29 March 2024

"In mintea stramba si lucrul drept se stramba"
- parintele Arsenie BOCA

PERFECTIONARE PENTRU PERFORMANTA – Universitatea Titu Maiorescu din Bucuresti, in parteneriat cu Universitatea Alexandru Ioan Cuza din Iasi si Universitatea din Craiova au continuat seria activitatilor dedicate doctoranzilor si postdoctoranzilor in proiectul POSDRU. Amploarea evenimentelor si rezultatele obtinute demonstreaza ca schimbul de experienta la nivel national si international reprezinta cheia unei cercetari stiintifice de excelenta

Scris de: Elena DUMITRACHE | pdf | print

3 September 2015 15:32
Vizualizari: 4218

Universitatea Titu Maiorescu din Bucuresti, in parteneriat cu Universitatea Alexandru Ioan Cuza din Iasi si Universitatea din Craiova continua seria evenimentelor si activitatilor desfasurate in cadrul Proiectului POSDRU/159/1.5/S/141699, "Modernizarea legislatiei nationale in contextul uniformizarii dreptului la nivel european si implicatiile socio-politice asupra sistemului administrativ" proiect strategic ID 141699, cofinantat din Fondul Social European, prin Programul Operational Sectorial Dezvoltarea Resurselor Umane 2007-2013, dedicat cercetatorilor doctoranzi si postdoctoranzilor, cu scopul de a dezvolta studiile de cercetare stiintifica de excelenta post-doctorala si doctorala si de a asigura sprijin financiar pentru doctoranzi si post-doctoranzi in vederea participarii la programele de pregatire doctorala si de cercetare post doctorala avansata.


In continuarea Conferintei "Dreptul intre modernizarea si traditie", organizata in perioada 21-23 aprilie 2015 la Bucuresti, Universitatea Titu Maiorescu din Bucuresti, in parteneriat cu Universitatea Alexandru Ioan Cuza din Iasi si Universitatea din Craiova au organizat cu succes mai multe evenimente dedicate doctoranzilor si postdoctoranzilor. Mai exact, pe parcursul derularii proiectului POSDRU ID 141699, au fost organizate vizite externe la institutiile universitare din Uniunea Europeana, workshop-uri pe colective de cercetare, stagii externe dedicate doctoranzilor, stagii interne in centrele universitare partenere, dar si o Scoala de vara in cadrul careia a fost organizata si o conferinta.

Scoala de vara de la Sinaia

Primul eveniment din seria activitatilor organizate in cadrul Proiectului POSDRU/159/1.5/S/141699, "Modernizarea legislatiei nationale in contextul uniformizarii dreptului la nivel european si implicatiile socio-politice asupra sistemului administrativ" a fost Scoala de vara, la care au luat parte nu mai putin de 98 de persoane provenite de la cele trei universitati partenere in cadrul proiectului.

Pe parcursul Scolii de vara, desfasurata in perioada 24-31 august 2014 la Hotel Mara din Sinaia, cei 57 doctoranzi si 32 cercetatori postdoctorat participanti au beneficiat de intalniri directe cu expertii si coordonatorii stiintifici si responsabili tutoriali, in cadrul carora s-au discutat atat aspecte organizatorice privind activitatile desfasurate in cadrul proiectului dar si aspecte cu caracter stiintfic, in scopul asimilarii unei bune practici in domeniu incurajarea dialogului interdisciplinar si transcultural. Cei 89 de participanti proveniti de la cele trei universitati au fost coordonati si sprijiniti de 21 de membri si experti din cadrul echipei de management si implementare care, la randul lor, au participat la activitatiie Scolii de vara cu scopul de a coordona si evenimentele.

In stabilirea ariei tematice pentru activitatile desfasurate in cadrul Scolii de Vara organizatorii au tinut cont, printre altele, de aprofundarea cunostintelor in domeniile orizontale prevazute in proiect. Astfel s-a acoperit sfera metodologiei cercetarii stiintifice care a cuprins, pe langa aspectele specifice acestui domeniu, si aspecte privind managementul cercetarii si dezvoltarii. In plus, in cadrul Conferintei organizate, aspectele privind egalitatea de sanse au constituit o tema de importanta majora pentru doctoranzii si cercetatorii postdoctoranzi.

