25 April 2024

"In mintea stramba si lucrul drept se stramba"
- parintele Arsenie BOCA

ROMAN ADEVARAT SI BARBAT DE STAT – Presedintele Senatului Calin Popescu Tariceanu desfiinteaza Raportul MCV pentru Binom, trimis de la stapanire: „Nu se face nicio referire la atitudinea inacceptabila a procurorului-sef DNA din Raportul de activitate al DNA. Raportul DNA critica instantele pentru achitarea definitiva a 128 inculpati... Nu abordeaza cel mai important subiect care a preocupat Justitia in ultimul an: prezenta unor ofiteri sau acoperiti intre magistrati” (Concluziile)

Scris de: George TARATA | pdf | print

5 February 2016 14:39
Vizualizari: 7466

Politicienii care s-au grabit sa se umileasca din nou in fata Comisiei Europene si sa isi puna cenusa in cap dupa ultimul Raport MCV, un raport care si de aceasta data ridica in slavi institutiile de forta, ar trebui sa ia lectii de la presedintele Senatului, Calin Popescu Tariceanu (foto). Liderul ALDE refuza sa se inscrire in corul de aplaudaci si chiar adopta o atitudine tot mai rar intalnita la politicienii din Romania, care au ajuns sa isi accepte statutul de „slugi”, un statut confirmat de insusi presedintele Romaniei, Klaus Iohannis. Nu dorim sa ii aducem laude nejustificate, insa trebuie sa recunoastem ca, din nou, Calin Popescu Tariceanu face nota discordanta intr-o clasa politica ce nu este deloc deranjata de faptul ca Romania este considerata o tara de rang inferior, daca nu cumva din lumea a treia.

Astfel, printr-un gest fara precedent la un asemenea nivel, Calin Popescu Tariceanu anunta ca respinge Raportul MCV si cere Guvernului sa-l returneze catre Comisia Europena pentru a fi refacut, tinandu-se cont de observatiile si criticile venite dinspre partea romana. Liderul ALDE propune declansarea unei proceduri diplomatice pentru incetarea activitatii Mecanismului de Cooperare si de Verificare si pentru ca Romania sa se bucure de acelasi tratament aplicat tuturor tarilor membre ale UE.


Tariceanu acuza ca Raportul MCV contine mai multe erori si omisiuni, iar Romaniei i se recomanda practic sa-si incalce propria Constitutie. Tariceanu arata ca Raportul are un ton paternalist care inoculeaza ideea ca autoritatile romane nu sunt capabile sa-si rezolve problemele fara „recomandarile pretioase primite de la birocratia Uniunii Europene”. De asemenea, liderul ALDE acuza ca MCV este un instrument folosit perpetuu, care ne transforma intr-o tara de rang inferior comparativ cu celelalte tari membre UE.

In ceea ce priveste omisiunile din Raportul MCV, presedintele Senatului subliniaza ca acesta nu abordeaza cea mai importanta problema care a preocupat magistratii, si anume prezenta ofiterilor acoperiti ai serviciilor printre judecatori si procurori. Totodata, Raportul MCV nu aminteste nimic nici despre scurgerile de informatii de la DNA, din diverse dosare aflate in faza de ancheta, scurgeri prin care se incalca flagrant prezumtia de nevinovatie si dreptul la imagine. Nu in ultimul rand, presedintele Senatului arata ca Raportul MCV nu face nicio referire la atitudinea inacceptabila a sefei DNA Laura Codruta Kovesi, constatata in Raportul de activitate al DNA prezentat in februarie 2015, in care sunt aduse critici nepermise judecatorilor care si-au permis sa achite definitiv inculpati trimisi in judecata de parchetul anticoruptie.

Prezentam concluziile presedintelui Senatului, Calin Popescu Tariceanu pe marginea Raportului MCV:

In calitate de copresedinte ALDE si de senator, resping Raportul si cer Guvernului sa returneze Raportul catre Comisia Europeana pentru a fi refacut, tinand cont de observatiile si criticile venite dinspre partea romana. Prezentul raport MCV contine multe erori si omisiuni, prin care Romaniei i se recomanda sa-si incalce propria Constitutie si o serie de libertati proprii democratiilor parlamentare.

Propun inceperea unei proceduri diplomatice pentru incetarea activitatii Mecanismului de Cooperare si de Verificare si pentru ca Romania sa se bucure de acelasi tratament aplicat tuturor tarilor membre ale UE.

