17 April 2024

"In mintea stramba si lucrul drept se stramba"
- parintele Arsenie BOCA

CANDIDAT PENTRU PRIMARIA SECTORULUI 2 – Mihai Toader (PSD-UNPR) promite aer curat pentru locuitorii Sectorului 2: "De cand am intrat in Primarie am cuantificat problemele locuitorilor, dar in aceeasi masura m-am bucurat si de ideile si propunerile venite din partea lor pentru dezvoltarea Sectorului 2... Mai avem pana ajungem la nivelul cerut de UE, avand 21 mp de spatiu verde/locuitor. Vreau sa finalizez programul multianual de reabilitare termica a blocurilor de locuinte... Taxa zero la gunoi"

Scris de: Elena DUMITRACHE | pdf | print

1 June 2016 08:44
Vizualizari: 8046

Mugur Mihai Toader (foto), candidatul PSD-UNPR la Primaria Sectorului 2 al Capitalei, si-a propus sa transforme sectorul pe care astazi il administreaza in calitate de primar interimar si sa redea cetatenilor spatiile verzi si aerul pe care Uniunea Europena le impune pe cap de locuitor. Absolvent al Facultatii de Geologie Geofizica, specializarea Geochimie a Universitatii Bucuresti, masterand al SNSPA in administratie publica si mediator de profesie, Mihai Toader s-a implicat in ultimii 12 ani in gospodarirea Sectorului 2, reusind pana la acest moment sa implementeze proiecte de viitor pentru cetateni. Pentru a afla care sunt intentiile sale in calitate de primar al Sectorului 2, Lumeajustitiei.ro a realizat un interviu cu Mihai Toader, in asa fel incat cetatenii sa aiba cunostinta de planurile sale pentru sector.


In sediul Primariei Sectorului 2, unde a fost realizat interviul, l-am gasit pe Mihai Toader pe final de sedinta, printre hartii, invitandu-ne in biroul sau de viceprimar, functie pe care o ocupa din 2012, pana la acel moment fiind consilier in cadrul Primariei. Cu o harta a Sectorului 2 plina de proiecte si cu o masa incarcate de documente ce tin de administratia locala, Mihai Toader ne-a vorbit cu incantare despre proiectele sale de suflet, despre viziunea pe care o are fata de cum trebuie sa arate Sectorul 2, dar si despre relatia pe care ar trebui sa o aiba fiecare primar de sector cu primarul general al Capitalei.

Prezentam in continuare interviul realizat cu Mihai Toader, candidatul PSD-UNPR la Primaria Sectorului 2:

Domnule primar, v-ati inscris in cursa pentru Primaria Sectorului 2 pe ultima suta de metri, determinat de contextul retinerii si mai apoi arestarii primarului Neculai Ontanu. Cum ati devenit candidat?

Am fost desemnat drept candidat in data de 31 martie 2016 prin decizia Biroului Permanent National al PSD si cu acceptul conducerii UNPR. Am acceptat candidatura la functia de primar al Sectorului 2 pentru ca de 12 ani sunt implicat activ in administratia locala, in calitate de consilier local, iar din anul 2012 ocup functia de viceprimar. Am proiecte in derulare pe care doresc sa le finalizez si prin experienta acumulata am si viziunea de dezvoltare a Sectorului 2. Candidez pentru continuarea proiectelor ce vor veni in ajutorul centenilor de care sunt foarte atasat si in speranta ca voi face un Sector modern.

Pentru ca vorbiti de modernizare, care sunt planurile pe care le aveti pentru Sectorul 2?

In primul rand, vreau sa finalizez programul multianual de reabilitare termica a blocurilor de locuinte si ulterior extinderea acestui program la case. In prezent, sunt finalizate sau in lucru un numar de 1000 de blocuri dintr-un total de 1715 inscrise in program. Pentru restul de blocuri pana la 1715, voi demara anul acesta procedura pentru achizitionarea serviciilor de audit energetic, expertiza tehnica si proiectare, urmand ca dupa efectuarea acestor proceduri sa lansam achizitia de executie lucrari. Ne propunem ca acest program sa fie finalizat in mandatul urmator si sa ne incadram in cerintele directivelor europene privind cresterea performantei energetice la cladirile rezidentiale si institutii publice.

