29 March 2024

"In mintea stramba si lucrul drept se stramba"
- parintele Arsenie BOCA

9.000 EURO PE LUNA, CEA MAI MARE PENSIE DIN MAGISTRATURA – Casa Nationala de Pensii a clarificat pentru Lumeajustitiei.ro realitatea in scandalul declansat de ministresa Justitiei Raluca Pruna: "Cuantumul maxim al pensiei (brut) platit unui magistrat la finele lunii septembrie 2016 este de: 40.963 lei”. 383 de magistrati au pensia mai mare de 15.000 lei (Document)

Scris de: Elena DUMITRACHE | pdf | print

12 October 2016 17:22
Vizualizari: 12481

Scandalul iscat de ministresa Justitiei, Raluca Pruna (foto), care a vrut sa ii puna la punct pe magistrati, asmutiand opinia publica asupra acestora, pe tema unor pensii “de 1 miliarde lei vechi pe luna”, a fost clarificat de Casa Nationala de Pensii Publice, cea care detine evidenta tuturor pensiilor din Romania. Intr-un raspuns acordat Lumeajustitiei.ro, CNPP precizeaza ca exista un singur magistrat in Romania care are o pensie de 40.963 lei (cca 9.000 euro/luna), iar alti 383 de judecatori si procuror au pensia mai mare de 15.000 lei/luna (cca. 4.000 euro/luna).


Raspunsul Casei Nationale de Pensii dovedeste ca ministresa Justitiei a exagerat nepermis in razboiul sau cu magistratii din intreaga tara, care i-au cerut demisia. Totusi, problema discriminarilor pensiilor in sistemul judiciar ramane una actuala, intrucat este anormal sa existe un magistrat cu o pensie lunara de 9.000 euro/luna, in conditiile in care niciun magistrat nu a incasat vreodata o indemnizatie lunara de asemenea proportii. Faptul ca legea permite ca pensia pentru magistrati sa fie calculata la nivelul venitului din ultima luna de munca pe baza unor simple adrese ale instantelor sau parchetelor unde acestia au fost angajati – asa cum a precizat CNPP ca se calculeaza pensia la magistrati – lasa deschisa urmatoarea situatie de fapt:

Exista instante si parchete care permit ca in ultima luna de activitate a unui magistrat sa se adauge la indemnizatie tot felul de sporuri, astfel incat unii sa ajunga la pensii ametitoare?

Sunt unii magistrati mai smecheri, iar alti mai prosti pentru ca nu pot sa atraga sporuri in ultima luna de activitate?

Asistam la o practica prejudicianta pentru bugetul Casei de Pensii?

Credem ca este nevoie de o interventie legislativa pentru a impiedica discriminarile in sistem, mai ales ca nu exista un magistrat in functie la ora actuala care sa se apropie cu indemnizatia lunara la suma de 9.000 euro. Oare este moral si legal ca unii magistrati cu pile in sistem sa isi traga sporuri grase in ultima luna, incat sa iasa cu pensia dubla sau chiar tripla? E corect fata de ceilalti magistrati?

Nota: In raspunsul CNPP nu se precizeaza daca datele transmise includ si pensiile magistratilor militari (care au venituri suplimentare de la ministerul Apararii Nationale si care se iau in calcul la stabilirea pensiei)

Iata raspunsul acordat de Casa Nationala de Pensii Publice publicatiei Lumeajustitiei.ro:

"Referitor la solicitarea dumneavoastra, adresata institutiei noastre, conform Legii nr.544/2001 privind liberul acces la informatiile de interes public, va comunicam urmatoarele:

1.Cuantumul maxim al pensiei (brut) platit unui magistrat la finele lunii septembrie 2016 este de: 40.963 lei

2.Numarul pensionarilor cu pensii de serviciu ale magistratilor existente in plata la finele lunii septembrie 2016 cu pensie in cuantum de si peste 15.000 lei: 383

In prezent, pensiile magistratilor sunt reglementate de Legea nr. 303/2004 privind statutul magistratilor, lege in vigoare de la data de 27.09.2004. La data intrarii in vigoare, pensia de serviciu se stabilea in cuantum de 80% din venitul brut realizat in ultima luna de activitate inainte de data pensionarii.

Legea nr. 303/2004 a fost modificata si completata de mai multe acte normative, respectiv:

-Legea nr. 247/2005 privind reforma in domeniile proprietatii si justitiei, precum si unele masuri adiacente aplicabila incepand cu data de 25.07.2005 a modificat prevederile Legii nr. 303/2004. Potrivit acestui act normativ baza de calcul al pensiei de serviciu a constituit-o media veniturilor brute realizate in ultimele 12 luni de activitate inainte de data pensionarii.

-OUG nr. 100/2007 pentru modificarea si completarea unor acte normative in domeniul justitiei aplicabila incepand cu data de 08.10.2007 potrivit careia baza de calcul al pensiei de serviciu o reprezinta indemnizatia de incadrare bruta lunara si sporurile avute in ultima luna de activitate inainte de data pensionarii.

-Legea nr. 97/2008 privind aprobarea Ordonantei de urgenta a Guvernului nr. 100/2007 pentru modificarea si completarea unor acte normative in domeniul justitiei, potrivit careia baza de calcul al pensiei de serviciu este reprezentata de indemnizatia de incadrare bruta lunara sau de salariul de baza brut lunar, dupa caz, si sporurile avute in ultima luna de activitate inainte de data pensionarii.

