28 March 2024

"In mintea stramba si lucrul drept se stramba"
- parintele Arsenie BOCA

DECIZIILE CCR RAMAN OBLIGATORII PENTRU MAGISTRATI – Vicepresedintele Senatului Robert Cazanciuc da asigurari: „Nu se va intampla prea curand ca deciziile CCR sa se bata cap in cap cu deciziile CJUE. Proiectul de lege a venit in Camera Deputatilor fara obligatia respectarii deciziilor CCR. Deciziile CCR nu devin facultative, ci sunt in continuare obligatorii pentru judecatori, indiferent de text” (Video)

Scris de: V.B. | pdf | print

10 October 2022 15:38
Vizualizari: 2775

Deciziile Curtii Constitutionale a Romaniei vor ramane obligatorii pentru judecatori si procurori in noua lege privind statutul magistratilor (care va inlocui actuala Lege nr. 303/2004), a dat asigurari vicepresedintele Senatului Robert Cazanciuc (foto).



Intr-un interviu acordat jurnalistei Sorina Matei la Aleph TV si publicat duminica, 9 octombrie 2022, senatorul PSD a amintit ca forma noului statut al judecatorilor si procurorilor iesita din Camera Deputatilor contine abaterea disciplinara constand in nerespectarea deciziilor CCR – abatere pe care initial guvernul Nicolae Ciuca urmarea s-o elimine (click aici pentru a citi).

De asemenea, Cazanciuc a mentionat alta aberatie continuta in forma guvernamentala a Legii privind statutul judecatorilor si procurorilor, dar eliminata de catre Camera Deputatilor: netransmiterea in direct a interviurilor pentru sefia ICCJ si a marilor parchete, precum si introducerea Procurorului General si a presedintelui Inaltei Curti ca titulari ai actiunii disciplinare.

Nu in ultimul rand, coalitia PSD-PNL va obtine pana la sfarsitul acestui an ridicarea MCV de pe Romania, a mai spus fostul ministru al Justitiei.

Potrivit lui Cazanciuc, coalitia ar putea modifica si codurile penale pentru a pune in acord prevederile cu deciziile CCR.

In ceea ce priveste noile Legi ale Securitatii Nationale, vicepresedintele Senatului a apreciat ca adoptarea acestora nu este o prioritate in programul de guvernare al actualei coalitii.


Redam principalele afirmatii ale lui Robert Cazanciuc:


Proiectul de lege este un organism viu – vor fi modificari destule si la Senat. Nu exista o ordine de precadere in respectarea deciziilor. Nu se va intampla prea curand ca deciziile CCR sa se bata cap in cap cu deciziile CJUE. Proiectul de lege a venit in Camera Deputatilor fara obligatia respectarii deciziilor CCR. Deciziile CCR nu devin facultative, ci sunt in continuare obligatorii pentru judecatori, indiferent de text. (...) Procedura de numire va fi publica, intervievarea candidatilor la fel. Noi nu putem pune in lege conduita Presedintelui Romaniei daca refuza o numire la sefia marilor parchete. Daca 6 milioane de romani au ales un Presedinte inseamna ca au avut incredere in el. Nu trebuie sa fie totul in lege; unele lucruri tin si de intelegerea functiei prezidentiale. Nu este firesc sa se rezolve in interiorul CSM disputele si sa se trimita la Parlament o opinie unitara? (...)

Tocmai au fost eliminati seful ICCJ si Procurorul General ca titulari ai actiunilor disciplinare. Toata lumea este de acord sa fie responsabilizati judecatorii pe redactarea deciziilor. (...) Poate evaluarea Comisiei de la Venetia va fi una pozitiva. O tara nu poate sa stea in loc: Comisia de la Venetia se intalneste o data la 6 luni, textele le vede de 2 ani. Recomandarile comisiei de la Venetia pentru procurori se regasesc in lege. Vrem sa fim cu 'rule of law', vrem sa spunem: 'enough' cu MCV. (...)

Sunt multe decizii ale CCR care pot duce la modificarile Codurilor. Sunt 3 categorii de modificari in legile Justitiei. Recrutarea judecatorilor in Romania are cea mai mica durata. Nicaieri in Europa un judecator nu poate lua decizii definitive la 3 ani dupa terminarea facultatii. In lege se revine la completele colegiale pentru tinerii judecatori, ca sa aiba de la cine sa invete.

