29 March 2024

"In mintea stramba si lucrul drept se stramba"
- parintele Arsenie BOCA

ZIUA JUSTITIEI – Ministrul Robert Cazanciuc se roaga de politicieni: "Adresez tuturor actorilor clasei politice rugamintea sa manifeste retinere si sa apere independenta Justitiei". Seful CSM Adrian Bordea: "Depinde de fiecare dintre magistrati daca vor sau nu vor sa-si incalce independenta". Presedinta AMR Gabriela Baltag: "Ceea ce alta data se intampla numai in instanta si in parchet, astazi se intampla si la televizor" (Foto)

Scris de: Elena DUMITRACHE - Alex PUIU | pdf | print

27 June 2014 20:24
Vizualizari: 7310

Aula Academiei Romane a gazduit, vineri 27 iunie 2014, Simpozionul "Prioritati actuale ale profesiilor juridice in infaptuirea Justitiei", organizat de Uniunea Juristilor din Romania in parteneriat cu CSM, Ministerul Justitiei, AMR si Institututul de Cercetari Juridice al Academiei Romane, cu ocazia celebrarii celei de-a XX-a editii a "Zilei Justitiei". Spre deosebire de manifestarile similare precedente, la "Ziua Justitiei" din acest an am avut prilejul sa asistam la un eveniment in care si-au facut loc atat sperantele intr-un viitor mai independent si impartial in ceea ce priveste actul de justitie, cat si regretele asupra unor evenimente care in ultima perioada au afectat negativ sistemul judiciar. Acestea, dar si multe altele, au fost enuntate in timpul discursurilor sustinute de distinsi magistrati, profesori si academicieni.


Intr-o atmosfera de sarbatoare, la intrarea in Aula Academiei au stat in intampinarea invitatilor Ioan Chelaru, presedintele Uniunii Juristilor din Romania, care a deschis lucrarile Simpozionului in calitate de mediator, judecatoarea Gabriela Baltag presedinte al Asociatiei Magistratilor din Romania, dar si prof. univ. dr. Mircea Dutu, presedintele Institutului de Cercetari Juridice al Academiei Romane.

Printre cei care au onorat invitatia la cea de-a XX-a editie a "Zilei Justitiei" s-au numarat ministrul Justitiei Robert Cazanciuc, judecatorul Adrian Bordea, presedintele Consiliului Superior al Magistraturii, Bogdan Licu, adjunctul Procurorului General al Romaniei, procurorul Constantin Sima, presedintele Asociatiei Procurorilor din Romania, Gheorghe Florea, presedintele Uniunii Nationale a Barourilor din Romania, Viorel Manescu, presedintele Uniunii Nationale a Notarilor Publici din Romania, Lucian Florescu, secretar general al Uniunii Colegiilor Consilierilor Juridici din Romania, prof. univ. dr. Ovidiu Predescu, judecatoarea CAB Viorica Costiniu, presedintele de onoare al AMR Dan Spanu, judecatoarea TMB Madalina Afrasinie, adjunctul Procurorului General al Romaniei Codrut Olaru, judecatorul Norel Popescu - membru CSM, Daniela Ciochina - reprezentant al societatii civile in CSM, judecatorul Amelia Farmathy - vicepresedinte al Curtii de Apel Bucuresti, judecatoarea Octavia Spineanu - presedintele Institutului National al Magistraturii si multi altii.

Din motive doar de domniile lor stiute, nu au reusit sa ia parte la "Ziua Justitiei" organizata de UJR in parteneriat cu AMR, CSM si MJ, sefa ICCJ Livia Stanciu, procurorul sef al DNA Laura Codruta Kovesi si Procurorul General al Romaniei Tiberiu Nitu, desi prezenta lor era confirmata. Suntem insa aproape siguri ca la cea de-a doua "Zi a Justitiei" care va fi organizata de Consiliul Superior al Magistraturii, duminica 6 iulie 2014, in sala "Pasilor pierduti" din Curtea de Apel Bucuresti, acestia vor fi nelipsiti.

De altfel, nu spunem cu rautate, dar chiar si presedintele CSM, Adrian Bordea, a precizat in discursul sau ca va dezvolta subiectul pe care l-a abordat la "Ziua Justitiei" din Aula Academiei cu ocazia "Zilei Justitiei" de la CAB din data de 6 iulie 2014.

Astfel, in deschiderea lucrarilor Simpozionului "Prioritati actuale ale profesiilor juridice in infaptuirea Justitiei", au luat cuvantul presedintele Uniunii Juristilor din Romania, Ioan Chelaru, ministrul Justitiei, Robert Cazanciuc, si presedintele Consiliului Superior al Magistraturii, judecatorul Adrian Bordea. Discursurile acestora au fost pe alocuri acide si chiar intarite de cei care i-au urmat, fiind si cazul sefului CSM Adrian Bordea, care a tinut sa reitereze anumite afirmatii facute de ministrul Justitiei, Robert Cazanciuc. La fel de bataios a fost si presedintele UNBR Gheorghe Florea, care a aratat auditoriului rolul avocatului in actul de justitie, evidentiind ca justitia independenta isi gaseste desavarsirea si printr-o avocatura practicata corect.

Tonalitatea din Aula Academiei a scazut, devenind mai blanda, odata cu discursul judecatoarei Gabriela Baltag, care a reusit sa le reaminteasca celor prezenti in sala in ce consta frumusetea profesiei de magistrat si care sunt satisfactiile acestei indeletniciri. In aceeasi nota a continuat si judecatoarea TMB Madalina Afrasinie, care a marturisit ca in profesia pe care o exercita se simte libera.