Critici pe marginea textului Raportului

1.Ca observatie generala, Raportul are un ton paternalist care induce opiniei publice concluzia ca autoritatile romane nu sunt capabile sa-si rezolve problemele fara recomandarile pretioase primite de la birocratia Uniunii Europene: 'MCV continua sa joace un rol important in Romania, fiind un factor determinant pentru reforma...' Analizand retrospectiv, Rapoartele privind MCV consemneaza in fiecare an progrese inregistrate de societatea romaneasca, dar ele nu reusesc vreodata sa atinga o perfectiune ipotetica, neatinsa de nicio tara din UE, asa incat MCV devine pentru Romania un instrument folosit perpetuu, care ne transforma intr-o tara de rang inferior comparativ cu celelalte tari membre. In plus, autoritatile publice romane par sa se confrunte cu o serioasa problema de eficienta a propriilor capacitati de a-si realiza rolul constitutional si legal, de vreme ce Comisia Europeana raporteaza anual progrese, dar acestea nu sunt nicicand suficiente.

2.In Raport exista aprecieri, concluzii si recomandari care contrazic dispozitii din Constitutia Romaniei. Pentru a sustine aceasta afirmatie, iata cateva citate din Raport insotite de scurte comentarii explicative.

'Raman frecvente criticile la adresa magistratilor exprimate de catre politicieni si in mass-media... Ar trebui luate masuri pentru a remedia tendinta continua ca magistratii sa faca obiectul unor critici personale in exercitarea functiilor lor... Autoritatile parlamentare pot avea un rol in ceea ce priveste monitorizarea comentariilor exprimate de alesii in forul legislativ'.

Aceasta critica nesocoteste dreptul la libera exprimare garantat de Constitutie. Atunci cand un parlamentar face declaratii politice sau isi exprima diferite opinii referitoare la realitati concrete, el face acest lucru in numele cetatenilor pe care ii reprezinta. Cetatenii au adesea perceptii critice la adresa magistratilor si nu se poate cere unui parlamentar sa ignore preocuparile cetatenilor.

'Asa cum s-a recomandat anul trecut, faza actuala a reformei codurilor juridice ale Romaniei ar trebui incheiata rapid printr-un acord in Parlament privind modificarea codurilor, adoptandu-se NUMAI (s.a.) modificarile care respecta opiniile institutiilor judiciare, astfel cum au fost prezentate de guvern... Parlamentul ar trebui sa solutioneze situatia, respectand opinia autoritatilor judiciare'.

Modul imperativ de adresare contrazice art. 69 alin. (2) din Constitutie privitor la nulitatea mandatului imperativ. Este neconstitutional sa impui Parlamentului cum sa legifereze. Decizia normativa apartine, potrivit Constitutiei, Parlamentului, nu initiatorului unui proiect de lege.

'Ar trebui sa se adopte criterii obiective pentru luarea si motivarea deciziilor cu privire la ridicarea imunitatii parlamentarilor si sa se asigure faptul ca imunitatea nu este folosita pentru a se evita cercetarea si urmarirea penala a infractiunilor de coruptie'.

Evaluarea parlamentara a cererii de incuviintare a arestarii unui senator sau deputat este o evaluare din punct de vedere politic si nu o analiza judiciara, care are criterii obiective. Senatul nu s-a opus cercetarii si urmaririi penale in nicio speta in care a fost parte a procedurii, cu o singura exceptie: atunci cand DNA a depasit linia rosie, incercand sa ancheteze oportunitatea unei decizii politice luata de un fost membru al Guvernului in exercitarea atributiilor sale, prin incalcarea principiului constitutional al separatiei puterilor in stat. In baza atributiilor si drepturilor sale, Senatul s-a opus in cateva imprejurari arestarii preventive a unor parlamentari, fara ca aceste refuzuri sa-i impiedice pe procurori sa-si continue urmarirea penala si sa finalizeze rechizitoriul.

Cat despre cerinta din Raport privind motivarea de catre Parlament a deciziilor sale, ea nu doar ca nu are suport constitutional sau legal, dar nici nu ar putea fi realizata tehnic. Ar insemna sa fie redactate sute de motivari pentru o singura decizie a Parlamentului. Fiecare parlamentar voteaza conform propriilor convingeri si da socoteala pentru votul sau doar in fata alegatorilor si nu in fata DNA, a Ministerului Public sau a Ministerului de Justitie.

