nadamas

Trimiteţi link-ul unui prieten prin e-mail

Nume prieten
Email prieten
Numele dvs.

CASA POPORULUI E MARCA INREGISTRATA - Presedintele Camerei Deputatilor, Valeriu Zgonea, a fost somat de mostenitorii arhitectei Anca Petrescu, proiectanta Casei Republicii: „Parlamentul Romaniei utilizeaza fara drept in materiale publicitare elementele figurative ale certificatelor de marca. Mai mult, permite comercializarea, in magazinul situat in incinta, a produselor contrafacute ce contin aceleasi elemente protejate de certificatele de marca” (Documente)

Vineri, 12 februarie 2016 14:20 | Scris de Alex PUIU | pdf | print | email

Caz fara precedent in domeniul proprietatii intelectuale. Presedintele Camerei Deputatilor, Valeriu Zgonea (foto 1), a fost notificat de urmasii arhitectei Anca Petrescu, proiectanta Casei Poporului, sa se prezinte la negocieri pe tema drepturilor de imagine pe care acestia le detin asupra monumentalei cladiri de 365.000 mp in care deputatii isi desfasoara astazi activitatea. Motivul: „Parlamentul Romaniei - Camera Deputatilor utilizeaza fara drept in materiale publicitare elementele figurative ale certificatelor de marca detinute de succesorii arhitectei Marculet-Petrescu Mira-Anca-Victoria. Mai mult de atat, permite comercializarea in magazinul situat in incinta Palatului Parlamentului a produselor contrafacute ce contin aceleasi elemente figurative protejate de certificatele de marca, revenindu-i un procent considerabil din vanzarea acestora”.


Dreptul de folosire a imaginii Palatului Parlamentului (Casa Republicii, in titulatura originala) a fost revendicat de Anca Georgiana Cristina Marculet-Petrescu, Smaranda Ana-Maria Marculet-Petrescu si George Honorius Marculet-Petrescu. Reprezentati de avocatul Dumitru Radescu, din Baroul Bucuresti, cei trei mostenitori ai arhitectei Anca Petrescu au transmis Camerei Deputatilor, la 26 ianuarie 2016, o adresa prin care i-au solicitat presedintelui Valeriu Zgonea sa se prezinte la masa tratativelor pana cel tarziu la 15 februarie 2016, ora 16:00: „In caz contrar, va aducem la cunostinta ca vom fi nevoiti sa promovam actiune la instanta de judecata competenta, in vederea obligarii dumneavoastra la plata despagubirilor cuvenite pentru ultimii 3 (trei) ani precum si pentru viitor”.

La randul sau, presedintele Camerei Deputatilor a confirmat „aceasta problema a statului roman”, intr-un interviu pe care Valeriu Zgonea l-a acordat joi, 11 februarie 2016, jurnalistilor de la dcnews.ro:

O constructie (n.r. - un drept de imagine asupra unei constructii) la care romanii au cotizat ani de-a randul nu apartine statului roman, ci unei persoane fizice. Imaginea Parlamentului a fost inregistrata si apartine unei persoane fizice si mostenitorilor sai pentru ca statul roman, in acest moment, are o problema pe care nu a rezolvat-o de foarte mult timp. Daca vrei sa faci o fotografie cu Parlamentul Romaniei, atunci familia respectiva va da in judecata si trebuie sa ii dati drepturi. Este vorba de cabinetul de arhitectura al fostei doamne deputat Anca Petrescu. Sunt chestiuni pe care le-am ridicat in diverse intalniri si care niciodata nu au avut aderenta necesara. Suntem singurul Parlament din Europa si din lume care nu putem sa facem produse pentru a le vinde fara acordul persoanei care detine aceste chestiuni... Acum am fost sesizat de catre institutie si ni se cer daune pentru ultimii trei ani. Este o chestiune extrem de delicata si complicata. Am inceput procesul prin care inregistram cadastral aceasta constructie a statului roman. Este un proces complicat; cadastrul ne costa foarte multe resurse financiare etc. Eu sunt presedintele Camerei Deputatilor si am sesizat in ultimii trei ani aceasta chestiune”.

