19 April 2024

"In mintea stramba si lucrul drept se stramba"
- parintele Arsenie BOCA

DESTEPTII CODURILOR (III) – CCR a declarat neconstitutional art.341 alin. 5 din Codul de procedura penala. Dispozitiile articolului atacat la Curte prevad ca: “Judecatorul de camera preliminara se pronunta asupra plangerii prin incheiere motivata, in camera de consiliu, fara participarea petentului, a procurorului si a intimatilor”

Scris de: George TARATA | pdf | print

22 October 2014 16:50
Vizualizari: 12925

Lumeajustitiei.ro a prezentat in urma cu cateva luni o serie de erori monumentale existente in noul Cod de procedura penala, elaborat sub ministeriatul lui Catalin Predoiu, care de multe ori fac imposibila aplicarea legilor de catre judecatori. Erori comise de artizanii CPP, care insa, alaturi de autorii noului Cod penal, au primit chiar si sute de mii de lei de caciula pentru munca depusa.

Iata ca aiureala din noile Coduri a fost constatata inclusiv de Curtea Constitutionala a Romaniei. CCR a declarat, in sedinta de marti 21 octombrie 2014, neconstitutionale anumite prevederi din Codul de procedura penala. Este vorba despre art. 341 alin. 5, potrivit caruia “judecatorul de camera preliminara se pronunta asupra plangerii prin incheiere motivata, in camera de consiliu, fara participarea petentului, a procurorului si a intimatilor”. Decizia CCR a fost luata cu unanimitate de voturi.


Iata comunicatul Curtii Constitutionale:

In ziua de 21 octombrie 2014, Plenul Curtii Constitutionale, investit in temeiul art.146 lit.d) din Constitutia Romaniei si al art.29 din Legea nr.47/1992 privind organizarea si functionarea Curtii Constitutionale, a luat in dezbatere exceptia de neconstitutionalitate a dispozitiilor art.38 alin.(1) lit.f) si art.341 alin.(5)-(8) din Codul de procedura penala, exceptie invocata de Savin Marcel, in dosarul nr.74/32/2014 al Curtii de Apel Bacau si, respectiv, de Leu Mihai, in dosarul nr.266/787/2014 al Judecatoriei Avrig.

In urma deliberarilor, Curtea Constitutionala, cu unanimitate de voturi, a admis exceptia de neconstitutionalitate a dispozitiilor art.341 alin.(5) din Codul de procedura penala si a constatat ca solutia legislativa potrivit careia judecatorul de camera preliminara se pronunta asupra plangerii 'fara participarea petentului, a procurorului si a intimatilor' este neconstitutionala.

Decizia este definitiva si general obligatorie si se comunica celor doua Camere ale Parlamentului, Guvernului si instantelor care au sesizat Curtea Constitutionala.

Argumentatiile retinute in motivarea solutiei pronuntate de Plenul Curtii Constitutionale vor fi prezentate in cuprinsul deciziei, care se publica in Monitorul Oficial al României, Partea I”.

Aiureala din materia extradarilor

Asa cum spuneam, nu sunt singurele erori existente in Codul de procedura penala. Spre exemplu, Lumeajustitiei.ro a dezvaluit ca art. 368 CPP se contrazice atat cu propriile prevederi, cat si cu dispozitiile art. 52, alin. 8 si 9 din Legea 302/2004 privind cooperarea judiciara internationala in materie penala republicata:

Art. 368 – CPP - Suspendarea judecatii in caz de extradare activa

(4) Contestatia nu suspenda executarea si se judeca in sedinta publica, CU participarea procurorului si cu citarea persoanei vatamate si a partilor. Contestatia se judeca in termen de 5 zile de la primirea dosarului, FARA participarea procurorului si a partilor.

Art. 52 din Legea 302/2004 - Solutionarea cauzei

(8) Hotararea asupra extradarii poate fi atacata cu recurs de procurorul general competent si de persoana extradabila, in termen de 5 zile de la pronuntare, la Sectia penala a Inaltei Curti de Casatie si Justitie. Procurorul general competent poate declara recurs din oficiu sau la cererea ministrului justitiei.

(9) Recursul declarat impotriva hotararii prin care s-a respins cererea de extradare este suspensiv de executare. Recursul declarat impotriva hotararii prin care s-a dispus extradarea este suspensiv de executare, cu exceptia dispozitiilor referitoare la starea de arest provizoriu in vederea extradarii”.

