18 April 2024

"In mintea stramba si lucrul drept se stramba"
- parintele Arsenie BOCA

COSTISITOAREA SENTINTA - Proprietarii Cathedral Plaza anunta ca daca se va pune in executare hotararea de demolare, Municipalitatea trebuie sa plateasca daune de 100 milioane euro: “Demersul Primariei de a initia o procedura publica si transparenta pentru evaluarea tehnica a situatiei cladirilor Cathedral Plaza si Catedrala Sf. Iosif reprezinta o decizie corecta si legala... Impactul exproprierii in cazul Cathedral Plaza, o cheltuiala aberanta din buzunarul cetatenilor”

Scris de: L.J. | pdf | print

29 April 2015 14:13
Vizualizari: 4376

Demersul Primariei Capitalei de a initia o procedura publica si transparenta a situatiei cladirilior Cathedral Plaza si Catedrala Sf. Iosif reprezinta o procedura corecta si legala, in conditiile analizei cererilor cu care primarul general a fost investit, mai exact cererea Millennium de reautorizare a cladirii si cea a Arhiepiscopiei Romano-Catolice Bucuresti de demolare. Asta precizeaza proprietarii turnului Cathedral Plaza, Millennium Building Development.

Intr-un comunicat de presa, Millenium Building Development atrage atentia ca masurile propuse de Arhiepiscopie, care includ si exproprierea, ar avea un impact bugetar de 100 de milioane de euro, daunele urmand sa fie suportate de bucuresteni.


In acelasi comunicat, Millennium sublinaza ca este deschis solutionarii constructive a conflictului, urmand sa puna la dispozitia tuturor partilor implicate propriile expertize si studii de impact realizate pentru Cathedral Plaza, care arata ca aceasta cladire este construita in totala siguranta si ca nu pune in pericol in niciun fel cladirile invecinate.

De asemenea, Millenium Building Development arata ca decizia de demolare a turnului si aducere a terenului la forma initiala, dispusa in iunie 2012 de Tribunalul Dambovita, s-a luat fara ca Millennium sa fie parte din proces, dupa ce in mai 2012 Tribunalul București a respins o cerere de demolare a cladirii formulata de ARCB in contradictoriu cu Millennium, hotarare care este deopotriva irevocabila si care anuleaza efectele deciziei ulterioare.

Nu in ultimul rand, Millenium aminteste ca turnul Cathedral Plaza a fost construit pe baza unei autorizatii de constructie emisa in mod legal de catre autoritati, dar si cu “acordul si sprijinul total al vecinului care, la acea vreme, a recunoscut contributia cladirii la patrimoniul construit al orasului, pozitie sustinuta de altfel si de comunitatea arhitectilor si urbanistilor”.

Iata comunicatul Millennium Building Development:

Millennium Building Development (Millennium), proprietarul cladirii Cathedral Plaza, considera ca demersul Primariei Municipiului Bucuresti de a initia o procedura publica si transparenta pentru evaluarea tehnica a situatiei cladirilor Cathedral Plaza si Catedrala Sf. Iosif reprezinta o decizie corecta si legala in analiza ambelor cereri cu care institutia Primarului General a fost investita (cererea Millennium de reautorizare a cladirii si cea a ARCB de demolare). Este o masura rationala si in interesul orasului, manifestand intreaga diligenta necesara pentru o decizie care trebuie sa urmareasca atat respectarea legii, cat si protectia Catedralei Sf. Iosif.

Acest demers este realizat in contextul in care impactul total al masurilor propuse de ARCB, care includ si exproprierea, asupra bugetului local va fi de aproximativ 100 de milioane de euro, o cheltuiala aberanta din buzunarul cetatenilor.

Millennium se declara in continuare deschis solutionarii constructive a acestui conflict, in beneficiul cetatenilor Bucurestiului si in deplina conformitate cu legea. In acest scop, punem la dispozitia tuturor partilor implicate, inclusiv a consultantilor alesi conform procedurii lansate de primarie, propriile expertize si studii de impact realizate pentru Cathedral Plaza. Aceste studii ale specialistilor independenti atesta fara echivoc ca avem de-a face cu o cladire construita in totala siguranta, cu materiale de cea mai buna calitate, rezultatul fiind un imobil modern, care nu pune in niciun fel in pericol cladirile invecinate.