Prezentam in continuare notificarea pe care mostenitorii arhitectei Anca Petrescu (foto 2) i-au transmis-o presedintelui Camerei Deputatilor:

"In atentia Excelentei Sale, Domnului Zgonea Valeriu-Stefan - Presedinte al Camerei Deputatilor

Distinse Domn,

Marculet-Petrescu Anca Georgiana Cristina, Marculet-Petrescu Smaranda Ana-Maria si Marculet-Petrescu George Honorius, prin intermediul avocatului Radescu Dumitru, cu imputernicirea avocatiala seria B nr. 2072121/26.01.2016, va informeaza ca, potrivit Certificatului de mostenitor nr. 3/27.03.2014 si Certificatului de mostenitor suplimentar nr. 11/03.04.2014, sunt mostenitorii legali ai arhitectei Marculet-Petrescu Mira-Anca-Victoria si, prin urmare, succesorii drepturilor rezultand din:

1. Certificatele de inregistrare a marcii nr. 127465/ 11.06.2013, nr. 127466/ 11.06.2013, nr. 127467/ 11.06.2013 nr. 127469/ 11.06.2013, nr. 127470/ 11.06.2013, nr. 127468/ 11.06.2013 si nr. 127464/ 11.06.2013.

Potrivit art. 36 alin. 1 din Legea 84/1998 privind marcile si indicatiile geografice 'inregistrarea marcii confera titularului sau un drept exclusiv asupra marcii'. Orice utilizare a celor 7 (sapte) marci fara acordul titularului constituie o incalcare a legii mentionate supra. Si atrage obligatia de despagubire in sarcina celor care le folosesc.

2. Brevetul de inventie nr. 120282/30.07.2008 emis de catre OFICIUL DE STAT PENTRU INVENTII SI MARCI si Brevetul European de inventii nr. 2027345/18.08.2010 eliberat de BIROUL EUROPEAN PENTRU BREVETE.

Potrivit art. 1 din Legea nr. 64/1991, 'Drepturile asupra unei inventii sunt recunoscute si aparate pe teritoriul Romaniei prin acordarea unui brevet de inventie de catre Oficiul de Stat pentru Inventii si Marci, in conditiile prevazute de lege.

(2) Sunt, de asemenea, recunoscute si aparate drepturile decurgand din brevetul european, conform legii'.

Iar potrivit art. 31 alin. (1) 'Brevetul de inventie confera titularului sau un drept exclusiv de exploatare a inventiei pe intreaga sa durata'. Orice act modificator efectuat asupra Edificiului Complex este interzis fara consimtamantul titularului.

3. Certificatul de inregistrare a desenului/ modelului nr. 020439/29.11.2013.

Potrivit dispozitiilor art. 30 din Legea 129/1992 privind protectia desenelor si modelelor, 'Pe intreaga durata de valabilitate a inregistrarii desenelor sau modelelor, titularul are un drept exclusiv de a le utiliza si de a impiedica utilizarea lor de o terta parte care nu dispune de consimtamantul sau'.

4. Drepturile de autor in legatura cu Proiectul complex al Casei Republicii, asa cum rezulta din adresa nr. 1834/17.08.2001 eliberata de Guvernul Romaniei - Oficiul Roman Pentru Drepturile de Autor (ORDA).

Potrivit art. 12 din Legea nr. 8/1996 privind drepturile de autor si drepturile conexe, 'Autorul unei opere are dreptul patrimonial exclusiv de a decide daca, in ce mod si cand va fi utilizata opera sa, inclusiv de a consimti la utilizarea operei de catre altii'.

Parlamentul Romaniei - Camera Deputatilor utilizeaza fara drept in materiale publicitare elementele figurative ale certificatelor de marca detinute de succesorii arhitectei Marculet-Petrescu Mira-Anca-Victoria. Mai mult de atat, permite comercializarea in magazinul situat in incinta Palatului Parlamentului a produselor contrafacute ce contin aceleasi elemente figurative protejate de certificatele de marca, revenindu-i un procent considerabil din vanzarea acestora.

