29 March 2024

"In mintea stramba si lucrul drept se stramba"
- parintele Arsenie BOCA

STUDENTII CAUTA BRAND-UL – Un studiu realizat de D&D Research releva ca tinerii isi aleg universitatea in functie de renumele institutiei al cadrelor didactice si de oportunitatea angajarii imediat dupa absolvire. Avocatul Gabriel Biris: "Platim de doua ori pentru educatia copiilor nostri, o data prin impozite si taxe si inca o data pentru taxa pe scolarizare intr-o instituie privata... Ar trebui sa ne gandim foarte serios la un sistem de credite fiscale" (Studiul)

Scris de: Elena DUMITRACHE | pdf | print

1 July 2015 16:29
Vizualizari: 3790

D&D Reaseach, atelier de research care ofera o cercetare de piata persoanalizata, a realizat un studiu care releva ca tinerii absolventi de liceu si cei care vor sa urmeze cursurile unei facultati isi aleg universitatea tinand cont de brandul institutiei si de amplasarea georgrafica a acesteia, care trebuie sa asigure un potential profesional. Conform cercetarii, pentru tinerii si parintii din Romania, cel mai important aspect in alegerea universitatii este ca studentii sa aiba sanse mari sa se angajeze in domeniul in care au terminat facultatea, imediat dupa absolvire, iar in acest sens, se cauta universitatile care au parteneriate cu firmele care pot asigura studentilor internshipuri in tara sau in strainatate. Acelasi studiu arata ca pentru viitori studenti este foarte important ca universitatea sa asigure burse de studii, locuri fara taxa si un campus modern care sa puna la dispozitie aparatura de specialitate.


Dan Petre: " Brandul incepe sa fie din ce in ce mai prezent in ecuatia deciziei de alegere a universitatii... Cel mai important criteriu este capacitatea sa directa de a permite absolventului sau sa se angajeze cat mai rapid"

Initativa cercetarii de piata a venit din partea Universitatii Romano-Americane, care a apelat la D&D Research pentru a afla care sunt perceptiile tinerilor asupra universitatilor si care sunt elementele decizionale de care un tanar tine cont cand alege sa urmeze cursurile unei facultati. Statisticile studiului de piata au fost prezentate in cadrul Conferintei "Atitudini si perceptii cu privire la educatia universitara", organizata in data de 30 iunie 2015 la Hotel Hilton.

La eveniment, au luat parte rectorul universitatii Romano-Americane, prof.univ.dr. Ovidiu Folcut (foto stanga), avocatul Gabriel Biris (foto dreapta), founding partner al casei de avocatura Biris-Goran si Dan Petre (foto centru), partner Business Developer D&D Research. Acesta din urma a evidentiat ca cel mai important apect in alegerea universitatii pentru un viitor student este dat de posibilitatea angajarii cat mai rapide, pe un post in domeniu, care sa fie si bine platit:

"Brandul incepe sa fie din ce in ce mai prezent in ecuatia deciziei de alegere a universitatii. Tinerii iau in calcul brandul institutiei (45% dintre participanti considera ca e important sa fie o universitate puternic recomandata si 42% isi doresc o universitate cu prestigiu), dar si brandul personal al cadrelor didactice (65% isi doresc profesori renumiti pe domeniile lor de cunoastere). In ceea ce priveste eficienta unei Universitati, cel mai important criteriu este capacitatea sa directa de a permite absolventului sau sa se angajeze cat mai rapid."

Din punct de vedere al parametrilor logistici, cel mai important este, potrivit studiului prezentat de Dan Petre de la D&D Research, ca universitatea „sa ofere burse de studii / locuri fara taxa”.

In acest context, Universitatea Romano - Americana anunta o premiera pentru anul universitar 2015 - 2016: oferirea de peste 400 locuri pentru programele de licenta fara taxa. Astfel, primii 20% din totalul studentilor inmatriculati in anul I de studii, la programele cu predare in limba romana, in ordinea descrescatoare a notelor de admitere vor beneficia de scutirea integrala a taxei de scolarizare pentru anul universitar 2015 - 2016.

