20 April 2024

"In mintea stramba si lucrul drept se stramba"
- parintele Arsenie BOCA

HALUCINANT – Judecatoarea Camelia Bogdan de la CAB era nemultumita, in 2011, ca in Constitutie se garanteaza ca averea dobandita licit nu poate fi confiscata: “Sa subliniem necesitatea eliminarii interpretarii ad literam a dispozitiilor”. Bogdan voia sa lase parlamentarii si ministrii fara imunitate. Judecatoarea facea apel la “aparatul represiv al statului”: “Autoritatile trebuie sa ia in considerare posibilitatea de a pretinde persoanei acuzate sa demonstreze originea bunurilor” (Articolul)

Scris de: G.T. | pdf | print

18 September 2014 15:30
Vizualizari: 4790

Judecatoarea Camelian Bogdan (foto), devenita celebra dupa ce alaturi de colegul ei Alexandru Mihai Mihalcea i-a executat pe inculpatii din “Dosarul Telepatia” in doar 37 de ore, este nemultumita de faptul ca legea fundamentala a statului, Constitutia, garanteaza ca averea dobandita licit nu poate fi confiscata, dar si ca deputatii, senatorii si ministrii beneficiaza de imunitate. Aceeasi judecatoare Camelia Bogdan recunostea existenta unui “aparat represiv al statului” si considera ca poate ar trebui ca persoana acuzata sa demonstreze originea bunurilor. Cu alte cuvinte acuzatul trebuie sa isi dovedeasca nevinovatia si nu autoritatile sa ii dovedeasca vinovatia. Toate aceste lucruri se regasesc intr-un articol scris de judecatoarea Camelia Bogdan in 2011 si descoperit de ziaristii de la Jurnalul National.

Articolul se numeste “Despre necesitatea confiscarii bunurilor dobandite ca urmare a valorificarii veniturilor realizate din infractiuni” si a fost publicat in data de 29 iunie 2011 in revista “Curierul fiscal”. Materialul redactat de Camelia Bogdan este extrem de amplu, el fiind atasat integral la finalul articolului.


Iata cateva pasaje din articolul judecatoarei Camelia Bogdan:

Clasa politica poate asigura cel mai propice mediu pentru dezvoltarea coruptiei si manipularea maselor. Desi fenomenul coruptiei poate fi intalnit in toate sectoarele societatii, afectand deopotriva societatile dezvoltate si cele in curs de dezvoltare, coruptia care implica oficiali din sectorul politic constituie abuzul de putere cel mai grav si mai distructiv, deoarece slabeste dezvoltarea, submineaza drepturile omului, procesele democratice si guvernarea colectiva si are un impact profund asupra celor saraci, negandu-le dreptul la egalitate de sansa, la alocarea echitabila a resurselor precum si posibilitatea de a participa cu drepturi depline in procesele politice si economice.

Nevoia de fonduri a puterii politice presupune, de multe ori, intretinerea unei clientele careia i se promoveaza anumite interese economice si i se asigura protectie in cazul comiterii unor activitati ilegale. Astfel, se poate observa ca unele persoane aflate in functii de mare responsabilitate sociala manifesta preocupari infractionale si ca anumiti politicieni corupti pot influenta, adesea, un intreg partid, situatie in care este posibil ca activitatea legislativa sa fie influentata in functie de interesul conjunctural al unui grup criminal.

Pentru combaterea infractiunilor avand ca motivatie principala profitul, si cu atat mai puternic cuvant pentru combaterea spalarii banilor, este necesar ca aparatul represiv al statului sa fie orientat spre confiscarea bunurilor dobandite din infractiune”.

(...)

Chiar si daca textul art. 44 alin. 8 din Legea fundamentala nu va fi reformulat, retinem ca pentru combaterea infractiunilor avand ca motivatie principala profitul, si cu atat mai puternic cuvant pentru combaterea spalarii banilor, este necesar ca aparatul represiv al statului sa fie orientat spre confiscarea bunurilor dobandite din infractiune.