N-avem nici legi si nici proiecte de legi ale Securitatii Nationale. Nu stiu sa avem Legile Securitatii Nationale ca prioritate in programul de guvernare al coalitiei. Nu stiu sa se fi angajat Guvernul la vreun calendar pe legile Securitatii. Nu cred ca veti avea o asemenea surpriza in acest an. Dupa 30 de ani, nu cred ca este nefiresc sa discutam despre modificarea legilor Securitatii, cu razboiul la frontiera. Guvernul trebuie sa elaboreze proiectele de legi ale Securitatii. Guvernul se consulta cu cei chemati sa apere diverse valori si cu cei care apara tara de diverse pericole. (...) Putea sa fie declaratia unui lider din perioada interbelica. Nu este nefiresc sa existe un dialog intre politic si servicii. Au fost discutii despre influenta pe care au avut-o serviciile asupra unor politicieni. Daca vrei sa iei decizii, trebuie sa te informezi. (...) Serviciile trebuie sa aiba rolul lor foarte bine stabilit intr-un cadru legal. Atunci cand Guvernul va veni cu un pachet de legi pe Securitatea Nationala, el trebuie sa fie foarte bine dezbatut in Parlament. Fiecare cuvintel, fiecare virgula din Legile Securitatii Nationale trebuie intoarse pe toate fetele in Parlament, ca toata lumea se inteleaga foarte clar acelasi lucru, ca fiecare sa-si stie pana unde i se intind competenta, obligatiile si de unde incepe raspunderea. Pentru ca altfel, daca lucrurile nu sunt clare, mai devreme sau mai tarziu cineva o sa greseasca. Orice reglementare care nu este clara duce pana la urma la greseli. (...) Nu m-am uitat absolut deloc pe draft-urile aparute pe Legile Securitatii Nationale”.

 

* Vedeti aici inregistrarea video a interviului

Comentarii

# dulapul pelticiunii, scutelnitei si pierzaniei nationale date 10 October 2022 16:42 +251

TRAIASCA ROMANIA CONSTITUTIONALA ! DOAR CU CONSTITUTIA AM MAI RAMAS, ca in rest i-au lasat secureala sa care tot din tara!"Si aerul il iau astia! Pentru nerespectarea CONSTITUTIEI trenuia excluderea din magistratura! PERDOIU si Maciuca nationala s-au vazut cat sunt de vanduti strainezilor! Scutelnita la fel! JUDECATORII CARE NU SUNT VANDUTI mai pot apara CONSTITUTIA! Daca o sa faca la fel ca partidul national securist liberal PSD -ul o sa ajunga la 15%! aista-i o opinie!

# cazan date 10 October 2022 18:31 +184

Cazanciuc chiar pare mai respectabil fata de predoiu, care este lingau. Nu stiu ce atata frica de contre CCR si CJUE, in italia s-au dat, in Germania s-au dat, in Franta s-au dat. Adica nu au asa frica statele alea de CJUE, si pe prescriptie noi avem termene mai tari decat alte state unde gasesti pedepse similare prescrise in 5 fata de 8 ani la noi.

# cazan date 14 October 2022 00:54 +1

Si uite ca mi-am luat teapa, ei spun ca sunt obligatorii cum ar fi si normal, dar daca nu le respecta nu patesc nimic, deci singura situatie acolo de prevenire a rea vointei scoasa si de cazanciuc si de predoiu, amandoi sclavii SRI-ului si a strainilor.

Adauga comentariu

:D :lol: :-) ;-) 8) :-| :-* :oops: :sad: :cry: :o :-? :-x :eek: :zzz :P :roll: :sigh:

DISCLAIMER

Atentie! Postati pe propria raspundere!
Inainte de a posta, cititi aici regulamentul: Termeni legali si Conditii

EDITORIAL

Vorbe de fumoar

Vorbe de fumoar – 28.03.2024 – Bomba cu fas a lui Kovesi

+ DETALII

FACEBOOK

Utlimele comentarii
Cele mai citite
LUMEA JUSTITIEI
Arhiva