In vederea sustinerii modulelor de formare, expertii au elaborat suporturi de curs care au fost distribuite participantilor in format electronic si s-au sintetizat informatiile in prezentari PowerPoint care au fost prezentate in cadrul modulelor de formare. Astfel, s-au elaborat sapte suporturi de curs, dupa cum urmeaza: Contractul-norma privata, in contextul uniformizarii dreptului european al contractelor elaborat de prof.univ.dr.Liviu Stanciulescu; Modernizarea legislatiei nationale procesual penale. Camera preliminara si acordul de recunoastere a vinovatiei - noi institutii de drept procesual penal elaborat de jud. Andreea Simona Uzlau; Protectia drepturilor omului la nivel european: intre sistemul Conventiei europene a drepturilor omului si Carta dr. Fundamentale elaborat de lector univ.dr. Alina Gentimir; Proceduri de informare si consultare la nivelul angajatorilor din Romania elaborate de prof.univ.dr. Magda Volonciu; Abilitati de comunicare elaborate de jud. Daniela Ciochina; Dispozitiile constitutionale si ale codurilor privind dreptul international si dreptul Uniunii Europene elaborat de prof.univ.dr. Augustin Fuerea si Metodologia cercetarii stiintifice elaborat de prof.univ.dr. Gheorghe Toma. Acestea au fost puse la dispozitia membrilor grupului tinta, atat in forma lor completa, in format electronic pe CD-urile, dar si sinteza acestora - prezentarile PowerPoint in format de hartie, distribuite in mapa scolii de vara care a continut: programul conferintei, bloc note, pix, ecuson.

Totodata, in cadrul scolii de vara s-a organizat Conferinta interdisciplinara pe domeniile dreptului si stiintelor administrative, conferinta cu caracter interactiv, unde s-au sustinut comunicari cu teme de actualitate, ce au prezentat interes major pentru cercetarea doctoranzilor si post doctoranzilor.

Astfel, pe parcursul celor doua zile de conferinta, s-au prezentat noua teme de comunicare, pe baza carora au avut loc dezbateri, doctoranzii si pot doctoranzii beneficiind de experienta in domeniu a speaker-ilor, personalitati de renume in domeniul: Contractul de consumatie. Reconsiderari si armonizari ale institutiilor consumeriste; Violenta in familie si notiunea de membru de familie in noul Cod Penal; Aspecte controversate privind reprezentativitatea partilor la negocierea contractului colectiv de munca; Aspecte teoretice si practice privind continutul contractului; Dinamica mediului de securitate. Noi vremuri, noi (aceiasi) actori; Masurile preventive in reglementarea noului Cod de procedura penala; Transpunerea egalitatii de sanse in dreptul material al drepturilor omului; Rolul Curtii de Justitie de la Luxemburg in aplicarea uniforma, de catre statele membre ale UE, a dreptului Uniunii Europene cu privire la beneficiarii indirecti ai liberei circulatii a persoanelor; Responsabilitatea sociala a companiilor si revitalizarea conceptului de model social european.

Prin activitatile desfasurare in cadrul scolii de vara s-a contribuit major la dezvoltarea unei abordari interdisciplinare a dreptului, urmarindu-se procesul continuu de crestere a performantei cercetatorilor in cadrul programelor doctorale si post-doctorale in vederea dezvoltarii unei scoli de cercetare stiintifica de excelenta, orientata atat pe actualitatea generata de modernizarea legislatiei nationale si de fluxul rapid al normelor lansate de legiuitor, dar si pe orientarea acestei cercetari de excelenta in scopul aprofundarii problematicii legate de aplicarea dreptului la nivel European.

Schimb de experienta internationala

Pe de alta parte, cele trei universitati partenere in cadrul proiectului POSDRU ID 141699 au urmarit organizarea de vizite de studiu externe care sa implice deplasarea cercetatorilor postdoctorat la institutii universitare din Uniunea Europeana. Prima vizita de studiu externa s-a derulat la Facultatea de Drept, Economie si Gestiune din cadrul Universitatii din Orleans- Franta, in perioada 8-14 martie 2015, la care au participat 10 cercetatori postdoctorat, vizita de studiu externa fiind coordonata de 5 persoane din echipa de management si de implementare din cele trei universitati partenere in proiect. In cadrul programului stabilit de universitatea gazda, participantii au avut contacte cu persoane cu atributii de conducere in cadrul universitatii, dar si cu cadre didactice de specialitate.

