24 April 2024

"In mintea stramba si lucrul drept se stramba"
- parintele Arsenie BOCA

CSM PROTEJEAZA PLUTOANELE DE EXECUTIE – Senatorul PNL Varujan Vosganian este acuzat ca a adus atingere independentei si impartialitatii magistratilor de la ICCJ si CAB. Parlamentarul a reclamat complicitatea dintre procurori si judecatori: „Luati biografiile celor care judeca la Curtea de Apel... Fusesera procurori. Un procuror cere, un procuror judeca... Curtea de Apel e de fapt o prelungire a celor care acuza. E un fel de pluton de executie... ICCJ este cazul cel mai explicit”

Scris de: Alex PUIU | pdf | print

20 November 2014 15:40
Vizualizari: 3722

Consiliul Superior al Magistraturii, condus de judecatorul Adrian Bordea si de procurorul Gheorghe Muscalu, a decis, joi 20 noiembrie 2014, apararea independentei sistemului judiciar, ca urmare a afirmatiilor senatorului PNL Varujan Vosganian (foto) privind "plutoanele de executie" de la Inalta Curte de Casatie si Justitie, condusa de Livia Stanciu, si Curtea de Apel Bucuresti, pe care parlamentarul le-a facut in spatiul public in ziua pronuntarii deciziei definitive in "Dosarul Rompetrol". Potrivit raportului Inspectiei Judiciare, insusit de CSM, comentariile facute, marti 7 octombrie 2014, la emisiunea Subiectiv de la Antena 3 "au indus ideea ca fundamentarea solutiilor definitive in materie penala nu are legatura cu probatoriul administrat (aratandu-se ca solutia nu se modifica in favoarea inculpatului, indiferent de probele administrate sau ca ar fi intervenit prescriptia raspunderii), ci este consecinta unui mod de actiune concertat al actualilor si fostilor procurori, in prezent judecatori, care, astfel, nu ar mai fi independenti si impartiali". CSM a hotarat ca afirmatiile parlamentarului PNL "sunt de natura sa aduca atingere independentei si impartialitatii magistratilor din cadrul Inaltei Curti de Casatie si Justitie si Curtii de Apel Bucuresti, dar si sistemului judiciar in ansamblul sau".


Prezentam comunicatul CSM:

"In sedinta din data de 20 noiembrie 2014, Plenul Consiliului Superior al Magistraturii a admis ca intemeiata cererea de aparare a independentei sistemului judiciar in raport cu afirmatiile domnului senator Varujan Vosganian din cadrul emisiunii Subiectiv, transmise de postul de televiziune Antena 3 in data de 7 octombrie 2014.

La data de 9 octombrie 2014, Plenul Consiliului Superior al Magistraturii, prin hotararea nr. 1090/09.10.2014, a dispus sesizarea Inspectiei Judiciare in vederea efectuarii de verificari cu privire la o eventuala atingere adusa independentei justitiei, ca urmare a declaratiilor facute de domnul senator.

In cadrul emisiunii anterior amintite, domnul senator a facut afirmatii in sensul ca instantele de apel nu pronunta hotarari prin care sa amelioreze situatia inculpatilor stabilita de instanta de fond, chiar daca intre timp au fost administrate probe noi sau a intervenit prescriptia raspunderii penale. Totodata a adus in discutie incidenta in practica a situatiilor in care actuali judecatori provin din randul procurorilor, astfel ca instantele reprezinta o prelungire a parchetelor, sustinand ca Inalta Curte de Casatie si Justitie si Curtea de Apel Bucuresti actioneaza ca niste 'plutoane de executie'.

Cu privire la afirmatiile mentionate, Inspectia Judiciara a efectuat verificari, stabilind urmatoarele:

In cadrul emisiunii, domnul Varujan Vosganian a prezentat situatia de la Curtea de Apel Bucuresti si Inalta Curte de Casatie si Justitie intr-o maniera in care a creat aparenta ca s-ar fi realizat o statistica a hotararilor pronuntate in materie penala si o analiza a practicii de casare (cate hotarari au fost modificare/ schimbate in caile de atac si in ce sens), concluzia domnului senator fiind aceea ca nu exista exceptii in care instanta de control sa pronunte o sentinta ameliorata fata de cea a instantei de fond.

De asemenea, prin afirmatiile facute in cadrul emisiunii, a fost indusa ideea ca fundamentarea solutiilor definitive in materie penala nu are legatura cu probatoriul administrat (aratandu-se ca solutia nu se modifica in favoarea inculpatului, indiferent de probele administrate sau ca ar fi intervenit prescriptia raspunderii), ci este consecinta unui mod de actiune concertat al actualilor si fostilor procurori, in prezent judecatori care, astfel, nu ar mai fi independenti si impartiali.

Ceea ce se transmite prin aceste afirmatii este ideea unor hotarari abuzive, faptul ca solutiile definitive in materie penala ar fi pronuntate, intr-o proportie foarte mare, de fosti procurori, in virtutea experientei reduse ca judecator si a formatiei profesionale initial dobandita. Hotararile judecatoresti definitive sunt lipsite astfel de atributele conferite de lege - temeinicie, legalitate si regularitate.

Toate acestea in contextul in care numirea procurorilor in functia de judecator, inclusiv la Inalta Curte de Casatie si Justitie, este permisa si reglementata de lege.