Atat textul initial al Legii nr. 303/2004 cat si cel al Legii nr. 247/2005 nu mentiona care sunt drepturile de natura salariala ce intrau in venitul brut care constituia baza de calcul al pensiei de serviciu. Abia Normele metodologice de aplicare a prevederilor Legii nr. 303/2004, aprobate prin H.G. nr.1275/2005, au clarificat ce drepturi salariale se includ in venitul brut si ce drepturi de natura salariala nu se includ.

Totusi, in perioada premergatoare HG 1275/2005, chiar daca prin hotarari judecatoresti au fost acordate drepturi salariale aferente unei perioade de timp anterioara pensionarii, in cele din urma, la stabilirea pensiei de serviciu s-au valorificat numai sumele aferente lunilor care au constituit baza de calcul.

In toate situatiile, casele teritoriale de pensii stabilesc si platesc pensiile de serviciu cu respectarea legii, pe baza elementelor din adeverinta-tip eliberata de angajator. Aceasta cuprinde elementele prevazute de lege necesare stabilirii pensiei de serviciu, respectiv vechimea in specialitate/functie si baza de calcul.

Raspunderea pentru corectitudinea si legalitatea datelor cuprinse in documentele care stau la baza intocmirii dosarului de pensionare, necesare calculului pensiei de serviciu, revine in exclusivitate emitentilor.

In ceea ce priveste solicitarea dvs. de a va pune la dispozitie numele beneficiarilor acestor pensii, va precizam ca, potrivit Legii nr.677/2001 pentru protectia persoanelor cu privire la prelucarea datelor cu caracter personal si libera circulatie a acestor date, nu va putem pune la dispozitie informatii in acest sens”.

*Cititi aici raspunsul acordat Lumeajustitiei.ro de Casa Nationala de Pensii Publice

Comentarii

# Minciuna are picioare scurte date 12 October 2016 15:36 +9

Adica nu este nici un magistrat cu pensie de 25.000 euro asa cum a mintit doamna majun..40.963 lei brut.. Adica vreo 18.000 lei in net...aceasta traducatoare pila lui macovei a dorit sa manipukeze opinia publica

# DODI date 12 October 2016 17:11 +13

1. prună, învățând meserie de la macovei știe cel mai bine să mintă. Slabe speranțe de corecție de la o ființă care are handicapul frumuseții, inteligenței și ... copiilor altor femei. Niveul ei de inteligență este dat și de hainele pe care le îmbracă. O poți scăpa foarte ușor la Obor și riști să nu o poți recupera. Este mascată complet (halat, cojoc, salopetă și toate accesoriile necesare ”exercitării” profesiei. 2. se poate scoate o lege care să plafoneze pensia magistraților la un plafon de 80% din nivel maxim al salarului lunar al unui magistrat. Am dat un exemplu, dar cei din domeniu pot utiliza alte procente.

# unul din lumea cea mare date 12 October 2016 15:42 +2

si nu/i deja exagerat de mult??? CA SA MAI VREA SI MARIRI(automat li se da indexare si de pensie daca se cresc salariile) CA PRUNA A MINTIT,NU ESTE NICI MACAR O NOUTATE!!!!SI NICI STIRE DE PRESA NU MAI ESTE!!!!!!!JUSTITIA O FACE ZILNIC........ si ca inca o dovada de cit de TICALOASA SI TICALOSITA A AJUNS JUSTITIA!!!!!!STIATI CA DACA DE EX AZI IESE LA PENSIE UN PROCURATOR SI LASA 30 DE DOSARE IN LUCRU SI ELE AJUNG IN TRIBUNAL SI SE CONCRETIZEAZA PRIMESTE 1 SAU 2 % DIN VALOAREA DOSARULUI!!!!!!!!!(cei care au dosare economice) va vine a crede?(hai sa vedem cine are coraj sa zica ca nu/i adevarat(astept comentarii!)

# Vladimărrr...!!! date 12 October 2016 16:13 +2

Unule drag si brav,  RÂSU' - PLÂNSU' in toata mizeria asta, este faptul ca a trebuit sa vina tocmai aceasta ametita Fructa spirtoasa bruxeleza, ca sa scarmane-n ******tul acestei iresponsabile (aici ŞI in sensul lipsei LEGII RASPUNDERII MAGISTRATILOR), inganfate si nesatule fose septice, pentru a devoala nocivul ei continut si abisala ei dimensiune ... !!! 

# Carcotas date 12 October 2016 19:51 -4

Foarte interesant! Desigur, ai si dovezi....

# Edelweiss date 12 October 2016 15:42 +8

Băi fratiwearule, băi, DESPRE CE VORBIM AICI? Despre pensie de 9.000 de euro lunar în țara rupților în cur în care salariul minim pe economie este de 1250 de lei, pensia medie este de 890 de lei, pensia minimă este de 400 de lei, un handicapat gradul I are un drept de 234 de lei iar pensia de urmaș al copilului unui pompier mort la datorie este de 300 de lei? Băăăăi, CHIAR NE-AM SCRÂNTIT CU TOȚII LA DIBLĂ și nu mai avem uzul rațiunii celor vorbite? Cum să vorbești de pensii de 4.000 - 9.000 de lei în țara ABANDONULUI școlar, a analfabetismului, a homelessilor, a sărăntocilor, a flămânzilor? CHIAR ATÂT DE MULTĂ NESIMȚIRE generează osânza luxului bugetar nerușinat încât NU NE MAI DĂM SEAMA DESPRE CE VORBIM?