La randul ei, Daniela Ciochina, reprezentanta societatii civile in CSM, referindu-se la independenta Justitiei, a evidentiat ca politicul nu trebuie sa se amestece in actul de justitie, aratand ca actorii din Justitie trebuie sa creeze prioritati pentru a putea creste increderea in Justitie a cetateanului. In acest sens, aceasta a aratat ca cei care iau parte la actul de Justitie trebuie sa isi indeplineasca meseria cu desavarsire, calitate si responsabilitate.

Prezentam in continuare discursurile sustinute in cadrul simpozionului "Prioritati actuale ale profesiilor juridice in infaptuirea Justitiei", organizat de Uniunea Juristilor din Romania, in parteneriat cu CSM, Ministerul Justitie, AMR si Institututul de Cercetari Juridice al Academiei Romane, cu ocazia celebrarii celea de-a XX-a editii a Zilei Justitiei:

Ioan Chelaru, presedinte al Uniunii Juristilor din Romania:

"Stimate gazde, dragi colegi si prieteni, in calitate de presedinte al Uniunii Juristilor din Romania, imi permiteti sa dau onoarea de a va ura, in numele prestigioasei asociatii a breslei, un calduros bun venit la aceasta manifestare traditionala. Asa cum bine stiti, in urma cu 20 de ani, printr-o inteleapta deciziei spunem noi, in prima duminica din iulie s-a stabilit sa sarbatorim Ziua Justitiei.

Organizata cu sprijinul Ministerului Justitiei, al Consiliului Superior al Magistraturii, al Asociatiei Magistratilor din Romania, al Institutului de Cercetari Juridice al Academiei si, nu in ultimul rand, al Uniunii Juristilor, simpozionul national din acest an este dedicat Zilei Justitiei si spunem noi ca se desfasoara intr-un cadru deosebit. Este vorba de Aula Academiei Romane, iar eu sper, cu prezenta si cu spiritul nostru, s-o onoram. Tema prioritatii actuale a profesiei juridice in infaptuirea justitiei, din acest punct de vedere, cred ca poate avea si conotatii de natura academica.

Salut prezenta la intalnirea noastra de astazi a domnului Robert Cazanciuc, ministrul Justitiei, a domnului Adrian Bordea, presedintele Consiliului Superior al Magistraturii, a domnului Bogdan Licu, Procuror General adjunct al Romaniei, o asteptam pe doamna Codruta Kovesi, procuror sef al Directiei Nationale Anticoruptie, a domnului Gheorghe Florea, presedintele Uniunii Barourilor din Romania, a domnului Ion Marin, prim-vicepresedinte al Uniunii Nationale a Notarilor Publici din Romania, a domnului Lucian Florescu, secretar general al Uniunii Colegiilor Consilierilor Juridici din Romania, de asemenea, salut cu deosebita placere si bucurie prezenta astazi in fata noastra a doamnei judecator Gabriela Baltag, presedinta Asociatiei Magistratilor din Romania, precum si a domnului procuror Constantin Sima, presedintele Asociatiei Procurorilor din Romania. Nu in ultimul rand, vreau sa multumesc pentru prezenta si participara la acest simpozion a profesionistilor Dreptului, universitari, cercetatori, specialisti in diverse domenii conexe stiintelor juridice care, prin amabilitatea domniilor lor, au tinut sa ne onoreze prin prezenta si, prin interventii, sa faca aceasta zi una cu totul deosebita.

Doamnelor si domnilor, distinsi invitati, stimati colegi! Tema simpozionului din acest an, "Prioritati actuale ale profesiilor juridice in infaptuirea Justitiei", este, in opinia noastra, una extrem de generoasa si speram ca interventiile din cadrul manifestarii de astazi sa ofere ocazia unor dezbateri care sa constituie temeiul unor viitoare discutii in vederea clarificarii dar si a rezolvarii unora dintre problemele cu care se confrunta justitia si justitiabilii. Aniversarea Zilei Justitiei, ajunsa, iata, asa cum spuneam, la cea de-a XX-a editie, reprezinta un moment special pentru toti cei care activeaza in sfera Dreptului, un moment de reflectie, un simbol al recunoasterii din partea statului si a societatii civile, a unor valori si principii esentiale ale statului de drept, a meritelor si eforturilor depuse de toti cei care, cu responsabilitate si daruire, au imbratisat profesiile de magistrati, notari, avocati, consilieri juridici, executori, grefieri, personal auxiliar in instante si asa mai departe.

Apreciem ca acest simpozion se consitutie intr-o oportunitate cu totul speciala, atat de a comunica intre noi cu privire la problemele noastre, care suntem pusi in slujba dreptului, de a ne cunoaste mai bine, de a colabora mai aproape, cat si de a dicuta, cu un puternic simt de raspundere din perspectiva experientei profesionale a fiecaruia dintre noi, despre solutiile pe care le intrevedem pentru realizarea unui act de justitie cat mai bun, pus in slujba justitiabilului.

In speranta unor interventii si dezbateri pertinente si utile pentru noi toti, am onoarea sa deschid lucrarile Simpozionului national cu tema "Prioritati actuale ale profesiilor juridice in infaptuirea Justitiei" si il rog pe domnul Robert Cazanciuc, ministrul Justitiei, sa ia cuvantul".

