18 April 2024

"In mintea stramba si lucrul drept se stramba"
- parintele Arsenie BOCA

DESTEPTII CODURILOR (XLVI) – Barbatii care au copii mai mici de un an isi pot amana pedeapsa. Curtea Constitutionala a facut franjuri articolul 589, alineatul 1 din Codul de procedura penala, care le dadea acest drept doar femeilor: „Solutia legislativa care exclude barbatul condamnat care are un copil mai mic de un an de la posibilitatea amanarii executarii pedepsei inchisorii sau a detentiunii pe viata este neconstitutionala”

Scris de: V.B. | pdf | print

24 September 2019 17:10
Vizualizari: 5256

Nu pare sa se opreasca prea curand hemoragia de articole scrise cu picioarele in Codul penal si in cel de procedura penala. Marti, 24 septembrie 2019, Curtea Constitutionala a Romaniei a desfiintat textul de lege care ii discrimineaza pe barbatii cu un copil mai mic de un an.


Este vorba despre art.589 alin.(1) lit.b) fraza intai teza a doua din Codul de procedura penala, care pana acum le dadea dreptul doar femeilor aflate in aceasta situatie (inclusiv gravidelor) sa-si amane executarea pedepsei cu inchisoarea – fie ea si detentiunea pe viata.

Iata textul de act normativ desfiintat de CCR:

Executarea pedepsei inchisorii sau a detentiunii pe viata poate fi amanata in urmatoarele cazuri: (...) cand o condamnata este gravida sau are un copil mai mic de un an”.

Dupa cum era de asteptat, CCR a dat de inteles in comunicatul de marti ca textul de pana acum din Codul de procedura penala ii discrimina pe barbati.

In acest caz, instanta de contencios constitutional a fost sesizata printr-o exceptie de neconstitutionalitate de catre Judecatoria Sfantu Gheorghe.

Interesant este insa altceva: si anume ca aceasta decizie nu a fost luata cu unanimitate de voturi. Asteptam cu maxim interes motivarea Curtii, ca sa vedem cum au gandit judecatorul sau judecatorii care au vrut mentinerea discriminatoriului text de CPP.

Redam comunicatul Curtii Constitutionale:

In ziua de 24 septembrie 2019, Plenul Curtii Constitutionale, investit in temeiul art.146 lit. lit.d) si f) din Constitutia Romaniei si al art.11 alin.(1) si al art.29, respectiv al art.38 din Legea nr.47/1992 privind organizarea si functionarea Curtii Constitutionale, a luat in dezbatere:

I. Exceptia de neconstitutionalitate a dispozitiilor art.589 alin.(1) lit.b) fraza intai teza a doua din Codul de procedura penala, avand urmatorul cuprins: '(1) Executarea pedepsei inchisorii sau a detentiunii pe viata poate fi amanata in urmatoarele cazuri: [...] b) cand o condamnata este gravida sau are un copil mai mic de un an. [...]'.

In urma deliberarilor, Curtea Constitutionala, cu majoritate de voturi, a admis exceptia de neconstitutionalitate si a constatat ca solutia legislativa cuprinsa in dispozitiile art.589 alin.(1) lit.b) fraza intai teza a doua din Codul de procedura penala, care exclude barbatul condamnat care are un copil mai mic de un an de la posibilitatea amanarii executarii pedepsei inchisorii sau a detentiunii pe viata este neconstitutionala.

Decizia este definitiva si general obligatorie si se comunica celor doua Camere ale Parlamentului, Guvernului si instantei de judecata care a sesizat Curtea Constitutionala, respectiv Judecatoriei Sfantu Gheorghe”.

Comentarii

# ?????? date 25 September 2019 15:39 0

Articole votate de Dorneanu și Enache în parlament, ?

# ?????? date 25 September 2019 15:59 0

Deci, apreciați că Dorneanu și Enache și care or mai fi votat prin parlament, nu ar trebui plătiți și pentru ședințele de la CCR, pentru că au votat articole neconstituționale în parlament, ședințe pentru care au încasat și indemnizații, ?

# Ali Baba date 25 September 2019 16:42 0

Sper ca o sa si secrete lapte, acesti barbati! Doamne ajuta! :lol: Ca doar v-ati dat seama, desigur, ca aceasta groaznica discriminare privea de fapt scopul alaptarii, care se face pana la un an.

# ?????? date 27 September 2019 09:28 0

Infracţiuni contra patrimoniului prin nesocotirea încrederii Art. 244 Înşelăciunea (1) Inducerea în eroare a unei persoane prin prezentarea ca adevărată a unei fapte mincinoase sau ca mincinoasă a unei fapte adevărate, în scopul de a obţine pentru sine sau pentru altul un folos patrimonial injust şi dacă s-a pricinuit o pagubă, se pedepseşte cu închisoarea de la 6 luni la 3 ani. ?

# ?????? date 27 September 2019 11:35 0

@Apreciați că parlamentul ar trebui reprezentat la ședințele CCR de președinții comisiilor juridice ale camerelor, pentru a susține constituționalitatea actelor normative pe care le-au votat și despre a căror constituționalitate se formulează contestații la CCR, ?

# ?????? date 27 September 2019 20:08 0

Considerați că deciziile CCR la contestațiile la care legiuitorul nu a fost reprezentat prin președinții comisiilor juridice ale camerelor parlamentului, pentru a apăra constituționalitatea actelor normative votate în parlament și contestate, la CCR, ar trebui desființate prin hotărâri judecătorești sau prin act normativ adoptat în parlament, ?

Adauga comentariu

:D :lol: :-) ;-) 8) :-| :-* :oops: :sad: :cry: :o :-? :-x :eek: :zzz :P :roll: :sigh:

DISCLAIMER

Atentie! Postati pe propria raspundere!
Inainte de a posta, cititi aici regulamentul: Termeni legali si Conditii

EDITORIAL

Vorbe de fumoar

Vorbe de fumoar – 17.04.2024 – Inculpat de DNA, abandonat de PNL

+ DETALII

FACEBOOK

Utlimele comentarii
Cele mai citite
LUMEA JUSTITIEI
Arhiva