nadamas

Trimiteţi link-ul unui prieten prin e-mail

Nume prieten
Email prieten
Numele dvs.

SCURTATURA SMECHERILOR – Sute de functionari de specialitate juridica din MJ, CSM si INM incaseaza salariu de magistrat, doar pentru ca au luat un examen banal. Viorica Costiniu, presedinte de onoare al AMR, pentru Lumeajustitiei.ro: “Nu poti sa dai aceleasi drepturi cu ale judecatorilor unora care misca hartiile dintr-un birou in altul”

Luni, 5 noiembrie 2012 17:00 | Scris de Razvan SAVALIUC - George TARATA | pdf | print | email

 

Este posibil sa nu fii magistrat, dar sa incasezi un salariu de judecator sau procuror? Da, se poate. O aberatie legislativa permite unor simpli functionari din cadrul Ministerului Justitiei, Consiliului Superior al Magistraturii sau din alte institutii din sistemul judiciar sa incaseze salarii de magistrat, desi nu au lucrat o zi ca procuror ori judecator. Este vorba despre personalul de specialitate juridica, care ocupa functii asimilate magistratilor. Iar acesti functionari nu sunt deloc putini la numar. Practic, un consilier juridic din MJ sau CSM, de exemplu, ori angajat pe un alt post pentru care se cere existenta unei facultati de Drept, gratie unor legi permisive, pot da un examen si ajung asimilati magistratilor. In realitate, dupa acest examen, respectivii nu fac nimic in plus, nici macar nu devin mai destepti, insa ajung sa incaseze un salariu gras de magistrat, potrivit vechimii detinute. Astfel, un consilier juridic cu 15 ani vechime, doar pentru ca da un examen pentru o functie de magistrat asimilat, sare de la un salariu de 15 – 20 milioane lei, la unul de 100 – 150 milioane lei, aferent unui judecator de curte de apel sau de Inalta Curte.


Evident, metoda, desi e prevazuta de lege, este discriminatorie in raport cu magistratii adevarati, care au muncit ani de zile in instante si parchete, cu interdictiile, riscul si stresul de rigoare, pentru ca niste simpli consilieri care au plimbat hartii si nu au avut nici pe departe raspunderea si munca grea a unui magistrat ajung sa aiba salariu egal cu ei.

Conform datelor oficiale furnizate de institutiile in cauza, in prezent exista:

- Ministerul Justitiei: 139 de posturi de personal de specialitate juridica asimilat judecatorilor si procurorilor;

- Consiliul Superior al Magistraturii: 83 de posturi de personal de specialitate juridica asimilat judecatorilor si procurorilor;

Toti acestia incaseaza luna de luna un salariu de magistrat, chiar daca nu judeca vreun dosar si nici nu instrumenteaza vreo cauza penala. Unii dintre ei nu fac altceva decat simple treburi administrative.

Purtatorul de cuvant al CSM, Monica Prejmereanu, adus de la DGIPI vrea sa beneficieze de avantajele sistemului dicriminatoriu

Chiar in momentul in care scriem, la CSM se deruleaza un amplu concurs de ocupare de posturi de personal de specialitate juridica asimilat judecatorilor si procurorilor. Cap de afis al acestui concurs este Monica Prejmereanu (foto 2) care a venit prin detasare de la Interne (unde a lucrat la DGIPI) si a fost pusa purtator de cuvant al CSM, fara sa aiba nicio calificare pentru acest post, care de circa un an de zile nu a fost scos la concurs, desi imaginea institutiei trebuia sa fie o prioritate conform promisiunilor presedintei Alina Ghica din proiectul ei de candidat. Deci, iata cum un ofiter DGIPI vine de la Interne, la CSM, ocupa prin detasare un post pentru care nu are experienta si calificarea necesare, care in mod nejustificat nu este scos la concurs, dupa care da un examen si daca il ia, va sari la un salariu de magistrat potrivit vechimii sale, iar apoi dupa un an de lucru se va putea pensiona cu 80 din idemnizatia bruta lunara avuta pe ultimele 12 luni. Iar contribuabilii vor plati...

