19 March 2024

"In mintea stramba si lucrul drept se stramba"
- parintele Arsenie BOCA

DEFILAREA LUI PITURCA – DNA l-a retinut pe fostul antrenor al nationalei de fotbal a Romaniei, Victor Piturca, doar ca sa ii dea drumul. Dupa o noapte in arest, Piturca a fost eliberat, fara ca procurorul Gheorghe Emil Mota sa ceara arestarea preventiva. De ce a fost nevoie de acest spectacol de catuse?

Scris de: George TARATA | pdf | print

31 January 2023 16:26
Vizualizari: 5409

Spectacol de catuse la Directia Nationala Anticoruptie. De aceasta data in prim plan a fost Victor Piturca, fost antrenor al nationalei de fotbal a Romaniei. Desigur, cazul de la DNA nu are legatura cu calitatea de antrenor a lui Piturca, ci cu cea de om de afaceri.


 

Victor Piturca a fost retinut luni, 30 ianuarie 2023, la ora 10.20, pentru 24 de ore, printr-o ordonanta de retinere semnata de procurorul de caz Gheorghe Emil Mota. Piturca a fost acuzat de cumparare de influenta in legatura cu o afacere privind producerea si distribuirea mastilor de protectie din perioada pandemiei, in aceeasi cauza fiind retinut si directorul general al Romarm, Gabriel Tutu, acuzat de abuz in serviciu, trafic de influenta si fals intelectual. De asemenea, in doisar sunt vizate si alte persoane, printre care fiul lui Victor Piturca, Alexandru Piturca.


O umilinta nejustificata


Revenind la Victor Piturca, acesta a fost retinut asadar 24 de ore, dupa care eliberat. Marti, 31 ianuarie 2023, ora 10.20, lui Piturca i-a expirat ordonanta de retinere, astfel ca acesta a putut pleca acasa, in conditiile in care DNA nu l-a dus in instanta pentru emiterea unui mandat de arestare preventiva. Inainte de eliberarea sa, Victor Piturca a fost adus insa la DNA, ocazie cu care a fost fotografiat si filmat in catuse, in timp ce cobora din duba, era introdus in sediul parchetului, apoi scos tot in catuse si urcat la loc in duba (foto).

Totusi, in conditiile in care DNA nu a cerut arestarea preventiva, ne intrebam de ce a fost nevoie de tot acest spectacol de catuse? De ce a trebuit sa fie terfelita imaginea unui om, astfel incat acesta sa fie umilit in spatiul public prin defilarea sa in catuse, pentru ca apoi sa fie eliberat? Nu putea oare DNA sa il puna sub control judiciar din prima faza si sa il cerceteze astfel in libertate, mai ales ca nimeni nu poate crede ca Victor Piturca ar reprezenta pericol public? Asta ca sa nu mai spunem ca acuzatia adusa lui Piturca nu necesita, din punctul nostru de vedere, o masura atat de drastica, ancheta putandu-se derula si cu fostul antrenor in libertate.


Pe de alta parte, trebuie precizat ca aceasta actiune de forta a DNA vine cu putin timp inainte ca procedura de numire a procurorului-sef a parchetului anticoruptie sa intre in linie dreapta. O procedura la care se va inscrie, conform informatiilor care circula in spatiul public, si actualul sef al DNA Crin Nicu Bologa.


Iata comunicatul DNA privind acuzatiile la adresa fostului antrenor Victor Piturca si directorului general Romarm, Gabriel Tutu:


“Procurorii din cadrul Directiei Nationale Anticoruptie – Sectia de combatere a coruptiei au dispus efectuarea urmaririi penale si retinerea pentru 24 de ore, incepand cu data de 30 ianuarie 2023, a suspectilor:

TUTU GABRIEL, director general al CN Romarm SA, in sarcina caruia s-a retinut comiterea infractiunilor de:

-abuz in serviciu cu consecinte deosebit de grave, daca functionarul public a obtinut pentru sine sau pentru altul un folos necuvenit,

-trafic de influenta in forma continuata,

-fals intelectual;

Persoana fizica, in sarcina careia s-a retinut comiterea infractiunii de cumparare de influenta.

