20 April 2024

"In mintea stramba si lucrul drept se stramba"
- parintele Arsenie BOCA

EFECTELE GLOBALIZARII ASUPRA ROMANIEI – Concluzia evenimentului „Politici Europene si Business in Noua Economie”: Noua Economie are nevoie de directii guvernate de certitudine, de stabilitate politica, de securitate energetica si de coerenta a politicilor publice europene si autohtone. Conditia este ca toti cei implicati sa inteleaga rolul esential al politicilor europene reorientate catre schimbare creativa, catre restructurarea economiei capitaliste (Galerie video)

Scris de: L.J. | pdf | print

23 June 2022 13:30
Vizualizari: 2801

Chiar daca Romania se afla in deriva, inca exista speranta: tara noastra are toate sansele sa devina un jucator strategic in zona energetica si in cea alimentara. Singura conditie este mobilizarea urgenta.



Aceasta este concluzia la care au ajuns specialistii care au luat cuvantul miercuri, 22 iunie 2022, la evenimentul „Politici Europene si Business in Noua Economie”, organizat de EM360 si Romania Durabila. Vorbitorii au subliniat ca accentul trebuie pus pe dezvoltarea intreprinderilor mici si mijlocii, dar si pe protejarea cetatenilor in fata loviturilor crizei.


Iata comunicatul evenimentului la care Lumea Justitiei a fost partener media (vezi video):


Romania trebuie sa se mobilizeze urgent pentru a face fata provocarilor care o pandesc


Cum arata noul model de globalizare, in contextul creat de un cumul de evenimente nedorite si neanticipate de nimeni, precum pandemia, criza preturilor la energie sau conflictul armat dintre Rusia si Ucraina? Uneori pare ca stim sa gestionam, alteori pare ca totul a scapat de sub control. Parerile sunt impartite, Europa face tot ce poate pentru a mentine echilibrul, insa cel mai probabil va fi nevoie sa se reinventeze. Unde se situeaza Romania in toata aceasta repozitionare? Momentan, specialistii spun ca suntem in deriva, dar daca ne mobilizam avem toate sansele sa devenim un jucator strategic in zona energetica, dar si in cea alimentara. Marea Neagra este cea care poate da un suflu nou atat economiei noastre, dar si celor din jurul tarii.

Un lucru este cert: Noua Economie are nevoie de cateva directii guvernate de certitudine, de stabilitate politica, de securitate energetica si de coerenta a politicilor publice europene si autohtone. Desigur, conditia este ca toti cei implicati, de la simpli cetateni, pana la decidenti, sa inteleaga rolul esential al politicilor europene reorientate catre schimbare creativa, catre restructurarea economiei capitaliste, catre aducerea in practica curenta a celor mai avansate si mai indraznete idei si tehnologii ce vor transforma fundamental relatiile dintre mijlocele de productie.

In tot acest proces de transformare, EM360 si Romania Durabila au creat un cadrul de discutie intre decidenti si reprezentanti ai mediului de afaceri, alaturi de nume importante ale mediului academic.

Evenimentul “Politici Europene si Business in Noua Economie” a adus, printre altele, in prim-plan importanta intreprinderilor mici si mijlocii, in conditiile in care ele reprezinta tesutul economic european dominant. IMM-urile sunt cele care aduc peste jumatate din valoarea adaugata de la nivelul european. In aceasta directie s-a dus si Romania. In 2021 intreprinderile mici si mijlocii si-au crescut cu 13% contributia la bugetul national. Dar trebuie sa vedem cum le protejam, pentru ca in momentele de crize ele sunt fragile in fata provocarilor. Ce oportunitati ofera la acest moment Uniunea Europeana pentru ele a explicat Victor Negrescu, membru al Parlamentului European.

Insa, masurile si trendurile dictate de Uniunea Europeana nu trebuie insusite in proportie de 100%. Ele trebuie adaptate fiecarei tari in parte, in functie de contextul specific, altfel ele nu isi vor putea produce efectele scontate, indiferent de domeniul la care ne referim. Maria Grapini, membra a Parlamentului European, a explicat ca Romania nu se poate dezvolta cu adevarat daca nu intelege acest mecanism esential.

Romania este la ani lumina de realitatea Europei. Ce ne lipseste? Performanta, viziunea, inovatia, pe scurt, spune Gabriel Vladut, vicepresedintele CNIPMMR. Iar cea din urma, inovatia, impreuna cu formarea profesionistilor ar aduce beneficii reale in primul rand companiilor mici si mijlocii, care sunt coloana vertebrala a economiei.

