23 April 2024

"In mintea stramba si lucrul drept se stramba"
- parintele Arsenie BOCA

CSM a adaugat la lege noi indicatori pentru profilul ideal al sefilor marilor parchete. Trebuie sa: "dispuna de o autoritate nativa, sa aiba capacitate de a-i inspira si stimula pe ceilalti, inclusiv prin puterea propriului exemplu", "sa poata lua si sustine decizii nepopulare", "sa dea dovada de onestitate" (Hotararea)

Scris de: Elena DUMITRACHE | pdf | print

9 April 2013 18:20
Vizualizari: 4240

 

Sectia pentru procurori a CSM a stabilit criteriile de evaluare pentru candidatii nominalizati de premierul Victor Ponta, in calitate de ministru interimar al Justitiei, pentru functiile de conducere ale marilor parchete. Potrivit Hotararii nr. 105 a Sectiei pentru procurori din data de 2 aprilie 2013, procurorii care vor candida pentru conducerea PICCJ, DNA si DIICOT vor trebui sa corespunda unor noi cerinte venite din partea CSM, menite sa "raspunda exigentelor sistemului judiciar precum si exigentelor Comisiei Europene", care prevad ca procedura de selectie in cazul numirii sefilor la marile parchete sa se faca intr-un mod cat mai transparent. Concret, in ziua in care premierul Victor Ponta, in calitate de ministru al Justitiei, s-a intalnit cu Sectia pentru procurori a CSM, Consiliul a publicat si Hotararea nr.105, care prevede care vor fi completarile la procedura privind criteriile de evaluare a candidatilor.


Astfel, Sectia pentru procurori a CSM, condusa de presedinta Consiliului, procuroarea Oana Schmidt-Haineala (foto) a adaugat la Hotararea nr. 161/7.07.2011 doua noi criterii de evaluare: "Analizand propunerile formulate, cu luarea in considerare a documentelor depuse de catre Ministerul Justitiei, Sectia pentru procurori apreciaza ca se impune completarea Hotararii Consiliului Superior al Magistraturii nr. 161/7.07.2011, sub aspectul introducerii a doua noi criterii de evaluare a candidatiilor pentru functiile de conducere din cadrul Ministerului Public, respectiv:

-Prezentarea viziunii asupra modului in care candidatul intelege sa organizeze institutia pentru a carei conducere candideaza, in vederea indeplinirii atributiilor constitutionale de promovare a intereselor generale ale societatii si apararii ordinului de drept, precum si a drepturilor si libertatilor cetatenilor

-Prezentarea viziunii cu privire la atributiile functiei pentru care candideaza, in ceea ce priveste coordonarea activitatilor de prevenire si combatere a criminalitatii in general si a unor fenomene specifice: criminalitatea organizata, coruptie, evaziune fiscala, etc.".

In acelasi timp, la aceeasi Hotarare, CSM a decis si adaugarea unor subcriterii pentru asigurarea transparentei procedurii de evaluare a candidatilor propusi la functiile de conducere ale marilor parchete, conditie impusa de Comisia Europeana: "De asemenea, Sectia pentru procurori, plecand de la importanta deosebita a acestor functii, si pentru a raspunde exigentelor sistemului judiciar precum si exigentelor Comisiei Europene, care presupun o procedura transparenta de selectie, considera ca se impune completarea Hotararii nr. 161/2011 prin includerea unor noi subcriterii, respectiv:

-La criteriul "verificarea aptitudinii manageriale si de comunicare" sunt introduse trei noi subcriterii si anume "asumarea responsabilitatilor"; "initiativa in modernizarea managementului" si "capacitatea si disponibilitatea de a lucra in echipa si de a colabora cu colegii".

-La criteriul "verificarea cunostintelor si calitatilor specifice functiei pentru care s-a depus candidatura" se introduc subcriteriile "cunostinte privind comunicarea publica si interpersonala; de asemenea, "experienta si bune rezultate in activitatea unitatii/structurii pentru a carei conducere candideaza" si "calitati de lider si calitati umane specifice functiei pentru care candideaza".