Millennium este favorabil dialogului cu toate partile implicate pentru conservarea unei cladiri care va aduce beneficii orasului si cere din nou Primariei Generale a Municipiului Bucuresti sa dea curs solicitarii de intrare in legalitate a Cathedral Plaza, procedura initiata in decembrie 2011, nefiind solutionata nici pana astazi.

Reamintim ca, in mod absurd, decizia de demolare dispusa in iunie 2012 de Tribunalul Dambovita s-a luat fara ca Millennium sa fie parte din proces, ceea ce pune sub semnul intrebarii justetea unei astfel de hotarari pe care o consideram un abuz si care nu este opozabila Millennium. Reamintim ca in mai 2012 Tribunalul Bucuresti a respins o cerere de demolare a cladirii noastre formulata de ARCB in contradictoriu cu Millennium (dosarul nr. 70868/3/2011), hotarare deopotriva irevocabila si care anuleaza efectele celei ulterioare, obținute de ARCB fara informarea Millennium.

Cathedral Plaza a fost construita pe baza unei autorizatii de constructie emisa in mod legal de catre autoritatile responsabile, cu acordul si sprijinul total al vecinului care, la acea vreme, a recunoscut contributia cladirii la patrimoniul construit al orasului, pozitie sustinuta de altfel si de comunitatea arhitectilor si urbanistilor.

'Sunt de 15 ani in Romania, timp in care am crezut in potentialul fantastic de dezvoltare al tarii, motiv pentru care am construit un business sustenabil si investesc in continuare cu acelasi entuziasm pe care l-am avut la inceput. Rezultatele sunt vizibile si au contribuit la transformarea Bucurestiului intr-o metropola moderna. Am cumparat Cathedral Plaza cu buna credinta in februarie 2013, absolut convins ca blocajul intretinut artificial de ARCB poate fi depasit amiabil, prin dialog. Sunt convins ca analiza comandata de PMB va ajunge la aceeasi concluzie la care am ajuns si eu cand am cumparat acest imobil, aceea ca este o cladire foarte bine construita, cu acordul si sprijinul initial al ARCB, cu toate avizele si autorizatiile de construire valabile, receptionata si intabulata in 2010. Intr-o tara membra a UE nu mai putem vorbi de expropriere. Dreptul la proprietate nu mai poate fi atât de usor atacat, printr-o simpla schimbare de atitudine a vecinului, oricare ar fi el. As fi fost primul de acord cu orice solutie daca cladirea noastra ar fi pus in pericol vecinatatea. Nu este cazul Cathedral Plaza”, a spus Ioannis Papalekas, proprietarul cladirii”.

Comentarii

# Maria date 30 April 2015 15:13 +1

De cand se pot acorda legal despagubiri, invocandu-se propria culpa, propria conduita culpabila- continuarea in ritm accelerat a construirii,in pofida solutiilor instantei de sistare, existentei litigiilor pe rol?Autorizatia nu a fost acordata legal, iar constructia nu s-a facut in baza unei autorizatii valabile!Cat de sigura in exploatare poate fi un zgarie-nori supraincarcat-in raport cu proiectul initial-in care pereti de rezistenta nu au fost instalati, translandu-se greutatea constructiei doar pe pereti portanti de protective hidro, sau in care s-au redus drastic in sectiune pilonii de rezistenta sau au fost eliminate piloni de rezistenta din subteran, pt a spori numarul locurilor de parcare?

# @Maria date 1 May 2015 11:36 +2

La noi, se poate orice.Traim in tara si capitala lui papura voda... si mai nou papalache voda.

Adauga comentariu

:D :lol: :-) ;-) 8) :-| :-* :oops: :sad: :cry: :o :-? :-x :eek: :zzz :P :roll: :sigh:

DISCLAIMER

Atentie! Postati pe propria raspundere!
Inainte de a posta, cititi aici regulamentul: Termeni legali si Conditii

EDITORIAL

Vorbe de fumoar

Vorbe de fumoar – 17.04.2024 – Inculpat de DNA, abandonat de PNL

+ DETALII

FACEBOOK

Utlimele comentarii
Cele mai citite
LUMEA JUSTITIEI
Arhiva