29 March 2024

"In mintea stramba si lucrul drept se stramba"
- parintele Arsenie BOCA

CONDAMNARI PE BANDA RULANTA – Intr-o singura zi, CEDO a obligat statul roman la plata unor daune de aproape 50.000 euro. Cele mai mari despagubiri le va primi un tata al carui copil a murit dupa ce a fost impuscat de politisti. Fosta avocata Lidia Peter a obtinut 11.000 euro (Document)

Scris de: George TARATA | pdf | print

27 June 2013 15:01
Vizualizari: 14250

Intr-o singura zi, Romania a fost condamnata de judecatorii Curtii Europene a Drepturilor Omului de la Strasbourg la plata a aproape 50.000 de euro. Statul roman a suferit condamnari pe banda rulanta marti, 25 iunie 2013, daunele stabilite de CEDO ridicandu-se la 47.800 de euro. De departe, cel mai cunoscut dintre toti cei care au castigat la CEDO este fostul judecator de la Curtea de Apel Bucuresti, Valentino Acatrinei, condamnat in urma cu cativa ani 5 ani de inchisoare pentru coruptie. Acesta nu a obtinut insa si cea mai mare despagubire.


Cele mai importante daune morale i-au fost acordate de catre judecatorii de la Strasbourg lui Gheorghe Cobzaru. Mai exact, acesta va primi 30.000 de euro. Cobzaru a reclamat statul roman la CEDO dupa ce, in timpul unei urmariri cu masina in timpul noptii ca urmare a furtului unei masini, fiul sau a fost impuscat de politisti, murind apoi din cauza ranilor. Gheorghe Cobzaru a acuzat faptul ca fiul sau a fost ucis de catre politisti, dar ca nu a existat vreo investigatie pentru identificarea si tragerea la raspundere a autorilor crimei. In cele din urma, CEDO a decis ca in cazul lui Gheorghe Cobzaru a fost incalcat articolul 2 din Conventia pentru Drepturile Omului privind dreptul la viata. Acesta prevede urmatoarele:

1. Dreptul la viata al oricarei persoane este protejat prin lege. Moartea nu poate fi cauzata cuiva in mod intentionat, decat in executarea unei sentinte capitale pronuntate de un tribunal cand infractiunea este sanctionata cu aceasta pedeapsA prin lege.

2. Moartea nu este considerata ca fiind cauzata prin incalcarea acestui articol in cazurile in care aceasta ar rezulta dintr-o recurgere absolut necesara la forta:

a. pentru a asigura apararea oricarei persoane impotriva violentei ilegale;

b. pentru a efectua o arestare legala sau a impiedica evadarea unei persoane legal detinute;

c. pentru a reprima, conform legii, tulburari violente sau o insurectie

Fosta avocata Lidia Peter, condamnata in acelasi dosar cu fostul judecator Valentino Acatrinei, va primi 11.000 de euro, daune si cheltuieli de judecata, pentru incalcarea dreptului la respectarea vietii private si de familie si a articolului privind interzicerea torturii

Fosta avocata Lidia Niculescu (foto), fosta Peter, condamnata in acelasi dosar cu judecatorul Valentino Acatrinei, la 6 ani de inchisoare pentru fapte de coruptie, va primi de la statul roman 9.000 de euro, ca urmare a hotararii CEDO din 25 iunie 2013. Aceasta, la fel ca si Valentino Acatrinei, a dat statul in judecata, acuzand ca le-au fost ascultate telefoanele ilegal, astfel ca si conversatiile de care procurorii s-au folosit pentru a-i condamna au fost obtinute in mod ilegal. Atat Lidia Niculescu (fosta Peter), cat si Valentino Acatrinei au acuzat incalcarea alineatelor 1 si 3 al articolului 6 din Conventie privind dreptul la un proces echitabil, dar si incalcarea articolului 8 privind respectarea vietii private si de familie. Concret, Lidia Niculescu a sustinut ca nu a fost informata de acuzatiile care i-au fost aduse si ca nu a fost asistata de un avocat la parchet. De asemenea, ea a acuzat conditiile precare de detentie, in opinia fostei avocate fiind incalcat articolul 3 din Conventie.

In final, CEDO a constatat, atat in cazul lui Valentino Acatrinei, cat si al Lidiei Niculescu, incalcarea articolului 8 din Conventie privind respectarea vietii private si de familie, potrivit caruia:

(1) Orice persoana are dreptul la respectarea vietii sale private si de familie, a domiciliului sau si a corespondentei sale.

(2) Nu este admis amestecul unei autoritati publice in exercitarea acestui drept decat in masura in care acesta este prevazut de lege si constituie, intr-o societate democratica, o masura necesara pentru securitatea nationala, siguranta publica, bunastarea economica a tarii, apararea ordinii si prevenirea faptelor penale, protectia sanatatii, a moralei, a drepturilor si libertatilor altora”. Totodata, in cazul Lidiei Niculescu, CEDO a hotarat ca s-a incalcat articolul 3 din Conventia Drepturilor Omului: “Nimeni nu poate fi supus torturii, nici pedepselor sau tratamentelor inumane ori degradante.

