28 March 2024

"In mintea stramba si lucrul drept se stramba"
- parintele Arsenie BOCA

DAUNE PENTRU MALPRAXIS - Judecatoria Cluj-Napoca a obligat-o pe doctorita Floarea Ianul, in solidar cu Spitalul Orasenesc din Nasaud, sa plateasca peste 300.000 euro despagubiri pentru traumele iremediabile suferite de o pacienta de 5 ani. Fetita a fost cu greu salvata dupa ce a intrat in soc anafilactic si stop cardio-respirator din cauza administrarii intravenoase a unui antibiotic. Acuzata de vatamare corporala din culpa, doctorita a scapat datorita prescriptiei raspunderii penale (Minuta)

Scris de: Alex PUIU | pdf | print

12 January 2015 17:37
Vizualizari: 7912

O doctorita de la Sectia Pediatrie a Spitalului Orasenesc "Dr. George Trifon" din Nasaud acuzata de malpraxis a fost obligata de Sectia penala a Judecatoriei Cluj-Napoca sa plateasca, in solidar cu unitatea medicala, despagubiri civile de 200.000 euro si aproximativ 500.000 lei. Floarea Ianul (foto) a fost trimisa in judecata in februarie 2013, fiind acuzata de vatamare corporala din culpa pentru ca, in noiembrie 2006, i-a indicat unei asistente sa-i injecteze intravenos ampicilina unei paciente in varsta de 5 ani si jumatate, despre care la acel moment nu se stia ca este alergica. Fetita, Cristina Circu, a intrat in soc anafilactic si a fost cu greu resuscitata dupa un stop cardio-respirator. Potrivit concluziei Raportului medical intocmit de IML in acest caz, consecintele traumatice suferite de pacienta au fost iremediabile: "Analizand toate datele consemnate in actele medicale (coroborate cu restul documentelor din dosar), NU se poate sustine ca masurile de prevenire si resuscitare (manevre si medicatie) au fost acordate la timp si conform protocoalelor in vigoare. Starea actuala a pacientei este consecinta directa a hipoxiei cerebrale prelungite - urmare directa a socului anafilactic la Ampicilina, cu stop cardio-respirator".


Prin Sentinta nr. 1.491 pronuntata la 17 decembrie 2014 in dosarul 288/265/2013, Judecatoria Cluj-Napoca a luat act de interventia prescriptiei raspunderii penale in ceea ce o priveste pe doctorita Floarea Ianul si a constatat calitatea de parte responsabila civilmente a Spitalului Orasenesc "Dr. George Trifon" din Nasaud. Pe latura civila, prima instanta a decis ca pacienta si reprezentantii sai legali, parintii Sorin Mircea Circu si Monica Circu, sunt indreptatiti sa primeasca peste 300.000 euro cu titlu de daune morale si renta viagera lunara. Hotararea a fost atacata cu apel atat de medicul pediatru Floarea Ianul, cat si de Spitalul Orasenesc "Dr. George Trifon" din Nasaud, impreuna cu societatea Asirom, la care a fost incheiata polita de asigurare pentru malpraxis.

Prezetam minuta Sentintei nr. 1491/17.12.2014 a Judecatoriei Cluj-Napoca:

"Tip solutie: a intervenit amnistia sau prescriptia ori decesul faptuitorului (art. 10 lit. g C.P.P.)
Solutia pe scurt: Respinge cererea de repunere pe rol a cauzei formulata de catre partile civile CIRCU CRISTINA, CIRCU SORIN MIRCEA si CIRCU MONICA prin aparatorii alesi, ca neintemeiata. In temeiul art. 396 alin. 1, 6 si 8 rap la art. 16 alin. 1 lit. f CPP
inceteaza procesul penal avand ca obiect savarsirea de catre inculpata IANUL FLOAREA, a infractiunii de vatamare corporala din culpa prev si ped de art.184 alin.2 si 4 CP din 1969 cu aplicarea art. 5 CP, ca urmare a intervenirii prescriptiei raspunderii penale. In temeiul art. 86 CPP constata calitatea de parti responsabile civilmente a Spitalului Orasenesc Dr. George Trifon-Nasaud. In temeiul art. 397 CPP ia act ca Spitalul Clinic de Copii Cluj-Napoca nu s-a constituit parte civila in procesul penal. Potrivit art. 20 din Constitutia Romaniei, cele ale art. 1 alin.2 Cod Procedura Penala si ale Conventiei Europene a Drepturilor Omului (Conventia EDO) a preeminentei principiului suprematiei dreptului si a subsidiaritatii, dand eficienta art. 13 din Conventia EDO - instanta nationala - Judecatoria Cluj-Napoca aplicand dispozitiile Conventiei EDO si art. 6 din Conventia EDO privind dreptul la un proces echitabil si principiul egalitatii armelor, Admite in parte actiunile civile formulate in cadrul procesului penal de partile civile CIRCU CRISTINA prin reprezentanti legali CIRCU SORIN MIRCEA si CIRCU MONICA si CIRCU SORIN MIRCEA si CIRCU MONICA in nume propriu si in temeiul art. 19-20 si 397 CPP cu referire la art. 998-999, art. 1000 alin.3 C. civ . din 1864 (in vigoare la data comiterii faptei) obliga in solidar inculpata cu partile responsabile civilmente la plata catre partile civile a urmatoarelor sume:

-catre partea civila CIRCU CRISTINA, minora prin reprezentanti legali a sumei de 100.000 euro (contravaloarea in lei la cursul BNR din ziua platii) cu titlu de daune morale, si a sumei de 3000 lei cu titlu de renta lunara viagera de la data de 17.11.2006 pana in data de 02.04.2014 si a sumei de 2916 lei cu titlu de renta lunara viagera de la data de 02.04.2014 pana la incetarea starii de infirmitate fizica si psihica,

-catre partile civile CIRCU MONICA si CIRCU SORIN MIRCEA a sumei de 96.000 lei cu titlu de despagubiri civile pentru daune materiale si a sumei de 50.000 euro fiecare (contravaloarea in lei la cursul BNR din ziua platii) cu titlu de despagubiri civile pentru daune morale,

-catre partea civila CIRCU MONICA a sumei de 2106 lei lunar incepand cu data de 30.04.2007 pana in data de 07.05.2007 si sumei de 1206 lei incepand cu data de 07.05.2007 cu titlu de despagubiri civile pentru daune materiale constand in veniturile nerealizate.

Respinge restul pretentiilor civile solicitate de partile civile ca neintemeiate. In temeiul art. 397 alin.2 CPP cu referire la art. 249 alin.7 CPP instituie masura asiguratorie a sechestrului asupra bunului mobil constand in autovehiculul marca Opel Vectra ce figureaza in evidentele fiscale ale Primariei comunei Salva aflat in proprietatea inculpatei si a popririi asupra veniturilor salariale realizate de inculpata in functia de medic specialist pediatrie in cadrul Spitalului Orasenesc Dr. George Trifon-Nasaud, cu respectarea prevederilor art. 452 si urmatoarele C.pr.civ.(1865) in vederea recuperarii prejudiciului cauzat partilor civile. In temeiul art. 275 alin. 1 pct. 3 si art. 274 alin. 3 CPP obliga inculpata in solidar cu partile responsabile civilmente la plata cheltuielilor judiciare avansate de stat in suma de 2000 lei. Cu drept apel in termen de 10 zile de la comunicarea copiei de pe minuta conform art. 410 CPP. Pronuntata in sedinta publica, astazi, 17.12.2014".

Instanta a fost sesizata cu rechizitoriu dupa 7 ani de la incidentul medical

La 17 noiembrie 2006, in urma unui acces de tuse, Cristina Circu, in varsta de 5 ani si jumatate la acea data, a fost dusa de mama ei, Monica Circu, la Spitalul Orasenesc "Dr. George Trifon" din Nasaud. Doctorita pediatra care a consultat-o pe fetita, Rodica Floarea Ianul - verisoara mamei Cristinei, potrivit jurnalistilor de la gazetadebistrita.ro - a decis sa ii administreze pacientei un tratament cu ampicilina injectabila. La cateva minute, Monica Circu, care astepta pe holul sectiei de Pediatrie, pentru ca nu auzea niciun zgomot in sala de tratament, a intrat sa vada ce se intampla. Potrivit sursei citate, Monica Circu ar fi gasit-o pe Cristina "cu buzele si unghiile vinete si fara suflare", alaturi de asistenta Gabriela Policsek, care completa fisa medicala si care, fiind cu spatele, nu observase ca fetita intrase in soc anafilactic, urmat de stop cardio-respirator si hipoxie cerebrala (lipsa de oxigen in partea exterioara a creierului). Asistenta a anuntat-o pe doctorita Floarea Ianul, intre timp fiind solicitat si medicul ATI, dr. Aurel Sarban, care a reusit resuscitarea, insa din cauza timpului scurs de la momentul intrarii in stopul cardio-respirator, lipsa de oxigen i-a cauzat pacientei leziuni cerebrale iremediabile si coma de gradul II. La indicatia medicului Floarea Ianul, Cristina Circa a fost transportata la Spitalul de Urgenta pentru Copii din Cluj-Napoca - unitatea din Nasaud nefiind, potrivit jurnalistilor bistriteni, dotata corespunzator pentru astfel de interventii - unde a ramas mai bine de 90 de zile.

