23 April 2024

"In mintea stramba si lucrul drept se stramba"
- parintele Arsenie BOCA

Deputatul Ghise forteaza un proiect de lege al jurnalistului in care cere testare psihologica si autorizare pentru practicarea profesiei. 11 ONG-uri solicita respingerea aberatiei legislative!

Scris de: L.J. | pdf | print

22 March 2011 15:46
Vizualizari: 8371

ONG-urile din media cer Comisiei de cultura, arta si mijloace de informare in masa din Senat sa respinga proiectul de Lege a jurnalistului propus de deputatul Ioan Ghise, transmite agentia de presa Hotnews. Mai multe organizatii neguvernamentale au transmis o scrisoare Comisiei pentru cultura, arta si mijloace de informare in masa a Senatului prin care solicita respingerea proiectului de Lege a profesiei de jurnalist, care urmeaza a fi dezbatut de membrii Comisiei conduse de Sergiu Nicolaescu. Toate organizatiile care au semnat aceasta scrisoare considera ca proiectul de lege incalca prevederi fundamentale ale Constitutiei Romaniei si ale tratatelor internationale care garanteaza dreptul la libertatea de exprimare si libertatea presei, documente la care Romania este semnatara.



Conform celor 11 ONG-uri, proiectul este in contradictie flagranta cu legislatia din majoritatea statelor Uniunii Europene, conditioneaza practicarea profesiei de jurnalist de obtinerea unei "carti de jurnalist" si de efectuarea unor examinari psihologice periodice si incalca grosolan libertatile individuale.
Semnatarii scrisorii mentioneaza ca proiectul de lege a fost redactat fara consultarea niciuneia dintre organizatiile din media si nu raspunde niciunei presiuni sociale.
Dupa cum se stie, acest proiect aberant a fost initiat de senatorul liberal Ioan Ghise si cu toate ca, la momentul aparitiei lui, o serie de jurnalisti au atras atentia asupra tuturor aspectelor negative ale acestei initiative, Ghise a continuat sa persevereze in a-si vedea ”visul„ cu ochii.

Iata si textul integral al acestei scrisori:

In atentia Comisiei pentru cultura, arta si mijloace de informare in masa

Presedintelui Comisiei, Dl Senator Sergiu Nicolaescu

Subiect: Punct de vedere asupra proiectului de Lege a profesiei de jurnalist

Comisia pentru cultura, arta si mijloace de informare in masa a Senatului urmeaza sa ia in dezbatere proiectul de Lege a profesiei de jurnalist (L162/2011), initiat de senatorul liberal Ioan Ghise.

In calitatea noastra de organizatii profesionale din mass-media si organizatii de drepturile omului, solicitam Comisiei respingerea acestui proiect de lege.

Organizatiile semnatare considera ca proiectul de lege incalca prevederi fundamentale ale Constitutiei Romaniei si ale tratatelor internationale care garanteaza dreptul la libertatea de exprimare si libertatea presei, documente la care Romania este semnatara. Proiectul este in contradictie flagranta cu legislatia din majoritatea covarsitoare a statelor Uniunii Europene.

Proiectul incalca grav libertatile individuale, conditionand practicarea profesiei de jurnalist de obtinerea unei "carti de jurnalist" si de efectuarea unor examinari psihologice periodice; ignora modul in care functioneaza o redactie prin introducerea obligativitatii cabinetelor jurnalistice; introduce concepte absurde din punct de vedere legal, precum „cvasi-delictul de presa”.

Astfel, proiectul de lege propune ca jurnalistii sa isi poata desfasura activitatea doar daca sunt posesorii unor "carti de jurnalist". Conform proiectului, poate fi jurnalist doar persoana care indeplineste cumulativ urmatoarele conditii: are capacitatea de exercitare a drepturilor civile; este apta din punct de vedere psihic pentru exercitarea profesiunii, fapt ce este constatat prin examen psihologic efectuat o data la trei ani; nu a fost condamnata penal definitiv pentru: furt, viol, talharie, crima, escrocare, tradare de tara si alte fapte incompatibile cu morala sociala (art. 18, alin. 1). In plus, exercitarea profesiei de jurnalist este incompatibila cu: ocupatii care lezeaza demnitatea si independenta profesiei de jurnalist sau bunele moravuri sau cu exercitarea nemijlocita de fapte materiale de comert.

Conform proiectului, activitatea jurnalistica s-ar putea desfasura doar in cadrul unor cabinete jurnalistice individuale sau asociate (mai multi jurnalisti). Legea propune si infiintarea unui Colegiu National al Jurnalistilor cu atributii preponderent de organizare, dar si cu atributia de ridicare a dreptului de a profesa, pentru incompatibilitatile expuse mai sus. O institutie numita Ombudsman ar urma sa aplice amenzi administrative pentru o serie de incalcari ale legii, cum ar fi publicarea de materiale jurnalistice care nu provin de la posesorul unei carti de jurnalist, ajungandu-se pana la interdictia temporara de aparitie a unei publicatii sau a unei emisiuni radio sau tv.