O problema arzatoare cu care se confrunta locuitorii Sectorului 2 este lipsa locurilor de parcare. Sectorul 2 are cea mai mare densitate de locuitori pe kilometru patrat si din acest punct de vedere, terenurile pentru parcari de suprafata sunt limitate. Ca o prima masura de urgenta voi analiza sistematizarea parcarilor de resedinta deja existente si care pot aduce un plus de 10-15% de noi locuri de parcare. O alta solutie va fi identificarea de noi spatii, impreuna cu asociatiile de proprietari si la solicitarile acestora, iar gandirea mea pe termen mediu si lung pentru solutionarea acestei probleme este identificarea posibilitatilor de a construi parcari subterane, solutie care a fost implementata cu succes in marile orase din Europa. De curand, am identificat o asemenea posibilitate pentru zona Iancului, fiind in lucru documentatia de urbanism. O alta solutie, parcarile supraetajate, in special amplasate la intrarea in zonele de trafic intens si la intrarile in Sector. O astfel de parcare supraetajata este prevazuta in bugetul pe anul acesta in zona Ziduri Mosi.

Parcarile de resedinta si publice sunt strict legate de rezolvarea unei alte probleme cu care se confrunta cetatenii, problema traficului care printr-o regandire a sistemului de management cu introducerea de noi sensuri unice, in special pe strazile din apropierea marilor intersectii si cu identificarea posibilitatilor de strapungeri paralele cu arterele principale. Spre exemplu, in Sectorul 2 se va realiza o legatura intre strada Ziduri Mosi si strada Electronicii care va devia o parte din traficul ce se desfasoara pe soseaua Colentina spre zona Baicului. De asemenea, o zona care a devenit foarte aglomerata datorita dezvoltarii economice, zona Pipera, este regandita printr-un plan urbanistic zonal cu legaturi intre cele doua artere principale, Fabrica de Glucoza si Dimitrie Pompei.

Care sunt proiectele dumneavoastra pentru tinerii Sectorului 2 si persoanele cu probleme sociale?

Tinerii trebuie sa incepem prin a-i sprijini, in primul rand prin a le asigura posibilitatea dobandirii unei locuinte. Rezolvarea acestei chestiuni poate veni numai prin demararea unui program multianual care sa prevada constructia de locuinte sociale pentru tineri si nu in ultimul rand pentru persoanele evacuate din casele nationalizate. Am depus solicitare la ANL pentru constructia unui complex pentru tineri si medici rezidenti, iar pentru locuinte sociale vom finanta constructia din bugetul local in conformitate cu OUG nr. 74/2007. Acest program va fi multianual pana la acoperirea tuturor solicitarilor venite din partea cetatenilor Sectorului 2.

Cum vreti sa sprijiniti ca primar educatia in unitatile scolare de pe raza Sectorului 2? Ce proiecte si planuri aveti in acest sens?

Trebuie continut programul de modernizare a infrastructurii scolare, renovare, reabilitare, dotare. In acest sens, pot spune ca suntem un model de buna practica, fiind singura administratie din Bucuresti care, in cadrul acestui program, a accesat fonduri de la Uniunea Europeana, pe exercitiul financiar 2007-2013 la Liceul Rosetti si Colegiul Iulia Hasdeu, acestea putand rivaliza, din punct de vedere al dotarilor si conditiilor educatilor, cu cele mai bune unitati educationale din Europa.

Am in vedere proiecte de viitor in infrastructura educationala, precum construirea de sali de sport la un numar de cinci unitati, precum si inaintarea de cereri de finantare pe POR 2014-2020 Axa prioritara 10, proiecte complexe la Colegiul National George Cosbuc, Colegiul Tehnic Dimitrie Leonida, Scoala nr. 56 si Scoala nr. 10. De asemenea, vom asigura sustinerea bugetara pentru acordarea burselor, burse al caror cuantum a fost majorat anul acesta de trei ori, respectiv intre 250 si 500 lei pe luna. Feedback-ul primit de la profesori si parinti este imbucurator, avand in vedere ca elevii constientizeaza ca munca lor este apreciata si rasplatita. Un al proiect in acest domeniu pe care il voi demara anul acesta este constructia unei noi gradinite in cartierul Ostrov si a unei crese in strada Pancota. De la anul ne-am propus sa construim inca doua crese, avand in vedere ca exista un deficit mare in acest sens.