Asadar, se poate observa ca autorii noului Cod de procedura penala nu au pus in acord cu Legea 302/2004 nici macar terminologia caii de atac, care intr-o parte e numita contestatie, iar in cealalta, recurs. De asemenea, nu au pus in acord nici aspectul efectului suspensiv al caii de atac, in conditiile in care daca dupa extradarea decisa in fond persoana ar fi alungata din tara, cum s-ar mai putea judeca dosarul cu citarea acesteia, de vreme ce a fost extradata?! Cat despre participarea partilor la solutionarea „contestatiei”, o gafa mai mare nici ca se putea, cat timp in prima propozitie se spune ca se judeca cu citarea partilor, iar in a doua, ca se judeca fara participarea partilor.

Doua articole care se bat cap in cap

De asemenea, exista chiar si doua articole din Codul de procedura penala care se contrazic. Este vorba despre art. 72 si 75, din Sectiunea a VI-a - Incompatibilitatea si stramutarea:

Art. 72 - Cererea de stramutare si efectele acesteia

"(1) Stramutarea poate fi ceruta de parti sau de procuror. In cursul procedurii de camera preliminara nu se poate face cerere de stramutare”.

Art. 75 - Alte dispozitii:

"(1) Dupa stramutarea cauzei, contestatiile si celelalte cai de atac se judeca de instantele corespunzatoare din circumscriptia instantei la care s-a stramutat cauza.

(2) Prevederile art. 71-74 se aplica in mod corespunzator si in procedura de camera preliminara.

(3) In cazul in care se dispune stramutarea in cursul procedurii de camera preliminara, judecarea cauzei se efectueaza de instanta la care s-a stramutat cauza.

(4) In cazul in care se dispune stramutarea judecarii caii de atac a apelului, rejudecarea cauzei, in caz de desfiintare a sentintei cu trimitere spre rejudecare, se va efectua de catre instanta corespunzatoare in grad celei care a solutionat fondul din circumscriptia celei la care s-a stramutat cauza, indicata prin decizia de desfiintare".

Avem deci urmatoarea situatie: potrivit articolului 72, alineat 1, din Codul de procedura penala, in cursul procedurii de camera preliminara nu se poate face cerere de stramutare a unui dosar. Conform articolului 75, alineat 3, in cursul procedurii de camera preliminara se poate dispune stramutarea cauzei, deci, logic, se poate face cerere de stramutare.

Comentarii

# ADEVARUL date 22 October 2014 13:36 +4

CARE ESTE SENSUL OBSERVAȚIILOR FĂCUTE PE MARGINEA NENUMĂRATELOR ABUZURI ALE MAGISTRAȚILOR-AVOCAȚILOR CÂTĂ VREME NU EXISTĂ CONȘTIINȚA RESPONSABILITĂȚIILOR CARE LE REVIN,DACĂ NU MAI EXISTĂ PARTIDUL COMUNIST ROMÂN SĂ LE DICTEZE CA LA COPII DE CLASA I-A.DISCUTIILE POSIBILE SE POARTĂ PE MARGINEA MULTIPLELOR SIMPTOME,TRAGEDII,PE CARE ACEȘTI IMPOSTORI-ABUZATORI N-I LE OFERĂ CU GENEROZITATE,CAUZA FIIND UNA SINGURĂ:ATITUDINEA LOR PARALELĂ CU JUSTIȚIA.EVIDENT NU EXISTĂ O ȘCOALĂ CARE SĂ ÎI IA ACUM PE TOȚI MAGISTRAȚII SI SĂ-I FORMEZE CA ATARE,DIN TORȚIONARI COMUNIȘTI-CU MENTALITATEA LOR DE STĂPÂNI BĂSISTI-NU POȚI FACE NIMIC,IAR EI AU AJUNS SA SE INTREBE CE SE MAI POATE FURA IN ROMÂNIA,PENTRU MINE ROLUL LOR ESTE CÂT SE POATE DE NECONVINGĂTOR ÎNCÂT AȘ RUGA LUJU SĂ...

