19 April 2024

"In mintea stramba si lucrul drept se stramba"
- parintele Arsenie BOCA

DREPTUL INTRE MODERNIZARE SI TRADITIE – Universitatea Titu Maiorescu din Bucuresti, Universitatea Alexandru Ioan Cuza din Iasi si Universitatea din Craiova dezvolta cu succes studii de cercetare stiintifica dedicate cercetatorilor doctoranzi si postdoctoranzi, prin colaborare cu partenerii universitari internationali (Galerie foto)

Scris de: Elena DUMITRACHE | pdf | print

27 May 2015 13:29
Vizualizari: 5798

Universitatea Titu Maiorescu din Bucuresti, in parteneriat cu Universitatea Alexandru Ioan Cuza din Iasi si Universitatea din Craiova continua seria evenimentelor desfasurate in cadrul Proiectului POSDRU/159/1.5/S/141699, "Modernizarea legislatiei nationale in contextul uniformizarii dreptului la nivel european si implicatiile socio-politice asupra sistemului administrativ" proiect strategic ID 141699, cofinantat din Fondul Social European, prin Programul Operational Sectorial Dezvoltarea Resurselor Umane 2007-2013, dedicat cercetatorilor doctoranzi si postdoctoranzilor, cu scopul de a dezvolta studiile de cercetare stiintifica de excelenta post-doctorala si doctorala si de a asigura sprijin financiar pentru doctoranzi si post-doctoranzi in vederea participarii la programele de pregatire doctorala si de cercetare post doctorala avansata.


Cercetare si inovare la Universitatea Titu Maiorescu

Cea mai recenta activitate organizata in vederea pefectionarii doctoranzilor si postdoctoranzilor a avut loc la finalul lunii aprilie 2015, in perioada 21-23, cand s-a desfasurat conferinta internationala "Dreptul intre modernizare si traditie. Implicatii asupra organizarii juridice, politice, administrative si de ordine publica". Conferinta a urmarit indeplinirea obiectivelor asumate in cadrul Proiectului POSDRU, respectiv sprijinirea programelor doctorale si post-doctorale, dar si imbunatatirea participarii, cresterea atractivitatii si motivatiei pentru cariera in cercetare prin sprijinirea doctoranzilor si prin cresterea implicarii in activitatea de cercetare post-doctorala.

In cadrul Conferintei desfasurate la Universitatea Titu Maiorescu din Bucuresti au fost organizate comunicari pe sectiuni, moderate de distinsi si reputati profesori romani si straini, care au acceptat sa impartaseasca cunostintele dobandite in timp si sa dezbata tainele Dreptului impreuna cu cercetatorii doctoranzi si postdoctoranzi participanti.

Schimbul de informatii relevante pentru o cercetare stiintifica de inalt nivel academic realizat in cadrul acestei manifestari stiintifice se inscrie, la randul sau, in rezultatele preconizate la demararea proiectului POSDRU ID 141699, respectiv, intarirea rezolutiei pentru urmarea carierei de cercetator stiintific si cresterea determinarii, motivatiei profesionale, dar si sociale, precum si implicarii in activitatea stiintifica performanta a cercetatorilor, inclusiv formarea unor elite in cadrul acestui corp de cercetatori stiintifici, precum si dezvoltarea unor colaborari, parteneriate institutionale si unor grupuri de cercetatori si echipe de lucru centrate pe aceeasi axa de interes si obiective stiintifice, in scopul asigurarii unui flux informational, destinat unor colaborari interdisciplinare generatoare de ridicate satisfactii stiintifice.

Manifestarea stiintifica a fost un real succes, la finalul celor trei zile de comunicari participantii ramanand cu un puternic ecou in urma dezbaterilor presarate de interventii, solutii si interpretari oferite de participanti.

