19 April 2024

"In mintea stramba si lucrul drept se stramba"
- parintele Arsenie BOCA

DESTEPTII CODURILOR (XVIII) – CCR face praf Codul de procedura penala: „Solutia legislativa cuprinsa in art. 347 alin. (1) CPP, potrivit careia numai 'procurorul si inculpatul' pot face contestatie cu privire la modul de solutionare a cererilor si a exceptiilor, precum si impotriva solutiilor prevazute la art. 346 alin. (3)-(5), este neconstitutionala... Determina incalcarea dreptului de acces la justitie”. Pana acum, 28 de articole din CPP au fost declarate neconstitutionale

Scris de: George TARATA | pdf | print

8 October 2015 14:32
Vizualizari: 5028

Curtea Constitutionala a Romaniei distruge opera autorilor noilor Coduri penale, elaborate sub ministeriatul lui Catalin Predoiu si trecute de Parlament prin asumarea raspunderii Guvernului Boc. CCR continua deciziile de neconstitutionalitate a unor prevederi din Noul Cod de procedura penala, intrat in vigoare la 1 februarie 2014. De altfel, aproape ca nu trece o saptamana fara sa avem de-a face cu o decizie de neconstitutionalitate.


Ultima hotarare de acest gen a venit joi, 8 octombrie 2015. CCR a decis ca solutia legislativa cuprinsa in art. 347 alin. (1) din Codul de procedura penala, potrivit careia numai 'procurorul si inculpatul' pot face contestatie cu privire la modul de solutionare a cererilor si a exceptiilor, precum si impotriva solutiilor prevazute la art. 346 alin. (3)-(5), este neconstitutionala. In opinia judecatorilor Curtii Constitutionale, restrangerea sferei titularilor contestatiei in camera preliminara doar la procuror si inculpat determina incalcarea dreptului de acces la justitie, consacrat de art.21 din Constitutie.

Prezentam comunicatul CCR:

In ziua de 8 octombrie 2015, Plenul Curtii Constitutionale, investit in temeiul art.146 lit.d) din Constitutia Romaniei si al art.29 din Legea nr.47/1992 privind organizarea si functionarea Curtii Constitutionale, a luat in dezbatere exceptia de neconstitutionalitate a dispozitiilor art.347 alin.(1) din Codul de procedura penala, care au urmatorul continut:

'In termen de 3 zile de la comunicarea incheierii prevazute la art. 346 alin. (1), procurorul si inculpatul pot face contestatie cu privire la modul de solutionare a cererilor si a exceptiilor, precum si impotriva solutiilor prevazute la art. 346 alin. (3)-(5)'.

In urma deliberarilor, cu unanimitate de voturi, Curtea a admis exceptia de neconstitutionalitate si a constatat ca solutia legislativa cuprinsa in art. 347 alin. (1) din Codul de procedura penala, potrivit careia numai 'procurorul si inculpatul' pot face contestatie cu privire la modul de solutionare a cererilor si a exceptiilor, precum si impotriva solutiilor prevazute la art. 346 alin. (3)-(5), este neconstitutionala.

Curtea a retinut ca restrangerea sferei titularilor contestatiei in camera preliminara doar la procuror si inculpat determina incalcarea dreptului de acces la justitie, consacrat de art.21 din Constitutie, al partii civile, partii responsabile civilmente si al persoanei vatamate avand in vedere faptul ca, pe de o parte, rezultatul procedurii in camera preliminara referitor la stabilirea legalitatii administrarii probelor si a efectuarii actelor procesuale de catre organele de urmarire penala are o influenta directa asupra desfasurării judecatii pe fond, iar, pe de alta parte, solutiile prevazute la art. 346 alin. (3)-(5) din Codul de procedura penala vizeaza toate partile din proces si persoana vatamata.

Decizia este definitiva si general obligatorie si se comunica celor doua Camere ale Parlamentului, Guvernului si instantei care a sesizat Curtea Constitutionala, respectiv Judecatoria Moinesti.

Argumentatiile retinute in motivarea solutiei pronuntate de Curtea Constitutionala vor fi prezentate in cuprinsul deciziei, care se va publica in Monitorul Oficial al Romaniei, Partea I”.

