29 March 2024

"In mintea stramba si lucrul drept se stramba"
- parintele Arsenie BOCA

INALTA CURTE PUNE FRANA CSM – ICCJ a anulat suspendarea din functie pe 6 luni aplicata de CSM judecatoarei Cristina Coarna de la Judecatoria Braila, trimisa in judecata disciplinara pentru motivarea prin care a eliberat un inculpat pentru viol. ICCJ a inlocuit pedeapsa cu reducerea indemnizatiei pe o perioada de 3 luni. Inainte sa o sanctioneze, CSM a facut exces de zel: Coarna a stat suspendata “preventiv” 3 luni pe durata durata procedurii disciplinare, masura desfiintata apoi de ICCJ (Minuta)

Scris de: George TARATA | pdf | print

31 January 2022 13:35
Vizualizari: 3343

Sanctiunea disciplinara aplicata de CSM judecatoarei Cristina Coarna de la Judecatoria Braila a fost una prea aspra pentru fapta comisa de aceasta. Asta a decis Inalta Curte de Casatie si Justitie.


 

Completul de 5 judecatori ICCJ (format din judecatorii Valentina Vrabie, Attila Gheza Farmathy, Iulia Petronela Nitu, Florentina Dinu si Iolanda Mioara Grecu) a anulat luni, 31 ianuarie 2022, sanctiunea dispusa in 24 mai 2021 de Sectia pentru judecatori a CSM in materie disciplinara condusa de Bogdan Mateescu (foto) fata de judecatoarea Cristina Coarna de la Judecatoria Braila, pedepsita cu suspendarea din functie pe o perioada de 6 luni. Concret, ICCJ a casat hotararea CSM si a decis aplicarea unei sanctiuni mai blande fata de Cristina Coarna, aparata de avocata Mihaela Alexandru, sanctiune constand in reducerea indemnizatiei de inadrare lunare brute cu 25% pe o perioada de 3 luni.

Sanctiunea primita de Coarna priveste comiterea a doua abateri disciplinare prevazute de art.99 lit. s) si art.99 lit.t) teza a II-a din Legea 303/2004 privind statutul judecatorilor si procurorilor. Este vorba despre utilizarea unor expresii inadecvate in cuprinsul hotararilor judecatoresti sau al actelor judiciare ale procurorului ori motivarea in mod vadit contrara rationamentului juridic, de natura sa afecteze prestigiul justitiei sau demnitatea functiei de magistrat”, respectiv “exercitarea functiei cu grava neglijenta, daca fapta nu intruneste elementele constitutive ale unei infractiuni”. Coarna a fost trimisa in judecata disciplinara pentru modul in care a redactat incheierea prin care a eliberat din arest preventiv un inculpat acuzat de viol.


Iata minuta Inaltei Curti din 31 ianuarie 2022 (dosar 2746/1/2021):

 

“Minuta deciziei civile nr. 25. Admite recursul declarat de Coarna Cristina impotriva hotararii nr.9J din 24 mai 2021, pronuntata de Sectia pentru judecatori in materie disciplinara a Consiliului Superior al Magistraturii, in dosarul nr. 3/J/2021. Caseaza in parte hotararea atacata, in sensul ca inlocuieste sanctiunea disciplinara aplicata recurentei, constand in suspendarea din functie pe o perioada de 6 luni, cu sanctiunea disciplinara constand in diminuarea indemnizatiei de incadrare lunare brute cu 25% pe o perioada de trei luni, prevazuta de art. 100 alin. (1) lit. b) din Legea nr. 303/2004, republicata, cu modificarile si completarile ulterioare. Mentine celelalte dispozitii ale hotararii recurate. Definitiva. Pronuntata in sedinta publica, astazi, 31 ianuarie 2022”.


Prezentam minuta Sectiei pentru judecatori a CSM in materie disciplinara privind sanctionarea judecatoarei Cristina Coarna:

 

Cu majoritate,

Admite in parte actiunea disciplinara formulata de Inspectia Judiciara impotriva doamnei Coarna Cristina – judecator in cadrul Judecatoriei Braila. In baza art.100 lit.d) din Legea nr.303/2004 privind statutul judecatorilor si procurorilor, republicata, cu modificarile si completarile ulterioare, aplica doamnei Coarna Cristina – judecator in cadrul Judecatoriei Braila, sanctiunea disciplinara constand in „suspendarea din functie pe o perioada de 6 luni” pentru savarsirea abaterilor disciplinare prevazute de art.99 lit. s) si art.99 lit.t) teza a II-a din acelasi act normativ. Respinge actiunea disciplinara formulata de Inspectia Judiciara impotriva doamnei Coarna Cristina – judecator in cadrul Judecatoriei Braila pentru savarsirea abaterii disciplinare prevazute de art. 99 lit. m) teza a II-a din Legea nr.303/2004 privind statutul judecatorilor si procurorilor, republicata, cu modificarile si completarile ulterioare, ca neintemeiata.