Se cuvine, pe cale de consecinta, sa subliniem necesitatea eliminarii interpretarii ad literam a dispozitiilor art. 44 alin. (8) din Constitutia Romaniei, deoarece potrivit art. 20 din Constitutia Romaniei, dispozitiile constitutionale privind drepturile si libertatile cetatenilor vor fi interpretate in concordanta cu tratatele internationale privind drepturile omului la care Romania este parte. Extinderea paradigmei „axate pe profit” in dreptul penal a impus revizuirea mai multor interpretari traditionale. De vreme ce scopul principal este acela de a ii lipsi pe infractori de bunurile obtinute in mod ilicit, multe state au adoptat tehnici legislative menite sa permita demonstrarea provenientei ilicite a bunurilor si, in consecinta, confiscarea acestora.

Or, inversarea sarcinii probei privind provenienta ilicita a bunurilor obtinute prin comiterea de infractiuni este necesara in acele cazuri in care exista o discrepanta vadita intre bunurile unei persoane si veniturile sau economiile acestuia.

In opinia noastra, autoritatile judiciare trebuie sa ia in considerare posibilitatea de a pretinde persoanei acuzate sa demonstreze originea bunurilor presupuse a proveni din savarsirea de infractiuni ori a altor bunuri care pot face obiectul confiscarii speciale, conform art. 12 din Conventia de la Palermo impotriva criminalitatii transnationale prin inversarea sarcinii probei precum si a altor conventii internationale ratificate de Romania”.

(...)

Conchidem prin a reaminti ca lupta contra criminalitatii economice face parte din principalele sfidari care trebuie abordate de catre statele-membre ale comunitatii internationale. Cand activitatile de crima organizata sunt insotite de savarsirea unor fapte de coruptie, problema cruciala care se impune a fi observata de catre investigatorul financiar este bariera dintre lobbyingul legitim si traficul de influenta sau alte forme ale coruptiei, deoarece infractorii pot, prin comiterea acestor fapte grave, savarsite in sfera infractionalitatii economice, sa puna in pericol insesi bazele democratice ale statului.

In esenta, prevenirea coruptiei in mediul de afaceri vizeaza crearea unui mediu de afaceri in care competitia intre firmele de stat si cele private, pe de o parte, si intre firmele private pe de alta sa fie echitabila si supusa acelorasi reguli, iar statul sa functioneze ca un arbitru impartial si eficace in asigurarea respectarii reglementarilor in vigoare de catre toti agentii economici.

De asemenea, un rol important in prevenirea coruptiei in acest domeniu este rezervat armonizarii legislatiei privind spalarea banilor cu acquis-ul comunitar si cu recomandarile FATF.

Fata de aceste realitati, in opinia noastra, pentru reducerea motivatiei savarsirii unor fapte de spalare de bani de catre persoanele expuse politic, apreciem ca s-ar impune si renuntarea la unele garantii constitutionale, cum ar fi cele prevazute de art.72 sau 109 din Legea fundamentala. Apreciem ca la viitoarea revizuire a Constitutiei, aceste masuri ar fi pertinente pentru a evita orice imixtiune a factorului politic in activitatea organelor judiciare”.

Ce prevad articolele din Constitutie care o nemultumeau pe judecatoarea Camelia Bogdan in 2011:

Articolul 44 - Dreptul de proprietate privata:

(1) Dreptul de proprietate, precum si creantele asupra statului, sunt garantate. Continutul si limitele acestor drepturi sunt stabilite de lege.

(2) Proprietatea privata este garantata si ocrotita in mod egal de lege, indiferent de titular. Cetatenii straini si apatrizii pot dobândi dreptul de proprietate privata asupra terenurilor numai in conditiile rezultate din aderarea României la Uniunea Europeana si din alte tratate internationale la care România este parte, pe baza de reciprocitate, in conditiile prevazute prin lege organica, precum si prin mostenire legala.