'Deciziile adoptate de Parlament cu privire la faptul de a permite sau nu organelor de urmarire penala sa ii trateze pe parlamentari ca pe niste cetateni obisnuiti sunt in continuare lipsite de criterii obiective'. Imunitatea parlamentara nu este o inventie romaneasca si nu e proprie doar Romaniei, ci tuturor statelor membre ale UE. Imunitatea ii deosebeste pe parlamentari de cetatenii obisnuiti in toata Europa, iar ea se refera in Romania doar la declaratiile politice.

Omisiuni ale Raportului

Pe langa critici neintemeiate, Raportul, care se doreste o analiza exhaustiva, are mari lacune, redate in continuare.

Raportul nu abordeaza cel mai important subiect care a preocupat Justitia in ultimul an: prezenta intr-un fel sau altul a unor ofiteri sau acoperiti intre magistrati, prezenta confirmata de fostul presedinte al Romaniei.

Raportul nu face referire la 'scurgerea' premeditata de la DNA catre presa a unor informatii din dosare aflate in faza de ancheta si nici la incalcarea flagranta a prezumtiei de nevinovatie si a dreptului la propria imagine de catre aceiasi procurori.

In timp ce Parlamentul, fostul prim-ministru si presedintele Senatului 'sunt pusi la colt', pentru ca ar fi afectat independenta Justitiei prin declaratii si nu manifesta respect pentru hotarari judecatoresti, in Raport nu se face nicio referire la atitudinea inacceptabila a procurorului-sef al DNA din Raportul de activitate al Directiei Nationale Anticoruptie prezentat public in 2015. Raportul DNA critica instantele de judecata, inclusiv iCCJ, pentru achitarea definitiva si irevocabila, dar nelegala si netemeinica dupa parerea DNA, a 128 de inculpati trimisi in judecata de DNA. Nici afirmatia presedintelui Romaniei, potrivit careia 'Judecatorii din Brasov nu indeplinesc conditia de independenta si impartialitate', nu apare in Raportul Comisiei Europene, dupa ce acestia i-au dat o decizie neconvenabila.

Sper ca opiniile exprimate in acest comunicat sa reprezinte punctul de pornire pentru o mai larga dezbatere publica la obiect si nepartizana”.

*Prezentam concluziile presedintelui Senatului, Calin Popescu Tariceanu, pe marginea Raportului MCV

Comentarii

# hmmm date 5 February 2016 14:37 +33

Cine sunt intocmitorii acestui raport? (ca adevaratii autori s-ar putea sa fie altii). Adica functionarii de la Bruxelles ce nume au, ce pregatire, ce cv. etc.? Nu se poate face o investigatie pe tema asta? Asa.... ca sa stim cum ii cheama pe aia care isi permit sa isi asume asa ceva.

# unul din lumea cea mare date 5 February 2016 14:53 +23

ptr hmmm// mcv/ul se plamadeste tot de catre romani!!!!!!!in laboratoarele csm,piccj,cotroceni,de catre ,,calificatii,, pompierita maneken,imbricul vasilica,fanta,haineala,macovei(si crede/ma ca nu/i la misto)ca doar nu stiu aia de la brx ce se mermeleste exact in mermelica caci altfel ar fi aparut toate ororile la care JUSTITIA MERMELITA/I PARTE IMPREUNA CU SERVICIILE(ajunse pline pina la refuz de TRADATORI)

# florea daniel date 5 February 2016 16:41 +22

raportul este schitat in ciorna de romanii antiromani. De ce credeti ca m-au perchezitionat fara calitate procesuala? Tocmai pt a intelege ca tb sa tac, sa nu dezvalui dubla posibila calitate a prim-porcurorului tudose liviu.....etc. 

# Vladi Mir date 5 February 2016 15:00 +38

Vorbind de DOMNUL CALIN POESCU TARICEANU, trebuie ca incepand de azi, sa-l numim pe buna dreptate, nu al doile, ci PRIMUL OM IN STAT ! Loc castigat, mai ales dupa ce, dubiosul beneficiar al aceastui titlu, si-a devoaluat cu nesimtit tupeu, conditia sa, de nevolnica sluga a nesatului stapan de peste ocean. Da Doamne ca generatia tinerilor frumosi si liberi, sa inteleaga in sfarsit ce I si NI se intampla si sa-si reacordeze in consecinta face book-ul !!!

