sunt probleme care afecteaza, in general, avocatura din Romania, cum ar fi incercarea statului de a afecta caracterul liberal al profesiei, prin asimilarea cu personalul salarizat, fiscalizarea excesiva, reducerea drastica a clientelei, integrarea relativ dificila a tinerilor, diminuarea increderii publice in profesia de avocat, datorita modului in care autoritatile o prezinta, tolerarea exercitarii ilegale a avocaturii, onorarii derizorii pentru activitatea de asigurare a asistentei judiciare, deteriorarea dialogului intre unii judecatori, procurori si avocati, iar enumerarea ar putea continua. Solutiile tin si de un efort al profesiei la nivel national, iar ca decan, ma voi stradui sa contribui la masuri in cadrul Uniunii, care sa remedieze aceste lipsuri. In privinta masurilor concrete, asa cum am spus, am un set de propuneri in program, pe care le-am trecut si prin filtrul unei consultari cu colegii mei din Baroul Bucuresti.

In cazul in care veti castiga alegerile, cum veti reusi sa va impartiti si sa coordonati cele doua activitati? Mai exact, cum veti reusi sa imbinati calitatea de avocat cu aceea de decan?

Dupa cum am spus, de unul singur nu le pot face pe toate bine. De aceea, in cadrul Consiliului Baroului Bucuresti, sper sa regasesc colegii excelenti cu care am lucrat pana in prezent, dintre care amintesc pe Petrut Ciobanu, Alexandru de Herbay, Vasile Nemes, Mihai Tanasescu, Flavia Teodosiu sau oameni noi, ca Aurel Ciobanu, Mihai Hotca, Octavian Popescu, Dan Petre, ori" reveniti", ca Maestrul Nicu Tiberiu, care sa preia, prin delegare, activitati ale consiliului sau sarcini ale Decanului, in vederea optimizarii muncii. Cu siguranta ca nimic nu e mai important in acest sens decat sprijinul omului care conduce in acest moment profesia din cea mai inalta demnitate a sa, av. Dr. Gheorghe Florea, Presedintele UNBR. Cu avocatura voi face ce fac de 20 de ani, o sa o practic cu aceeasi placere, alaturi de colegii din societatea profesionala din care fac parte. Altfel spus, cele doua nu se exclud

Urmand firul ipotezei enuntate in intrebarea anterioara, care vor fi obiectivele, proiectele carora le veti acorda prioritate? Ce v-ati propus sa realizati sau sa imbunatatiti in perioada urmatoare?

Un prim punct ar fi sustinerea tinerilor avocati si a formelor de exercitare a profesiei. In acest context consider ca Baroul este obligat sa asigure o protectie speciala avocatilor tineri, formelor individuale de exercitare a profesiei si avocatilor care isi desfasoara activitatea in cadrul Serviciului de Asistenta Juridica (SAJ). Scot in evidenta apoi derularea proiectelor de informatizare pentru cresterea eficientei servicilor administrative ale Baroului Bucuresti, se afla pe lista mea de prioritati. Totodata, trebuie sa nu uitam de necesitatea luarii unor masuri de combatere a exercitarii clandestine a profesiei de avocat, prin actiuni practice, dar si prin modificarea legislatiei primare si secundare privind profesia. Printre directiile propuse in ceea ce priveste politica profesionala se mai afla sustinerea secretului profesional al avocatilor, pastrarea confidentialitatii comunicarii in asigurarea asistentei juridice, dar poate un aspect si mai important este promovarea relatiilor de colaborare/parteneriat cu entitatile internationale (Uniunii Internationale a Avocatilor/Union Internationale des Avocats, Baroul International/International Bar Association, Asociatia Barourilor Americane. Omul care deja face acest lucru cu succes si mentine treaza atentia avocaturii europene pentru Romania si colaborarea institutionala este Calin Andrei Zamfirescu, fara indoiala un „asset” extrem de important al profesiei in ansamblul ei.

Aveti un mesaj pe care doriti sa i-l transmiteti viitorului Decan al Baroului Bucuresti, indiferent cine va fi acesta?

Sunt cunoscut ca avand simtul umorului asa ca as zice ca imi urez succes si sanatate. Serios acum, fie ca voi fi eu in aceasta postura, fie ca va fi altcineva, sa puna binele avocatilor mai presus de binele sau si sa isi poata dedica timpul si puterea de munca in folosul acestei profesii. Eu asta o sa promit textual avocatilor care imi vor da votul. 2015 este anul schimbarii in bine in avocatura, iar eu vreau si stiu cum sa fiu varful de lance. Trebuie sa curatim moral o profesie careia sa-i redam celebritatea si vocatia de a coagula elitele intelectuale ale societatii.

 

 

Comentarii

# Marcel date 15 May 2015 21:42 0

In ultimii 8 ni nu am vazut vreun proiect in interesul avocatilor initiat sau sprijinit de Ion Dragne. Programul sau electoral reformuleaza doar idei prezentate de alti candidati. Ce l-a impiedicat pana acum sa schimbe in bine avocatura?

# marcel date 15 May 2015 21:52 +2

In alta ordine de idei ce rost are sa laudam si sa mentinem aceiasi componenta a consiliului Baroului cand acest consiliu a adus avocatura bucuresteana in situatia in care se afla acum. Larga deschidere ..... Europeana intereseaza prea putin pe majoritatea avocatilor. Acestea sunt proiecte doar pentru marile case cu o usoara cosmetizare a serviciilor administrative si pentru avocatii de rand.

# Suceveanu Vlad Cristian date 13 June 2015 22:45 0

Cateva mici intrebari: candidatura lui Basescu, firma Musat, Suceveanu Marcela si vila din str. Dr. Lister nr. 17, sabotaj locativ si ... etica profesionala?

Adauga comentariu

:D :lol: :-) ;-) 8) :-| :-* :oops: :sad: :cry: :o :-? :-x :eek: :zzz :P :roll: :sigh:

DISCLAIMER

Atentie! Postati pe propria raspundere!
Inainte de a posta, cititi aici regulamentul: Termeni legali si Conditii

EDITORIAL

Vorbe de fumoar

Vorbe de fumoar – 23.04.2024 – „Baronul Lamborghini” risca sa fie arestat 30 de zile. Propunere pentru reorganizarea parchetelor (Foto)

+ DETALII

FACEBOOK

Utlimele comentarii
Cele mai citite
LUMEA JUSTITIEI
Arhiva