# Steluta date 12 October 2016 16:13 +8

Nu magistratii ingroapa bugetul tarii ci "campul tactic" securist care a facut ca Romania sa aibe cele mai grase servicii secrete din UE si cele mai scumpe si nepervormante raportate la PIB si la jaful permis in ultimii 27 de ani . Aceste servicii supuse ambasadelolr si mafiei basiste impreuna cu securistii lor acoperiti din Justitie au facut ca FLOTA sa dispara cu prejudiciu ZERO , ca dosarul Bechtell sa fie inchis , ca dosarul EADS sa fie avortat , ca padurile sa fie defrisate fara ca sefii Schweihoffer sa fie arestati desi au fost filmati acceptand lemn furat si se stie ca au mituit autoritatile . Deci nu magistratii ci securistii grasi platiti care au mutilat Justitia prin acopertiti sunt ciuma acestei tari

# Edelweiss date 12 October 2016 16:38 +7

O fi așă, Steluțo, nu zic ba! Că sunt și ăia cu ochi albaștri câtă frunză - câtă iarbă, și-s toții cu niște solde onctuoase de te sperii. Dar eu eram oripilat de nivelul uriaș al fracturii sociale dintre categoriile bugetarilor de lux și cele ale amărâților căzuți pe cea mai de jos treaptă a (ne)bunăstării sociale. Steluțo, știai că sunt în Ro copii de școală care merg la școală doar cu gândul la amărâtul ăla de lapte și corn? Știai că în Ro sunt copii care de la școală iau acel lapte și corn ca să-l aducă acasă unor frați mai mici? Steluțo știai că în Ro, în ciuda prevederilor legale sforăitoare și zaharisite, sunt oameni care NU AU NICI O SURSĂ DE VENIT? ZERO VENIT, ZERO ASISTENȚĂ SOCIALĂ, ZERO SPRIJIN, ZERO POSIBILITATE de eliminare a excluziunii și de reintegrare socială și profesională. Și, ce-i culmea, că și ZERO ÎNȚELEGERE când ajung în instanțe să-i judece ADROIZII și CYBORGII ĂȘTIA cu pensii de 9.000 de euro/lunar.

# Cetateanul date 12 October 2016 23:21 +5

Dar stii ce e mai grav, mai Edelweiss? Ca acesti onctuosi spre deosebire de ceilalti onctuosi, cu ochi albastri, care nu prea fac mare lucru de acei bani, astia chiar au facut: si au facut foarte mult rau... cei mai multi... au bagat oameni nevinovati la puscarie si si-au batut joc de cei care plateau sa li se faca dreptate, de cei care se duceau cu umilinta in fata lor si se uitau la ei ca la niste Dumnezei. Si ei... ii dispretuiau si se pupau in bot cu Marineri, cu Ciolanisti sau Ghiti... si erau parteneri cu baschetbaliste. Asta e mult mai grav decat faptul in sine si chiar decat meschinariile grosolane ce ii caracterizeaza pe acesti lipsiti de scrupule.

# Edelweiss date 13 October 2016 00:18 +6

Așa e! Rotunșjorii ăștia cu bucile rubensiene și gușile onctuos de lucitoare AU FĂCUT infinit mai mult rău decât Blue Eyes Boys, care stăteau cu Ochiul și Timpanul pe tot felul de coclauri. NELEGIUIREA acestor Andrioizi și Cyborgi nu este atât la nivel patrimonial, cât mai ales la nivel etic. „AU ÎNȘELAT ÎNCREDEREA SOCIALĂ CE LE-A FOST ACORDATĂ” (ca să citez aproximativ, din memorie, dintr-o încheiere a unei instanțe). Babili și moșnegii merg cu pioșenie în fața lor, legându-și broboada peste gură și mototolind căciula în mâini și ei, uitându-se la rotunjori ca la DUMNEZĂII DE LA ICOANE, iar ei - TICĂLOȘII, ȘI-AU NEGAT noblețea deuteronomică a profesiei, și au negat irevocabil menirea și utilitatea socială a actului de DREPTATE (Justiție). Infinit mai gravă este frauda ETICĂ decât cea materială. Și crede-mă că atunci când spun asta, mă uit la 2 ordonanțe de procuror șef de secție din PCA, de procuror general PCA și 1 de jude CA - TOATE TREI SUNT IDENTICE SUB ASPECTUL TEXTULUI CONȚINUT.

# XXX date 13 October 2016 14:50 -1

Parazitule, cauta-ti ceva de lucru. Nu mai fi invidios.

# ETC date 13 October 2016 16:31 +1

x-ule,esti in calduri?Cauta-i tu ceva de lucru,in ograda ta, si -n felul acesta mai lasi si tu coada-n jos...SE VEDE DE LA O POSTA CE TE DOARE!Hai,sictir!

# DODI date 13 October 2016 00:53 0

Se poate vorbi și despre un fals și uz de fals. În condițiile în care unii magistrați și-au umflat cu nesimțire salarul din luna luată în calcul pentru a obține pensii supradimensionate (la unii dintre ei pensia este mai mare decât salarul lor ca magistrați). Te îngrozești la gândul că unii dintre acești magistrați au condamnat o babă pentru furtul unui cocoș, iar ei ne fură pe noi toți.

# Polichinel date 12 October 2016 15:52 +15

Pensiile de peste 15.000 lei le pot obţine doar magistraţi care au avut venituri de 18.000 lei lunar în ultimul an. Aceştia reprezintă doar 2,5% dintre magistraţi(majoritatea de la instanţa supremă). 90% dintre magistraţi, pot avea pensii între 6.000-9.000 lei. Până la peste un miliard în lei vechi cât a spus d-na ministru, diferenţa este enormă. Un lucru este cert: D-na şefă a M.J. stă cam prost cu matematica. Dacă în clasa a V-a ar fi învăţat să calculeze procente şi ar fi aplicat corect 80% la veniturile pe care le poate lua un magistrat, nu ar fi făcut asemenea gafă monumentală. D-lor profesori, de mate vă rog să fiţi mai exigenţi la examenele de corigenţă! Altfel vom mai avea şi pe viitor miniştri care nu ştiu lucruri elementare.