Potrivit art. 36 alin. (2) din Legea 84/1998, 'Titularul marcii poate cere instantei judecatoresti competente sa interzica tertilor sa foloseasca, in activitatea lor comerciala, fara consimtamantul sau:

a) un semn identic marcii, pentru produse sau servicii identice celor pentru care marca a fost inregistrata;

b) un semn pentru care, datorita faptului ca este identic sau asemanator cu o marca si din cauza ca produsele sau serviciile carora li se aplica marca sunt identice sau similare, exista un risc de confuzie in perceptia publicului, incluzand riscul de asociere intre semn si marca;

c) un semn identic sau asemanator cu marca, pentru produse sau pentru servicii diferite de cele pentru care marca este inregistrata, cand aceasta din urma a dobandit un renume in Romania si daca folosirea fara drept a semnului ar fi in detrimentul caracterului distinctiv al marcii ori in detrimentul renumelui acesteia.

(3) In aplicarea alin. (2), titularul marcii poate cere sa fie interzise tertilor, in special, urmatoarele acte:

a) aplicarea semnului pe produse sau pe ambalaje;

b) oferirea produselor sau comercializarea ori detinerea lor in acest scop sau, dupa caz, oferirea sau prestarea serviciilor sub acest semn;

c) punerea in libera circulatie, exportul, importul, plasarea sub un regim vamal suspensiv sau economic, precum si acordarea oricarei alte destinatii vamale, asa cum acestea sunt definite in reglementarile vamale, produselor sub acest semn;

d) utilizarea semnului pe documente sau pentru publicitate'.

Avand in vedere cele expuse mai sus, va rugam sa ne contactati pana pe data de 15 februarie 2016, ora 16:00, la sediul profesional al Cabinetului de avocat 'Radescu Dumitru' situat in Bucuresti, Sector 3, Str. Labirint, nr. 119A, telefon: 021.327.27.50, 0744.670.717; fax: 021.327.27.51; e-mail: office@radescu.ro, in vederea incheierii unui contract de licentiere/cesiune a drepturilor de proprietate intelectuala/industriala.

In caz contrar, va aducem la cunostinta ca vom fi nevoiti sa promovam actiune la instanta de judecata competenta, in vederea obligarii dumneavoastra la plata despagubirilor cuvenite pentru ultimii 3 (trei) ani precum si pentru viitor.

Anexam:

 1. Imputernicirea avocatiala seria B nr. 2072121/26.01.2016, in copie – 1 fila;

 2. Copia certificatului de mostenitor nr. 3/27.02.2014, eliberat de Biroul Individual Notarial Ursu Ana-Luisa, cu sediul in Bucuresti, sector 2 – 2 file, fata/verso;

 3. Copia certificatului de mostenitor suplimentar nr. 11/03.04.2014, eliberat de Biroul Individual Notarial Eftimescu Mihai Marian, cu sediul in Bucuresti, Sector 3 – 2 file, fata/verso;

 4. Extras de pe portalul osim.ro – 1 fila;

 5. Copia Certificatului de inregistrare a marcii nr. 127465/11.06.2013 – 2 file, fata/verso;

 6. Copia Certificatului de inregistrare a marcii nr. 127466/11.06.2013 – 2 file, fata/verso;

 7. Copia Certificatului de inregistrare a marcii nr. 127467/11.06.2013 – 2 file, fata/verso;

 8. Copia Certificatului de inregistrare a marcii nr. 127469/11.06.2013 – 2 file, fata/verso;

 9. Copia Certificatului de inregistrare a marcii nr. 127470/11.06.2013 – 2 file, fata/verso;

 10. Copia Certificatului de inregistrare a marcii nr. 127468/11.06.2013 – 2 file, fata/verso;

 11. Copia Certificatului de inregistrare a marcii nr. 127464/11.06.2013 – 2 file, fata/verso;

 12. Copia adresei nr. 1046041/17.07.2008, prin care Oficiul de Stat pentru Inventii si Marci a transmis titularului Marculet-Petrescu Mira-Anca-Victoria Brevetul de inventie nr. 120282/30.07.2008 – 1 fila;

 13. Extras de pe portalul osim.ro - sectiunea brevete de inventie, ce evidentiaza data publicarii mentiunii acordarii brevetului pentru Edificiu Complex – 1 fila;

 14. Copia Brevetului de inventie nr. 120282/30.07.2008 emis de catre Oficiul de Stat pentru Inventii si Marci – 1 fila;

 15. Copia Brevetului European de inventii nr. 2027345/18.08.2010 – 1 fila;

 16. Copia Ceritificatul de inregistrare a desenului/ modelului nr. 020439/29.11.2013 – 4 file;

 17. Copia adresei nr. 1834/17.08.2001 eliberata de Guvernul Romaniei - Oficiul Roman Pentru Drepturile de Autor (ORDA)2 file".