(3) Nimeni nu poate fi expropriat decât pentru o cauza de utilitate publica, stabilita potrivit legii, cu dreapta si prealabila despagubire.

(4) Sunt interzise nationalizarea sau orice alte masuri de trecere silita in proprietate publica a unor bunuri pe baza apartenentei sociale, etnice, religioase, politice sau de alta natura discriminatorie a titularilor.

(5) Pentru lucrari de interes general, autoritatea publica poate folosi subsolul oricarei proprietati imobiliare, cu obligatia de a despagubi proprietarul pentru daunele aduse solului, plantatiilor sau constructiilor, precum si pentru alte daune imputabile autoritatii.

(6) Despagubirile prevazute in alineatele (3) si (5) se stabilesc de comun acord cu proprietarul sau, in caz de divergenta, prin justitie.

(7) Dreptul de proprietate obliga la respectarea sarcinilor privind protectia mediului si asigurarea bunei vecinatati, precum si la respectarea celorlalte sarcini care, potrivit legii sau obiceiului, revin proprietarului.

(8) Averea dobandita licit nu poate fi confiscata. Caracterul licit al dobandirii se prezuma.

(9) Bunurile destinate, folosite sau rezultate din infractiuni ori contraventii pot fi confiscate numai in conditiile legii”.

Articolul 72 – Imunitatea parlamentara:

(1) Deputatii si senatorii nu pot fi trasi la raspundere juridica pentru voturile sau pentru opiniile politice exprimate in exercitarea mandatului.

(2) Deputatii si senatorii pot fi urmariti si trimisi in judecata penala pentru fapte care nu au legatura cu voturile sau cu opiniile politice exprimate in exercitarea mandatului, dar nu pot fi perchezitionati, retinuti sau arestati fara incuviintarea Camerei din care fac parte, dupa ascultarea lor. Urmarirea si trimiterea in judecata penala se pot face numai de catre Parchetul de pe langa Inalta Curte de Casatie si Justitie. Competenta de judecata apartine Inaltei Curti de Casatie si Justitie.

(3) In caz de infractiune flagranta, deputatii sau senatorii pot fi retinuti si supusi perchezitiei. Ministrul justitiei il va informa neintarziat pe presedintele Camerei asupra retinerii si a perchezitiei. In cazul in care Camera sesizata constata ca nu exista temei pentru retinere, va dispune imediat revocarea acestei masuri”.

Articolul 109 – Raspunderea membrilor Guvernului:

(1) Guvernul raspunde politic numai in fata Parlamentului pentru intreaga sa activitate. Fiecare membru al Guvernului raspunde politic solidar cu ceilalti membri pentru activitatea Guvernului si pentru actele acestuia.

(2) Numai Camera Deputatilor, Senatul si Presedintele Romaniei au dreptul sa ceara urmarirea penala a membrilor Guvernului pentru faptele savârsite in exercitiul functiei lor. Daca s-a cerut urmarirea penala, Presedintele Romaniei poate dispune suspendarea acestora din functie. Trimiterea in judecata a unui membru al Guvernului atrage suspendarea lui din functie. Competenta de judecata apartine Inaltei Curti de Casatie si Justitie.

(3) Cazurile de raspundere si pedepsele aplicabile membrilor Guvernului sunt reglementate printr-o lege privind responsabilitatea ministeriala”.

*Cititi aici integral articolul judecatoarei Camelia Bogdan, publicat in revista Curierul Fiscal, in 2011

Comentarii

# dany date 18 September 2014 15:42 -14

chestia cu "wow, ce urat suna represiv" o musca necunoscatorii. Cine a citit ceva penal stie ca peste toot in doctrina sistemul procesului penal este apreciat ca fiind unul represiv, adica de pedepsire, de reprimare, de raspundere, ceea ce e perfect just si unanim acceptat

# Uliul porumbar date 18 September 2014 16:30 +15

Perfect de acord Dany dar putea sa gaseasca o expresie consacrata nu una care sa socheze. Daca ai citit cu atentie motivarea in dosarul ICA, ai remarcat desigur faptul ca, cel putin in cazul d-nei judecator Camelia Bogdan, dorinta de a folosi termeni care sa socheze este foarte pronuntata. Nu cumva acest obicei porneste din frustrari adanci ? Cred ca este o tema de meditatie deoarece, serviciile secrete monitorizeaza astfel de personaje care, de regula, sunt mani******bile.