# Steluta date 12 October 2016 16:06 +11

Pruna nu a mintit doar in problema pensiilor magistratilor (pentru a deturna si compromite sensul memorandumului acestora ) sau la CEDO ci chiar in fata CSM iar papagalii securisti tradatori de tara de la CSM au VRUT sa accepte aceasta minciuna cusuta cu ata alba . Practic ea voia sa se victimizeze in fata CSM pentru a scapa de responsabilitate insinuand ca a fost indusa in eroare si s-ar fi sacrificat pentru imaginea Justitiei romane cand in realitate lucrurile stau invers

# ?????? date 12 October 2016 17:40 +4

Remarcati de cate contributii sociale platite de angajati cu salariul mediu pe economie este nevoie pentru achitarea pensiei unui "asemenea magistrat" ? Observati si ca bugetul de asigurarti sociale se consuma in mod integral an de an, fiind necesara chiar suplimentarea lui prin imprumuturi de la bugetul de stat, deci nu se poate spune ca generatia magistratilor acum pensionari ar fi investit in mod chibzuit banii pentru a avea o rezerva sau niste surse care sa permita plata pensiilor de un asemenea nivel ,pentru asemenea cazuri ? Observa si ca intr-o vreme pensiile de serviciu se plateau de la bugetul de stat iar cand era guvernul Boc in functie s-a stabilit ca pentru cei care opteaza pentru ramanea in functie peste varsta de pensionare sa nu se plateasca pensia ? In unele decizii ale CCR se explica si ca pensionarii care pot alege sa beneficieze de pensiile de serviciu nu pot beneficia si de pensie din sistemul de asigurari sociale ?

# ?????? date 12 October 2016 17:45 +4

Ce parere aveti despre practicile magistratilor pensionari, care au judecat atatea cauze, si despre impartialitatea pe care acestia au kanifestat-o pe parcursul carierei in magistratura si nivelul de impartialitate la care au ajuns, la pensionare, cand , au incercat totusi sa profite si ei de unele posibilitati oferite de legislatie, pentru a beneficia de niste drepturi la pensionare ceva mai "consistente" , facandusi oarecum si o anumita "portie de dreotate personala" ?

# Rezolvata date 12 October 2016 17:55 -1

Problema e rezolvata legislativ de mult..cand pensionarul cu pricina a primit 40 000 lei legea prevedea ca pensia se calculeaza ca urmare a ultimei luni de venit..acum e cota parte din salariu...asa ca...la loc vomanda dna Pruna

# ?????? date 12 October 2016 18:01 +2

Pornind de la niete "cazuri specifice", despre unele dintre ele mai facand discutie anterior anumite publicatii", cum ar putea fi ,Mugur Isarescu cu varsta de pensionare dar nebenificar si de pensie pentru perioada in care mai lucreaza , dupa legea Emil Boc, dupa cum chiar dumnealui ar fi sustinut anterior, sau domnii Nicolae Vacaroiu sau Ilie Sarbu, aflati prin conducerea Curtii de Contruri a Romaniei, considerati ca in declaratiile de avere a celor mentionati ca facand parte din conducerea Curtii de Conturi nu ar trtebui sa se regaseasca venituri din pensii si acestyia nici sa nu beneficieze de asemenea venituri atata vreme cat se mai gasesc in functiile respective ? Ce parere aveti despre parlamentarii care ar putea beneficia de drepturi de pensie  si ar dori si vreun mandat de parlamentar ? Va amintiti cazul actorului Ion Lucian care a trebuit sa renunte la functia de director de teatru pentru a putea beneficia de pensie , dupa ce parlamentul a aprobat initiativa guvernului Boc ?

# un om obişnuit date 12 October 2016 18:03 +6

Este mult, destul de mult chiar şi pensia de 9000 euro, chiar şi una singură! Pensii de 15.000 lei" Oricum în magistratură se poartă pensia mai mare ca salariul! Dacă luju ar fi curioasă ar afla că un judecător care vine la muncă şi are 25 de ani vechime, deci cât are nevoie să devină pensionar are salariu mai mic decât prima pensie pe care o va încasa? Oare cum să iei mai mult dacă stai acasă decât dacă vii la muncă şi lucrezi? Ce stat e ăsta?Ce spuneţi LUJU?

# DAR DACA A AVUT VENITURI CUMULATE ??? date 12 October 2016 18:05 0

Din venitul de magistrat la ICCJ cumulat cu venitul de lucrator la SRI ar putea rezulta o baza de calcul de asemenea proportii incat sa genereze o pensie la care e necesar sa contribuie multi muritori din ziua de astazi. 

# ?????? date 12 October 2016 18:06 0

Cititi si voi la comentariul anterior, "manifestat-o", "facandu-si", "portie de dreptate personala" ?

# ?????? date 12 October 2016 18:14 +1

Considerati ca despre magistratii care aleg sa primeasca pensie de serviciu s-ar putea concluziona ca nu ar fi fost chiar impartiali in privinta aplicarii principiilor de drept in raport cu directiile trasate de guvernarile politice ale statului ? Considerati ca "mult solicitata independenta a justitiei" (probabil a celei civile) s-ar putea realiza si prin excluderea magistratilor civili dintre cei care ar fi beneficiari de "pensii de serviciu"?