Rectorul Universitatii Titu Maiorescu, manager de proiect: "Cu toti cunoastem, la nivel de principiu, ca fara internationalizare nu mai putem sa vorbim despre un invatamant superior de calitate"

Cu prilejul deschiderii lucrarilor conferintei internationale, sutele de persoane prezente in Aula Magna a Universitatii Titu Maiorescu au ascultat mesajul de bun venit al Rectorului Universitatii Titu Maiorescu, Smaranda Angheni, care si-a exprimat dorinta si convingerea ca pregatirea la scara internationala a studentilor, doctoranzilor si cercetatorilor postdoctorat sa continue, aceasta fiind, in opinia sa, viitorul unui invatamant superior de calitate:

"Este important de sublinat ca in acest proiect, multi dintre doctoranzii universitatii noastre au putut sa isi desfasoare un stagiu de pregatire internationala in aceeasi univesitate din Romania, gratie profesorului Sobrino si gratie aceleasi colaborari de exceptie dintre cele doua universitati. Acelasi lucru va fi posibil in viitor si pentru ceilalti doctoranzi care vor dori sa isi depaseasca cunostintele in acest fel. Cu toti cunoastem, la nivel de principiu, ca fara internationalizare nu mai putem vorbi despre un invatamant superior de calitate, nu mai putem sa vorbim de scoli nationale care sunt rupte unele de celelalte, de cercetari in care nu se tine cont si de ce se intampla in alt centru universitar sau academic. Universitatea noastra, in cadrul acestui deziderat de crestere a gradului de internationalizare a realizat un acord de cooperare inter-universitara cu Universitatea A Coruna".

Comunicarile de la Universitatea Titu Maiorescu au fost moderate de profesori care beneficiaza de recunoastere internationala in domeniul stiintelor juridice

Pe parcursul celor trei zile de derulare a Conferintei "Dreptul intre modernizare si traditie. Implicatii asupra organizarii juridice, politice, administrative si de ordine publica" organizata prin programul POSDRU Proiect ID 141699 au avut loc comunicari la care au luat parte peste 130 de doctoranzi, cercetatori postdoctorat, cadre didactice universitare, cercetatori care au sustinut rand pe rand lucrari, in functie de domeniul de competenta.

Comunicarile pe sectiuni s-au desfasurat in zilele de 22 si 23 aprilie 2015, fiind moderate de urmatoarele cadre didactice-membri ai echipei de implementare a Proiectului ID 141699 si profesori invitati români si straini:

Drept privat I – Moderatori prof.univ.dr. Iosif R. Urs, prof.univ.dr. Magda Volonciu si conf.dr. Carmen Tamara Ungureanu

Drept privat II – Moderatori prof.univ.dr Smaranda Angheni si prof.univ.dr. Gabriela Raducan

Drept public I – Moderatori prof.univ.dr. George Girlesteanu si lect.univ.dr. Marieta Safta

Stiinte penale I – Moderatori prof.univ.dr. Tudorel Toader si prof.univ.dr. Alexandru Boroi

Drept european si international I – Moderatori prof.univ.dr. Jose Manuel Sobrino de Heredia, prof.univ.dr. Nicolae Voiculescu si conf.univ.dr. Gabriela Oanta

Drept european si international II – Moderatori profesor emerit Joel Moneger, prof.univ.dr. Adrian Nastase si prof.univ.dr. Adrian Severin

Drept privat III – Moderatori prof.univ.dr.Smaranda Angheni si Magda Volonciu

Drept public II – Moderatori prof.univ.dr. George Girlasteanu si lector dr. Marieta Safta

Stiinte penale II – Moderatori prof.univ.dr. Alexandru Boroi si conf.univ.dr. Constantin Sima

Drept european si international III – Moderatori prof.univ.dr. Nicolae Voiculescu si Gabriela Oanta

Pregatire externa pentru doctoranzii si cercetatorii postdoctorat inscrisi in proiect

O alta activitate de anvergura, care urmeaza Conferintei internationale, si constituie o modalitate de realizare a coeziunii grupului tinta si un prilej pentru schimb de informatii intre participanti, urmeaza sa fie organizata, la sfarsitul lunii mai-inceputul lunii iunie 2015 la Universitatea A Coruña din Spania. Vizita de studiu externa va oferi posibilitatea celor 10 cercetatori posdoctorat participanti, din cadrul celor trei universitati partenere Universitatea Titu Maiorescu din Bucuresti, Universitatea Alexandru Ioan Cuza din Iasi si Universitatea din Craiova­­­­­­­ sa se intalneasca cu cadre didactice universitare pe domeniile de cercetare specifice si accesul la surse bibliografice de interes. Cei 10 cercetatori postdoctorat vor fi coordonati pe parcursul vizitei de studiu externe de cinci membri din echipa de management si de implementare a proiectului, persoane care vor urmari indeplinirea obiectivelor asumate pentru aceasta activitate.

