16 April 2024

"In mintea stramba si lucrul drept se stramba"
- parintele Arsenie BOCA

PERICOLUL RESTAURATIEI STATULUI POLITIENESC – Presedintele Senatului avertizeaza: “Se observa din ce in ce mai des ca practica arestarii preventive devine practica curenta... Ma duce cu gandul la perioada trista a dictaturii comuniste, anii 50 – 60, in care oamenii erau intai arestati, dupa aceea erau anchetati... Nu cred ca putem sa acceptam ca revenim la conceptia unui stat politienesc”. Tariceanu admite ca este posibil ca DNA sa incerce sa ajunga la Ponta prin Sova (Video)

Scris de: George TARATA | pdf | print

29 April 2015 09:00
Vizualizari: 3842

Presedintele Senatului, Calin Popescu Tariceanu (foto), continua sa se numere printre putinii politicieni care au curajul sa atraga atentia si sa condamne practicile abuzive ale unor procurori DNA. Tariceanu a avertizat ca ceea ce se intampla in aceste momente in Romania, unde arestarea preventiva a devenit dintr-o masura exceptionala o masura curenta, aduce aminte cu vremurile din anii '50-'60, cand oamenii erau intai arestati si abia apoi anchetati.

Intr-un interviu acordat PSnews.ro, Calin Popescu Tariceanu a atras atentia si asupra faptului ca dosarele se bazeaza din ce in ce mai des pe denunturi. Al doilea om in stat a precizat ca lupta anticoruptie trebuie sa continue, dar ea nu trebuie sa se faca cu abuzuri si excese. “Nu cred ca putem sa acceptam ca revenim la conceptia unui stat politienesc la modul de dictatura care a existat in perioada comunista”, a atras atentia Tariceanu.


Pe de alta parte, in acelasi interviu, Calin Popescu Tariceanu a atins si un subiect extrem de discutat in aceasta perioada. Si anume incercarea disperata a DNA de a-l aresta pe senatorul PSD Dan Sova. In acest sens, presedintele Senatului a admis ca este posibil ca astfel procurorii DNA sa incerce sa ajunga la premierul Victor Ponta, avand in vedere relatia apropiata dintre cei doi.

Prezentam un fragment din interviul acordat de Calin Popescu Tariceanu publicatiei PSnews.ro:

Poate fi cazul Sova vazut ca un pretext pentru a se ajunge la Victor Ponta?

E posibil. In orice caz, pretext sau nepretext pentru a se ajunge la Victor Ponta, cred ca discutia trebuie purtata un pic dintr-o alta perspectiva si anume perspectiva care cred ca este de interes public. Este necesar ca orice persoana acuzata, nu vorbesc de persoana publica – om politic – vorbesc de orice persoana; este necesar ca orice persoana care este acuzata, impotriva careia s-a declansat o urmarire penala, sa fie arestata? Sau poate ca aceasta persoana sa fie anchetata in libertate si daca exista probe suficiente sa fie trimisa in fata instantei. De ce spun acest lucru? Pentru ca pana in momentul de fata se observa din ce in ce mai des ca aceasta practica a arestarii preventive devine practica curenta, cand ea ar trebui sa fie exceptia si intrebarea fireasca care decurge de aici este, nu cumva se urmareste, prin arestarea preventiva, sa se exercite o presiune psihologica asupra celui care este invinuit si arestat pentru a obtine marturii pe care altfel procurorii nu le-ar avea? Ce e condamnabil aici, e normal, acest lucru ma duce cu gandul la perioada trista a dictaturii comuniste, anii 50 – 60, in care oamenii erau intai arestati, dupa aceea erau anchetati si sigur ca se obtineau toate marturiile posibile si judecata nu mai era decat o simpla formalitate.

Adica justitia nu e atat de puternica pe cat vrea sa para pentru ca se bazeaza mai putin pe dovezi si mai mult pe denunturi smulse in arest?

Dar nu numai denunturi, pentru ca si practica denunturilor mie mi se pare una care este, as spune, regretabila in sensul in care este ea practicata. Fac o paranteza, nu am niciun fel de obiectie impotriva ideii ca lupta impotriva coruptiei trebuie continuata. Lupta impotriva coruptiei este necesara. Acest demers al DNA eu il salut si faptul ca au inceput sa se puna in miscare dupa o lunga perioada in care dosarele au stat in nelucrare, au zacut ani si ani de zile, dar acest lucru nu trebuie sa se petreaca simultan cu abuzuri sau excese. Vreau sa fiu bine inteles, militez pentru ceea ce inseamna drepturile si liberatile individului, oricare ar fi el. Nu e vorba aici de niciun om politic, este vorba de cetateanul obisnuit, pentru ca ceea ce se intampla astazi in anumite zone socio-profesionale, se poate intampla maine cu oricine. Pot sa cada victime ziaristi, pot sa cada victime juristi, pot sa cada victime procurori, pot sa cada victime, nu stiu, profesii liberale samd. Nu cred ca putem sa acceptam ca revenim la conceptia unui stat politienesc la modul de dictatura care a existat in perioada comunista.