# ?????? date 12 October 2016 18:16 +1

Remarcati de cate contributii sociale platite de angajati cu salariul mediu pe economie este nevoie pentru achitarea pensiei unui "asemenea magistrat" ? Observati si ca bugetul de asigurarti sociale se consuma in mod integral an de an, fiind necesara chiar suplimentarea lui prin imprumuturi de la bugetul de stat, deci nu se poate spune ca generatia magistratilor acum pensionari ar fi investit in mod chibzuit banii pentru a avea o rezerva sau niste surse care sa permita plata pensiilor de un asemenea nivel ,pentru asemenea cazuri ? Observa si ca intr-o vreme pensiile de serviciu se plateau de la bugetul de stat iar cand era guvernul Boc in functie s-a stabilit ca pentru cei care opteaza pentru ramanea in functie peste varsta de pensionare sa nu se plateasca pensia ? In unele decizii ale CCR se explica si ca pensionarii care pot alege sa beneficieze de pensiile de serviciu nu pot beneficia si de pensie din sistemul de asigurari sociale ?

# XXX date 12 October 2016 23:42 -6

Dar tu ai calculat vreodata cati bani ”aduce la buget” un judecator din taxe judiciare de timbru in cativa zeci de ani de cariera? Fara sa vorbim despre incompatibiliati, despre prejudiciile recuperate din procesele penale si fara sa luam in calcul scutirile de taxe judiciare de timbru date prin lege autoritatilor publice. Unii sunteti cam de pe strada si nu prea pricepeti detaliile activitatii judiciare, asa ca ii masurati pe judecatori ca pe croitoresele de la Apaca. Atat puteti atat faceti, dar ce vina au ceilalti sa va suporte? Scrieti si voi despre ce ati invatat la scoala.

# Cetateanul date 13 October 2016 00:04 +4

Bai, mare magistrat! Hai lasa aroganta si misca-ti fizicul si studiaza ceva carte si dosare cand trebuie sa dai solutii pentru amaratii care te platesc pentru asta! Aduc taxe? Adica baga banii cetateanului in buzunarul unora pentru nimic? Aia e justitie? Si da, o mai faceti si pe bani... inainte ca la curve... ca daca ar sti saracii cetateni pt ce dau banii s-ar lipsi! Absolvent de scoale de arta, deschide cartile... si lasa morala pentru cei ce inghit mizeriile voastre... tacuti si resemnati... macar aici sa scrie si ei si voi sa taceti! Mucles!

# XXX date 13 October 2016 00:28 +1

Nu sunt magistrat, asa ca nu prea astept sa-mi dai tu mie bani. Oamenii cei mai competitivi isi iau banii pe ce stiu sa faca, nu prea stiu sa se milogeasca. Nu faceam nici o morala... aratam doar ca si judecatorii ”produc” cum va place voua sa spuneti. Ca acum nu va convine si va tot iluzionati cu faptul ca le dati voi bani, asta e altceva... Nici mie nu-mi convine ca nu am veniturile lui Bill Gates, dar nu am nesimtirea de a-l insulta ca sa ma cred cocos.

# Edelweiss date 13 October 2016 00:25 +2

Băi magistratul melcilor, până când putem să inițiem un dialog constructiv pe marginea domeniilor de activitate economică, aducătoare de PLUSVALOARE (amărâtule telal și cămătar statal!), ia tu întâi oferta celor de la univers enciclopedic, te închizi într-o bibliotecă, arunci cheia pe geam și revii peste 5 ani, ca să avem un nivel similar de la care să inițiem polemica! http://www.universenciclopedic.ro/produs/pachet-promotional-dex-doom-gramatica Marsch la alfabetizare, magistratule! Limba de înfăptuire a actului de justiție este limba română!

# XXX date 13 October 2016 00:53 -3

Voi astia de ati absolvit ASE-ul, dar care nu va gasiti nici un job si ii invidiati pe toti cei care castiga mai mult decat salariul mediu pe economie stati in banca voastra ca lumea se misca si fara fumurile voastre de proaspat alfabetizati. Intelegeti ca voi castigati putin, altfel n-ati mai fi asa invidiosi pe niste oameni cu castiguri plafonate, tocmai voi care aveti - teoretic - posibilitatea sa castigati pana la limita propriilor (in)competente.

# XXX date 12 October 2016 23:44 -6

Dar tu ai calculat vreodata cati bani ”aduce la buget” un judecator din taxe judiciare de timbru in cativa zeci de ani de cariera? Fara sa vorbim despre incompatibiliati, despre prejudiciile recuperate din procesele penale si fara sa luam in calcul scutirile de taxe judiciare de timbru date prin lege autoritatilor publice. Unii sunteti cam de pe strada si nu prea pricepeti detaliile activitatii judiciare, asa ca ii masurati pe judecatori ca pe croitoresele de la Apaca. Atat puteti atat faceti, dar ce vina au ceilalti sa va suporte? Scrieti si voi despre ce ati invatat la scoala.

# Edelweiss date 13 October 2016 00:49 +5

Băi Tăntălăule, colectarea unor venituri la bugetul local, fie că se numește cens, fonciere, boieresc, taxă pe albinărit, fumărit sau taxe judiciare de timbru (OUG 80/2013) NU CONSTITUIE și NU CREEAZĂ PLUSVALOARE! Singurii care adaugă valoare unui produs, incluzându-se ȘI munca lor, sunt cei din domeniile direct productive! Nici măcar comercianții nu sunt aducători de plusvaloare, cu toate TVA-urile lor și cu toate adăușagurile lor. Și atunci, voi, ZAPCIII firfiricilor din batista babelor și al țechinilor de pe fundul chimirelor bortilite ale meltenilor nu sunteți altceva decât niște URIAȘE VORTEXURI în MIJLOCUL COMUNITĂȚILOR SOCIALE care absorbiți, prin vârtej, URIAȘE, ENORME cantități de resurse financiare și bugetare. Voi sunteți NIȘTE PARAZIȚI lipitori și sugători pe ORGANISMUL SOCIAL SĂNĂTOS.