Totodata, participantii au avut acces nelimitat la sursele bibliografice din cadrul bibliotecii, dar au avut posibilitatea de a accesa bazele de date internationale. Vizita de studiu externa organizata in cadrul Facultatii de Drept, Economie si Gestiune din Orleans a constituit un prilej de maxima importanta pentru aprofundarea cunostintelor cercetatorilor postdoctorat in domeniul de cercetare postdoctorala, o modalitate corespunzatoare pentru schimbul de experienta si realizarea unor studii comparate, dar si un mod de a intari coeziunea grupului tinta prin participarea cercetatorilor postdoctorat din toate cele trei centre universitare partenere.

In ce priveste cea de-a doua vizita de studiu, aceasta s-a desfasurat la Universitatea A Coruna din Spania, in perioada 31 mai- 6 iunie 2015. Ca si in cazul primei vizite, organizarea activitatii a debutat cu selectarea celor 10 cercetatori postdoctorat din universitatile partenere si stabilirea coordonatelor de desfasurare.

Trebuie precizat ca pe perioada desfasurarii Proiectului POSDRU ID 141699 au fost organizate mai multe stagii externe dedicate doctoranzilor, stagii care au prevazut deplasarea pe o perioada cuprinsa intre 1 si 3 luni in centrele de cercetare universitare din Uniunea Europeana, cu care au fost incheiate acorduri de colaborare in acest sens. Stagiile externe dedicate doctoranzilor au urmarit cresterea cooperarii transnationale prin incurajarea si imbunatatirea mobilitatii academice, precum si perfectionarea doctoranzilor cu scopul cresterii performantelor in cercetare.

La fel ca si in cele doua vizite de studiu, activitatea desfasurata de catre doctoranzi in cadrul stagiilor de mobilitate externa a fost monitorizata de catre coordonatorii stiintifici, pe baza rapoartelor de mobilitate externa transmise de catre doctoranzi. Finalizarea stagiului de mobilitate externa, a presupus depunerea Certificatului de participare. Astfel, prin organizarea si derularea stagiilor de mobilitate externa s-a urmarit perfectionarea doctoranzilor si, in efect, a performantelor in cercetare.

Conform calendarului de derulare si realizare a activitatilor de mobilitatii interne si internationale, la nivelul universitatilor partenere s-au organizat 18 stagii de mobilitate externa la care au participat doctoranzii selectati, 15 stagii de mobilitate externa pe o perioada de 1 luna, un stagiu pe o perioada de 2 luni si 2 stagii de mobilitate externa de 3 luni. Activitatea doctoranzilor s-a desfasurat in cadrul unor universitati de prestigiu din Uniunea Europeana, cum ar fi: Universitatea A Coruna din Spania, Universitatea din Orleans-Franta, Universitatea din Verona-Italia, Universitatea Nancy-Franta, Universitatea Bordeaux-Franta, Universitatea Aristotel, Salonic Grecia, Universitatea Granada –Spania.

Stagii interne in universitatile partenere

Tot in cadrul Proiectului POSDRU ID 141699 au fost organizate si stagii interne, desfasurate in universitatile partenere, care, la randul lor, au tintit cresterea cooperarii nationale prin incurajarea si imbunatatirea mobilitatii academice. Astfel, Universitatea Titu Maiorescu din Bucuresti a trimis 21 de doctoranzi si 12 cercetatori postdoctorat pentru desfasurarea de stagii interne in universitatile partenere. Universitatea Alexandru Ioan Cuza din Iasi a selectat si trimis in stagiu intern un numar de 11 doctoranzi si 5 cercetatori postdoctorat, Universitatea din Craiova a trimis in stagii interne 3 doctoranzi si 1 cercetator postdoctorat. Activitatile desfasurate in cadrul stagiilor interne a fost evidentiata in rapoarele de activitate elaborate de participanti si avizate de catre expertii de activitate. Totodata, acestia au evaluat activitatea participantilor la stagii. Activitatea s-a desfasurat, in general, la sediile alocate pentru proiect de la nivelul celor 3 universitati partenere, inclusiv bibliotecile si la sediile institutiilor unde s-au organizat vizite de studiu, conform programelor de desfasurare a stagiilor interne.