Astfel, judecatorii de la Strasbourg au decis condamnarea statului roman la plata unor daune morale de 4.500 de euro catre Valentino Acatrinei, si a unor daune de 9.000 de euro pentru Lidia Niculescu (fosta Peter), aceasta din urma urmand sa primeasca inca 2.000 de euro cheltuieli de judecata.

Cele mai mici daune le va primi Ioan Guseila. Acesta a dat statul roman in judecata pentru inclacarea articolului 6, alineat 1, privind dreptul la un proces echitabil, care prevede:

Orice persoana are dreptul la judecarea cauzei sale in mod echitabil, in mod public si in termen rezonabil, de catre o instanta independenta si impartiala, instituita de lege, care va hotari fie asupra incalcarii drepturilor si obligatiilor sale cu caracter civil, fie asupra temeiniciei oricarei acuzatii in materie penala indreptate impotriva sa. Hotararea trebuie sa fie pronuntata in mod public, dar accesul in sala de sedinta poate fi interzis presei si publicului pe intreaga durata a procesului sau a unei parti a acestuia, in interesul moralitatii, al ordinii publice ori al securitatii nationale intr-o societate democratica, atunci cand interesele minorilor sau protectia vietii private a partilor la proces o impun, sau in masura considerata absolut necesara de catre instanta cand, in imprejurari speciale, publicitatea ar fi de natura sa aduca atingere intereselor justitiei”. CEDO a condamnat statul la plata catre Ioan Guseila a bunor daune morale de 2.250 de euro, plus 50 de euro cheltuieli de judecata.

* Cititi aici condamnarile dictate de CEDO

Comentarii

# Dan date 27 June 2013 15:55 +4

Stai sa vezi cand o sa vina factura pentru Moldoveanu. 

# DOREL date 27 June 2013 20:29 +8

Pai, asta inseamna ca Falvius Criznic si Ioana Bogdan ar cam trebui sa-si cam faca bagajele ! Se pregeteste echipa Daniel Morar & DNA ! Parerea mea ...

# Ioana ALBANI, nu Ioana BOGDAN ! date 28 June 2013 09:46 +2

Ioana Albani, nu Ioana Bogdan !

# e drept ce amk auzit date 27 June 2013 16:08 +1

    Şi jos cu Horea Ovidiu Tocan, ce zici Dediu Dorina? Dar tu Codruţa Oneţ Poponeţ, da tu Remi Blaziu fiu de vasiu?

# oscar pistorious date 27 June 2013 16:26 +6

Daca judecatorii ar fi impartiali si corecti asa cum ar trebui,procentul de achitare ar fi in jurul cifrei de 25% din dosarele trimise de unii procurori incompetenti si marionete in instante si atunci sa vedeti despagubiri morale si materiale, multe din dosare ar trebui restituite din prima intrucat procurorii nu se obosesc sa administreze probe si in apararea invinuitilor, sunt ca niste hiene aplecate asupra cadavrelor, sper sa ii opreasca cineva vreodata  

# carcotas date 27 June 2013 17:40 +4

Poate vreun serif din vest, caci judecatorii nostri nu sunt in stare. Si, cred ca nici nu vor!

# unul din lumea cea mare date 27 June 2013 18:35 +4

si nimeni nu zice nimic.aceste canalii de judecatori si napirci in continuare ei cred ca fac o TREABA DE O IMPORTANTA DEOSEBITA SI TARE STRESATI SINT EI.. pe dracu ne fac doar pagube(si pe timp de criza,noi ne chinuim sa dam taxe la stat). canalia si napirca de ponta ar trebui imediat sa ia masuri.in totate segmentele justitiei de pa politie la servicii la judecatorii pina la ccr este o totala injustitie,o napircarie si o casa de nebuni cu judecatori si procurori si politisti SPAGUITI. sa/i multumiti lui basescu ca v/a spus ,,sa traiti bine,, dar nu a adaugat......,,dar o sa muriti sanatosi,,.nasol sentiment sa/mi fie scirba scirboasa

# Mihail date 27 June 2013 19:04 +10

Cand se da o lege pentru excluderea din magistratura a magistratilor responsabili de situatiile sanctionate de CEDO? Dar atragerea raspunderii materiale pentru daunele produse prin plata de despagubiri, de ce nu se aplica?

Adauga comentariu

:D :lol: :-) ;-) 8) :-| :-* :oops: :sad: :cry: :o :-? :-x :eek: :zzz :P :roll: :sigh:

DISCLAIMER

Atentie! Postati pe propria raspundere!
Inainte de a posta, cititi aici regulamentul: Termeni legali si Conditii

EDITORIAL

Vorbe de fumoar

Vorbe de fumoar – 28.03.2024 – Bomba cu fas a lui Kovesi

+ DETALII

FACEBOOK

Utlimele comentarii
Cele mai citite
LUMEA JUSTITIEI
Arhiva