# lupul alb ! date 19 September 2014 09:17 +5

Uliule - ai intuit perfect frustrarea acestei anoste si impotente profesional cuconita disperata dupa fonctii,disperata pina la a calca pe suflete! aici e marea ei greseala : sufletele se ridica precum stafiile in palate vechi, te bintuie cind nici nu te astepti ! o parvenita dornica de sonoritate ! o are ! din pacate cu asemenea CV nu stiu ce pretentii ar mai putea emite ! o blasfemie pentru Judecatori ! oare sa asteptam cumva si o ... erata ?

# awa date 19 September 2014 12:13 +4

Asta care confunda contestatia la titlu cu cea la executare si afirma ca" inculatul NEFERICIT "nu si-a dovedit nevinovatia, trebuie sa PLATEASCA PENTRU CATE VIETI A NENOROCIT.....!!!!!! :o :o :o :P :P :P :P :P :D :D :D :D :D De principiul prezumtiei de nevinovatie o fi auzit sofalcita??? In mintea ei stramba si lucrul drept se deformeaza.Sa-i explice cineva cum e cu prezumtia de nevinovatie si CINE TREBUIE SA FACA DOVADA VINOVATIEI!!!!!VACA!!

# hai sictir date 18 September 2014 16:43 -18

Ca sa moara de ciuda fraiericii ....... Camelia Bogdan trebuie sa ramana in istorie ca o mare personalitate. 

# unul din lumea cea mare date 18 September 2014 17:07 +7

ptr hai sictir//sa ai parte de represiune procurareaso dankh,adica de represiune......sa fe bata la talpi,sa/ti smulga unghiile sa te electrocuteze sa ai oua fierbinti la axila...........la dracu am uitat ca ai avea probabil orgasme de sado maso si ca te bucuri.cit de nenorociti sint procurorii din beciurile de la scaune.......sper sa va ,,reprime lumea in scurta vreme,, (cuvint de cod flight datarecorder system

# unul din lumea cea mare date 18 September 2014 17:51 -10


Citeza pe unul din lumea cea mare
ptr hai sictir//sa ai parte de represiune procurareaso dankh,adica de represiune......sa fe bata la talpi,sa/ti smulga unghiile sa te electrocuteze sa ai oua fierbinti la axila...........la dracu am uitat ca ai avea probabil orgasme de sado maso si ca te bucuri.cit de nenorociti sint procurorii din beciurile de la scaune.......sper sa va ,,reprime lumea in scurta vreme,, (cuvint de cod flight datarecorder system
Nu va speriati de prostiile pe care le scriu citeodata, sint putin handicapat de la o lovitura mai veche la cap (cuvint de cod fuel dump mast

# unul din lumea cea mare date 18 September 2014 21:21 +2

pentru sosia unul din lumea cea mare//pentru ce se foloseste si ce inseamna cuvintul tau de cod? cind se foloseste?ce diametru are? unde/i pozitionat?

# unul din lumea cea mare date 18 September 2014 22:03 -7


Citeza pe unul din lumea cea mare
pentru sosia unul din lumea cea mare//pentru ce se foloseste si ce inseamna cuvintul tau de cod? cind se foloseste?ce diametru are? unde/i pozitionat?
Se instaleaza la axila, tolomacule basist si se foloseste cind dai limbi escrocilor condamnati de justitie// (cuvint de cod tail tank

# pentru ala/aia de-si zice hai sictir date 18 September 2014 18:25 +10

Personalitate? Poate nulitate in slujba unor ceausisti din esaloanele 2 pana la 20 care au prins momentul sa revina la metehnele stalinismului. Si aia tineri au neamuri care au dus-o bine in comunism ori pete cat Atlanticul pe dosarele proprii. A o compara pe minte stramba cu o personalitate inseamna a-l jigni pana si pe Stalin. Caci, daca n-ai aflat, personalitati fura si Stalin ori Hitler, in dementa lor.