Forteaza sistemul: dai un examen si iei salariu de magistrat

Interesant este ca nici nu e greu sa ajungi in postura de a lua un salariu de judecator sau procuror, desi nu ai nicio legatura cu aceasta profesie. Nu e nevoie decat de un simplu examen la o institutie de profil pentru a putea fi la acelasi nivel de salarizare cu un magistrat, care are in spate ani de studii de specialitate si de munca asidua in instanta sau parchete, cu o raspundere incomparabil mai mare.

Aceasta aberatie este prevazuta chiar in Legea 303/2004 privind statutul judecatorilor si procurorilor. Actul normativ prevede ca personalul de specialitate juridica din Ministerul Justitiei, CSM sau INM este asimilat judecatorilor si procurorilor, avand aceleasi drepturi ca magistratii.

Iata ce spune alineatul 1 al articolului 86 din Legea 303 din 2004: Pe durata indeplinirii functiei, personalul de specialitate juridica din Ministerul Justitiei, din Ministerul Public, din Consiliul Superior al Magistraturii, din Institutul National de Criminologie si din Institutul National al Magistraturii este asimilat judecatorilor si procurorilor in ceea ce priveste drepturile si indatoririle, inclusiv sustinerea examenului de admitere, evaluarea activitatii profesionale, sustinerea examenului de capacitate si de promovare, dispozitiile prezentei legi aplicandu-se in mod corespunzator, cu exceptia dreptului prevazut de art. 82 alin”.

Mai mult, perioada in care cel care face parte din personalul de specialitate juridica a fost consilier juridic sau jurisconsult este considerata vechime in magistratura. Asa reiese din articolul 86 al Legii 303/2004 privind statutul judecatorilor si procurorilor: “Constituie vechime in magistratura perioada in care judecatorul, procurorul, personalul de specialitate juridica prevazut la art. 87 alin. (1) sau magistratul-asistent a indeplinit functiile de judecator, procuror, personal de specialitate juridica in fostele arbitraje de stat, magistrat-asistent, auditor de justitie, judecator financiar, judecator financiar inspector, procuror financiar si consilier in sectia jurisdictionala a Curtii de Conturi, grefier cu studii superioare juridice sau personal de specialitate juridica prevazut la art. 87 alin. (1), precum si perioada in care a fost avocat, notar, asistent judiciar, jurisconsult, consilier juridic sau a indeplinit functii de specialitate juridica in aparatul Parlamentului, Administratiei Prezidentiale, Guvernului, Curtii Constitutionale, Avocatului Poporului, Curtii de Conturi sau al Consiliului Legislativ”.

Specialist la DNA cu salariu de procuror de curte de apel

Cam la fel stau lucrurile si in cazul specialistilor care lucreaza in parchete. Aici, un informatician sau un economist, de exemplu, iau aceleasi salarii ca un procuror de parchet de curte de apel, potrivit Ordonantei de Urgenta 43 din 4 aprilie 2002 privind Parchetul National Anticoruptie. Astfel, articolul 11 din aceasta OUG prevede ca: “In cadrul Parchetului National Anticoruptie sunt numiti, prin ordin al procurorului general al Parchetului de pe langa Curtea Suprema de Justitie, la propunerea procurorului general al Parchetului National Anticoruptie, cu avizul ministerelor de resort, specialisti cu inalta calificare in domeniul economic, financiar, bancar, vamal, informatic, precum si in alte domenii, pentru clarificarea unor aspecte tehnice in activitatea de urmarire penala”.

