29 March 2024

"In mintea stramba si lucrul drept se stramba"
- parintele Arsenie BOCA

DECIZIE ISTORICA - Romania, condamnata de CEDO in cauza Frumusanu & Craniceanu. Statul roman a incalcat din nou dreptul la viata! Autoritatile nu au depus toate diligentele pentru gasirea vinovatilor in acest caz

Scris de: L.J. | pdf | print

25 April 2012 18:55
Vizualizari: 13004

 

Curtea Europeana a Drepturilor Omului a condamnat, marti, Romania, la plata a 60.000 euro pentru prejudiciul moral adus familiilor celor doi tineri romani - Andrei Frumusanu si Aurica Crainiceanu - in timpul mineriadei din 1991 din Bucuresti. CEDO a constatat din nou ca statul roman nu a respectat dreptul la viata al cetatenilor sai, si ca autoritatile nu au depus toate diligentele necesare pentru identificarea si tragerea la raspundere a celor vinovati de comiterea crimelor.


Ancheta in cazul uciderii celor doi tineri, data in lucru procurorilor militari, subordonati celor care au fost implicati in evenimentele din 1991

Reclamantii, Viorel Crainiceanu si sotii Stefan Frumusanu si Luciana Maria Frumusanu, au sustinut lipsa de eficienta a urmaririi penale cu privire la moartea lui Andrei Frumusanu, fiul celor doi soti Frumușanu, si a Auricai Crainiceanu, sotia lui Viorel Crainiceanu, care a avut loc in timpul Mineriadei din 25 septembrie 1991. Reclamantii au acuzat autoritatile romane ca nu au demarat o cercetare penala efectiva, impartiala si diligenta, si, pe cale de consecinta, vinovatii pentru moartea celor doi nu au fost pedepsiti. In acest context, Curtea a constatat ca au fost incalcate dispozitiile articolului 2 din Conventie, adica dreptul la viata, si a acordat fiecarui reclamant 30.000 de euro despagubiri morale si cate 1.000 de euro cheltuieli de judecata. In 25 septembrie 1991, Aurica Crainiceanu, care avea 27 de ani, si Andrei Frumusanu, de 24 de ani, au fost ucisi de gloante. Dupa 20 de ani, ancheta inca nu a fost finalizata. Potrivit rechizitoriului parchetului militar roman, in directia multimii au fost lansate tiruri dinspre sediul Guvernului, care era incercuit de manifestanti. Cererea sotului Auricai Crainiceanu si a parintilor lui Andrei Frumusanu a fost remisa CEDO in martie 2004. In acest context, judecatorii europeni au relevat mai multe "lacune" in anchetele facute de procurori si au mentionat ca aceasta ancheta a fost incredintata unor "procurori militari (...) supusi principiului subordonarii conform ierarhiei militare", in conditiile in care "acuzatii se numarau intre cei mai inalti responsabili ai armatei aflati inca in functie". Cu alte cuvinte, CEDO a sugerat ca organele de ancheta au primit acest caz in asa fel incat sa nu poata sa ajunga la tragerea la raspundere a celor vinovati. Curtea Europeana a mentionat de asemenea ca " doar contextul general socio-politic al perioadei in cauza nu poate justifica nici durata anchetei, nici modul in care a fost desfasurata aceasta in tot acest interval".

Dosarul penal, inchis si redeschis, functie de interese. Cazul a trecut de la o crima cu autor cunoscut la AN