Workshop-uri si lucrari stiintifice

Proiectul a urmarit si organizarea a 4 workshop-uri, fiecare dintre acestea fiind organizat la nivelul fiecarei universitati partenere. Conform organizatorilor, activitatea in cadrul workshop-urilor s-a desfasurat pe colective de cercetare, in acest sens fiind constituite grupe de lucru avand in vedere tema mentionata in planul individual de cercetare.

Astfel, in cadrul workshop-ului nr.1, marea majoritate a membrilor grupului tinta au prezentat pentru primul workshop o lucrare stiintifica, avand ca obiectiv ,,Prezentarea corespondentei dintre tema dumneavoastra de cercetare si titlul proiectului, raportat la conceptele cheie: modernizarea legislatiei, uniformizarea dreptului, corespondenta national-european, implicatii socio-politice, efecte si rezultate asupra sistemului administrativ”.

In cadrul workshop-ului nr.2, membrii grupului tinta au prezentat lucrari stiintifice, avand ca obiectiv ,,Metode si tehnici de investigare stiintifica utilizate in design-ul de cercetare al proiectului. Abordare generala si specifica.”

Organizarea workshop-ului nr.3 a dat posibilitatea membrilor grupului tinta sa prezinte lucrari stiintifice adoptate pe tema stabilita cu titlul Identificarea bunelor practici din domeniul de circumscriere a temei de cercetare. Strategii de implementare in sistemul administratiei publice central si locale. Astfel, workshop-urile organizate vor avea ca obiect evaluarea rezultatelor schimburilor de experienta in activitatea de cercetare stiintifica, valorificata prin mentionarea metodelor de cercetare utilizate in elaborarea subiectelor de cercetare congruente cu temele tezelor de doctorat sau cu temele specifice cercetarii postdoctorale si prin justificarea corespondentei dintre tema ce constituie obiectul de cercetarii si titlul proiectului, raportat la conceptele cheie: modernizarea legislatiei, uniformizarea dreptului, corespondenta national-european, implicatii socio-politice, efecte si rezultate asupra sistemului administrativ .

In cadrul proiectului cu titlul Modernizarea legislatiei nationale in contextul uniformizarii dreptului la nivel european si implicatiile socio-politice asupra sistemului administrativse mai organizeaza si desfasoara workshop-uri care au ca obiectiv general prezentarea rezultatelor obtinute in urma desfasurarii mobilitatilor externe efectuate de catre doctoranzii grupului tinta si a desfasurarii stagiilor externe/vizitelor de studiu externe desfasurate de cercetatorii postdoctorat din cele trei universitati partenere. Activitatea de organizare si desfasurare a workshop-urilor menite sa evalueze rezultatele vizitelor si stagiilor externe este coordonata in cele trei universitati partenere de doi experti. Pana in prezent, diseminarea rezultatelor obtinute a fost realizata in Universitatea Titu Maiorescu din Bucuresti si Universitatea din Craiova, urmand ca in luna septembrie aceasta activitate sa se deruleze in cadrul Universitatii Alexandru Ioan Cuza din Iasi.

 

Comentarii

Adauga comentariu

:D :lol: :-) ;-) 8) :-| :-* :oops: :sad: :cry: :o :-? :-x :eek: :zzz :P :roll: :sigh:

DISCLAIMER

Atentie! Postati pe propria raspundere!
Inainte de a posta, cititi aici regulamentul: Termeni legali si Conditii

EDITORIAL

Vorbe de fumoar

Vorbe de fumoar – 28.03.2024 – Bomba cu fas a lui Kovesi

+ DETALII

FACEBOOK

Utlimele comentarii
Cele mai citite
LUMEA JUSTITIEI
Arhiva