Cu drept de recurs in termen de 15 zile de la comunicare la Completul de 5 judecatori al inaltei Curti de Casatie si Justitie.

Cu majoritate, Din oficiu, reevalueaza masura suspendarii din functie a doamnei Coarna Cristina-judecator in cadrul Judecatoriei Braila, masura dispusa prin hotararea nr.6J din data de 22.02.2021 si pe cale de consecinta, dispune incetarea masurii suspendarii din functie incepand cu data de 24.05.2021.

Cu opinie separata in sensul admiterii in parte a actiunii disciplinare formulate de Inspectia Judiciara impotriva doamnei Coarna Cristina – judecator in cadrul Judecatoriei Braila pentru savarsirea abaterilor disciplinare prevazute de art.99 lit.s) si art.99 lit.t) teza I din acelasi act normativ si aplicarii sanctiunii disciplinare prevazute de art.100 lit.e) din Legea nr.303/2004 privind statutul judecatorilor si procurorilor, republicata, cu modificarile si completarile ulterioare constand in 'excluderea din magistratura'.

Cu opinie separata in sensul mentinerii masurii suspendarii din functie dispuse anterior prin hotararea nr.6J din data de 22.02.2021.

Cu opinie separata in sensul admiterii in parte a actiunii disciplinare formulate de Inspectia Judiciara impotriva doamnei Coarna Cristina – judecator in cadrul Judecatoriei Braila doar pentru savarsirea abaterii disciplinare prevazute de art.99 lit.s) teza I din Legea nr.303/2004 privind statutul judecatorilor si procurorilor, republicata, cu modificarile si completarile ulterioare si aplicarii sanctiunii disciplinare prevazute de art.100 lit.a) din acelasi act normativ constand in 'avertisment'”.


CSM a facut exces de zel


Pe de alta parte, amintim ca pe langa sanctiunea disproportionata pe care a aplicat-o la adresa judecatoarei Coarna, asa cum a decis Inalta Curte, aceeasi Sectie pentru judecatori in materie disciplinara condusa de Bogdan Mateescu a dispus suspendarea “preventiva” a judecatoarei, pe perioada procedurii disciplinare. Coarna a stat suspendata din 22 februarie 2021 pana in 24 mai 2021, cand CSM a emis pe fond hotararea de sanctionare a judecatoarei pe o perioada de 6 luni. Ulterior, in 7 iunie 2021, Inalta Curte a anulat masura CSM privind suspendarea “preventiva” a judecatoarei Cristina Coarna, confirmand practic faptul ca CSM a comis un exces de zel (click aici pentru a citi).

Comentarii

# maxtor date 31 January 2022 13:59 +50

-era vorba de "preventiva" iar motivarea a fost exceptionala: nu a existat "interes public", "cetatzenii nu au format potere" in exprimare scrisa a doamnei judecatoare;dealtfel fiecare dintre noi e lovit tocmai in ipoteza fantasmagoricului public-vezi obligativitatea mascarii(daca se prelungeste nitzel starea devine "traditzionala",ca chilotii de baie la shtrand....).JOS TEXTILA!

# maxtor date 31 January 2022 14:01 +88

PER A CONTRARIO:unde este publicul din instantze?unde este publicul din Parlament?(si aia trebuie sa aiva sedinte publice,si consiliile locale,etc)

# maxtor date 31 January 2022 14:07 +141

"Romania e stat social" scrie in Constitutie:daca belim pe cetateni,daca taiem copacii ca sa vedem padurea nu mai e nevoie de invazia nato,a russiei sau a lu covid-coishpe,VOR FI REZOLVATI!

# preda date 31 January 2022 15:50 +162

Pai ia sa fi violat, violatorul, o violata din justitie ... Ehee ce mai 'teres public acolea! Ce mai presiune pe justitie ! Ce mai disfunctionalitati (bag mana'n foc ca era si ceva DNA la mijloc, ca nu se poate rau in Just, fara DNA) ! Dai in oamenii justitiei? Dai in fabrici si'n uzine, dai in clasa muncitoare ... ! Ehee, ... asa ceva !

Adauga comentariu

:D :lol: :-) ;-) 8) :-| :-* :oops: :sad: :cry: :o :-? :-x :eek: :zzz :P :roll: :sigh:

DISCLAIMER

Atentie! Postati pe propria raspundere!
Inainte de a posta, cititi aici regulamentul: Termeni legali si Conditii

EDITORIAL

Vorbe de fumoar

Vorbe de fumoar – 28.03.2024 – Bomba cu fas a lui Kovesi

+ DETALII

FACEBOOK

Utlimele comentarii
Cele mai citite
LUMEA JUSTITIEI
Arhiva