# XXX date 13 October 2016 09:07 -1

Penibilule absolvent de ase, nu v-au invatat ca TVA-ul se incaseaza de la toti cei care aduc valoare adaugata? Ai ramas tot la lupta de clasa a oamenilor muncii? Tu cu studiile tale economice (cam prea economice dupa opinia mea) cu tot, ai ajuns discipolul lui pingelica, zis si 7 clase? Te-au finantat astia 4 ani sa ajungi intelectual, iar tu - ca orice limitat genetic - ai ajuns promotor al teoriei luptei de clasa? Asta e prostul cu scoala- o pierdere colosala.

# XXX date 13 October 2016 09:41 -2

Mitocane, observa si tu ca profesorii creaza plusvaloare, indirect - prin nivelul la care ajung elevii lor, nu? Dar ce vina au profesorii tai ca - dupa au incercat sa te innobileze cu atatea teorii moderne si evoluate - tu ai ramas la cliseele cele mai penibile din comunism cu ”clasa muncitoare” si ”lupta de clasa”, adica la mintea unui cismar din secolul trecut. Nu mai citi ca cine stie ce mai ”intelegi”. Mai bine adu si tu ceva plusvaloare sa nu te mai smiorcai mereu pe luju. Si mai am o observatie... in tara celor ”rupti in cur” ca sa te citez, observ ca tu esti cam rupt in gura, ceea ce, in pozitia ta ”intelectuala”, e un mare handicap.

# Ederlweiss date 13 October 2016 12:03 +2

Ha, ha, ha! A aterizat porn-trollul pe LuJu, n-are nici un habar care-s meciurile pe acest site :lol: și începe să se miște cu grația unui elefant indian țâcnit, scăpat într-un magazin de porțelanuri. :D :D :D Sufocat de furie că i s-a CONTRAARGUMENTAT, face ceea ce face întotdeauna maimuța ce imită hominizii: argumentum ad hominem. p.s. fătatule ast-noapte pe acest site, aprecierile tale le folosesc în mod unic și igienic. AM SUFICIENTE alte APRECIERI sincere, de la alte categorii de comentatori ale acestui site, ca să le mai consider importante pe ale tale. Și p.s.2 - nu, nu am ASE ci am STUDII MILITARE. Știi de care, dintr-alea cu „ochelarii tăi ar trebui striviți de bocancul unui soldat. De dorit ar fi ca ochelarii să-ți fie pe nasul tău borcănat și roșu, consecință firească a îndelungatelor ședințe de lectură a stelelor și prunelor de pe sticloanțele de trăscău”

# Edelweiss date 13 October 2016 12:38 0

Iar în ceea ce privește aplombul tău graforeic, împănat cu aroganțe de șantier și glumițe de bordură, pentru Tații de Albine ai Netului, hârșâiți în ofensive contra 1/4doctismului infatuat, constituie doar o a „Ț+1”-a exasperantă exemplificare a nivelului grobian specific copchiilor de clasa a IV-a, ce-și împănează oracolele cu poze cu pisici și citate despre iubirea căprioarei ce se adapă la izvor. Așadar, arhipredictibil fiind, pâcăliciule, stau și mă întreb cu amuzament, ce o să te faci după ce bagajul limitat de „texte” prefabricate de tip shock o să ți se epuizeze? După ce o să ți se rutineze tematica limitată a aroganțelor „pă persoană fizică”, nu mai multe de o duzină, oare o să mai fii prezent pe această pagină întru utilă și productivă desfășurare de maieutică polemică? Io* zic că nu, că cei de teapa ta sunt aidoma caștraveatelui din coada comeatei: se ițesc câteva fracturi de secundă, își pârțâie cu viteză hiperluminică prefabricatele gulgute după care se sting în Chaos.

# XXX date 13 October 2016 14:22 0

Ia-ti mai bine pastilele. E cel mai doct gest al tau. Poate - cine stie - asa o sa observi si tu ca lumea e pasnica si doar un pseudomilitar ca tine mai viseaza ofensive pe net, pe sub net sau pe unde te mai viziteaza pe tine dusmanul de clasa. Sanatate!

# Edelweiss date 13 October 2016 00:55 +1

Siphonapterelor, phthirapterelor, culicidaelor, filoxerelor, platelminților,

# mihaela date 12 October 2016 18:50 +7

Biata mama are 1050 de lei pensia dupa aproape 40 de ani de munca la categoria 1. Si nu a avut nicio achitare si nu a platit nimeni niciun leu despagubire de pe urma muncii ei.

# XXX date 13 October 2016 00:03 -8

Mama ta n-a avut incompatibilitati... asta inseamna ca daca era capabila putea sa aiba 3-4 job-uri, nu? Si nici nu cred ca citea dosare de sute de pagini si mai scria si cate o nuvela ca hotarare, nu? Hai sa nu comparam tot ce ne vine la indemana. Problema e ca la judecatori nu prea exista o corelare a efortului cu veniturile... adica magistrati de la instante militare cu cateva dosare pe an iau chiar mai multi banuti ca alti magistrati civili care judeca de 100 de ori mai multe dosare. Cat despre mascarea rebuturilor in toata industria romana, asta a fost si este o practica destul de constanta, nu a fost si nu e chiar asa roz. Cate usi de Dacia erau interschimbabile? Asta daca poti intelege unde bat(adica erau multe rebuturi ajustate din ciocan sa intre). Asta ca Fane de la saiba nu greseste... sa fim seriosi, greseste si ouvrierul roman de nu se poate.