Parintii Cristinei Circa au incercat ani de zile sa obtina o solutie reparatorie echitabila in raport cu prejudiciul fizic si psihic suferit de fiica lor in noiembrie 2006, insa dosarul a ajuns in instanta abia in februarie 2013, printr-un rechizitoriu semnat de procuroarea Ileana Ancu, fosta sefa a Parchetului de pe langa Judecatoria Nasaud. Cauza a fost inregistrata initial pe rolul Judecatoriei Nasaud, insa a fost stramutata la Judecatoria Cluj-Napoca la solicitarea sotilor Circu si a parchetului.

Contradictii intre declaratii

Conform unor declaratii date in 2013 si preluate de gazetadebistrita.ro, doctorita Floarea Ianul ar fi sustinut ca pacienta a fost adusa pentru consultatie si tratament, cu diagnosticul bronhopneumonie, ca stopul cardio-respirator nu a fost secundar socului anafilactic si ca socul anafilactic nu poate fi probat cata vreme fetita nu a prezentat manifestari alergice specifice, mai ales ca i-ar mai fi fost administrata ampicilina, atat intravenos, cat si intramuscular. De cealalta parte, parintii Cristinei au spus ca, intr-adevar, fetitei i-a mai fost administrata ampicilina, insa niciodata sub forma injectabila.

Jurnalistii bistriteni mai noteaza ca doctorita a afirmat ca, dupa ce i-a fost administrat tratamentul, pacienta a inceput sa tuseasca foarte tare, i-a venit sa vomite si ca a fost indrumata spre chiuveta. De asemenea, medicul Floarea Ianul ar fi spus ca dupa acest incident ar mai fi urmat un episod in care Cristina ar fi avut inca un acces puternic de tuse, moment in care este foarte posibil sa fi aspirat in caile respiratorii secretii care ar fi obturat caile respiratorii, fapt ce ar fi cauzat stopul cardio-respirator.

Din toate documentele, inclusiv din biletul de iesire din Spitalul din Nasaud FN/17.11.2006, ar reiesi, potrivit sursei citate, ca stopul cardio-respirator ar fi intervenit insa extrem de rapid, la aproximativ 5 minute dupa ce Cristinei i-a fost administrata ampicilina. In plus, din declaratiile doctoritei ar rezulta ca in sala de tratament ar fi fost prezente trei asistente, in timp ce mama pacientei ar fi afirmat ca era doar una singura si ca dupa instalarea stopului cardio-respirator fetita ar fi fost asezata pe pat, fiind incepute imediat manevrele de resuscitare de catre asistenta.

Comentarii

# UNUL DIN LUMEA CEA MARE date 13 January 2015 10:19 0

DOAR 300.000!!!!!!!!!!! PEntru o copila de 5 ani?? care o sa ramina pe viata cu urmari?sper ca si judecatoarea si familia ei sa aibe parte de aceleasi traume pe viata pentru 300.000(oare trece postarea?)

Adauga comentariu

:D :lol: :-) ;-) 8) :-| :-* :oops: :sad: :cry: :o :-? :-x :eek: :zzz :P :roll: :sigh:

DISCLAIMER

Atentie! Postati pe propria raspundere!
Inainte de a posta, cititi aici regulamentul: Termeni legali si Conditii

EDITORIAL

Vorbe de fumoar

Vorbe de fumoar – 27.03.2024 – Oamenii s-au dus peste „Baronul Lamborghini” (Video)

+ DETALII

FACEBOOK

Utlimele comentarii
Cele mai citite
LUMEA JUSTITIEI
Arhiva