Reamintim ca
presa constituie o forma organizata de exercitare a dreptului fundamental la libertatea de exprimare. Dreptul la libertatea de exprimare apartine oricui si nu poate fi limitat pentru ratiuni discutabile cum ar fi existenta unei condamnari penale, faptul ca cineva este om de afaceri sau pentru lezarea bunelor moravuri. Accesul la profesie nu poate fi ingradit decat printr-un proces intern de auto-selectie al profesiei si al industriei mass-media. Limitarea accesului la profesie, excluderea din profesie si formele de cenzura si de multipla pedeapsa constituie ingradiri excesive ale dreptului la libertatea de exprimare, care nu sunt necesare intr-o societate democratica si pe care Romania nu le va putea sustine in fata Curtii Europene a Drepturilor Omului.

Cel putin jumatate din proiectul de lege contine prevederi care se incadreaza intr-un cod etic, nu intr-o lege (de ex. cap. I, cap. V si VI.), ceea ce excede in mod evident scopul procesului de legiferare. Mai exista in proiectul de lege o serie de alte prevederi inacceptabile.

Proiectul a fost redactat fara consultarea niciuneia dintre organizatiile breslei.

Acest proiect de lege nu raspunde niciunei presiuni sociale.
Cadrul legal in care presa isi desfasoara activitatea (in principal Codul Civil, Codul Penal, Legea audiovizualului, Legea liberului acces la informatiile de interes public) este suficient si aliniat normelor europene. In plus, jurnalistii si companiile de presa nu au cerut o reforma a cadrului economic in care isi desfasoara activitatea, in sensul celei propuse de lege (infiintarea cabinetelor individuale si colective).

Punctele mentionate mai sus contravin atat de puternic principiilor constitutionale si normelor si modelelor europene, incat fac proiectul de lege inacceptabil. Insasi ideea unei legi care sa reglementeze activitatea presei, in afara cadrului legal deja mentionat, este desueta si neavenita.

Proiectul de lege a starnit deja stupoare si ingrijorare la nivel European si adoptarea lui ar supune Parlamentul Romaniei unor critici dure atat din interior cat si din exterior.

De aceea va solicitam respingerea prezentului proiect de lege.

Cu permisiunea Comisiei, am dori sa participam la dezbaterile pe marginea proiectului de lege.

Organizatiile semnatare:

ActiveWatch – Agentia de Monitorizare a Presei
Centrul pentru Jurnalism Independent
Centrul Roman pentru Jurnalism de Investigatie
Conventia Organizatiilor de Media
Federatia Romana a Jurnalistilor MediaSind
Uniunea Jurnalistilor Maghiari din Romania
Uniunea Ziaristilor Profesionisti
AltPHel
Societatea Jurnalistilor Galati
Asociatia Femeilor Jurnalist din Romania – Ariadna
Asociatia PublicMedia

 

Comentarii

# Sanatoriul Sapunariu date 22 March 2011 18:52 +1

Vad ca nu scapa nici ziaristii. :D E de bine insa, imi place cum tipa fiecare breasla ca trebuie sa mearga la psiholog. Si de ce nu? Multora nu le-ar strica.Am inteles ca astazi s-a aprobat in senat avizul psihologic obligatoriu si pentru parlamentari si membrii guvernului la investirea in functie. Basescu sa inteleg ca nu e pe nicio lista?

# pompiliu bota date 22 March 2011 20:48 -1

Magistraţii au primit (şi-au dat!) spor de stres 50%. Cine ne garantează că unii dintre ei nu au luat-o razna de atâta suprasolicitare? Se impune control psihiatric şi pentru ei. Pariez că vor fi mari surprize, la: Aida Popa - ICCJ, Sandu Elena - P. ICCJ, Olaru Dan - Judec. Zimnicea, Popescu Daniela - Judec. Deva ş. a.

# presa date 22 March 2011 22:42 +1

citez ,,Dreptul la libertatea de exprimare apartine oricui si nu poate fi limitat pentru ratiuni discutabile cum ar fi existenta unei condamnari penale, faptul ca cineva este om de afaceri sau pentru lezarea bunelor moravuri". :lol: deci faptul ca esti condamnat penal sau esti de moravuri usoare reprezinta ratiuni discutabile sau nesemnificative pentru exercitarea profesiei de jurnalist in opinia ONG-urilor. :lol: :P :lol: Poate constituie chiar o cerinta esentiala pentru a fi jurnalist :cry:

# corbul date 22 March 2011 22:56 -2

chiar sinteti niste capete seci care n-au inteles nimic din ce inseamna un stat de drept, dar va dati europeni! valea si la tango, baieti! in fond, presa e pe banii ei, nu ai statului! sictir!

Adauga comentariu

:D :lol: :-) ;-) 8) :-| :-* :oops: :sad: :cry: :o :-? :-x :eek: :zzz :P :roll: :sigh:

DISCLAIMER

Atentie! Postati pe propria raspundere!
Inainte de a posta, cititi aici regulamentul: Termeni legali si Conditii

EDITORIAL

Vorbe de fumoar

Vorbe de fumoar – 22.04.2024 – Procurorul care a invins DNA se vrea primar (Video)

+ DETALII

FACEBOOK

Utlimele comentarii
Cele mai citite
LUMEA JUSTITIEI
Arhiva