Prof.univ.dr. Ovidiu Folcut: "Suntem intr-un paradox in care gradinita unui prescolar costa mai mult decat taxa de studiu a unui student... Din perspectiva unei universitati private, rolul si sansa pe care o universitate privata le poate oferi este sa asigure tinerilor un invatamant de calitate, ireprosabil"

Rectorul Universitatii Romano-Americane, prof.univ.dr. Ovidiu Folcut a evidentiat ca in ce priveste pregatirea universitara, piata necesita anumite reglementari, intrucat s-a ajuns in situatia paradoxala ca un copil prescolar sa "coste" mai mult fata de un tanar care urmeaza cursurile unei facultati:

"Va propun urmatorul exercitiu: daca fiecare dintre dumneavoastra va ganditi cat costa gradinita pentru un copil, o gradinita din zona publica unde mai putin de 100-200 euro pe luna nu cred ca plateste nimeni. In 12 luni de gradinita inseamna circa 1.000-2.000 euro pentru prescolari. Daca vorbim de zona privata, preturile sunt mult mai mari. Daca apreciati ca taxa de studiu a unui student poate fi sub taxa unui prescolar, atunci... preturile fair inseamna de acolo de unde piata trebuie sa corecteze niste erori. In momentul de fata apreciez ca suntem intr-un paradox in care gradinita unui prescolar costa mai mult decat taxa de studiu a unui student. Piata va regla acest lucru si cel mai probabil va regla in sus taxele de studiu. Din perspectiva unei universitati private, rolul si sansa pe care o universitate privata le poate oferi este sa asigure tinerilor un invatamant de calitate, ireprosabil. (...)

Ati constatat si din studiu ca unul dintre criteriile pentru care tinerii isi aleg facultatea este acela al locurilor fara taxa. In acest an, din dorinta de a atrage cat mai multi studenti buni, am oferit un procent 20% din totalul numarului de inmatriculati la 1 octombrie care vor ptuea studia fara taxa. In masura in care vor obtine performanta si in anii urmatori, isi vor putea mentine acest statut pana la finele studiilor. Estimativ, ar reprezenta circa 400 de studenti. (...)

Suntem onorati ca Universitatea Romano - Americana si-a mentinut pozitia de lider in topul universitatilor private din Romania. In acelasi timp, rezultatul ne responsabilizeaza o data in plus si ne obliga sa oferim studentilor un invatamant la cele mai inalte standarde ca si pana acum si o baza academica care sa ii pregateasca pentru o cariera de succes".

Avocat Gabriel Biris: "In momentul in care concurezi cu o universitate cu o istorie de peste 100 de ani, care are si finantare de la buget, trebuie sa vii cu ceva semnificativ in plus"

Despre modul in care este reglementata sistemul educational universitar, raportat la nivelul ridicat al taxelor pe care un tanar trebuie sa le achite pentru a beneficia de pregatire de buna calitate in mediul universitar a vorbit si avocatul Gabriel Biris de la casa de avocatura Biris-Goran. Acesta a apreciat drept anormal ca un student care alege sa urmeze o facultate privata sa fie obligat sa plateasca de doua ori pentru un serviciu, Statul obligandu-l sa achite impozite si taxe pentru studiul in mediul public, si, in acelasi timp, sa plateasca si pentru institutia privata unde a ales sa merga.

Avocatul Gabriel Biris a vorbit si despre sansele pe care ar trebui sa le aiba un student la angajare dupa finalizarea studiilor universitare, dar si despre posibilitatea ca studentii la Drept sa faca practica in institutiile mijlocii si mari:

"Cresterea aparent ridicata pentru stiintele juridice este motivata si de evolutia noastra recenta. Sa nu uitam ca Romania pana acum 25 de ani avea un alt sistem social, economic, politic si juridic care a fost schimbat peste noapte odata cu Revolutia, dupa care am intrat intr-o zona numita economie de piata, care a avut nevoie de oameni cu pregatire in zona juridica mult mai intens decat era nevoie in perioada economiei planificate. Avocatura de business era practic inexistenta, iar numarul de litigii comerciale si civile a explodat. Din pacate, acum vedem o explozie pe partea de penal. Pana la urma, evolutia Romaniei a determinat aceasta cerere. (...)