*Cititi aici integral notificarea transmisa presedintelui Camerei Deputatilor, Valeriu Zgonea

*Cititi aici cele 7 Certificate de inregistrare a marcii

*Cititi aici Brevetul de Inventie nr. 120282/30.07.2008 emis de OSIM

Accesari:2302

Comentarii

# mulder, agentul mulder date 12 februarie 2016 12:39 +6

la cat de slab este acest parlament...la cat de slab este acest presedinte de camera...la cat de slab este acest presedinte...la cat de slab este acest popor (care doarme!!)...nu m-ar mira sa ne puna stampila de "marca inregistrata" tuturor romanilor ca fiind "blanzi ca Ben" si slabi ca....(in)justitia romana vreun inteligent care sa inregistreze prostia la OSIM  :-x

# UNUL DIN LUMEA CEA MARE date 12 februarie 2016 14:09 +4

a iesit si tractoristul lui mihai viteazu sa insiruie vorbe.taci ba dracului din gura ca mesteci vorbe.bine v/a facut petreasca !!!!!!!!mintea voastra nu o punea aia nici macar la un sr dac care cara pamint de la arsenal sau garnizoana orasului bucuresti sau de la planeta(fosta bodega uranus) STIU EI UNII CE BOLBOROSESC EU

# UNUL DIN LUMEA CEA MARE date 12 februarie 2016 14:13 +3

PTR MULDER //da mulder o sa se duca joianis presedintele care se uita la poarta noua ca s/a plictisit de poarta de la ,,grajdiul de 500mp,,(dormitorul pentru cei ce nu stiu) lac si vrea sa schimbe peisajul cu poarta de la osim

# Mulder, agentul mulder date 12 februarie 2016 17:51 +1

dar zgonitul, ce relatie a avut cu 2,15? Am auzit ca......  8) era d-sta d'al meu...

# unul din lumea cea mare date 12 februarie 2016 18:20 +1

pr mulder// hai mai mulder ,,mi/a stat ceasul ...la 2,15,, chiar asa primesc aia toti halebardierii?p,asta si pe vremea colegului sau il tineau la montat corturile

# Politic Scam date 12 februarie 2016 12:45 +1

http://politicscam.ro/parlamentul-pe-persoana-fizica/

# DODI date 12 februarie 2016 14:55 +5

Ne trezim azi-mâine că și CIOLANIS va înregistra marca GHINION, că de altceva ca președinte nu e în stare. Pardon, scuze, am uitat, poate mai ”rezolvă” niște case. E singurul domeniu în care, pare-se, e specialist.

# Ghita Bizonu' date 13 februarie 2016 12:42 0

Este un abuz. Ca sa se poa inregistra ca marca Palatul Peles, deapelul national, numele de Rpmania , Transfagarasanul sau Sfinxul de pe muntele Omul , fostul Plata Regal si ce mai vrea muschuii nu stiu cui plus ... coruptia de la OSIM! A se observa si datale de inregistrea a pretentiilor ...

# mordekai date 13 februarie 2016 14:20 0

de toata jena. Anularea inregistrarilor de la OSIM pe numele petrescu. cand si de unde arhitectul este titularul,  la vremea ridicarii edificiului era un simplu executant toate "ideile"venind de la cei doi capi ai vremii (el si ea) Poate mai degraba urmasii sotilor ceausesti ar fi  putut invoca oarece drepturi. Maine ne trezim ca fiind inregistrat sub drept de autor orice priveliste din RO si va trebui sa o stergem si din memorie pentru a nu plati!!