Trebuie mentionat faptul ca ne dorim sa finalizam programul de supraveghere video perimetrala la toate unitatile de invatamant. Este foarte importanta sa asiguram siguranta elevilor pe toata perioada cat acestia se afla in unitatile scolare, dar si in proximitatea lor. Dupa introducerea tablelor interactive in majoritatea scolilor intentionam sa implementam catalogul electronic, un instrument foarte util atat pentru profesori si in special pentru parinti.

Sectorul 2 este departe de norma europeana minima prevazuta de spatiu verde, care este de 26mp/locuitor. Ce veti face in acest sens? Cum v-ati propus sa inverziti Sectorul 2?

In acest moment in Sectorul 2 mai avem pana sa ajungem la nivelul cerut de Uniunea Europeana, avand 21 mp de spatiu verde/locuitor. Anul acesta vom demara proiectul de reamenajare a Parcului Sticlariei, un proiect de suflet al meu ce va fi materializat prin redarea a 60.000 metri patrati promenadei si petrecerii timpului liber al locuitorilor din zona. De asemenea, reamenajarea si amenajarea tuturor spatiilor din interiorul cvartarelor de bloc si dezvoltarea unui parteneriat cu asociatiile de proprietari, precum si identificarea de noi locuri, in general terenuri virane aflate in proprietatea Statului si nevalorificate. Si nu in ultimul rand, incurajarea investitorilor ce vor cuprinde in proiectele de investitii amenajarea de terase verzi.

Concomitent cu inverzirea este necesara si curatirea Sectorului 2. Ce planuri aveti in ce priveste salubritatea?

Taxa zero la gunoi si colectarea selectiva a desurilor menajere vor fi printre primele actiuni pe care le voi face in acest domeniu. Aceste masuri le voi implementa, avand in vedere bunele practici si rezultate obtinute de alte administratii in acest domeniu. Suplimentarea cosurilor de gunoi stradale si nu in ultimul rand, supravegherea si luarea unor masuri de sanctionare pentru nerespectarea curateniei si ordinii in Sectorul 2.

Cum ar trebui sa fie relatia cu Primaria Generala? Cum trebuie sa fie relatia dintre primarii de sector si primarul general al Capitalei?

Din pacate, de mult timp relatia dintre primariile de Sector si Primaria Capitalei nu a fost foarte fericita, fiind marcata deseori de orgolii personale. Pentru un Bucuresti modern este imperios necesara o stransa colaborare in dezvoltare de proiecte comune in beneficiul tuturor locuitorilor Capitalei.

Dat fiind ca sunteti de 12 ani in Primarie, care ramane cea mai mare problema in Sectorul 2?

Fara discutie, traficul si lipsa locurilor de parcare raman cele mai grave probleme cu care se confrunta locuitorii Sectorului 2 si nu numai!

De ce v-ar vota locuitorii Sectorului 2?

Cred ca ar trebui sa ma voteze pentru ca am experienta necesara pentru a duce la bun sfarsit proiectele incepute, am un program si o strategie de dezvoltare pentru 2016-2020 cu proiecte reale si viabile. De cand am intrat in Primarie am cunatificat atat problemele locuitorilor, dar in aceeasi masura m-am bucurat si de ideile si propunerile venite din partea lor pentru dezvoltarea Sectorului 2. Iar acest lucru cred ca reprezinta un plus. 

Comentarii

Adauga comentariu

:D :lol: :-) ;-) 8) :-| :-* :oops: :sad: :cry: :o :-? :-x :eek: :zzz :P :roll: :sigh:

DISCLAIMER

Atentie! Postati pe propria raspundere!
Inainte de a posta, cititi aici regulamentul: Termeni legali si Conditii

EDITORIAL

Vorbe de fumoar

Vorbe de fumoar – 16.04.2024 – Rebranding la DNA

+ DETALII

FACEBOOK

Utlimele comentarii
Cele mai citite
LUMEA JUSTITIEI
Arhiva