# Rebutul pornografic date 13 October 2016 00:27 +2

... care ia bani ca la curve. Pai, bai mare ciocanar! Daca greseste ouvrierul roman se mai strica cate o usa sau cade cate un toc de pantof. Daca voi "gresiti" din dragoste de "partenera de giumbuslucuri sexuale" (pentru m..uterea celor ce va deranjeaza pe voi), adica mai ales intentionat, niste cetateni se duc la bulau, raman pe drumiri, etc. Si cam cata neobrazare puteti avea sa va imaginati ca dupa ce luati "morman" pentru "nuvele" - si aici chiar ai dreptate... scrieti basme pe bani multi...sa aveti tupeul sa va bateti joc de niste oameni care au muncit din greu la viata lor. Dragi cetateni, acesti lipsiti de scrupule va judeca! Pe banii vostrii! 

# XXX date 13 October 2016 01:17 -2

Dupa cum te exprimi te calfici mult mai bine pentru postul de ciocanar, mai ales ca nu prea esti multumit cu viata ta de zi cu zi. Imagineaza-ti ca nefiind suficient de inzestrat stai si te iluzionezi cu faptul ca intri in polemica cu un magistrat. Nu sunt magistrat, turbatule, dar mi-am permis sa arat ca un magistrat nu e chiar asa... dorel de la butelii. Nu ma asteptam sa fie numai prof. univ. dr. pe luju, dar nici atati dorei, nu ma asteptam. Imi dau seama ca s-au stricat vremurile... cândva doreii erau la somn la ora asta. Acum constat ca exista bani putini si mult timp liber la dorei. Nu e deloc bine, dar chiar nu sunt de vina magistratii pentru asta. Scrieti si voi la CNADNR

# Cetateanul date 13 October 2016 14:20 0

E rau ca nu esti magistrat... ca atunci aveai interzis de la lege sa fii securist pe fata... asa esti... si apreciem toti ca nu esti invidios pe magistrati... ca iei si tu bani din taxele alea pe care ei "le produc". Inclusiv pentru a scrie mizeriile astea incasezi bani din banii amaratilor ca sa iti bati joc de ei. Hai sictir

# XXX date 13 October 2016 15:17 -2

Daca asta e tot ce poti... Sanatate!

# Edelweiss date 13 October 2016 18:27 +2

Porn-pâcăliciului DEJA i s-au epuizat cele câteva „sloganuri” formuistice și se retrage la culcuș, îndărăptul fustoaileor mamichii.

# pelin date 12 October 2016 19:03 +12

Daca recapitulam doar cateva dintre din ispravile de pana acum ale tehnocratei PRUNA,cele mai multe de tot rasul,chear penibile,toate de inspiratie macovista ajungem la o singura concluzie,anume "NE-AM ALES CU URMARIREA PENALA SI COMBATEREA INFRACTIONALITATII,facute de mantuiala iar discutia despre drepturi,chear este un lux teoretic!Aceasta femeie ma refer la Pruna,prin activitatile intreprinse ne demonstreaza,ca pe langa minciunile ce o caracterizeaza,dispune de o slaba pregatire profesionala.Astfel,haina de ministru al justitiei este una mult prea larga.Aceasta inseamna sa te sinucizi profesional pe mana altuia.Referitor la pensiile de serviciu,din cate stiu se fac cu respectarea Legii nr.303/2004,adica 80% din venitul lunar brut realizat in ultima luna,inaite de data pensionarii!!!!!!!!!

# ?????? date 12 October 2016 19:25 +3

Observati ca aceia care doresc sa conteste constitutionalitatea si legalitatea unor astfel de pensii ar putea face o astfel de solicitare catre institutia care a dispus plata unor "asemenea pensii" in calitate de contributiri "afectati" in  privinta veniturilor nete obtinute de aplicarea unor asemenea decizii, unele dintre ele ce par a fi "aleatorii" in privinta calcului cuantumului pensiilor si a pensionarii ?

# Floare de Oripilare date 12 October 2016 19:48 +2

Cele 2 Românii, sintetizate grafic într-o imagine care face cât 1.000.000 de cuvinte. Sau cât o pensie de șobolan judiciar cu pedigreu comunistoid și ADN securistoid, în cuantum de 41.000 de lei, echivalând cu 32,8 salarii minime pe „economia” rumânească, 38,58 indemnizații minime de creștere a copilului, 44,03 pensii medii la nivelul statistic al lunii iulie 2016 sau 488,09 alocații de stat pentru copii. Asta e! E A LOR! E ȚARA CÂRDAȘILOR, CHIT CĂ LE-AM CÂȘTIGAT-O și CONSTRUIT-O NOI! http://tazmaniandemoon.blogspot.ro/2016/10/euronews-no-comment-tv.html

# ?????? date 12 October 2016 21:27 +2

Remarcati totusi ca de cele mai multe ori "Economia" presupune si economie iar "dezvoltarea durabila"  are ca scop si comaterea risipei si******onomisirea resurselor ? In ciclul "bani-marfa-bani" nu considerati ca o asemenea alocare de resurse publice ar contribui la incurajarea risipei ?