Insa, faptul ca mediul de afaceri nu este suficient de implicat in discutiile cu statul legate de o strategie de business este cauzat de o lipsa de incredere. Iar acest lucru se intampla pe fondul unei alte lipse: cea a educatiei. Romania are cel mai mic procent al adultilor care se implica in educatia continua, indiferent de domeniu, iar asta se resimte la nivel economic, spune Calin Ile, presedintele Federatiei Industriei Hoteliere din Romania.

Problemele nu sunt doar la nivel de business, ci si in randul cetatenilor, pentru care presiunea financiara deja s-a acutizat. Cresterea costului vietii este un soc foarte mare si pare sa nu fie unul doar temporar, in opinia macroeconomistului Laurian Lungu. El a explicat ca daca salariile nu vor creste in Romania, oamenii vor simti din ce in ce mai tare presiunea traiului zilnic.

Iar la nivel macro, platim astazi dobanzi la imprumuturi aproape comparabile cu investitiile pe care le facem din bugetul statului, ceea ce este inadmisibil, este de parere Cristian Paun, cercetator ASPES. Europa “in doua viteze” despre care se vorbeste in aceste zile, este deja o realitate, mai spune profesorul, pentru ca UE este impartita de multi ani intre euro si non-euro. Iar in Romania dezechilibrele nu doar ca se simt, ci sunt si scapate de sub control. Solutia pentru redresare ar fi reforme care sa puna presiune pe cheltuielile statului subliniaza Paun.

Nici daca privim mai departe de tabloul mioritic, lucrurile nu stau prea bine. Estul se afla in prima linie in acest moment din punct de vedere al amenintarilor, fiind in proximitatea conflictului armat din Ucraina. Cum ar trebui sa gestioneze Romania presiunea economica, resimtita deja, dar si cum ar putea sa controleze pretul energiei a explicat europarlamentarul Cristian Busoi in cadrul evenimentului “Politici Europene si Business in Noua Economie.

In plus, si tranzitia verde despre care se tot vorbeste ca fiind un colac de salvare este inca privita in Romania cu scepticism si ca un cost. Raportul de tara arata ca tara noastra este pe ultimul loc in UE in ceea ce inseamna valoarea adaugata pe care o putem genera din resursele naturale. Pentru a vedea insa oporturitatile reale este nevoie de schimbari de comportamente, la fel cum trebuie sa se intample si in cazul digitalizarii, este de parere europarlamentarul Dragos Paslaru, prezent la dezbaterea organizata de EM360 si Romania Durabila.

Vorbeam la inceput si despre o criza a alimentelor. Ea este o reala preocupare la nivel european, avand in vedere ca 35 de milioane de europeni nu au acces la o masa calda nici macar o data la 3 zile. Provocarile sectorului sunt foarte mari, mai ales pe fondul conflictului ruso-ucrainean, asa ca mobilizarea la nivelul Parlamentului European este in toi. Despre planurile de acolo a vorbit europarlamentarul Daniel Buda, in cadrul dezbaterii “Politici Europene si Business in Noua Economie”.

Ce trebuie retinut este ca marele perdant al actualei crizei globale este Uniunea Europeana, de aceea trebuie sa isi reconstruiasca politicile, a subliniat in cadrul dezbaterii profesorul Mircea Cosea, doctor in economie.

Evenimentul s-a bucurat de sprijinul Federatiei Patronale Petrol si Gaze in calitate de partener strategic si al partenerilor institutionali – ASPES si RomEficienta. Parteneri media: Agerpres, Economistul, Club Economic, Financial Intelligence, Money, The Diplomat, Bugetul, Lumea Justitiei si Lumea Banilor. Partener monitorizare media: Klarmedia.

Noua Economie sustine dialogul permanent dintre mediul decident, mediul de afaceri si specialisti din principalele domenii de activitate, pentru a lua cele mai bune masuri, coerente si aplicabile, care sa asigure continuitatea industriilor cu cele mai mari contributii la dinamica PIB-ului si identificarea celor mai profitabile domenii pentru relansare economica. Noua Economie este un demers initiat de Romania Durabila si EM360, care invita la constructie, actiune, vitalitate – lucruri de care avem mare nevoie pentru reconstructia economiei”.


Comentarii

Adauga comentariu

:D :lol: :-) ;-) 8) :-| :-* :oops: :sad: :cry: :o :-? :-x :eek: :zzz :P :roll: :sigh:

DISCLAIMER

Atentie! Postati pe propria raspundere!
Inainte de a posta, cititi aici regulamentul: Termeni legali si Conditii

EDITORIAL

Vorbe de fumoar

Vorbe de fumoar – 19.04.2024 – Prima victorie in instanta obtinuta de vanatorul de pedofili

+ DETALII

FACEBOOK

Utlimele comentarii
Cele mai citite
LUMEA JUSTITIEI
Arhiva