Cazul Frumusanu – Crainiceanu, soldat cu demisia Guvernului Petre Roman, a fost redeschis de Sectia Parchetelor Militare, potrivit unei comunicari a institutiei la solicitarea presei, in decembrie 2011.
In noiembrie 2003, procurorii militari au comunicat parintilor lui Andrei Frumusanu ca au fost retrase acuzatiile aduse maiorului din cadrul Serviciului de protectie si paza (SPP) Vasile Gabor, inculpat pentru impuscarea tanarului, anchetatorii adaugind ca dosarul ramine cu autor necunoscut. Sectia Parchetelor Militare a dispus in 10 octombrie 2011 "redeschiderea urmaririi penale in rem", pentru omor deosebit de grav, fiind intocmit un plan de ancheta cu privire la aspectele probatorii mentionate in sentinta penala numarul 5 din 26 ianuarie 2011 a Tribunalului Militar Teritorial Bucuresti (unde a fost contestata solutia de scoatere de sub acuzare a ofiterului SPP-n.r.) si mijloacele de proba ce urmeaza a fi administrate pentru clarificarea acestora.
In rechizitoriul prin care Vasile Gabor a fost deferit justitiei se arata ca, in 25 septembrie 1991, in urma venirii in Piata Victoriei a unor grupuri mari de mineri, in jurul Guvernului au fost plasate cordoane de militari, apartinind UM 0305 si Politiei Capitalei, inclusiv din cadrul Brigazii de Asigurare a Ordinii si Linistii Publice Bucuresti. Paza interioara a obiectivului a fost asigurata de efective apartinind UM 0530, precum si de forte din cadrul MApN. Securitatea demnitarilor, inclusiv a premierului Petre Roman, a fost garantata de SPP, UM 01064 Bucuresti. Intrucat premierul se afla in cladire, SPP a triplat efectivele prezente in imobil. In plus, la fata locului s-a deplasat o subunitate de la Formatiunea de Interventie Antiterorista a SPP, condusa de Vasile Dorel Gabor, la acea data capitan. Conform rechizitoriului, la aproximativ o ora dupa ce au ocupat Piata Victoriei, manifestantii au trecut la actiuni de o extrema violenta, atacand si ranind fortele de ordine cu obiecte contondente si sticle incendiare. La ora 18.00, s-a ordonat dispersarea manifestantilor din jurul cladirii Guvernului. Pe fondul violentelor care se petreceau in jurul cladirii (parterul suferise distrugeri majore, iar un militar in termen fusese incendiat, decedand ulterior), Gabor a inceput sa traga cu un pistolul de semnalizare, calibru 26 de milimetri, in manifestantii care se aflau in directia "blocului TAROM" (acum sediul unei banci), din Piata Victoriei. In jurul orei 18.15, sotii Aurica si Viorel Crainiceanu au sosit in Piata Victoriei, venind dinspre Piata Romana. Ei s-au oprit pentru citeva momente linga "blocul TAROM". In acea clipa, unul din cartusele trase a lovit-o pe Aurica Crainiceanu (33 ani). Ea a fost transportata la Spitalul Municipal Bucuresti si internata la ora 19.30, insa, in pofida tratamentului, ea a decedat a doua zi. In jurul orei 18.40, un al doilea cartus tras l-ar fi lovit in piept pe studentul Andrei Frumusanu (20 ani).
El a fost transportat la Spitalul Clinic de Urgenta Bucuresti, unde, la ora 19.05, s-a constatat decesul. Vasile Gabor a fost trimis in judecata dupa aproape patru ani de la uciderea celor doi tineri, in august 1995, impreuna cu capitanul Marian Constantin, acuzat de fals si uz de fals pentru ca, prin intocmirea unor documente, ar fi incercat sa ascunda faptul ca ofiterul a tras cu munitie reactiva. Marian Constantin, condamnat in prima instanta la sase luni de inchisoare cu suspendarea executarii pedepsei, a fost achitat in 16 iunie 2000, dupa ce judecatorii au constatat ca faptele, comise cu aproape noua ani in urma, s-au prescris, iar inculpatul nu mai putea raspunde penal. Dupa 20 de ani de cercetari in acest caz si confruntari politice pe aceasta tema, persoana care i-a impuscat pe Aurica Crainiceanu si Andrei Frumusanu ramine necunoscuta.

 

Comentarii

# asistat social=pensionar=contribuabil date 26 April 2012 08:27 +3

Vreti sa cred ca acesti bani 60.000 euro se vor plati din pensiile si salariile noastre ? Domnilor politicieni ajungeti la vinovati si conficatile averile, casele, masinile si golitile conturile grase din spagi si incompetenta.

# and justice for all... date 26 April 2012 12:50 +1

Criminalul spp-ist gabor a fost trimis in judecata de procurorul gheorghe surdescu si a fost condamnat la inchisoare , daca nu ma insel, de judecatorul stefan pistol. Dupa asta s-au perindat prin dosar niste bestii de procurori si judecatori si s-a ales praful de justitie .Va recomand sa cititi cartea scrisa de procurorul gheorghe surdescu ," Dubla crima din piata Victoriei" , in care acesta descrie cum s-a desfasurat urmarirea penala in acest caz si cate piedici i-au pus cei aflati la putere in timpul lui iliescu

Adauga comentariu

:D :lol: :-) ;-) 8) :-| :-* :oops: :sad: :cry: :o :-? :-x :eek: :zzz :P :roll: :sigh:

DISCLAIMER

Atentie! Postati pe propria raspundere!
Inainte de a posta, cititi aici regulamentul: Termeni legali si Conditii

EDITORIAL

Vorbe de fumoar

Vorbe de fumoar – 28.03.2024 – Bomba cu fas a lui Kovesi

+ DETALII

FACEBOOK

Utlimele comentarii
Cele mai citite
LUMEA JUSTITIEI
Arhiva