# Edelweiss date 12 October 2016 21:27 -1

Am irosit un ceas să caut soldele NERUȘINATE ale juzilor de la CA Sv. Dintr-un total de 44 de magiștri, 31 au un cuantum al salariilor și restanțelor salariale (cf. declarației de avere din 2015) PESTE 200.000 de Ron / anual. Alții 10 ( mare parte recent promovați) au salarii între 102.000 și 176.000 de Ron /anual iar la 3 magistrați nu le găsesc declarațiile din 2015. Întrebarea este CÂT OR SĂ AIBĂ PENSIE ACEȘTI INDIVIZI care au tras în plug pentru patrie și și-au lăsat viața zălog la cotul Donului iar binemeritarea lor de la patrie este evidentă?

# TOP 31 din 44 Curtea de Apel Suceava date 12 October 2016 21:29 +1

MAIEREAN ANA 285.358 ANDROHOVICI DANIELA 267.484 BICIUŞCĂ OVIDIU 265.059 NASTASI DORINA 264.329 PLACINTĂ DOCHIŢA 260.188 ANDRIEŞ MARIA 259.813 GRAPINI CARMEN MARIA 257.730 GHERTNER IOAN -ARTUR 255.483 FRUNZĂ SANDA 253.208 GROSU CRISTINEL 250.577 BRATU ILEANA 242.813 RAŢĂ GABRIELA-MARIANA 241.906 MIHALCIUC GETA-LILIOARA 241.246 ACSINTE (CALANCEA) VIORICA 236.818 CIUTĂ OANA-ELENA 236.384 ILIEŞ TITIANA 232.996 STĂNESCU AMALIA LAURA DANIELA 231.849 SURDU ADINA-OANA 231.484 GALAN MARIUS IONEL 230.092 NECHIFOR VETA 225.889 DUMITRAŞ DANIELA 224.454 VASILE LAURA ELISABETA 222.798 ANDRONIC TATIANA LUISA 222.155 HETRIUC LAURENŢIU MARIUS 219.079 ANDRIEŞ CATRINEL-GIANINA 218.528 SAS REMUS VASILE 216.890 MITREA- MUNTEAN ROZMENI-DANIELA 210.205 CIUTĂ EUGENIA 210.901 TEMNEANU GHEORGHE CĂTĂLIN 204.111 COŞMAN GHEORGHINA 203.798 TURCULEŢ ANA MARIA 203.182

# Nu-i bai, hatere date 14 October 2016 08:23 -1

La cata minte ai lipsa la inventar o sa irosesti o viata. Ce conteaza o ora? Nu-i asa ca oricum nu ai ce face? Esti ca o jucarie stricata suparata ca oamenii mari se joaca pe bani.

# ?????? date 12 October 2016 21:36 +1

Remarcati si ca masurile de ,economisire,  combaterea risipei, rationalizare, recuperare, refolosire,  exersate inainte de 1989 se regasesc si in interiorul conceptului de "dezvoltare durabila" ?

# max date 12 October 2016 21:59 0

ce nesimtiti.vrem sa vedem cum se numesc acestia.

# DISCRIMINAREA date 13 October 2016 17:16 +1

De ce unii judecători sunt mai judecători decât alţii, la fel şi grefierii, mai grefieri decât alţii existând diferenţe astronomice,între pensii, deşi au făcut aceeaşi muncă, unii cu pensii mai mici, chiar mai mult . Cum acceptati domnilor discriminarea asta ! 

# ?????? date 13 October 2016 19:23 0

Observati si ca principalul criteriu de stabilire a nivelului pensiilor este contributia, ce ar fi firesc sa fie calculata pentru intreg stagiul de cotizare , cu valorile actualizate in functie de indicii de actualizare ce pot aparea pe parcursul stagiului de cotizare ? Considerati ca pensiile de serviciu imbraca totusi forma unor "recompense" ? Considerati ca s-ar putea stabili nivele ale contributiilor, pentru perioadele in care beneficiarii de pensii au beneficiat de " indemnizatii" sau ar putea fi indrumati sa plateasca  contributii pentru perioada respectiva, pentru ca perioada sa poata fi inclusa in calculul pensiei, asa cum se procedeaza si in cazul pensionarilor din sistemul de asigurari sociale , care pot obtine ani in plus de cotizare prin plata unei contributii pentru ani anteriori pentru care nu au  nu au cotizat nefiind inclusi intr-o forma de spincadrare salarizata ? Ce  profesii or mai  beneficia de indemnizatii pentru care nu se retine contributia individuala CAS ?

# ?????? date 13 October 2016 19:52 0

Considerati ca unicul principiu "unitar valabil" ,la pensionare ,ar trebui sa fe cel al contributivitatii, principiu care ar putea pune de acord modul de acordare a pensiilor si cu OG nr.137 din 2000 ?

# georgescu date 13 October 2016 20:33 +2

Ce mi-e 100.000 ron/luna pensie, ce mi-e 41.000 roni/luna. Cum ai dau-o tot astronomica este. Sa le fie rusine la magistratii care au dat teapa fraierilor si muritorilor de foame din Romania. Nicio pensie oricat de speciala ar fi nu trebuie sa depaseasca salariul presedintelui tarii. Restul sunt manarii penale.

# thor date 14 October 2016 21:26 +1

intr-o tara saraca, nici un salar si nici o pensie nu ar trebui sa treaca de 10.000 RON

Adauga comentariu

:D :lol: :-) ;-) 8) :-| :-* :oops: :sad: :cry: :o :-? :-x :eek: :zzz :P :roll: :sigh:

DISCLAIMER

Atentie! Postati pe propria raspundere!
Inainte de a posta, cititi aici regulamentul: Termeni legali si Conditii

EDITORIAL

Vorbe de fumoar

Vorbe de fumoar – 28.03.2024 – Bomba cu fas a lui Kovesi

+ DETALII

FACEBOOK

Utlimele comentarii
Cele mai citite
LUMEA JUSTITIEI
Arhiva