Iar la articolul 28 din aceeasi ordonanta se mentioneaza ca: “Procurorii din cadrul Parchetului National Anticoruptie sunt salarizati potrivit anexei nr. 1, cap. A nr. crt. 1-11, la Legea nr. 50/1996 privind salarizarea si alte drepturi ale personalului din organele autoritatii judecatoresti, republicata, cu modificarile si completarile ulterioare. Specialistii prevazuti la art. 11 sunt asimilati din punct de vedere al salarizarii cu procurorii de la parchetul de pe langa curtea de apel si primesc o indemnizatie lunara care reprezinta unica forma de salarizare”.

Viorica Costiniu: “Nu e normal ca altcineva sa aiba aceleasi drepturi cu un magistrat, dar nu si obligatii”

Contactata de Lumeajustitiei.ro, judecatoarea Viorica Costiniu (foto) presedinte de onoare al Asociatiei Magistratilor din Romania, ne-a declarat ca este absurd ca cei care activeaza pe functii asimilate magistratilor sa aiba aceleasi drepturi ca acestia din urma: “Noi am spus intotdeauna ca judecatorul e judecator si procurorul e procuror. Nu e normal ca altcineva sa aiba aceleasi drepturi cu un magistrat, dar nu si obligatii. Nu poti sa dai aceleasi drepturi cu ale judecatorilor unora care misca hartiile dintr-un birou in altul. Nu se poate sa aiba acelasi statut”.

Viorica Costiniu sustine ca multi dintre cei care ocupa functii asimilate magistratilor ajung sa aiba salarii egale cu cele ale unor judecatori care au lucrat in sistem ani de zile si apoi sa incaseze o pensie de magistrat: “Prin acea asimilare s-a intamplat ca au venit oameni din alte profesii, care dupa un an s-au pensionat si au avut o pensie de magistrat. De aceea fondul de pensii dar si cel de salarii pentru magistrati pare mai mare. Imi aduc aminte de un caz in care a venit in magistratura un juristconsult de la un consiliu comunal. Dat fiind ca avea vechime a ajuns sa aiba un salariu mai mare decat anumiti judecatori de la o judecatorie care munceau acolo de sapte-opt ani. Nu poti sa ai o activitate administrativa sau sa mai ai si activitate politica si sa vii in magistratura si sa ai aceleasi beneficii cu un judecator”.

Altfel, presedintele de onoare al AMR considera ca niciun Guvern de pana acum nu a dorit sa remedieze aceasta problema, care mareste artificial bugetul pentru salarizarea magistratilor: “Nimeni dintre guvernantii de pana acum nu a impartasit ideea ca aceste beneficii sunt necuvenite. Da-le banii pentru functia pe care o au, da-le banii care li se cuvin. Trecerea acestor functii pe sistemul de salarizare al magistratilor nu a facut decat sa umfle artificial aceasta zona de salarizare a magistratilor. Cata vreme salarizarea magistratilor devine punct de reper pentru alte categorii profesionale care beneficiaza si de alte drepturi se ajunge ca acestea sa aiba un salariu mai mare decat al magistratilor”.

Accesari:10907

Comentarii

# Se pregateste Prejmereanu date 5 noiembrie 2012 18:06 +15

Atentie, atentie DNA si AMR! Vine puternic din urma si comisarul Prejmereanu, purtatorul de cuvant al CSM, viitor functionar asimilat banilor de judecator si procuror! Bravo, CSM, Bravo!

# Felicitari Prejmereanu - 3.8 date 6 noiembrie 2012 17:07 0

Bravo, o medie frumoasa - 3.875 la concurs. http://www.csm1909.ro/csm/linkuri/05_11_2012__52598_ro.PDF

# Si solutia? date 5 noiembrie 2012 19:14 +14

Pai si daca de ani de zile cunoasteti aceasta anomalie si discriminare, de ce nu faceti nimic? De ce ii tineti pe toti functionarii care zic "da, sa traiti" si nu fac mai nimic toata ziulica, cu salariu de magistrat? Cine este vinovat ca astia ne devalizeaza bugetul?

# kaput date 5 noiembrie 2012 21:51 +7

Si ce asteptati sa modificati legea si sa le dati salarii precum cele ale celorlalti consilieri juridici angajati la stat?