Robert Cazanciuc, ministru al Justitiei:

"Doamnelor si domnilor, stimati colegi si prieteni, ma bucur sa fim astazi impreuna si as vrea in primul rand sa adresez felicitari intregului personal al sistemului judiciar, tuturor celor care, intr-o forma sau alta, sprijina acest corp judiciar. Anul care s-a scurs de la ultima celebrare a Zilei Justitiei nu a fost deloc un an usor. Intrarea in vigoare a noilor coduri penale a reprezentat o noua provocare a sistemului de justitie si vreau din nou sa multumesc tuturor magistratilor, grefieri, intregului personal, pentru eforturile depuse pentru ca intrarea in vigoare a acestor coduri sa se faca fara probleme.

Principala responsabilitate a ministrului Justitiei este asigurarea resurselor informative, umane si materiale care sa asigure functionarea mecanismului judiciar in conditii de calitate si eficienta. Este un obiectiv pe care, in acest moment, cu sprijinul colegilor din Guvern, am reusit, in mare parte, sa-l indeplinim. Avem noi coduri, bugetul Justitiei a crescut in mod constant, au fost alocate sute de noi posturi de magistrati si grefieri, au fost finalizate investitii, mai ales la Pitesti, Tulcea, Iasi, au fost demarate noi investitii, la Dolj, Prahova si, de ce nu, Bucuresti. Vreau sa va asigur ca finantarea prioritara a sistemului va continua si in perioada urmatoare, astfel incat sa reusim sa aducem schemele de personal la nivelul cerut de noile coduri, dar si sa ne organizam si sa imbunatatim infrastructura instantelor si parchetelor. Din perspectiva normativa, imi exprim regretul ca nu am reusim sa convingem suficient de multi parlamentari in ultima perioada sa vina sa voteze proiecte propuse de Miniterul Justitiei si de sistemul judiciar, dar vom relua procedurile in foarte scurt timp, in speranta ca vor intelege ratiunile initierii unor acte normative.

Chinezii au un proverb care spune "Sa te fereasca Dumnezeu de vremuri interesante". Cu sau fara voia noastra, avem parte de vremuri interesante: crize economice, tulburari la granitele Romaniei, o viata sociala plina de surprize si agitatie. Tocmai de aceea, pentru ca traim vremuri interesante, vreau sa adresez tuturor actorilor scenei sociale, clasei politice, rugamintea sa manifeste retinere si sa apere independenta Justitiei.

Exista mecanisme interne de control si de verificare, institutii independente care au atributii de a verifica activitatea judecatorilor si procurorilor, CSM. Trebuie sa lasam aceste institutii sa-si indeplineasca atributiile si sa nu ne pronuntam, noi cei din afara, in locul judecatorilor si procurorilor, dar nici sa nu punem etichete pe cei care sunt chemati sa raspunda la un moment dat in fata legii inainte ca ei sa fie condamnati definitiv de o instanta.

Justitia este o parte esentiala a societatii, pentru ca fara ea nu exista economie, nu exista progres. Evident, nu exista justitie perfecta, cum nu exista nimic perfect. Motiv pentru care vreau sa adresez magistratilor rugamintea de a da dovada de profesionalism, de a-si baza deciziile doar pe lege. Societatea, pe buna dreptate, are de la dumneavoastra - judecatorii si procurorii acestei tari - asteptari enorme. Sunteti chemati sa impartiti dreptatea, iar aceasta calitate castigata prin munca si sacrificii nu merita sa fie sacrificata pentru nimic. Fiti intransigenti, impartiali si onesti, pentru ca doar asa actul de justitie va fi respectat, iar prin acest respect va veni si increderea oamenilor, incredere care ne va permite noua tuturor sa ne dezvoltam ca societate!

In incheiere, dati-mi voie sa multumesc inca o data pentru efortul tuturor celor care activeaza sau sunt apropiati de lumea Justitiei si sa va adresez indemnul de a privi cu speranta spre viitor!"

Judecatorul Adrian Bordea, presedinte al CSM:

"Probabil ca am fost influentat, in cele cateva vorbe pe care vreau sa vi le spun, de esecul pe care l-a mentionat si domnul ministru Robert Cazanciuc in cuvantul dumnealui, si anume, ca justitia nu poate fi ajutata in contextul in care acte normative ce trebuiesc rectificate ca urmare a necesitatii eficientei justitiei nu sunt facute. Cred ca sunteti singurul parlamentar, domnule presedinte, pentru ca s-a gandit cineva ca nu cumva sa fie criticat Legislativul. Dar nu e vorba de o critica, probabil ca e vorba de atentionarea pe care suntem nevoiti sa o facem fata de necesitatile pe care instantele de judecata, parchetele le au.

O a doua chestiune pe care vreau sa o abordez in mod la fel de succint, pentru ca nu vreau sa imi epuizez cuvantul astazi, avem o a doua Zi a Justitiei sarbatorita in mod evident, si acolo voi spune ceea ce am de spus. Trebuie doar sa aduc in fata, si probabil ca o sa avem mai multe de dezbatut in legatura cu independenta justitiei. Pentru ca apar ingrijorari, pentru ca uneori se considera ca independenta poate fi incalcata, dar depinde de fiecare dintre magistrati daca vor sau nu vor sa-si incalce independenta. Independenta este un atribut al justitiei pe care Constitutia o reglementeaza, iar magistratii trebuie sa mentina acest atribut prin profesionalism si impartialitate. (...) Am certitudinea ca independenta justitiei nu va fi niciodata pusa sub semnul intrebarii".