Universitatea Titu Maiorescu a celebrat 25 de ani de invatamant superior de calitate

In ultima zi de eveniment, odata cu incheierea lucrarilor conferintei "Dreptul intre modernizare si traditie. Implicatii asupra organizarii juridice, politice, administrative si de ordine publica", in Aula Magna a Universitatii Titu Maiorescu din Bucuresti au fost celebrati cu onoruri cei 25 de ani de existenta ai Universtatii Titu Maiorescu.

Cu acest prilej, Prof.univ.dr. Tudorel Toader, judecator al Curtii Constitutionale a Romaniei si decan al Facultatii de Drept din cadrul Universitatii Alexandru Ioan Cuza din Iasi a dorit sa transmita un mesaj de felicitare Universitatii Titu Maiorescu, vorbind totodata si despre colaborarea de succes dintre cele trei universitati in cadrul Proiectului POSDRU ID 141699: "Un cuvant de felicitare pentru cei 25 de ani de infiintare a Universitatii Titu Maiorescu. Personal, consider ca Universitatea Titu Maiorescu s-a inscris in standardele invatamantului superior general. Universitatea Titu Maiorescu este un partener de baza in cadrul dialogului dintre institutiile de invatamant superior din tara. Imi face placere sa reafirm faptul ca cea mai veche universitate din Romania, Universitatea Alexandru Ioan Cuza din Iasi, infiintata in 1960, si cea mai veche facultate de drept din Romania, infiintata in 1955, se afla in acest proiect, in acest parteneriat cu o universitate tanara, dar, cu siguranta, o universitate valoroasa. Sunt convins ca acest proiect creeaza premizele colaborarii si in alte proiecte de cercetare, de practica a studentilor. Sunt convins ca proiectul a creat si va crea in continuare premizele colaborarii dintre cadrele didactice de la facultatile partenere, doctoranzii si doctorii din proiecte, si, de ce nu, pe viitor, studentii nostri de la cele trei facultati".


Comentarii

# alex date 27 May 2015 13:01 -1

da, sa studieze cum se impaca faptul ca se cer pile pentru intrarea in avocatura cu prevederea constitutionala ca alegerea profesiei e libera. simplu: avocatura nu e o profesie, ci un club privat.

# Marin date 28 May 2015 07:21 -1

Este foarte bine că foştii noştrii profesori organizează astfel de evenimente, însă situaţia dramatică a noastră, a absolvenţilor  care ne-am ales profesia de avocat în altă structură decât tradiţionala clanului denumit UNBR înainte de Christos, nu poate fi rezolvată de instituţiile de învăţământ şi mai ales de statul  român.Situaţia dramatică este  şi în instanţele  din România  şi aici trebuie să fie regândit totul. Nu poate INM-ul  să fie ca şi Academia Stefan Gheorghiu care ,,unge" viitorii magistraţi.Este modelul care nu respectă principiile statului de drept.Am făcut Constituţie, am făcut instituţii democratice însă avem oameni de concepţie bolşevică.Curat murdar!

# Paul date 7 August 2015 23:14 0

Te-ai dus la BOTA NU? :)))))))))) :)))) :)))) Du-te mai si da la INPPA , fii om serios ! :D

# pt.omul serios date 8 August 2015 14:10 0

Ai uitat sa-i spui omului ce sa,, DEA'' la INPPA. Oricum, noi intelegem ce-ai spus. E vorba de traditionala spaguta, nu?

Adauga comentariu

:D :lol: :-) ;-) 8) :-| :-* :oops: :sad: :cry: :o :-? :-x :eek: :zzz :P :roll: :sigh:

DISCLAIMER

Atentie! Postati pe propria raspundere!
Inainte de a posta, cititi aici regulamentul: Termeni legali si Conditii

EDITORIAL

Vorbe de fumoar

Vorbe de fumoar – 19.04.2024 – Prima victorie in instanta obtinuta de vanatorul de pedofili

+ DETALII

FACEBOOK

Utlimele comentarii
Cele mai citite
LUMEA JUSTITIEI
Arhiva