In final am spus un lucru si pe marginea acestei dezbateri, pe care nu vreau sa intelegeti ca as vrea sa ii pun punct, am spus o chestiune care pe unii poate i-a frapat. Si am spus asa, este un dicton: puterea corupe, iar puterea absoluta corupte absolut. Cand vorbim de coruptie nu trebuie sa intelegem numai coruptia financiara sau alte foloase materiale. Coruptia se inregistreaza inclusiv la nivelul puterii in ceea ce inseamna exercitiul puterii, care duce la abuzul de putere si excesul de putere. Este o betie a puterii pe care, trebuie sa o constatam ca o observam si care ii cuprinde, nu o data, pe oameni. De aceea, sistemele democratice autentice evita concentrarea puterii in mana unei singure persoane si exercitarea puterii timp prea indelungat. V-ati pus intrebarea de ce in toate tarile democratice mandatele, spre exemplu ale presedintilor, sunt limitate? In SUA numai doua. De ce se limiteaza mandatele presedintelui? Din acest motiv, pentru ca, invariabil, puterea incepe sa ii corupa, sa se creada niste semizei si acesta e pericolul care ne paste, nu numai daca paste societatea americana, nu cred ca societatea romaneasca este ferita, ar fi bine sa fie ferita, dar nu avem aceste mecanisme. Trebuie sa ne gandim foarte serios la aceste aspecte si, sigur, in contextul in care ne preocupa si stabilitatea institutiilor si functionarea lor democratica si respectarea drepturilor si libertatilor individuale”.

Comentarii

# gogu date 29 April 2015 10:35 -4

Ba sa credeti ca putem reveni la "la conceptia unui stat politienesc”! Kovesi a promis ca aresteaza si 10 mii de cetateni si e cea mai curajoasa, are si diploma!

# Vorbeste, Maemorie! date 29 April 2015 10:50 +11

Acum Ko nu se mai ascunde in spatele tov-ei Macovei ca antzartz: Crin Antonescu, presedintele interimar, tocmai ceruse, cu infinite precautii de exprimare, dar in virtutea obligatiilor sale de a media un acut conflict intre cetateni si o institutie fundamentala, Parchetul, ca Laura Codruta Kovesi sa explice ratiunile actiunii sale si sa risipeasca, daca poate, confuziile si ideea de abuz cras. Dupa vreo doua ore, cine a raspuns? Nu Kovesi, ci... Monica Macovei. Care i-a si indicat de la distanta sefei Parchetului sa dea asa, de forma, un "scurt comunicat". Ba a adaugat ca mizeria care se consuma prin sate e legala, corecta si normala. I se pare firesc stimatei doamne ca procurorii sa bantuie prin sate (ma intreb cum accepta niste procurori tineri sa-si compromita astfel inceputul de cariera?), sa-i puna pe sateni sa jure pe Biblie la colt de strada. 

# daniela date 29 April 2015 16:27 +7

Parchetul nu este institutie fundamentala ( fiind parte din ministerul public ) ci fundamentala este Justitia realizata prin Tribunale si Judecatori .

# nea caisa date 29 April 2015 10:55 +9

Bine, dle Tariceanu!

# vmv date 29 April 2015 12:20 -10

Strâns uniţi în jurul lui Şova...ţineţi-l bine că dacă pică o să alunecaţi şi voi. Rezistă domnule liberal reformator...ţara e strâns unită în jurul Parlamentului...va face scut cu piepturile goale ca să vă apere....

# Daniela date 29 April 2015 16:28 +5

Tariceanu nu protesta cand Ponta si Basescu puneau procurori cu nasul in suflet Kovesi si Bica prin negocieri ca la piata ???!!!

# georgfischer date 29 April 2015 13:17 -5

i se apropie funia de par si lu' asta! de ce nu se face un sondaj legat de aceasta problema. se vedem ce spune poporul... :lol:

# ion date 5 May 2015 15:14 0

Biletelul rooooz! Trafic de influenta! 8)

# Daniela date 29 April 2015 16:23 +7

Cand Ponta si Basescu negociau procurorii politici Kovesi si Bica , Ponta ne spunea ca isi ASUMA dar astazi se face ca ploua . Ponta si kazanciuc nu au miscat un deget in facoarea justitiei ci a statului represiv

# mulder, agentul mulder date 30 April 2015 17:00 +2

Pai ei de unde sunt? Din ce mediu? Al oamenilor buni si cinstiti, uneori....neprihaniti, la care ne vom inchina ca la Hristos. Halal politicieni romani! Unul nu merita atentia noastra, decat pentru a avea etaloane cu asa nu! Daca nu ar dori avantaje (de orice fel) nu ar candida. Asta e România....?....

Adauga comentariu

:D :lol: :-) ;-) 8) :-| :-* :oops: :sad: :cry: :o :-? :-x :eek: :zzz :P :roll: :sigh:

DISCLAIMER

Atentie! Postati pe propria raspundere!
Inainte de a posta, cititi aici regulamentul: Termeni legali si Conditii

EDITORIAL

Vorbe de fumoar

Vorbe de fumoar – 15.04.2024 – Inalta Curte a mai ars o data judecatorii din CSM

+ DETALII

FACEBOOK

Utlimele comentarii
Cele mai citite
LUMEA JUSTITIEI
Arhiva