Judecatoarea Gabriela Baltag, presedinte al Asociatiei Magistratilor din Romania

"Va spun "La multi ani!" pentru ca astazi este ziua tuturor! Astazi as vrea sa va vorbesc despre ce inseamna sa fii judecator, profesie pe care o practic de aproape 21 de ani. Valoare unui judecator in zilele noastre, veti auzi de la alte persoane, ca a scazut, ca nu mai are aceeasi valoare ca alta data. As spune ca nu este adevarat. Un judecator al zilelor noastre este un judecator care are mult mai multe provocari fata de judecatorii din trecut. Toata bogatia pe care a primit-o de la cei din urma o pot duce mai departe. Actul de justitie in sine este confundat cu foarte multe provocari in zilele noastre. Ceea ce alta data se intampla numai in instanta si in parchet, astazi se intampla si la televizor. Este important sa nu uitam ca Justitia reala este cea pe care o imparte judecatorul. Judecatorul este un pastrator al moralei, pentru ca el rezolva conflictele sociale si de aceea un judecator trebuie sa fie si un bun sociolog. Pentru un judecator fiecare zi este diferita. Nu exista monotonie, nu exista clisee. (...) Nu poti cere unui judecator sa faca minuni, desi el face in fiecare zi. Stim fiecare prin ce trecem, traim in zilele acestea o nesiguranta, o ingrijorare pentru ca statutul magistratului si in special al judecatorului se simte vulnerabilizat. Acum ceva timp am participat la dezbaterile pe un proiect legislativ unde erau juristi de mare prestigiu. Vreau sa va spun ca in acea zi m-am simtit, ca si judecator, extrem de liber. (...) Judecatorii sunt oameni onesti. Daca avem sau nu incredere in ceea ce fac ei in actul de Justitie depinde foarte mult de dumneavoastra. Iar daca la inceput v-am spus "La multi ani!", in incheiere o sa va spun "sa aveti incredere in actul de Justitie".

Daniela Ciochina, reprezentant al societatii civile in Consiliul Superior al Magistraturii

"Ziua Justitiei este si trebuie sa fie o sarbatoare pentru toti. Ma bucur ca avem o astfel de zi. In urma cu cativa ani de zile, Ziua Justitiei nu se sarbatoarea de toate institutiile impreuna, ci de toate institutiile in parte. Nu formau un tot unitar, motiv pentru care am adus ideea de a sarbatori Ziua Justitiei impreuna pentru ca numai asa putem sa infaptuim Justitia si numai asa putem sa fim puternici. Ca avocat, reprezentant al Uniunii Juristilor din Romania unde fac parte din Consiliul director, si ca membru CSM din partea societatii civile, vreau sa ii felicit pe toti cei care lucreaza in sistemul judiciar. Este clar ca este un sistem dificil, nu este un sistem simplu, mai ales in actualul sistem destul de colorat, cu sau fara voia noastra.

In ce priveste independenta Justitiei, eu am mai spus si o repet. Imixtiunea politicului in Justitie nu are ce sa caute. Din punctul meu de vedere sunt doua chestiuni paralele care nu ar trebui sa se intalneasca niciodata. Eu cred ca sistemul este independent. Si eu la fel ma simt, libera si independenta. Depinde de fiecare in parte. Cat despre problema MCV-ului, au fost pareri diferite. Eu cred ca atata timp cat am avut atat de multa nevoie de reforma in Justitie si dat fiind faptul ca si increderea cetateanului in Justitie era foarte scazuta, MCV a fost bine venit pentru ca au fost anumite directii de trasat si anumite masuri de adoptat. Cred ca cei care lucreaza in sistem nu trebuie sa tina cont de acest Mecanism de Cooperare si Verificare si trebuie sa isi faca meseria cu aceeasi corectitudine si cu aceeasi responsabilitate. In prezent, daca MCV nu mai este util, trebuie sa il scoatem. Eu nu cred ca va mai dura foarte mult pana va disparea acest MCV. Cred ca s-a ajuns la final. Vis-a-vis de tema pe care a avut-o simpozionul, 'Prioritati ale fiecarei meserii', cred ca fiecare dintre aceste profesii ar trebui sa creeze prioritati pentru societatea civila pentru a putea creste increderea in Justitie a cetateanului. Eu cred ca astea sunt prioritatiile fiecaruia dintre noi. Pentru a infaptui aceasta incredere, fiecare dintre cei care iau parte la actul de Justitie trebuie sa isi indeplineasca meseria cu desavarsire, calitate si responsabilitate. Nu cred ca o meserie este mai putin importanta decat cealalta. Ele se completeaza".

Judecatoarea Madalina Afrasinie, presedinte al Sectiei a VI-a civile a Tribunalului Bucuresti

"Pot sa spun ca fac parte din generatia de sacrificiu. De la un timp insa, constat ca fac parte din generatia celor reformati. Acceptam si lucrul acesta. Ca judecator, din pacate, as vrea sa urez colegilor mei nu "La multi ani!", ci la cat mai putine dosare, pentru ca din nefericire, nu stiu daca este un lucru pozitiv pentru Justitie, faptul ca i se adreseaza din ce in ce mai multa lume. Dupa anii '90, poate ca o gura de libertate, am inteles sa ne judecam pentru orice. Speram la o terminare a reformei si speram sa beneficiem si noi de rezultatele acestei reforme. Iar in privinta MCV-ului, ca tot s-a adus in discutie, sa stiti ca MCV nu m-a facut pe mine sa imi desfasor activitatea cu mai putina independenta sau cu mai putin profesionalism. MCV-ul, dupa parerea mea, a fost strict la nivel politic, si nu a influentat in niciun fel activitatea mea de judecata. Si da, avem dreptul sa avem opinii separate si voi incheia prin a-l cita pe Ion Ratiu: 'am sa imi vars ultima picatura de sange pentru dreptul tau de a nu fi de acord cu mine'. Cat priveste profesia de judecator, pot sa spun dupa 11 ani de judecator de scaun, ca am simtit libertate, spre deosebire de multi care din cauza profesiei lor nu sunt liberi. Eu sunt libera si pentru lucrul asta ma bucur extraordinar de mult".