# ADEVARUL date 22 October 2014 13:42 +2

AȘ RUGA LUJU SĂ AIBĂ ÎN VEDERE POSIBILITATEA DE A CREIONA SI ARTICOLE DESCHISE PE TEME CONCRETE DIN LUMEA JUSTITIEI,ÎNȚELEGEȚI VĂ ROG CĂ MAJORITATEA MAGISTRATIILOR SUNT TARAȚI GENETIC,FUNCTIA DE JUDECATOR SAU PROCUROR FIIND UN FEL DE MOȘTENIRE DE FAMILIE-SECTANTĂ-TERGIVERSAREA DOSARELOR ȚI CELELALTE PRACTICI CONSERVATOARE FIIND DOGMA LOR...PE CARE AR FI DE FOLOS SĂ O OBSERVĂM...PENTRU A NE FERI DIN CALEA ACESTEI NEBUNII.

# securistul de serviciu date 22 October 2014 19:29 +4

Codurile lui Predoiu et.comp. creeaza si vor creea si in viitor multe confuzii,situatii penibile si condamnari nedrepte.La ce te poti astepta de la un ministru ca Predoiu????

# themis date 22 October 2014 20:29 +5

LUJU,vrem sa stim cati bani au luat cei din poza.E adevarat ca au luat peste 100.000 dolari USA?

# Alin date 22 October 2014 15:49 -7

Vreti sa aveti mai multi bani lucrand de la dvs de acasa ?? Cu siguranta ca DA!! Cine nu vrea ?  Avem o oferta de locuri de munca legale pentru toate localitatile ! Oferim seriozitate maxima!! Tot mai multi oameni lucreaza acum cu noi  Pentru mai multe detail, trimite un e-mail cu textul  “info" pe adresa parteneriatdeaur@gmail.com.

# ADEVARUL date 22 October 2014 15:52 +4

ALIN, VEZI CA ESCROCHERIILE PESTE 5000 LEI NU SE AMNISTIAZA.

# securistul de serviciu date 22 October 2014 19:18 +3


Citeza pe ADEVARUL
ALIN, VEZI CA ESCROCHERIILE PESTE 5000 LEI NU SE AMNISTIAZA.
Saracu' ,.....asta a gresit cu siguranta site-ul.L-a confundat probabil cu TOCMAI.ro.!!!!!! :sigh: :sigh: :sigh: :P :P

# escu date 22 October 2014 16:03 +8

CP și CPP sunt opera portocaliilor, care au vrut să le scoată pe bandă rulantă, fără a consulta specialiștii în domeniu. Cum se face că marii specialiști în drept care se află la Cotroceni, în frunte cu Băsescu, care-i și întrece, au putut scăpa așa ceva? A, mi-am amintit, atunci era la guvernare Boc și tot ce se clocea era ideal, era bun de tipar. Specialiștii respectivi nu au putut să se exprime decât când a venit la guvernare USL, acum PSD+PC+UNPR. Mișto, cum ar spune un clasic în viață.

# Stelica date 22 October 2014 17:32 +2

Bine ca vine la 2 saptamani dupa ce un cretin de la CAB mi-a respins ca neintemeiata o asemenea cerere in camera preliminara. Intr-un dosar unde in calitate de parte vatamata, parchetul nu m-a citat niciodata si nici nu m-a lasat sa depun vreo proba in sutstinerea plangerii. Au citat doar faptuitorii, aia au negat tot si gata NUP-ul. Pun pariu ca panarama aia de judecator nici nu a deschis dosarul. In fine, ma cafteam cu o avocata care e fina unui procuror de la PICCJ, asa ca de ce ma mir.

# civil date 24 October 2014 06:14 +1

:-| codurile au hibe care trebuie inlaturate, cu timpul .... iar p.vatamate trebuie asistate de avocati bine preg. prof. si nu de pierde vara .... si mai vedem :sad:  

# Stelica date 24 October 2014 15:07 0

Daaaa, ce sa spun.... Colcaie ambele barouri de "profesionisti". Au un profesionalism aparte cand e vorba de a atenta la portofelul clientului, iar dupa ce si-au luat banii le scade imediat entuziasmul.

# coca date 22 October 2014 19:35 +1

Si de cand se aplica citarea partilor in loc de idiotenia cu camera preliminara fara citare?

# obiectiva date 22 October 2014 19:41 +2

dupa redactarea deciziei CCR, cine stie cand, ca pana acum s-au judecat dupa aberatie, si dupa publicarea sa in M OF.....da`de  LEGEA 2/2013 aveti vreo stire de la de CCR, draga Luju ? ca s-a judecat pe 14 oct.......