Masacru

De la intrarea in vigoare a noilor coduri in materie penala si pana in prezent, au fost declarate neconstitutionale 28 de dispozitii din Codul de procedura penala: a

-art. 3 alin. (3) teza a II-a,

-art. 211,

-art. 212,

-art. 213,

-art. 214,

-art. 215,

-art. 216,

-art. 217,

-art. 222,

-art. 223 alin. (2) – sintagma „o infractiune de trafic de stupefiante”,

-art. 335 alin. (4),

-art. 341 alin. (5),

-art. 341 alin. (10),

-art. 344 alin. (4),

-art. 345 alin. (1),

-art. 346 alin. (1),

-art. 347 alin. (1),

-art. 347 alin. (3),

-art. 374 alin. (7) teza a II-a,

-art. 431 alin. (1),

-art. 440 alin. (2) sintagma „daca cererea este vadit nefondata”,

-art. 459 alin. (2),

-art. 484 alin. (2),

-art. 488,

-art. 488/4 alin. (5),

-art. 549/1 alin. (2),

-art. 549/1 alin. (3),

-art. 549/1 alin.(5).

Acestea se adauga altor 3 dispozitii din Codul penal declarate neconstitutionale:

-art. 301 alin. (1) – sintagma - „raporturi comerciale”,

-art. 308 alin. (1) – sintagma „ori in cadrul oricarei persoane juridice”,

-art. 336 alin. (1) – sintagma „la momentul prelevarii mostrelor biologice”.

Comentarii

# Vladi Mir date 8 October 2015 15:19 +9

Stimata redactie, pentru simplificare va propun ca dupa interventia CCR, sa consemnati doar articolele ramase valbile din aceste pseudodocumente juridice. 

# Marin Juvete date 8 October 2015 15:35 +12

Ma intreeb retoric de ce naiba nu ii intreaba nimeni de "sanatate" pe cei ce au incasat fiecare 110.000 din cei 11 magnifici care au elaborat codurile in frunte cu Catalin Slugoiu care acum vrea sa ajunga prim-ministru sa conduca tara cum a" elaborat" codurile.Sa se duca Slugoiu prim-ministru in Mambo Siria .

# Justitiabilul care NU MAI CREDE IN JUSTITIA din ROMANIA date 8 October 2015 16:10 +7

Un sistem de justitie care a acceptat sa lucreze pe astfel de coduri , este un sistem de justitie ANTINATIONAL care nu isi respecta poporul. Nu cred ca nu exista procuror sau judecator care citind C.p si C.p.p sa nu isi fi dat seama de caracterul anticonstitutional al celor mai multe dintre articole. Si atunci de ce nu a fost semnalat acest lucru inainte de intrarea in vigoare a acestor coduri. Cum isi justifica existenta CSM-ul si Inalta Curte , alfel extrem de vocale in cauze minore. Cine ii trage la raspundere pe acesti oameni, bine platiti din munca unor justitiabili carora nu le respecta viata si libertatea. 

# santinela date 8 October 2015 16:28 +6

Sute de mii de euro au incasat pirlitii astia.Banii trebuie returnati !

# Juristu lu Peshte date 9 October 2015 10:28 0

Rog pe aceasta cale, inalta loja masonica a fabricii de prostie romaneasca sa ma noteze si pe mine undeva, pe o bucatica de servetel, ca viitor membru aspirant la echipa de lautari juridici care va 'lucra' la noile coduri ale noilor coduri, care sunt atat de varza incat nici nu trebuie sa fiu prea destept, dar orsicat trebuie sa fiu cu balegare de seama pe ce prostii cheltuiesc banii care mi se cuvin. Nu cer mult, ma multumesc si cu putin ce e peste 100.000 de epuroi. Deci, cu cine sa ma-ncumetresc acuma repede, ca sa stiu o treaba terminata :o

# Aron date 9 October 2015 12:16 0

...si daca un om este condamnat pe baza unor articole din codul penal care ulterior se dovedesc a fi neconstitutionale sa fie sanatos! 

Adauga comentariu

:D :lol: :-) ;-) 8) :-| :-* :oops: :sad: :cry: :o :-? :-x :eek: :zzz :P :roll: :sigh:

DISCLAIMER

Atentie! Postati pe propria raspundere!
Inainte de a posta, cititi aici regulamentul: Termeni legali si Conditii

EDITORIAL

Vorbe de fumoar

Vorbe de fumoar – 18.04.2024 – Pensionare la Inalta Curte

+ DETALII

FACEBOOK

Utlimele comentarii
Cele mai citite
LUMEA JUSTITIEI
Arhiva