Prezentam in continuare poze de la "Ziua Justitiei" 2014:



Comentarii

# Ultimul Charlot date 27 June 2014 21:07 +6

Salutam preocuparea inaltilor functionari si oameni din justitie pentru interesul acordat unei probleme ce de 12 ani reprezinta o zilnica preocupare a multora: cele doua structuri de barouri din Romania care a devenit intre timp o problema internationala

# BERCEA MONDIAL : ,, e manevra lu frații miei.......,, date 27 June 2014 21:33 +7

Justiția este comentată în alt fel decât ar trebui să fie , tot datorită unor decidenți din  structurile de aplicare a legii, care arată în permanență recunoștință  oamenilor politici față de care se simt datori că ia pus în funcție ori ia numit șefi. Exemplele sunt multe, din toate structurile de aplicare a legii, începând cu DNA, CSM, P/ICCJ, Trib, CAB, etc. Exp: recunoștința proc. Morar și Șelaru față de T.B., arătată prin soluțiile dosarelor penale în care a fost cercetat.  Recunoștința unor Judec. de la CCR față de politiceni care iau promovat în funcție, a șefei CSM, etc.

# ESTE DEMENTIAL date 27 June 2014 21:38 +1

FOARTE INTERESANT ȘI ADEVĂRAT discursul presedintele UNBR Gheorghe Florea, care a aratat auditoriului rolul avocatului in actul de justitie, evidentiind ca justitia independenta isi gaseste desavarsirea si printr-o avocatura practicata corect. dar dacă justiția nu este idependentă, avocatura este practicată legal ??????? 

# chiar asa, pe alde bota nu-l invitara?! rusinika sa le fie date 27 June 2014 22:13 +4

:-) avocatii nu sunt in legalitate pana ce alde bota si ai sai stau dupa gard :cry:  

# Gogu date 27 June 2014 21:43 +3

Interesant ca a fost precizat ca judecatorii, citez: ,,de a-si baza deciziile doar pe lege".  Da domnilor, nu pe ,,muschi", sau pe ,,nu este practica unitara si pronunt ce vreau". Stiu si doresc profesionalism de la judecatori, fara a favoriza vre un avocat ca apartine de un anumit barou, sau structura. Avocatii asa cum s-a mai precizat, nu exercita profesia in exercitiul autoritatii de stat, ci exercita o profesie liberala.  Toate cele bune, multa putere de munca. Sper sa nu se amestece politica in justitie.

# nea gogule ,,RUȘINICĂ,, date 28 June 2014 07:08 -4

Nea gogule, pot spune că se confundă noținea de serviciu public cu interes public, iar profesia este ,,LIBERĂ ,, și nu liberală. Activitatea avocatului prin legea nr. 51/1995 a dobândit statut de ,,UTILITATE PUBLICĂ,, iar org. profesionale sunt atrase prin legea 51/1995 la prestarea unui serviciu public, în regim de putere publică, servicii care apar ca obligații ale statului la dreptul fundamental: dreptul la apărare, etc.

# avio avi date 27 June 2014 22:16 +2

LUJU,nu esti impartial.De ce nu ai pus si poza lui Bota ca participant la aceasta reuniune?Bota nu e avocat?Nu e presedinte de uniune?Sau a refuzat invitatia si nu a participat,fiind eu rau informat?

# oarecare date 27 June 2014 23:30 -1

Nemernici cei de la luju, nu au dat poze cu Bota nici cand a fost invitat la New York, la UIA. Acolo a ocupat un loc onorant la tribuna, cu 2 randuri mai sus decat Iordachescu. Deh, fiecare dupa valoare si recunoastete internationala. Din modestie, probabil, Bota nu s-a lasat fotografiat acolo.

# barourile libere date 28 June 2014 00:14 +5

Pentru orice om sanatos la cap, este evident faptul ca justitia din Romania e cea mai corupta din Europa. Desi s-a demonstrat, fara putinta de tagada, ca entitatea ultracorupta-Florea nu a dobandit, dupa revolutie, PERSONALITATEA JURIDICA, fiind, deci, inexistenta de jure si ca doar UNBR-Bota s-a infiintat legal, lasitatea si coruptia magistratilor romani si a politrucilor parlamentari nu are limite. Acesti magistrati si politruci sunt precum poporul roman din care provin: lasi, corupti, tradatori, slugarnici. In nicio alta tara civilizata din lume, nu s-ar putea intampla ca magistratii sa protejeze o casta ilegala si mafiota, persecutand in acelasi timp o uniune de avocati legal infiintata. Printr-o propaganda stalinista, au inversat efectiv datele problemei; avocatii legali(Bota) sunt vanati si denigrati, in vreme ce membrii entitatii mafiote-Florea beneficiaza de toata protectia magistratilor corupti. Ti se face greata...