Sectia pentru procurori a CSM a adoptat o serie de indicatori pentru conturarea cat mai exact a profilului candidatului. Printre indicatori se afla capacitatea unui procurori de a lua "decizii nepopulare"

In plus, Sectia pentru procurori a CSM a stabilit pe langa introducerea acestor subcriterii si introducerea unor indicatori pentru fiecare subcriteriu de evaluare, aceasta conditie reprezentand un aspect esential, potrivit documentului CSM, pentru conturarea cat mai exacta a profilului cadidatului in cadrul procedurii de avizare a propunerii candidatilor propusi pentru ocuparea functiilor de conducere la marile parchete: "Totodata, Sectia apreciaza ca se impune atat adoptarea unui set de indicatori pentru fiecare subcriteriu de evaluare (...) in vederea conturarii cat mai exact a profilului candidatului, aspect esential in cadrul procedurii de avizare a propunerii candidatilor propusi pentru ocuparea acestor functii de o importanta deosebita in cadrul Ministerului Public".

Astfel, potrivit standardelor de evaluare a interviului, procurorii nominalizati de premierul Ponta la sefia marilor parchete, vor trebui sa respecte indicatori precum:

-Identifica disfunctii si vulnerabilitati reale si semnificative, prezinta cauzele si interdependentele dintre acestea;

-Planul managerial intocmit de candidat este compatibil cu cel al procurorului ierarhic superior, sub aspectul abordarii, al viziunii, al obiectivelor si al masurilor propuse, inclusiv in ceea ce priveste metodele si instrumentele manageriale;

-Isi respecta in mod riguros si realist munca si timpul, stabileste obiective si prioritati clare;

-Are in vedere efectele deciziilor si actiunilor sale asupra functiei pe care o exercita si asupra institutiei pentru a carei conducere candideaza;

-Estimeaza in mod corect consecintele propriilor deciziilor;

-Poate lua si sustine decizii nepopulare, sustine si implementeaza deciziile cu caracter obligatoriu;

-Este politicos si comunicativ, este spontan, asulta activ si nu intrerupe interlocutorul;

-S-a remarcat in activitatea profesionala in randul magistratilor procurori

-Dispune de o autoritatea nativa, are capacitate de anticipare si are capacitate de a-i inspira si stimula pe ceilalti, inclusiv prin puterea propriului exemplu, convingandu-i sa-i urmeze viziune si ideile;

-Da dovada de onestitate si de probitate profesionala in orice situatie.

*Cititi aici Hotararea Sectiei pentru procurori nr. 105 in care sunt stabilite criteriile pentru sustinerea interviului de catre procurorii nominalizati de premierul Victor Ponta la sefia marilor parchete

Comentarii

# Marinaru date 9 April 2013 19:11 +22

Sa ne povesteasca Haineala si Morar din experienta lor exemplara.Daca aroganta,ingimfarea si prostia ar durea,acestia erau de mult distrusi.Sila si dezgust provoaca acesti doi mafioti basisti.

# VIKY date 9 April 2013 19:48 +24

Daca au fost nominalizati, nu poti vorbi de transparenta, doar de transparenta interogatoriului de la Casa Slugilor Macovei, unde se vor instala pe scaune doar cei care corespund acestei Case. Aranjamentul marsav care la facut Ponta cu oligofrenul de la Cotroceni in privinta nominalizarilor, il dezavantajeaza nu doar pe el, ci intreg sistemul judiciar si pe po******tia tarii. La aceasta intelegere gunoiul va castiga DNA, si Ponta va pierde PG. Dupa respingerea lui Nitu, gunoiul poate sa o scalde cu CSM, ca doar ei au evaluat candidatii. Pana la urma se vor face inscrieri pentru PG, si rocada va reusi. Pacat ca Ponta nu realizeaza ca numai el are de pierdut in aceasta intelegere cu oligofrenul de la Cotroceni. Nu intamplator Haimanaua a bagat-o si pe \"masa\" in profilul ideal.

# ovidiu date 9 April 2013 21:19 +18

Daca Basescu ii numeste pe toti cei propusi de Ponta, indiferent de opinia CSM-ului, ar fi o premiera: Basescu sa se tina totusi de cuvant, atunci cand nu-i convine ceva. Asta ar putea insemna si existenta unei colaborari mai solide intre Basescu si Ponta. Daca ii va numi doar pe cei care-i convin lui, atunci Ponta a luat o mare teapa. Vom vedea.

# VIKY date 9 April 2013 21:33 +18

@ovidiu...Sa se tina de cuvant?. Hai fii serios, pentru a-si atinge scopul este in stare sa ii deschida dosar penal si lui Ponta, nu sa respecte intelegerea murdara care au facut-o. Dupa lista lui Ponta, a iesit pe sticla sa spuna ca el nu are nici un amestec in alegerile facute, si se bucura ca Ponta a ales-o pe pupila lui la DNA. Asa ca el este acoperit, ca doar Ponta nu va iesi public sa spuna ca s-au inteles, ca daca accepta propunerea pentru Nita la PG, o propune pe pupila la DNA.