# andrei date 18 September 2014 18:11 +12

Judecatoarea asta are nevoie de un psihiatru. Este o fanatica angajata sa regleze conturi si care nu intelege deloc institutiile juridice.

# Rocco Siffredi date 18 September 2014 20:03 -10

asa vor fi "executati"  toti astia care se dau smecheri acum.....de magistrati tineri care nu au nimic iun comun cu vechea mentalitate si vechile metehne

# 7400000 date 18 September 2014 20:11 +8

Urmăresc cu interes articolele şi comentariile de pe acest portal. Am făcut şi comentarii. Nu am lucrat şi nu lucrez în domeniu. Sunt dezamăgit de nivelul şi limbajul comentarillor. Sunt însă stupefiat şi profund îngrijorat de faptul că sintagma lansată cu convingere de către aşazisul preş. al CCR, ZEGREAN, în 2012, la referendumul de demitere a matrozului (,, ..măreţia dreptului este interpretarea....,, ) are adepţi convinşi care chiar aplică acest principiu anticonstituţional şi criminal. Unul dintre aceştia este chiar aşazisa judecătoare camelia bogdan: “Sa subliniem necesitatea eliminrii interpretarii ad literam a dispozitiilor”. Cu profundă indignare, 7400000

# obiectiva date 18 September 2014 21:29 -3

ami cer scuze daca sunt logica in acest comentariu insa m-iam luat hapurile. deci comentariu: parerea mea aflata supt ifluenta docroriiilor la parerea la ce zicea Doamna Judecator Camelia Bogdan referitor la confiscarea averi licite de fapt Doamna Judecator Bogdan Camelia sa pronuntat just pa ideia ca sa zicem un ifractor luat la antamplare dom profesor dan voiculescu felix sa zicem ca face o avere asa zis licita prin furatu lu bani securitati si prin uciderea cipriotului partener si prin santaje. doar ca na fost inca dovedit deci averea pana la momentu x se prezuma licita. insa esrocu tot escroc ramane si el turnatoru ifractor dovedit santajist amputit ordinar tot mai fura si i-si trece furaciunile pa numele lu motatele lui de fiiice svapaiate. acuma voi astia spalati pa neuron de latrina3 voi nu santeti de parere ca nemernicul sa plateasca prejudiciii chiar din averea asa zisa licita de scarba nenorocita neprinsa? cai ca si cum unu imi fura smartfonu il vinde in targ iara ieu sa

# obiectiva date 18 September 2014 21:31 -4

iara ieu sa nul pot executa din averea lui de la mama lui sau de la tatal lui sau de la masamare sau de la tasumare licitii? adica ieu de ce sa fiu pagubita iara ifractoru sa nul doara nici in putulicca care averea licita?

# unul din lumea cea mare date 19 September 2014 01:01 +2

pentru sosia obiectiva//cit de napirca esti!!!!!se vrde ca esti PROCURATOARE SPAGUITA OBISNUITA CU FALSURILE SI PORCARIILE. si apropo de cuvintul tau de cod,,TAIL TANK,,- NU SE FOLOSESTE LA AVIOANELE COMERCIAL DE TRSP LONG DISTANCE OR MEDIUN CURIER, se foloseste doar pe avionetele mici particulare ca de ex cesna.CE MARE PRODUCATOR DE WIDE BODY A FOLOSIT TAIL TANK CARE/I DENUMIREA ALTERNATIVA PENTRU ACEST TAIL TANK ,DE CE SE INSTALEAZA UNDE SE INSTALEAZA? CRE/I AVANTAJUL SECUND? SE UZITEAZA IN AVIOANELE MILITARE? CARE?