# avocat adevarat date 29 June 2014 12:11 -1

or fi legale barourile bota,dar cu ce avocati sunt umplute?Primii avocati botisti cum au devenitr ei avocati?Cine l-a facut avocat pe Bota?Ia cercetati care au fost primii avocati botisti si vedeti cum au devenit ei avocati! Va spun eu:dupa un chef la crasma din Balesti , niste juristi ratati, a doua zi,la trezire,s-au ,,trezit,,gata facuti avocati.Si de atunci precum avalansa

# manifest date 29 June 2014 12:21 +1

Bine că botiştii s-au trezit după două zile,avocaţii tradiţionali nu s-au trezit nici după 25 ani de la căderea regimului comunist, mai visează încă la înfiinţarea barourilor tradiţionale

# Inter date 29 June 2014 12:44 +1

Mai, tu, ala, care te autointitulezi "avocat adevarat" si iti mai spui si "avocat traditional" sau "avi avi", etc, repeti ca un papagal aceleasi tampenii. Trompeta flocista ce esti, dar pe tine cine dracului te-a facut "avocat", ori pe miile de membri ai castei mafiote-flocea care au ingrosat randurile acesteia fara a sustine acel simulacru de examen ?! Nu spui nimic si taci ca r-----l in iarba. La fel, taci si cu privire la faptul ca, dupa revolutie, nu ati dobandit PERSONALITATEA JURIDICA, motiv pentru care sunteti in afara legii. In schimb, tupeul vostru e urias din cauza protectiei de care beneficiati din partea magistratilor corupti si a politrucilor parlamentari, membri ai entitatii-flocea.

# Dixit date 29 June 2014 21:29 +2


Citeza pe avocat adevarat
or fi legale barourile bota,dar cu ce avocati sunt umplute?Primii avocati botisti cum au devenitr ei avocati?Cine l-a facut avocat pe Bota?Ia cercetati care au fost primii avocati botisti si vedeti cum au devenit ei avocati! Va spun eu:dupa un chef la crasma din Balesti , niste juristi ratati, a doua zi,la trezire,s-au ,,trezit,,gata facuti avocati.Si de atunci precum avalansa
Dar primul avocat din Uniunea "traditionala" cum s-a nascut? Oare nu tot ca Bota? La fel s-a nascut si primul arbitru la Curtea de Arbitraj si primul mediator si primul in oricare alta profesie in care se impune prin lege intrarea in breasla printr-un examen!!!

# avi avi date 29 June 2014 22:09 +1

mai acesta,la data infiintarii,,baroului,,de crasma sateasca,legea avocaturii era in vigoare.Asa ca cine intra in baroul crasmei din Balesti trebuia sa fie musai avocat.Ori,acel barou sa fi avut o alta lege.Cum nici una din aceste conditii nu erau indeplinite,bota nu putea ajunge cu de la sine putere avocat.PS primul avocat traditional s-a nascut la s[pital cu medic si nu acasa cu moasa comunala.

# ADEVARUL date 28 June 2014 01:56 +3

PROBLEMA ZILEI JUSTITIEI ESTE...MARE...LIPSESC DE ACOLO JUSTITIABILII.IN SCHIMB SE VAD NISTE ANIMALE AHTIATE DUPĂ BANI SI CEEA CE DÂNSII NUMESC PUTERE...CEVA CE FOLOSESC EXCLUSIV IN INTERESUL LOR,CA UN VERITABIL GUP JUDICIAR MAFIOT.TERMENELE LUNGI,CORUPTIA GENERALIZATA SI LIPSA ORICAROR SEMNE DE INDREPTARE SUNT SINGURELE COORDONATE IN CARE MAGISTRATII POT FI REGASITI.DACĂ NU FACETI SI ALTCEVA,SPER CA BLESTEMELE BABELOR SA VA USUCE MÂINILE CÂND VĂ LUATI MITELE SI PIERDETI TIMPUL OAMENILOR,IAR BĂSISTILOR...VĂ MERITAȚI SOARTA.

# ADEVARUL date 29 June 2014 12:34 +1

CE FACEȚI DUMNEAVOASTRĂ ESTE UN POMELNIC,PENTRU CĂ SUNTEȚI CONDUȘI DE NISTE ESCROCI BĂSIȘTI,JUSTITIA SĂRACA ARE SĂ FIE SĂRBĂTORITĂ ABIA AZI,CÂND NAȘII VOȘTRII SPIRITUALI V-OR INCINGE UN GRĂTAR SI SE V-OR DISTRA PE SEAMA NEPUTINȚEI VOASTRE,CUM FACE BĂSESCU ÎN POLITICĂ.LA VOI(SI DIN PACATE ASTA NE INFLUENTEAZA DIRECT)SE APLICĂ CEL MAI BINE DICTONUL VB. MULTĂ SĂRĂCIA OMULUI,IAR DACĂ NOI SUNTEM SĂRACI PENTRU CĂ SUNTEM FURAȚI CU VOI,MAGISTRATII DE MANĂ,VOI SUNTEĂI SĂRACI CU DUHUL,SUNTEȚI NISTE STOMACURI LIPSITE DE ORICE VOINȚĂ...ÎNCÂT MĂ MIR CĂ UNII OBSERVATORI CRED CĂ V-ATI DELIMITAT DE PUTORILE BĂSISTE CARE CONDUC INSTITUTIILE JUSTITIEI,EU NU CRED. :-)

# UNUL DIN LUMEA CEA MARE date 28 June 2014 02:26 +1

PENTRU MINE A FOST IMPORTANTA ULTIMA POZA(de restul ma abtin sa le comentez caci este jale din ce vad eu).pe linga toate ,,bucataresele,, justitieiNUMAI ONORABILA JUDECATOARE COSTINIU SEAMANA CA ALURA POSTURA SI DISTINCTIE CU ONORABILA JUDECATOARE ELENA KAGAN