# Dar cu detasarile cum e? date 6 noiembrie 2012 09:57 +3

Dar cu judecatorii si procurorii detasati pe diverse functii administrative in diverse institutii si CSM, unde nu fac activitate de instanta, cum e? Toate pilele sunt plasate pe unde trebuie.

# mai sunt si altii date 5 noiembrie 2012 19:48 +7

Si INEC-ul are astfel de personaje. Vezi fostul sef LIEC Bucuresti Dumitru Sandu, numit consilier de V. Stoica fara examen, iar la cateva luni s-a pensionat cu pensie de magistrat. Apoi a mai lucrat ca expert in INEC, reangajat tot fara examen, luand si pensie si salariu. A fost dat afara abia la 75 de ani. Alt exemplu este Ionescu Lucian, care in ziua cand Rodicuta l-a numit fara niciun examen consilier, l-a si detasat director la INEC, el lucrand toata viata la INEC, dar a iesit la pensie magistrat.

# morticia date 5 noiembrie 2012 20:08 +3

Intr-o masura sunt de acord cu articolul, dar in egala masura am rezerve. Cel putin, la CSM majoritatea acestor posturi sunt ocupate de judecatori si procurori detasati, pentru ca , nu-i asa, potrivit Constitutiei nu pot fi pe functii de judecator sau procuror acolo. Insa sunt de acodr ca "PLIMBATUL HARTIILOR DE COLO COLO" presupune o alta "inalta calificare", "inalta expertiza" sau cum doriti sa-i spuneti. In privinta celor care ajung acolo prin examen, legea este clara, aceleasi examene de admitere si de capacitate ca si judecatorii sau procurorii. Cel putin, asa era pana anul acesta ...

# w0lfshad3 date 5 noiembrie 2012 20:51 -7

Degeaba va indignati. Magistratii au aceeasi pregatire profesionala ca si ultimul functionar public. Dovada: http://www.antena3.ro/forum/sinteza-zilei-f12/flagrant-cum-va-fura-guvernul-t23086.html

# absoluta dreptate ei, luminatule! date 5 noiembrie 2012 21:40 +8

Da, asa este. Si raspunderea pentru condamnarea pe viata (etc) si pentru revendicari, anulari de licitatii e acelasi lucru cu raspunderea ultimei functionare de la ghiseul primariei, intr-adevar!

# vax date 6 noiembrie 2012 10:17 -2

albina ! Sunt si consilieri juridici functionari publici in CSM, si consilieri, in MJ, etc. care au dreptul facut (dar care nu sunt consilieri juridici). Deci, de ce nu ar fi toti cei care au dreptul facut numai consilieri juridici functionari publici? Detasarile ar trebui sa inceteze si magistatii (judecatorii si procurorii) sa invarta dosare si cauze, nu sa aibe aceleasi salarii pe hartii administrative. Poate asa nu ar mai fi nevoie ca mii de cauze in plus sa fie solutioneze cei care judeca si pentru cei care sunt detasati. In plus, intro administratie se intra in contact cu anumite date pe care, cel care a fost detasat (si ulterior revine la functia in baza careia beneficiaza de inamovibilitate, deci in instante sau parchete) le ia, si numai ca o simpla informatie (poate si despre un coleg din instanta) cu el, caci secretul de a nu divulga nu este prevazut pe nicaieri, la fel cum nu e prevazut pe nicaieri ca cel care vine detasat sa dea test eliminatoriu de limba strina, intocmai ca cei care au candidat la INM (procedura valabila pana anul trecut), de ex. Sunt multe inadvertente si multe acordate in bataia de joc la adresa batranilor care au pensii cu care nu isi pot cumpara nici medicamente, (de ex. decontarea chiriilor, a medicamentelor, etc) Mai au sa ceara protectie SPP. Oare nu le e rusine de toti care muncesc in tara asta, ca slava domnului condamnari CEDO avem ..... maria ta. Eu, as dori, ca si magistratii sa aiba salarii ca si consilierii publici functionari publici, de la stat, si raspunderea lor, caci slava domnului, intr-adevar, nu sunt cu nimic mai buni! Iar treaba aia cu decontarea medicamentelor (inclusiv pentru slabit, ca de, dupa atata trai bun ... ) si decontarea chiriei (ca de, ma casatoresc si nu imi schimb numele, dar stau cu chiri la cel cu care am oficiata casatoria) si decontarea biletelor de calatorie ... sa fie taiate, ca muncitorul de rand plateste tot din salariul lui de bugetar, poate