In ordonanta procurorilor se arata ca, in cauza exista aspecte din care rezulta suspiciunea rezonabila ce contureaza urmatoarea stare de fapt:

1. Pe fondul pandemiei generate de virusul COVID – 19, in perioada 19 martie 2020 – 16 septembrie 2021, suspectul tutu Gabriel, in calitatea mentionata mai sus, cu incalcarea dispozitiilor legale, ar fi incheiat cu o asociere de firme din care facea parte si o societate controlata de cealalta persoana cercetata in prezenta cauza, in conditii dezavantajoase pentru compania pe care o conducea, doua contracte de achizitie publica (ce vizau cumpararea a sapte utilaje neconforme de producere a mastilor de protectie).
Prin demersurile mentionate mai sus, CN Romarm SA a fost prejudiciata cu suma de 8.647.584 lei, reprezentand contravaloarea utilajelor mentionate mai sus, valoarea materiei prime si ulterior contravaloarea unor piese si servicii conexe (in afara contractului).

2. Intr-un context asemanator, in perioada 19.03.2020 - 10.04.2020, suspectul tutu Gabriel ar fi pretins, printre altele, de la reprezentantii societatilor implicate in achizitiile de mai sus introducerea intr-un circuit comercial de livrare masti de protectie neconforme catre Ministerul Apararii Nationale (MApN) a unui prieten de-al sau, fara ca acesta sa desfasoare activitati comerciale reale auxiliare contractului de livrare produse de protectie si efectuarea unor plati catre acesta, (40% din cota de profit rezultata) sub aparenta unui contract de consultanta.

In schimbul acestor „servicii” suspectul tutu Gabriel ar fi lasat sa se creada ca are influenta asupra functionarilor din cadrul M.Ap.N. si ca ii va determina pe acestia sa incredinteze direct si fara proceduri publice contractele de furnizare dar si sa efectueze receptia fara problema a produselor respective si sa achite la timp facturile emise in acest sens.

In contextul mentionat mai sus, suspectul tutu Gabriel ar fi primit printr-un intermediar suma de 50.000 lei.

Celor doi suspecti li s-au adus la cunostinta calitatea procesuala si acuzatiile, in conformitate cu prevederile art. 307 Cod de procedura penala.

In cauza se desfasoara acte de urmarire penala si fata de alte persoane.

Facem precizarea ca efectuarea urmaririi penale este o etapa a procesului penal reglementata de Codul de procedura penala, activitate care nu poate, in nicio situatie, sa infranga principiul prezumtiei de nevinovatie.

Mentionam ca prezentul comunicat a fost intocmit in conformitate cu art. 28 alin. 4 din Ghidul de bune practici privind relatia sistemului judiciar cu mass media, aprobat prin Hotararea Plenului Consiliului Superior al Magistraturii nr. 197/2019”.

 


Sursa Foto: gandul.ro

Comentarii

# DODI date 31 January 2023 12:59 +3

DNA a rămas aceeași adunături de PORCurori cretini care, în loc să studieze legislația și actele cazurilor, preferă spectacolul josnic, gratis și inuman al defilării unor oameni nevinovați (neavând o sentință definitivă în caz!) doar pentru a hrăni imensul orgoliu (al lor și a lui ciolaniSS) și pentru a justifica multele milioane cheltuite aiurea. Câtă vreme nu avem o lege a răspunderii materiale și penale pentru asemenea fapte toți cretinii care afișează cu enfază legitimația de PORCuror DNA își vor face în continuare de cap. Așteptăm ca nesimțitul guraliv de la Cotroceni să-i laude în continuare mai ales după ce i-a făcut scăpată nevasta de la niște fapte penale.

# santinela date 31 January 2023 14:02 0

Papagali au fost,sint si vor fi majoritatea din DNA,dupa chipul si asemanarea fostei lor sefe ,recte baschetbalista neamului !

# De ce nu? date 31 January 2023 15:34 0

Daca aveti raspuns la intrebare spuneti. Daca nu, atunci LINISTE, TOVARASI. LINISTE. Am marit cu 100 lei...HUOOOOO!!!

# visu date 1 February 2023 02:16 0

Procurorii n-au ca atribuțiune ,,reținerea comiterii de infracțiuni”, ci numai constată fapte, suspectează și complâng. Reținerea comiterii infracțiunii e atributul exclusiv al judecătorului astfel că, respectivul comunicat l-aș pârli pt vătămarea imaginii!

Adauga comentariu

:D :lol: :-) ;-) 8) :-| :-* :oops: :sad: :cry: :o :-? :-x :eek: :zzz :P :roll: :sigh:

DISCLAIMER

Atentie! Postati pe propria raspundere!
Inainte de a posta, cititi aici regulamentul: Termeni legali si Conditii

EDITORIAL

Vorbe de fumoar

Vorbe de fumoar – 18.03.2024 – Lista pentru magistratura

+ DETALII

FACEBOOK

Utlimele comentarii
Cele mai citite
LUMEA JUSTITIEI
Arhiva