# UNUL DIN LUMEA CEA MARE date 28 June 2014 02:29 +1

N.B. DE LA US SUPREME COURT

# Salvamar date 28 June 2014 04:57 +2

E corect sa se ceara ca politicul sa nu intervina in justitie, dar oare nu ar fi cazul sa cerem ca justitia sa NU se amestece in politica? Este foarte clar si evident ca CSM face jocuri politice si nimeni nu poate nega acest lucru daca este de buna credinta. Cel mai grav este insa ca si ICCJ face justitie politica prin Livia Stanciu, care din pacate influenteaza si CSM. Despre Luluta Kovesi ce sa mai spun? Ea haleste basism la mic dejun, pranz si cina. Probail uni din justitie confunda basismul cu justitia. basescu declara la reintoarcerea de la Bruxelles ca el este artizanul justitiei indpendente. Pai eu am atunci o intrebaqre - cum dreak a ajuns sa avem cea mai corupta justitie si sa recunoastem ca sub Basescu coruptia a atins cote superalarmante. Poate justitia ne explica de ce deocamdata faptele de coruptie ale guvernului Boc sunt varate de Luluta la sertar. Asta nu e coruptie? Nu ni se spune nici ca acele faptele exista sau nu, Se tace...se tace...se tace. Asta e independenta?

# Andrei date 28 June 2014 07:54 +1

E frumos ce spune acest presedinte csm,institutie formata aproape exclusiv din politruci basisti.Daca vrea sa abordeze problema imunitatii,sa-si solutioneze neregulile din propria bucatarie si apoi sa vorbeasca.Atata timp cat se face politie politica si se pastreaza in sertare,ferecate cu multe lanturi dosarele portocaliilor,a hotilor di mafiotilor basisti,in frunte cu demisul,udrea,berceanu,videanu,boagiu,pinalti si toti fosti ministri si primari pdelisti care au furat banii romanilor,le-au diminuat veniturile,le-au inchis scoli si spitale si i-au transformat in muritori de foame,in timp ce eu au adunat in aceeasi perioada averi fabuloase.Dar nici el si nici altii din institutiile juridice,care au devenit institutii de forta si razbunare poltica, exclusiv in mana demisului si caruia in mod ilegal i-au creat o superimunitate,nu doresc decat sa continue si sa perfectioneze politia politica promovata zi de zi si hartuirea unor oameni,cei mai multi nevinovati,fara sa raspunda.

# Doamnei Gabriela Baltag. date 28 June 2014 09:01 +5

De ce nu spuneți doamnă că; demisul "dă voie" sau nu dă voie justiției să cerceteze """pe freti-so""". El are voie să vorbească la televizor și să dea "indicații prețioase celor cu nașul în suflet". De ce nu spuneți de unde este putregaiul. SPUNEȚI CLAR PE VIITOR. Ce nu se face corect în instanțe e normal să se comenteze la televizor, doamnă judecător. !!! Exemplu: ***la frati-su de ce nu s-a făcut percheziție ca altora ????***

# Oglinda oglinjoara cine e cea mai penibila din tara ? date 28 June 2014 09:19 -10

Oglinda oglinjoara cine e cea mai penibila din tara ? Penibila (din propozitie) filozofeaza, da sfaturi, analizeaza IN LOC SA EXPLICE DE CE A FACUT DE RAS JUSTITIA, CAND A AFIRMAT CA EXTRATERESTRII I-AU ATENTAT FRANELE , ATINGAND UN PENIBIL ///ABISAL/// .RASUL LUMII!

# Pt cocalarul pupinbăsist date 28 June 2014 14:53 +4

Ce zici, jeg? Securiștii au vrut s-o intimideze și ați rămas în cucul gol după filmele țiganilor. Toată propaganda securistă s-a decredibilizat total. Și ultimii cretini s-au prins ce jeguri sunteți. Până și mircea a acceptat vinovăția lui Mircea Băsescu. :D

# IZAHURA A INTORS ARMELE! date 28 June 2014 09:11 -9

IZAHURA A INTORS ARMELE! Cand a inteles CA ABRA-HAM-HAM I-A NENOROCIT FAMILIA, a inceput sa BLESTEME SI SA AMENINTE! Deja la interogatoriu s-a dat de gol, ca filmuletele ///n-au fost chiar asa ///si a promis ca va spune si adevarul.VA URMA O INTOARCERE CA LA PLOIESTI !

# Avocatul31 date 28 June 2014 10:54 +5

Jegurile băsiste ca tine își ating obiectivele folosind INTIMIDAREA șantajul si celelalte instrumente ale escrocului ordinar,mârsav si oribil care esti.Dacă justitia va ajunge la tine iti va tăia...cu sabia, ;-)  ;-)  ;-) pentru că este foarte furioasă pe cei care au înlantuit-o,violat-o si o batjocoresc,sabotând si ultragiind România...orice altceva decât escrocheriile băsiste,chiar faptul de a nu te lăsa batjocorit fără să strigi si să povestesti despre nedreptatea care t-i sa făcut de catre cineva care manipulează justitia,este mai bine decat tacerea complice sau ce faci tu...care esti in cel mai fericit caz un exemplu de sindrom stockholm.

# Tu nu esti avocat ,ba, ca aia stiu sa scrie, date 28 June 2014 11:43 -6

A tracu scoala asta pe care n-ai facut-o tu la timp ! Tu nu esti avocat ,ba, ca aia stiu sa scrie, tu nu sti sa scri ! Tu ai facut Academia de informatori de la Baneasa ca si Abra-ham-ham care a facut intai liceul si pe urma gimanziul , a facut academia de informatori Secu, si apoi doctoratul iar PE URMA SI-A AMINTIT CA NU FACUSE LICEUL .si facaultatea ..SI A FACUT liceul IN TREI ZILE si facultatea in alte trei zile, si a ajuns.... seful polutiei ! Daca faceai scoala primara stiai ca nu se scrie ///care t-i sa făcut/// ci ///care ti s-a facut ///.Problema ta este ca esti bb—oo—uu si ///n-ai manere/// iti mai explic de ce n-am scris ///nai ma-nere/// ?

