29 March 2024

"In mintea stramba si lucrul drept se stramba"
- parintele Arsenie BOCA

JUSTITIE, LA MULTI ANI! - Avocatul Adrian Toni Neacsu, despre Ziua Justitiei din Romania: “Judecatorii si procurorii ii spun egoist ziua magistratului si o petrec ca atare, avocatii o sarbatoresc si ei si se inghesuie sa fie primiti la prezidiile oficiale, mediul juridic universitar o bifeaza si el, iar mai nou mediatorii si alte profesii juridice similare ridica de asemenea pretentii de participare la spiritul festiv. Sarbatorita de toata lumea, ziua justitiei trece de fapt nebagata in seama”

Scris de: L.J. | pdf | print

5 July 2015 16:12
Vizualizari: 4847

Mazilit din CSM pentru un dosar spectacol care a avut ca unic scop inlaturarea sa din sistem, fostul judecator CSM si presedinte al Tribunalului Vrancea, actual avocat Adrian Toni Neacsu (foto), nu a uitat insemnatatea primei duminicii din luna iulie, astfel ca a realizat un articol amplu dedicat Zilei Justitiei. In cuprinsul materialului, avocatul Adrian Toni Neacsu prezinta fata reala a actualei Zi a Justitiei romanesti, comparand evenimentele din ultimii ani cu ceea ce era in trecut, dar si cu ceea ce se doreste in continuare a fi prima duminica din iulie.


In cuprinsul articolului, Adrian Toni Neacsu prezinta si o analiza a dosarelor aflate pe rolul instantelor, a caracterului hotararilor pronuntate annual si a fondurilor care se aloca pentru functionarea unei instante.

Prezentam in continuare textul integral scris de avocatul Adrian Toni Neacsu cu ocazia Zilei Justitiei. Facem precizarea ca articolul este preluat de pe ziaruldevrancea.ro:

In fiecare an, in prima duminica a lunii iulie, se celebreaza Ziua Justitiei. Ziua trece de obicei prin diferite actiuni oficiale rigide si spalacite (in fiecare an se aloca din ce in ce mai putini bani pentru a sustine fastul de altadata) si prin ignorare deplina din partea publicului larg.

Se vor emite cateva comunicate de presa calchiate dupa cele de anii trecuti. Se vor reincalzi mesaje fortat radioase, felicitari de complezenta si indemnuri inutile la noi reusite. Brusc animati, vor aparea Presedintia Romaniei, ministrul justitiei, conducerea CSM si nelipsitele ambasade garante ale mecanismului de cooperare si verificare, adica gardienii militarosi ai statului de drept. La Bucuresti se va organiza central un eveniment anost dar obligatoriu de punctat, pentru care Ministerul Justitiei a aprobat anul acesta suma de 30.000 lei. Pe plan local evenimentele sunt sarace, dupa buget si inspiratie manageriala, dar se vor sfarsi ineluctabil intr-o petrecere privata a magistratilor, adevaratul si singurul sens al sarbatorii.


Destul de veche, ziua justitiei a fost instituita inca din 1994. Pentru ca in gandirea centralista din anii ’90 hotararea de guvern care a instituit-o nu prea a explicat a cui sarbatoare e, exista inca destula confuzie.

Judecatorii si procurorii ii spun egoist ziua magistratului si o petrec ca atare, avocatii o sarbatoresc si ei si se inghesuie sa fie primiti la prezidiile oficiale, mediul juridic universitar o bifeaza si el, iar mai nou mediatorii si alte profesii juridice similare ridica de asemenea pretentii de participare la spiritul festiv. Sarbatorita de toata lumea, ziua justitiei trece de fapt nebagata in seama. Pot lua martor la asta pe oricine ma citeste acum.


Mai nou, aceasta versiune etatista si neclara a sarbatoririi justitiei are un concurent din ce in ce mai serios, venit pe filiera europeana. In fiecare an, pe 25 octombrie, se celebreaza la nivelul intregii Uniuni Europene Ziua europeana a justitiei civile. De data aceasta lucrurile sunt foarte clare, birocratia europeana nelasand nimic la intamplare. Ziua Europeana a Justitiei Civile este destinata tuturor cetatenilor europeni, studentilor si persoanelor care activeaza in domeniul justitiei, judecatori, procurori, avocati, personal auxiliar s.a. Ziua Europeana a Justitiei Civile se doreste o incercare de crestere a gradului de transparenta a procedurilor judiciare, in asa fel incat acestea sa fie pe deplin accesibile fiecarui cetatean in parte. In centrul sarbatorii este beneficiarul justitiei, cetateanul. Justitia, zic pleonastic europenii, este un serviciu public si se face in folosul cetateanului, care trebuie respectat. E desigur mult populism si aici, dar aparentele uneori conteaza. Tocmai de aceea se organizeaza porti deschise, se organizeaza procese simulate, se explica regulile, se indeparteaza temporar barierele care fac ca justitia si personalul ei sa para distanti si indepartati. Aceste evenimente au ca scop consolidarea relatiei de incredere intre cei care infaptuiesc actul de justitie, magistratii si beneficiarii acestuia, justitiabilii. Pare o sarbatoare ceva mai prietenoasa, fara grimase si fara discurs obligatoriu.