# limbarita de lemn date 9 April 2013 20:03 +8

mare molima in personalitatile vide care concept dupa chipul si asemanarea lor. autoritate nativa au numai fiarele.

# cetateanul turmentat date 9 April 2013 22:22 0

Dati -mi voie, dati/mi voie la una mie 821 fix, stimabile HONESTE BIBERE, adica la plebicist. Caragiale, o scrisoare pierduta

# ANONIMUS date 10 April 2013 00:45 +3

Bine ca n-au avut tupeul sa continuie cu elecubratiile judiciare,morale ,etice,SF,etc si ca este de acord cu sceleratul si fata de el are o parere buna si ca \"bulibasa de la Cotroceni \"nu are probleme judiciare.Ar fi incununarea acestei istorii judiciare imunda,ipocrita si nedreapta.

# Marius date 10 April 2013 10:56 +6

Madam Haineala-Schmit a luat-o razna ca, deh, puterea tampeste! Criteriile inventate in paralele cu legea sunt abracadabrante si supuse prin urmare unei interpretari ( de cine, tot de Haineala? ) pur subiective. Semidoctii uita insa ca aceste criterii s-ar putea intoarce impotriva lor, chiar mai devreme de un an si madam Haineala va fi evaluata de altii dupa criteriile tampite pe care le inventeaza acum sa respinga dupa bunulplac alti candidati-colegi. Ce justitie(jungla), doamne ! 

# Eugen date 10 April 2013 11:01 +5

In mod normal criteriile trebuie sa fie ca in orice domeniu, cele prevazute de lege daca nu se prevede concurs. Altfel s-ar putea ca urmasul domeni Haineala sa instituie, in afara criteriul doamnei Haineala \"sa poata lua si sustine decizii nepo******re\", criteriul \"sa poata sa poarte parul fara carlionti\" !

# Ana date 10 April 2013 11:53 +4

Si amarita de Codruta, cum se inscrie in aceste criterii? Sunt penibili!!

# Cata date 10 April 2013 12:09 +4

ha ha ha la haineala care e putera exemplului propriu, sa bagi la zdup oameni nevinovati??? astia, mediocri, face reguli pentru oamenii normali! ha ha ha ha ha ha haimaneala-bashienala! ceva pute; nu a cotrocenism ci a prostie!

# brutus date 10 April 2013 13:26 +2

să lucrăm cu materialul clientului, adică al csm: \"să dispună de o autoritate nativă, să aibă capacitatea de a-i inspira și stimula pe ceilalți, inclusiv prin puterea propriului exemplu\" --> se deduce doar din acest citat că trebuie sa CONDAMNAȚI oameni NEVINOVAȚI - la fel ca haimanaua și la fel ca spălătorul de dosare ale băsănăului, morar (prin care România a pierdut la CEDO !)- iar felul acesta, procororii, magistrații - au profilul ideal ... măăăi să fie ... da\' țara asta are suficiente creiere competente, doar exportăm atâtea creiere, care pot conduce si marile parchete ... măi oameni buni, chiar în halul asta am ajunsss ???? 

# VIKY date 10 April 2013 15:51 +7

Cu Haimanaua la CSM, Kovesi la DNA, si Morar la CC, veti ajunge colonia UE cu acte in regula, iar in interiorul tarii dictatura, cu sclavi si batnite. Daca nu se schimba nimic, iar Ponta va continua promovarea gunoaielor basiste, nu mai aveti nicio sansa, veti ajunge mult mai rau decat Grecia si alte tarii din UE, unde mai marii \"binefacatori\" UE, au reusit sa ii duca pe marginea prapastiei. Pe voi va vor duce direct in prapastie, si asta datorita faptului ca nu sunteti vocali, nu va aparati interesele, si nu va revoltati la fiecare derapaj, fie el din partea justitie, din partea guvernului sau din partea gunoiului de la Cotroceni.

Adauga comentariu

:D :lol: :-) ;-) 8) :-| :-* :oops: :sad: :cry: :o :-? :-x :eek: :zzz :P :roll: :sigh:

DISCLAIMER

Atentie! Postati pe propria raspundere!
Inainte de a posta, cititi aici regulamentul: Termeni legali si Conditii

EDITORIAL

Vorbe de fumoar

Vorbe de fumoar – 22.04.2024 – Procurorul care a invins DNA se vrea primar (Video)

+ DETALII

FACEBOOK

Utlimele comentarii
Cele mai citite
LUMEA JUSTITIEI
Arhiva