# livia date 5 February 2016 15:18 +31

Daca prin absurd guvernul trimite aceasta maculatura careia pompos i se zice document inpoi, CE va fi pusa intr-o situatie ridicola; nu acolo s-a scris raportul; cred ca l-a scris gusatata care se dorea ministru al justitiei, sau macoveica. Inteligentii de la Bruxelles doar l-au semnat, probabil. Oricum este o fituica, nu un raport profesionist. Ei nu au auzit de 'double checking"?

# VV date 5 February 2016 15:26 +34

MCV inseamna Macovei, Codruța si Directia V(evident, a Securității). Acestia sunt autorii acesti mizerii care ni se vinde ca fiind opinia Comisiei Europene. Tradatori au fost in tara asta de cand se stiu romanii, dar acum nu se multumesc sa-si ajute stapânii sa ne jefuiasca, trebuie sa ne si umilească. Să mergem la vot pentru ALDE, singura formațiune care merita votul!

# LEO date 5 February 2016 15:42 +26

C.P.TARICEANU UN ADEVARAT OM DE STAT,care spune adevarul, Se mai poate vorbi de un raport MCV,cata vreme in INSTITUTIILE JUDICIARE au loc tot felul de anomalii.Ex.T.NITU,devenise periculos,deoarice urma sa puna in miscare unele dosare,privind-i pe portocalii parte din anturajul mafiot BASIST.Mai mult existau informatii certe despre redechiderea dos.ARLO in care este implicat BASESCU si amanta sa blonda.In posesia aceluias NITU,ar fi aparut noi elemente circumstantial probante care demonstreaza fara dubii ca cei doi mafioti,periculosi,fara scrupule,anume fratii T.BASESCU si M.BASESCU,ar fi incastat sume fabuloase de la BERCEA MONDIALUL,prin urmare s-a procedat la eliminarea procurorului,plasat pe agenda lui PRUNA,in regim de urgenta.

# capcaun date 6 February 2016 07:48 +11

RESPECT TARICEANU!!!!

# Camp tactic date 5 February 2016 16:44 +21

Romania a ajuns sa fie condusa de niste straini prin intermediul securistilor locali. Oameni timizi si influentabili, acesti securisti au convingerea ferma ca numai starpind mediul de afaceri local se poate eradica coruptia, inegalitatea sociala si cea dintre sexe, fel de fel de forme de violenta cum ar fi competitia economica  si cel mai periculos lucru de pe fata pamintului- gindirea libera. Nu degeaba la mare pret in Romania este munca fizica si promovarile se fac dupa originea sanatoasa.

# TITULESCU date 5 February 2016 17:16 +15

NICI NU STIU CE SCRIE IN RAPORTUL MCV SI NICI NU MA INTERESEAZA, STIU CE A SPUS RAPORTUL MCV ACUM UN AN CAND LAUDA ASA AIUREA JUSTITIA ROMANA SI VORBEA DE PROGRESE CAND DE FAPT numai un anii ''50 JUSTITIA ROMANA A MAI FOST ASA VALOROASA CA CEA DE AZI. DECI DE LA UE VINE ACEASTA DEGRADARE FARA PRECEDENT SI MAI FAC SI PE GROZAVII CA EI NU SUNT CA RUSII.BA INCA e de ramarcat faptul ca OAMENII PE CARE I-A PROMOVAT UE IN ROMANIA SI INCLUSIV IN JUSTITIA ROMANA SUNT NET INFERIORI CELOR PROMOVATI DE RUSI . FELICITARI PENTRU ATITUDINE DOMNULUI TARICEANU!

# Cineva date 5 February 2016 17:27 -28

Ia uite, TARICEANU. Asta e cel care a produs prejudicii de zeci de milioane de euro Romaniei! Cum? El a bagat taxa auto din cauza careia au urcat preturile la masini. Apoi cetatenii au stat prin instante si au castigat mii de procese. Apoi Tariceanu a redenumit taxa auto si iar au stat cetatenii prin instante. Mi se pare interesant cum oamenii care fac rau Romaniei sunt aplaudati. Tariceanu cu taxa auto, Oprea cand era mana dreapta a lui Miron Cozma si mergea cu minerii la Bucuresti, etc. Cautati pe google "taxa auto tariceanu" sau pe youtube "gabriel oprea si miron cozma". Astia da barbati adevarati :)

# Camp tactic date 5 February 2016 18:55 +15

Stai sa vezi jaf la RAPPS sau Hidroelectrica cu acordul lui Ko-CO. Curata inalta tradare si prostie omeneasca. Se spune ca pentru fiecare dolar cistigat de diferiti americani, israelieni sau cine mai stie primeau si baietii din campul tactic 10 centi ( mai putin decat Fifty Cents). Si acum trebuie sa=l dea inapoi pentru a nu aparea dovezi in presa, Curat murdar, tovarasi romani!