# continuarea date 6 noiembrie 2012 13:07 0

Va e frica rau de tot, se pare ! Oare de ce? Prietenii stiu de ce !

# Maria date 7 noiembrie 2012 10:01 0

Ca o dovada a faptului ca dna Costiniu stie legea este ca aceasta dispozitie (si faptul ca magistratii functioneaza si in MJ) este de pe vremea lui Cuza. deci nu a inventat nimeni apa calda acum, acest lucru este mostenit doar de 150 de ani...asa cum sunt diplomati in MAE, militari in Min apararii, politisti in MAI, asa sunt si magistrati in MJ ...sau vi se pare ceva ciudat ca politistul lucreaza la birou sau ca el trebuie sa fie doar in strada sa dirijeze circulatia...Despre examenul de capacitate comun cu magistratii de ce nu se vorbeste???

# Elena date 7 noiembrie 2012 10:16 -1

despre ce magistrati vorbeste dna Costiniu? ca sotul dansei condamnat pt trafic de influenta.Mie mi ar fi rusine sa mai ies in fata cu ceva. Dna Costiniu cate examene a dat in viata ei? ca pe vremea ei se facea repartitie fara examen, iar promovarea consta in intocmirea unei lucrari de 20 de pagini.

# mateiv date 8 noiembrie 2012 10:13 0

Din întamplare fac parte din categoria vizata. Lucrez in MJ de 12 ani si as dori sa fac niste observatii: 1. Aceasta categorie exista in MJ si pe vremea cand magistratii aveau salarii mai mici decat soferii. Nimeni nu a comentat atunci nimic. 2. este frustrant sa vezi ca ai învatat si muncit sa ajungi la un punct al carierei tale, ca ai luat examenul de capacitate printre primii (inaintea multor magistrati „de scaun”) si sa constaţi ca de fapt, in mintea unora care nici nu au curozitatea sa verifice ceea ce afirma, nu valorezi nimic. 3. sincer, nici nu imi doresc, de fapt imi este rusine ca sunt asimilat cu magistrati de genul doamnei Costiniu, magistrati fara coloana vertebrala, a caror singura menire este sa se uite in curtea altora sa vada ce mai poate ataca. Magistratul trebuie sa fie impartial, corect, empatic. In plus doamna Costiniu are timp, deoarece un judecator care isi vede de treaba nu ar avea timp sa se ocupe mereu de astfel de chestiuni. 4. Daca luam in considerare activitatea prestata, asa cum spune doamna Costiniu, putem face multe afirmatii: nici judecatorii nu muncesc toti la fel (un judecator la Podu Turcului judecă alt numar de dosare decat Clujul), nici procurorii nu fac aceeasi munca ca judecatorii, nu aresteaza, etc etc, dar care ar fi rostul unor astfel de afirmatii? 5. informatiile din articol sunt partial adevarate: probabil exista salarii de 150 de milioane la MJ si CSM, dar acestea sunt câstigate tot de magistratii detasati care pe langa salariu primesc indemnizatie de detasare de 2% pe zi din salariul lunar. 6. in ceea ce priveste activitatea de plimbat niste hartii, şi aceasta este adevarata, cu o corectura: aceste hartii sunt sute de pagini de proiecte ale celor mai importante acte normative din sistemul judiciar, de coduri, sau de avize la proiecte de acte normative initiate de alte institutii, plus alte mii de documente si acte. La aceste hartii, probabil ca in mintea doamnei Costiniu ar trebui sa lucreze niste tampiti care nu numai ca nu ar trebui platiti, dar sa dea ei bani si sa spuna mersi ca au unde sa se deplaseze in fiecare zi. 7. da, sunt platit din banii publici, dar sunt constient ca pentru acesti bani depun un „minim” efort sa realizez ca trebuie sa muncesc pentru ei, ca sunt in slujba cetateanului si nu in slujba intereselor unora sau altora, ca prin cunostintele si munca mea trebuie sa aduc, in limita posibilului, o plus valoare societatii in care traiesc, si nu sa mă ghidez in viata si in activitatea profesionala dupa principiul: „ori toţi sa muriţi, ori toţi sa trăim”.