Nu e de mirare ca versiunea locala pierde incet dar sigur teren si ramane o forma grizonata fara fond, doar o introducere lunga si plictisitoare la promisiunea chefului de dupa. Este pana la urma fantoma intalnirilor pline de discursuri si indemnuri muncitoresti de dinainte de ’89, urmate de strasnicul chiolhan tovarasesc.

Pentru ca inca de pe vremea cand conduceam Tribunalul Vrancea am inceput o traditie a cifrelor care-si propun sa vorbeasca ceva mai prietenos publicului despre starea reala a justitiei, voi continua propria mea celebrare a zilei justitiei oferind cateva informatii sintetice, care in zarva cotidiana ne scapa:

Justitia in Romania inseamna in proportie de 85% justitie civila. Preponderent, justitia este una civila, a cauzelor dintre particulari, dintre profesionisti sau a litigiilor acestora cu statul. Din cele 3,5 milioane de dosare aflate pe rolul instantelor in 2014, mai putin de 500.000 de dosare au fost in materie penala.

Judecatorii si procurorii ii spun egoist ziua magistratului si o petrec ca atare, avocatii o sarbatoresc si ei si se inghesuie sa fie primiti la prezidiile oficiale, mediul juridic universitar o bifeaza si el, iar mai nou mediatorii si alte profesii juridice similare ridica de asemenea pretentii de participare la spiritul festiv. Sarbatorita de toata lumea, ziua justitiei trece de fapt nebagata in seama.

Justitia inseamna numai instantele si judecatorii. Procurorii, avocatii, grefierii mediatori, expertii s.a. contribuie la realizarea actului de judecata, dar nu fac justitie. Iar daca nu ma credeti va ofer extras din onor Constitutia: „Justitia se realizeaza prin Inalta Curte de Casatie si Justitie si prin celelalte instante judecatoresti stabilite de lege”. Justitia facuta de procuror, ca si cea facuta de avocat este o absurditate pentru care un elev de clasa a III-a ar merita picat la ora de educatie civica. De aceea eu as introduce in curricula jurnalismului si a combativilor formatori de opinie ora obligatorie de alfabetizare juridica. In tara exista exact 4438 judecatori (si 2557 procurori daca va intereseaza), adica 22 de judecatori la suta de mii de locuitori. Ne aflam intr-o vecinatate rezonabila a mediei europene, aceasta fiind de 20,1. Raportandu-ne pentru exemple numai la sisteme judiciare compatibile cu al nostru, rezulta ca Ungaria are un coeficient de 29, Bulgaria de 29,8, Franta de 10,7, Italia de 11, iar Ucraina de 19,3.

Ministerul Justitiei aloca anual pentru functionarea instantelor circa 400 milioane de euro. Din aceasta suma grosul de 90% reprezinta cheltuieli cu salarizarea si doar cca. 38 de milioane euro cheltuieli propriu zis de functionare. Pentru investitii in 2014 au mai ramas instantelor doar cca 6,5 milioane euro. Daca vi se par sume exorbitante, aflati ca Romania se afla pe ultimul loc in UE in ce priveste cheltuiala guvernamentala pe cap de locuitor pentru functionarea instantelor, care este putin mai mare de 20 de euro. Parchetele cheltuie anual pentru functionarea propriu-zisa 16 milioane euro. 20% se duc catre structurile specializate, DNA si DIICOT, restul raman celorlalte 95% care formeaza grosul parchetelor.

Doar 9% din hotararile pronuntate de judecatorii mai sunt atacate cu o cale de atac, in timp ce 48% din hotararile pronuntate initial de tribunale au mai fost atacate la instanta superioara. Per total, doar una din 10 hotarari pronuntate in fond sunt modificate in caile de atac. Aceasta arata ca in realitate justitia este realizata la instantele de fond, in special la judecatorii, solutiile acestora ramanand de regula in picioare, fie ca nu mai sunt atacate cu o cale de atac, fie ca aceste cai de atac sunt respinse.