Eu am avut placerea si onoarea sa stau pe bancile facultatii de Drept a Universitatii Romano-Americane, venind in zona asta dupa ce am terminat Electronica si Telecomunicatii. Este foarte importanta temelia. Este extrem de important in a pune urmatoarele pietre in temelia educationala a tinerilor. Acest lucru se poate face, asa cum arata studiul, prin calitatea profesorilor, prin calitatea bazei materiale, dar nu in ultimul rand, sa nu uitam pentru ce facem educatie, pentru studenti, si anume calitatea studentilor. Accesul la o resursa umana de calitate la nivelul studentilor, beneficiarilor educatiei, este extrem de important. Efortul universitatilor private, eforturilor invatamantului privat sunt cu atat mai grele cu cat Statul nu prea ajuta. S-a vorbit de taxele de scolarizare. In momentul in care concurezi cu o universitate cu o istorie de peste 100 de ani, care are si finantare de la buget, trebuie sa vii cu ceva semnificativ in plus.(...)

Nu avem niciun fel de deduceri din impozitul pe venit, ca sa nu mai spunem ca aici sistemul nu ar trebui sa fie de deduceri, ci de credit fiscal efectiv. Cheltuiala sa ti-o scazi din impozit, pentru ca, pana la urma, aceasta cheltuiala pe care tu ti-o asumi Statul nu o mai are in scolile publice. Cheltuiala care este finantata din ce? Din impozitele si taxele platite tot de noi. Practic, platim de doua ori pentru educatia copiilor nostri, o data prin impozite si taxe si inca o data pentru taxa pe scolarizare intr-o instituie privata. Din acest motiv, ar trebui sa ne gandim foarte serios la un sistem de credite fiscale in aceasta directie.

Sansele pe care studentii le au in a-si gasi un job dupa absolvirea facultatii sunt amplificate de practica. Din pacate, este foarte greu sa gasesti sa angajezi pe cineva care sa si stie ceva. Cred ca pe de o parte, modul in care sunt concepute cursurile si seminariile trebuie mai mult axat pe practica si sa gasesti acele carlige cu care sa starnesti apetitul studentului, mai bine decat se face acum, dar in egala masura, cooperarea cu case de avocatura in domeniul dreptului, cu firme de consultanta, cu companii mijlocii si mari. Learning by doing (invatare prin practica) este de departe cea mai buna metoda de invatare".


*Cititi aici studiul facut de D&D

Comentarii

# eu as tace date 1 July 2015 20:59 0

Vezi ca baroul feudal e plin de inteligenti cu scoli particulare unde dai mielul si casul si treci anul. Din pacate si in tagma judecatorilor au patruns sorbonicii astia. Justitia romana a ajuns o pacaleala, sfertodoctii cu doctorate copy paste au cotropit sistemul. Datorita taticilor si mamicilor politice au ocupat locurile celor care merita. Romanica a ajuns paradisul prostilor, al beizadelelor cu scoli la club si cu fite in cap  Va doresc sa ajungeti sa fiti tratati de medici care au absolvit facultati particulare si in Rep. Moldova. Sa vedeti cat de repede ajungeti pe lea ailalta. Tara de impostori si de parveniti!

# Laurentiu 2 date 2 July 2015 08:51 -1

Vrajeala la greu. Facultatile particulare sunt alese de cei care nu sunt în stare sa ajunga la facultatile de stat, pe locurile fara taxa. Cei pe care-i cunosc eu si au ajuns la o facultate particulara, fie nu erau la nivelul unei facultati de stat, fie doreau sa obtina usor o diploma intr-un domeniu si nu aveau timp sa urmeze o facultate serioasa (aveau deja un job). Facultatile private urmaresc sa adune cât mai multi bani dupa formula: taxa rezonabila x absolventi multi = venituri frumusele. Este economie de piata, nu? De aceea va mirati când comparati cu taxa pentru un prescolar.

# eu date 2 July 2015 10:36 0

:D :D :D vom fi o tara plina de avocati....someri sau care vor plimba hârtii pe 2 lei. Părinții ar trebui sa le spună ca pe vremea lor mai existau si alte profesii,unele chiar nobile

Adauga comentariu

:D :lol: :-) ;-) 8) :-| :-* :oops: :sad: :cry: :o :-? :-x :eek: :zzz :P :roll: :sigh:

DISCLAIMER

Atentie! Postati pe propria raspundere!
Inainte de a posta, cititi aici regulamentul: Termeni legali si Conditii

EDITORIAL

Vorbe de fumoar

Vorbe de fumoar – 28.03.2024 – Bomba cu fas a lui Kovesi

+ DETALII

FACEBOOK

Utlimele comentarii
Cele mai citite
LUMEA JUSTITIEI
Arhiva