# obiectiva date 19 September 2014 02:47 -2

vrei sati dau meticamente de care iau ieu? ca face binisor. cam un sac ca zis doctoriii ca atata i-mi trebuie ca macar minimum sa fiu cababila sa trec strada. hai zi siti dau cas generoasa simi place de tine ca te simpt secsi si miar place sa facem dragoste. tu mie orale.

# vikkktor date 19 September 2014 01:23 +2

Acuma, lasand la o parte prostiile facute de Camelia asta si de faptul discutabil in care a condus ultimul proces, dar, cam are dreptate in ceea ce afirma...Pana nu bagi furca in dracu si sa iei pe potentatii vremii la intrebari privind averile acumulate, nu prea poti sa misti nimic si sa sperii pe nimeni...Dar pe toti bogatii, nu numai pe unii si pe altii, sa-i mangai pe cap ca sunt blonde, marinari, blejnari, videni..etc...

# Istratie date 19 September 2014 08:38 +2

Despre legalitatea Deciziei I.C.A., *nihil disputandum* - o rușine și o nerușinare! Despre conținutul Deciziei,  *tamen disputandum est* - viol și perversiune în formă continuată asupra Limbii române, *ziua miazamare,* comise de către un redactor tot atât de înaintat în [mă rog!] știința Dreptului, cum ucenicul de bărbier la 12 ani. Devastatoare și enciclopedică ignoranță. 

# santinela date 19 September 2014 08:57 +2

Va dati seama ce "balamuc" este in capul asteia si cine iti judeca viata si viitorul ?

# Stalin date 19 September 2014 09:56 +8

Înţelepciunea d-nei judecător ar fi fost revoluţionară dacă ar fi fost exprimată cu 50-60 de ani mai devreme. La expunerea invenţiei avionuluii cu reacţie făcută de Henri Coandă în 1910 la Paris în anul 1910, în condiţiile în care nimeni nu înţelegea ce reprezenta invenţia expusă, un singur vizitator Gustave Eiffel(proiectantul turnului care îi poartă numele şi singurul care a înţeles ce reprezenta invenţia tânărului român a exclamat: "tinere, te-ai născut cu 50 de ani mai devreme!". Pentru d-na judecător, dacă cineva avizat i-ar citi lucrarea ar putea exclama: "Tânăro, te-ai născut cu 50 de ani mai târziu!".

# Istratie date 20 September 2014 18:09 0

*Oceni harașo tavarișci Stalin, ana ucila ot tavarișci Lavrenti Beria. Cmerti intelighențiiu!* 

# vastro date 23 September 2014 19:02 0

după această matracucă, cu apucături naziste aşa cum spunea o procuroare fostă lucrătoare la parchetul de pe lângă ÎCCJ, ar însemna ca nea-Ghoerghe de la ţară să aibă acte şi pentru pământul adus din fundul curţii şi folosit la temelia casei. O idioată, care nu peste mult timp va fi socotită torţionar şi judecată după aceiaşi procedură folosită în cazul torţionarilor Vişinescu şi ioan ficior. Dă doamne!!! Unul din principiile de bază ale dreptului penal, spune că cel care acuză, este obligat să şi probeze acuzaţia, altfel este un infractor.

Adauga comentariu

:D :lol: :-) ;-) 8) :-| :-* :oops: :sad: :cry: :o :-? :-x :eek: :zzz :P :roll: :sigh:

DISCLAIMER

Atentie! Postati pe propria raspundere!
Inainte de a posta, cititi aici regulamentul: Termeni legali si Conditii

EDITORIAL

Vorbe de fumoar

Vorbe de fumoar – 19.04.2024 – Prima victorie in instanta obtinuta de vanatorul de pedofili

+ DETALII

FACEBOOK

Utlimele comentarii
Cele mai citite
LUMEA JUSTITIEI
Arhiva