Mai amintesc, si nu doar din patriotism local, ca prima curte suprema de justitie a Romaniei a fost infiintata la Focsani (1861) si ca pana in 1887 aici a functionat curtea de apel a regiunii, finantele galatene castigand-o abia atunci. Judecatoria din Focsani este una din cele mai vechi din tara, functionand fara intrerupere (initial sub denumirea de Judecatoria Putna) din 1832.

Acestea fiind spuse, tuturor slujitorilor justitiei, si mai ales noua insine, beneficiarii ei, La multi ani!

Avocat Adrian Toni NEACSU

Comentarii

# sper ca nu date 5 July 2015 20:11 +9

cu o asa justitie sper sa nu tina multi ani. pai voi numiti justitie asta cind un procuror general falsifica acte ca sa apere o casta de mafioti traditionali? numiti justitie cind o femeie este bagata  6 luni la inchisoare datorita facaturilor unui judecator? voi numiti justitie faptul ca 7,4 milioane de romani au fost inselati de niste judecatori constitutionali la referendum? daca voi numiti asta justitie eu ma minunez de atita prostie omeneasca.

# Mik Heil date 5 July 2015 21:44 +6

La multi ani domnului judecator Toni Neacsu si va recomand Convinge judecatorul.

# Observator 001 ! date 5 July 2015 22:24 +8

Pentru a avea o justiție în cele ale legii și ale îndumnezeirii, avem o singură soluție: ADEVĂRATA REVOLUȚIE !!!

# Observator 001 ! date 5 July 2015 22:37 +9

Nea Toni, bre, hai s-o spunem p-a dreaptă, cât ai fost în sistem erai alături de sistem. Că ți-ai revenit, e un lucru  bun. Atunci, Adriane, pune vârtos umărul la revertebratizarea justiției naționale. Românești, desigur! Mă afli și, natural, cooperăm. România are nevoie de oamenii ei buni!

# Reticentul date 6 July 2015 09:49 +2

A fost si nu prea. Daca era cu adevarat alaturi de sistem, nu-l dadea sistemul afara.

# livia date 6 July 2015 07:25 +2

Cand justitia va fi justitie, va respecta legea (??) nu va mai fi obedienta, ci isi va capata independenta, atunci si ziua ei va fi sarbatorita cum se cuvine.

# mihai date 6 July 2015 08:46 +1

La multi ani, domnule judecator! Honor!

# www.victimelemagistraţilor.ro date 6 July 2015 09:29 +3

O să bifăm şi noi, victimele magistraţilor, Ziua Justiţiei pe care o considerăm a fi ZIUA INFRACTORILOR întrucât în magistratură sunt cei mai mari şi mai periculoşi infractori. Preşedinte A.V.M.R., Neagu Rodica

# constantin date 6 July 2015 12:14 0

eu propun si aprob ca prima zi a lunii iulie sa fie numita ZIUA RUSINEI NATIONALE'ce se intampla acum in unele instante de judecata este o rusine nationala.pentru ca justitiabilii sa nu mai dea de capatul legii au fost aprobate prin asumare cele patru coduri de capatii.nici in triburi nu se permite asa ceva,de atunci e foarte greu in motivare sau aparare sa invoci o lege fara sa fii nevoit sa mentionezi modificata si completata.sunt posesorul a doua sentinte penale date in acelasi dosar pentru aceleasi parti.sunt posesorul rechzitoarelor facute la comanda politica,cunosc o parte dintre cei mai mari hoti judecatori de la toate instantele,pentru tot ce au facut din 1990 incoace se merita 'ziua rusini nationale'raman surprins ca maestrul in enumerarea sa a uitat de consilierii juridici.sau in fosta viziune de la csm acestia nu existau.regret enorm pentru aceasta gafa juridica.

Adauga comentariu

:D :lol: :-) ;-) 8) :-| :-* :oops: :sad: :cry: :o :-? :-x :eek: :zzz :P :roll: :sigh:

DISCLAIMER

Atentie! Postati pe propria raspundere!
Inainte de a posta, cititi aici regulamentul: Termeni legali si Conditii

EDITORIAL

Vorbe de fumoar

Vorbe de fumoar – 28.03.2024 – Bomba cu fas a lui Kovesi

+ DETALII

FACEBOOK

Utlimele comentarii
Cele mai citite
LUMEA JUSTITIEI
Arhiva