# CE ZICE LEGEA MARCILOR? date 13 februarie 2016 17:10 -1

Sa nu ne grabim ca fata mare la maritat! De s-a inregistrat la OSIM, nu se mai poate anula. Doar OSIM poate confirma de s-au platit la zi eventuale taxe pentru protectia marcii/desenului... De nu - ADIO SI UN PRAZ VERDE :P

# PAPA PAUL date 13 februarie 2016 17:55 +2

Avem de a face cu niste flamanzi cum avem multi in tara asta.Cererea se autodesfiinteaza pentru ca : 1.Nu este o inventie 2.Proiectul este protejat cu scopul de a nu fi folosit de catre terti in mod neautorizat.(Autorul sau urmasii acestuia au dreptul la plata proiectului)Aceasta este proprietate intelectuala. In nici un caz drepturile proiectantului nu se extind asupra bunului construit in baza proiectului comandat de catre beneficiar si ale carui costuri au fost achetate de acesta oricare ar fi.Daca ideea urmasilor ar fi legala atunci va trebui sa platim toti proiectantii si urmasii acestora pentru fiecare poza facuta cu casa sau in casa.Este o incercare de toata rusinea.Acum nu zic tare..Ne aflam in Romania si totul depinde de valoarea comisionului de succes.Pentru 1-2 mil de euro se poate hotari orice.

# Vladi Mir date 14 februarie 2016 09:49 +3

1. Ma uit uimit si ma intreb cu disperare ce culmi mai poate atinge NESIMTIREA la romani. Dupa ce aceasta “arhitecta” a fost desfiintata aproape la propriu de marile nume ale arhitecturii contemporane autohtone si nu numai, pentru veritabilul si amagalmatul chici de baroc ceausist scremut la pretioasele si pertinentele ordine a celor doi mari analfabeti nationali, fapta pentru carec a trebuit sa se ascunda o perioada de timp prin Franta, vin ignobilii ei urmasi sa mai mulga ceva din acest adevarat mausoleu al chinurilor indurate de romanii umiliti si flamanziti ai anilor 80. Va intreb pe voi, ma intreb pe mine, ii intreb si pe ei, urmasi de rusine ai acestei pseudoarhitecte care si-a tradat meseria, ce drepturi li s-ar cuveni urmasilor celor decedati pe megalomanul santierul a lui peste (oficial s-a recunoscuit ca ar fi fost zeci, insa adevaratul ordin de marime este si astazi tinut sub obroc) si acelora care au fost dezradacinati de la rostul lor si adusi fortat ...

# Vladi Mir date 14 februarie 2016 09:57 +3

2. ... (concentrati militar) sa lucreze pe te miri ce la acelasi santier, unde s-au ales cu afectiuni care le-au stricat si scurtat viata. Ce ar fi ca maine sa vina si stranepotii Arcului de Triumf, nepotii Casei Scanteii, ai Barajului de la Bicaz, ai Portilor de fier, ai Transfagarasanului, ai Canalului Dunare Marea Neagra, .... si a atator alte nobile si nemaivazute ctitorii plamadite din talentul, tenacitatea si nu in ultimul rand, cu SANGELE acestui popor atat de generos si bland cu dusmanii sai de afara si dinnauntru. Pieriti din ochii nostri, voi ******i ai nemului si luati—va cetatenie in vreo insula izolata sa tariti printre babuini, soparle si vipere, ca acolo va e locul, pentru a nu mai auzi de voi cat ii haul ... !!!

# Tupeu Petrescu date 16 februarie 2016 14:27 0

Cand vine vorba de mafia arhitectilor, nu ma mira nici cea mai exagerata forma de tupeu

Adauga comentariu

Nume*
Email*
Website
:D :lol: :-) ;-) 8) :-| :-* :oops: :sad: :cry: :o :-? :-x :eek: :zzz :P :roll: :sigh:

DISCLAIMER

Atentie! Postati pe propria raspundere!

Inainte de a posta, cititi aici regulamentul: Termeni legali si Conditii

EDITORIAL

  • VERDICTUL ZILEI - Accidentul lui Dan Condrea a fost:

  • VOTEAZA

Vorbe de fumoar – 26.05.2016 – Avocatii se revolta pe dispozitiile lui Pruna!

+ DETALII

ALTE VORBE DE FUMOAR

FACEBOOK

ULTIMELE COMENTARII

CELE MAI CITITE

LUMEA JUSTITIEI

ARHIVA

NEWSLETTER