# Avocatul31 date 28 June 2014 23:14 +3

Iti doresc pușcărie ușoară,cioară borîtă.

# A tracu scoala aia pe care n-ai facut-o tu deloc! date 29 June 2014 09:04 -3

A tracu scoala aia pe care n-ai facut-o tu deloc! Ba, vorbete, tu esti analfabet complet! Tu nu poti sa scri nici macar o propozitie fara o greseala? Afla pprostovane ca se scrie:///borat///nu borit/// bb--oo--uule !!! Pune , ba , mana pe carte inainte de a ameninta lumea , securist borat ce esti !

# cazanciuc traieste! date 28 June 2014 10:53 +4

deci cazanciuc traieste! se si roaga! e de bine; m-am linistit. sunt fericit. avem ministru de justitie!

# Mai actual ca niciodata date 28 June 2014 12:34 +5

sI IN DOUA TEMNITI LARGE,CU DE-A SIL SA-I ADUNI/SA DAI FOC LA PUSCARIE SI LA CASA DE NEBUNI.

# B.I. date 28 June 2014 17:52 -2

Frumos, dar parcă tot nu e asa de frumos fără Bota. Vezi măi vopsitule, dacă nu ți-ai terminat în două cincinale doctoratul, nu te-au invitat ăștia la bal. Dacă uniunea ta era recunoscută sau măcar trecută cu vederea, erai și tu invitat. Dar ce să faci, asa ai făcut economie la feșteala de păr. Stimați Botiști, cred că acum ați văzut că nu sunteți băgați în seamă, sau mă înșel? Dacă structura lui Bota se bucura de recunoașterea rudelor mai bogate, apărea și Bota în fotografia de familie, dar așa, poate cereți să se fcă un mixaj, o prelucrare, nu de alta dar un astfel de eveniment este odată pe an, nu ca examenele la Bota, lunar. Ha,ha,ha.

# ION ROMÂNUL date 28 June 2014 20:04 +2

Foarte bine, să se vadă clar cum și academia este părtașă la injustiția română!

# obiectiva date 28 June 2014 20:25 +3

vaaai, mai traieste maimutoiul.....dar gorila mai traieste ???  ca vad ca gorila nu a onorat cu prezenta gasca de PUSCARIABILI, vorba stim noi cui !!!!!!

# DOREL date 29 June 2014 11:09 +2

ASTIA AR TREBUI SA NU APARA IN FATA LUMII!!!!! RUSINE SA LE FIE!!!!!!CORUPTI, LACOMI SI FARA DUMNEZEU!!!!! NU POT FI NUMITI OAMENI ATITA VREME CIT IMPART INJUSTITIE IN ROMANIA SI NU FAC JUSTITIE!!!!RUSINE LOR!!!!!!

# oana haimana si livia sprancenata date 29 June 2014 17:10 +2

MULTUMIM DMNULUI CODRUT OLARU PT REPREZENTARE......ce cauta acest basist in acel loc?...a venit la spalat/reevaluat?

# Gica Cristea date 29 June 2014 22:27 +1

Cum vine asta, "depinde de fiecare magistrat daca vor sau nu vor sa-si incalce independenta". Pai, cum e cu art 1 alin. 5 si art 16 alin.2 din Constoitutie ? Se pare ca voi nu recunoasteti legea fundamentala atarii, nemernicilor, de corupti ce sunteti ! La puscarie cu voi,.... si salariile cat si pensiile taiate de indata !....

# ilie date 2 July 2014 22:53 0

In Romania securisto-mafiota de sase ani de zile un om cinstit pana in maduva oaselor este lucrat de politisti de la SIF OLT, procurorii din Parchetele din Olt si o trupa de kakaciosi din firma de paza RIVERGATE . Zi de zi acesti infractori platiti de la buget ma prezinta ca fiind hot desi sunt un om cinstit pana in maduva oaselor ! Sesizare Subsemnatul Vasile Paul -Cristian cu domiciliul în Slatina, Strada Primăverii nr. 4, bl. FA 5, sc. A, ap.6, CNP 176 0909284374, tel. Mobil 0784111270, in calitate de inculpat in dosarul penal nr. 10882/311/2010* avand ca obiect: Delapidarea - infracţiune prevazuta de art. art.215 1 alin. 1 .C.p.” Potrivit DECIZIEI PENALE Nr. 14 din 15 Ianuarie 2014, prin care s-a casat Sentinta nr, 917/16.11.2012, cu retinerea pentru judecare la instant de fond va cer ca, în temeiul art. 11 pct. 2 lit. a C.pr.pen. raportat la art.10 , lit. a C.pr.pen., achitarea mea, intrucat faptele nu exista” – chiar daca procurorul de caz le descrie ero

Adauga comentariu

:D :lol: :-) ;-) 8) :-| :-* :oops: :sad: :cry: :o :-? :-x :eek: :zzz :P :roll: :sigh:

DISCLAIMER

Atentie! Postati pe propria raspundere!
Inainte de a posta, cititi aici regulamentul: Termeni legali si Conditii

EDITORIAL

Vorbe de fumoar

Vorbe de fumoar – 28.03.2024 – Bomba cu fas a lui Kovesi

+ DETALII

FACEBOOK

Utlimele comentarii
Cele mai citite
LUMEA JUSTITIEI
Arhiva