# Camp tactic date 5 February 2016 19:28 +9

Stai sa vezi jaf la RAPPS sau Hidroelectrica cu acordul lui Ko-CO. Curata inalta tradare si prostie omeneasca. Se spune ca pentru fiecare dolar cistigat de diferiti americani, israelieni sau cine mai stie primeau si baietii din campul tactic 10 centi ( mai putin decat Fifty Cents). Si acum trebuie sa=l dea inapoi pentru a nu aparea dovezi in presa, Curat murdar, tovarasi romani!

# Grigore date 5 February 2016 18:22 +20

Felicitari domnule Tariceanu! Aveti votul meu si al familiei mele! In safrsit un roman care nu vrea sa fie sluga nimanui....

# DODI date 5 February 2016 18:53 +20

Felicitări domnule TĂRICEANU. Din păcate a ajuns să ne bucure o poziție singulară în România. Unde sunt ceilalți șefi de partide care ”ne vor binele”? Unde se ascunde Ciolanis când ar trebui să fie stindardul României? Se vede că această funcție este mult prea mare pentru un neamț (cu literă mică!) și cu un caracter infect de lipitoare.

# Emil Bobu date 5 February 2016 23:28 -9

Mda, mare om de stat acest top model despre care Vadim zicea că înainte de '89 proba lenjerie de damă! Dacă nu ieșea Băsescu în 2004 mai adăuga o nevastă, două în plus! De ce nu spuneți nimic de afacerea Sterling, unde și-a dovedit ,,patriotismul" din plin?

# Ioan date 6 February 2016 12:57 +4

Este mai rau ca pe timpul lui Ceausescu. Sunt doua lumi. Lumea noastra cu spitale nedotate si muzerabile, cu salarii de Africa, cu firme pandite si rase de ei, ..... si lumea lor cu hoteluri si spitale proprii, cu case conspirative, cu sereleuri care fac evaziune si nu raspunde nimeni, cu licitatii trucate pentru firmele sistemului, ....... De altfel la referendumul pentru demiterea infractorului chior s-a vazut foarte clar ca vointa niastra nu conteaza si viitorul si evolutia este trasata din alta parte! Imi pare rau ca traiesc aici si ca sunt prea batran ca sa emigrez!

# ion date 8 February 2016 15:36 +3

Si va mai mirati de ce nu suntem admisi in Schengen? Pai cu asa postaci si asa sef la senat care incurajeaza coruptia se poate?

# Temian date 8 February 2016 23:21 +1

Felicitari, domnule Calin Popesc Tariceanu! Va apreciez foarte mult pentru verticalitatea dumneavoastra. Si sotul meu va aprecia foarte mult. S-ar rasuci in mormant sa vada ce zile am ajuns! Aveti votul meu!

# vasile date 13 February 2016 17:54 +3

Carti stiintifice scrise la facultatea .....de drept comn. Cine conduce de fapt si de drept Romania.Decaderea politica si sociala a poporului roman.Om bogat, om sarac in epoca post ceausista.La nevoie unde sunt prietenii mei dupa 1989.

Adauga comentariu

:D :lol: :-) ;-) 8) :-| :-* :oops: :sad: :cry: :o :-? :-x :eek: :zzz :P :roll: :sigh:

DISCLAIMER

Atentie! Postati pe propria raspundere!
Inainte de a posta, cititi aici regulamentul: Termeni legali si Conditii

EDITORIAL

Vorbe de fumoar

Vorbe de fumoar – 24.04.2024 – Gulutanu s-a mai captusit cu o acuzatie. Doua refuzuri la noua SIIJ

+ DETALII

FACEBOOK

Utlimele comentarii
Cele mai citite
LUMEA JUSTITIEI
Arhiva