# LICA date 10 noiembrie 2012 18:35 0

Ce parere aveti la ei se poate si la noi Nu??? A aparut in MONITORUL OFICIAL nr. 64 din 26 ianuarie 2012 , LEGEA nr. 303 din 28 iunie 2004 (**republicata**)(*actualizata*)privind statutul judecatorilor si procurorilor (actualizata pana la data de 26 ianuarie 2012*)Si acum, atentie ce apare la ART. 82*)alin.7,(7) Judecãtorii şi procurorii pot opta între pensia de serviciu şi pensia din sistemul public. JUDECATORII SI PROCURORII MILITARI POT OPTA INTRE PENSIA DE SERVICIU SI PENSIA MILITARA DE SERVICIU !!!!!…. Intrebare: MAI EXISTA PENSIE MILITARA DE SERVICIU , DEOARECE PENTRU MILITARII DE CARIERA A FOST DESFIINTATA , SAU EI ATATA MERITA????Si la ART. 85*)alin.2 (2) Pensiile de serviciu ale judecãtorilor şi procurorilor, precum şi pensiile de urmaş prevãzute la art. 84 se actualizeazã ori de câte ori se majoreazã indemnizaţia brutã lunarã a unui judecãtor şi procuror în activitate, în condiţii identice de funcţie, vechime şi grad al instanţei sau parchetului, cu luarea în considerare,

# w0lfshad3 date 4 februarie 2013 07:49 0

Bieti securisti prostanaci, lucratori pe la parchete, DNA, DIICOT si alte asa-zis institutii, tradatori ai poporului suveran. Prin votul negativ asupra dovezii incompetentei si coruptiei voastre, mi-ati demonstrat (desi nu era nevoie), dar mai ales restului lumii, cine sunteti, adica jegul si gainatul dintre degetele statuii justitiei :D Tavaliti-va in chinuri basistilor. Ai mei sunteti, in vecii vecilor amin. Fiat justitie et pereat mundus!

# si detasatii? date 12 august 2015 10:33 0

nu fac acelasi lucru? doar invart hartii dintrun birou in altul, si atat ... in timp ce colegii lor le fac norma in instante si parchete (in cazul in care postul nu e ocupat pe 134 ind. 1) .... rusine, dar merita banii, nu?

Adauga comentariu

Nume*
Email*
Website
:D :lol: :-) ;-) 8) :-| :-* :oops: :sad: :cry: :o :-? :-x :eek: :zzz :P :roll: :sigh:

DISCLAIMER

Atentie! Postati pe propria raspundere!

Inainte de a posta, cititi aici regulamentul: Termeni legali si Conditii

EDITORIAL

    • VERDICTUL ZILEI - Accidentul lui Dan Condrea a fost:

    • VOTEAZA

Vorbe de fumoar – 25.05.05 – Declaratia care a asmutit Divizia penala a SRI pe Tariceanu

+ DETALII

ALTE VORBE DE FUMOAR

FACEBOOK

ULTIMELE COMENTARII

CELE MAI CITITE

LUMEA JUSTITIEI

ARHIVA

NEWSLETTER