# coca date 22 October 2014 19:45 +2

Decizia este definitiva si general obligatorie si se comunica celor doua Camere ale Parlamentului, Guvernului si instantelor care au sesizat Curtea Constitutionala. Totusi, pentru ca decizia CCR sa produca efecte este necesar ca aceasta sa fie publicata in Monitorul Oficial. Va reamintim ca, potrivit Legii nr. 47/1992 privind organizarea si functionarea Curtii Constitutionale, dispozitiile din legile si ordonantele in vigoare constatate ca fiind neconstitutionale isi incetează efectele juridice la 45 de zile de la publicarea deciziei Curtii Constitutionale daca, in acest interval, Parlamentul sau Guvernul, dupa caz, nu pune de acord prevederile neconstitutionale cu dispozitiile Constitutiei. Pe durata acestui termen, dispozitiile constatate ca fiind neconstitutionale sunt suspendate de drept, se arata in actul normativ citat.

# santinela date 23 October 2014 09:00 +4

Uitati-va la poza asta cu papagalii care au macelarit codul penal.Ce vreti de la Boc,Predoiu si celelalte necuvintatoare ? Tare as fi fost curios sa vad reactia marilor penalisti pe care i-a avut tara la lecturarea aberatiilor astora.Culmea este ca au luat si o caruta de bani !

# Ghita Bizonu' date 23 October 2014 11:30 +3

Daca au rasolit in asa hal pernalul ce o fi in ala Civil ?!

# mana pe carte papagalilor date 24 October 2014 06:18 -2

Avocatii trebuie sa aiba mai multa minte decat par pe broasca ....  :roll:

# Stefan Andrei date 23 October 2014 18:07 0

Nu or fi toti mintii luminate sa nu Il implicam Si pe prof. Boroi printre acesti " destepti"

# @stefan.. date 24 October 2014 10:46 +1

Nu-l implicam...dar de ce s-a bagat in troaca godacilor??? Banul .....

# nostradamus date 24 October 2014 10:43 +2

Asta e consecinta clanului mafiot florea. Toti analfabetii au ajuns avocati, unii prin spaga, altii prin casatorii de interes. Dupa ce s-au vazut avocati , analfabetii de tip nou si-au tras mastere si unii s-au facut doctori. Inainte de 89 nu se putea, acum sorbonicile danubius, spiru haret,kogalniceanu etc scot "avocati" pe banda. Aceste imitatii juridice chiar cred ca sunt in stare sa faca legi. Ei executa niste ordine si scot legi dupa mintea lor cu creier ars.nici macar nu stiu sa scoata o lege. Asa au facut si cu legea avocaturii, s-au scos singuri inafara legii si nu se mai pot infiinta. Va dati seama ca astia executa ordinele unor alti mari profesori. Concluzia este ca impostura este ridicata la rang de legalitate si este bine cotata in tara asta de escroci! Sa traiti binneee.....

# Daniela Cotuna date 24 October 2014 20:53 -1

 LIKE cu mentiunea ca referitor la art. 72 si 75 Cpp, art. 72 alin (1) reglementeaza CEREREA de stramutare (cu sensul de depunere a cererii) iar art. 75 alin. (3) mentionaza DISPUNEREA stramutarii ca efect al ADMITERII cererii de stramutare (este perfect posibil ca asupra unei cereri de stramutare depusa anterior procedurii de camera preliminara, Curtea de Apel sau ICCJ sa se pronunte in etapa procedurii de camera preliminara). Cpp reglementeaza in cazul antementionat DOUA MOMENTE DISTINCTE: depunerea cererii si dispunerea stramutarii ca urmare a admiterii cererii, momente ce nu se pot suprapune, rezultand indubitabil, in propria opinie, inutilitatea supunerii controlului de constitutionalitate a celor doua articole, care nu se exclud reciproc ci se completeaza.

Adauga comentariu

:D :lol: :-) ;-) 8) :-| :-* :oops: :sad: :cry: :o :-? :-x :eek: :zzz :P :roll: :sigh:

DISCLAIMER

Atentie! Postati pe propria raspundere!
Inainte de a posta, cititi aici regulamentul: Termeni legali si Conditii

EDITORIAL

Vorbe de fumoar

Vorbe de fumoar – 18.04.2024 – Pensionare la Inalta Curte

+ DETALII

FACEBOOK

Utlimele comentarii
Cele mai citite
LUMEA JUSTITIEI
Arhiva