Inspectorii au constatat ca prezentarea in aceasta maniera a judecatorilor ca reprezentand o prelungire a celor care acuza, pronuntand solutii definitive desi au experienta redusa in profesia de judecator, fiind tributari formatiei initiale, aceea de procuror, precum si caracterizarea celor doua instante ca reprezentand 'plutoane de executie', sunt de natura sa influenteze in mod negativ opinia publica cu privire la independenta, impartialitatea si probitatea profesionala a judecatorilor ce functioneaza in aceste instante si la modul de infaptuire a actului de justitie.

Avand in vedere calitatea de reprezentant al puterii legislative si al clasei politice a domnului Varujan Vosganian, inspectorii judiciari au apreciat ca, din aceasta perspectiva, impactul afirmatiilor sale este unul foarte puternic, atribuind acestora o aparenta de expertiza si de adevar, depasind totodata limitele admisibile ale discursului public politic, asa cum sunt protejate de dispozitiile art. 10 din Conventia europeana pentru apararea drepturilor omului si a libertatilor fundamentale care consacra libertatea de exprimare.

In conformitate cu dispozitiile art. 1 si 30 din Legea nr.317/2004, in calitatea sa de garant al independentei justitiei, Consiliul Superior al Magistraturii apara corpul magistratilor impotriva oricaror acte de natura sa aduca atingere independentei, impartialitatii sau reputatiei profesionale a acestora.

Prin urmare, in raport de cele constatate, Plenul Consiliului Superior al Magistraturii a apreciat ca afirmatiile domnului senator Varujan Vosganian din cadrul emisiunii Subiectiv, difuzate de postul de televiziune Antena 3 in data de 7 octombrie 2014, sunt de natura sa aduca atingere independentei si impartialitatii magistratilor din cadrul Inaltei Curti de Casatie si Justitie si Curtii de Apel Bucuresti, dar si sistemului judiciar in ansamblul sau".

Varujan Vosganian: "Curtea de Apel e de fapt o prelungire a celor care acuza. E un fel de pluton de executie... Inalta Curte este cazul cel mai explicit"

Afirmatiile senatorului PNL Varujan Vosganian care au determinat Consiliul Superior al Magistraturii sa puna in discutie o posibila atingere adusa independentei sistemului judiciar in ansamblul sau au fost facute la editia din 7 octombrie 2014 a emisiunii Subiectiv de la Antena 3, realizata de jurnalistul Razvan Dumitrescu. Parlamentarul a atras atunci atentia asupra uneia dintre cele mai grave anomalii ale Justitiei din Romania, si anume, numarul tot mai mare de procurori ajunsi peste noapte judecatori la instante importante, fara a avea experienta ca judecatori si fara sa fi dat in viata lor o hotarare. Reactia lui Varujan Vosganian a venit la cateva ore dupa ce jurnalistul si senatorul PNL Sorin Rosca Stanescu a fost condamnat la 2 ani si 4 luni de inchisoare in „Dosarul Rompetrol”, la CAB, in conditiile in care, la fel ca si ceilalti inculpati in cauza, fusese achitat la fond, iar insusi procurorul de sedinta ceruse sa se constate prescriptia faptelor retinute in sarcina sa. Varujan Vosganian a acuzat ca nu exista exceptii in care in apel sa se dea o decizie mai blanda decat in prima instanta, in ciuda faptului ca inculpatii au adus probe in apararea lor sau faptele de care erau acuzati s-au prescris. Senatorul PNL a aratat ca, in momentul de fata, Curtea de Apel a ajuns, din punctul sau de vedere, o prelungie a acuzatorilor, in conditiile in care multi dintre judecatorii de la aceasta instanta provin din randul procurorilor. Potrivit lui Vosganian, Curtea de Apel este un fel de pluton de executie, comparabil cu Inalta Curte de Casatie si Justitie. Senatorul liberal considera ca o solutie pentru insanatosirea sistemului ar fi ca magistratii sa inceapa sa raspunda pentru erorile comise.

Iata dialogul dintre senatorul Varujan Vosganian si Razvan Dumitrescu, realizatorul emisiunii Subiectiv:

Varujan Vosganian: „Domnul Dumitrescu, hai sa dam valurile la o parte. Noi traim in general in Romania intr-o ipocrizie in multe domenii. Hai sa spunem lucrurilor pe nume. Si daca vreti sa pornim, punem pe o coloana sentintele din fond, pe alta coloana sentintele din apel. Veti vedea ca nu exista exceptii in care apelul sa dea o sentinta mai ameliorata fata de fond. Chiar daca intre timp inculpatii sau cercetatii au adus probe noi care adesea au fost prescrise. Care este chestiunea de fond? Ce sa ne mai ascundem dupa deget? E suficient sa luati biografiile celor care judeca la Curtea de Apel. Veti vedea ca multi dintre ei, daca nu majoritatea coplesitoare a lor, in clipa in care au fost numiti judecatori nu aveau experienta de judecatori. Fusesera procurori. Un procuror cere, un procuror judeca”.

Razvan Dumitrescu: „Un procuror cere, un fost procuror”.

Varujan Vosganian: „Un fost procuror judeca. Curtea de Apel e de fapt o prelungire a celor care acuza. Curtea de Apel e un fel de pluton de executie”.

Razvan Dumitrescu: „Pai si atunci Inalta Curte ce e?

Varujan Vosganian: „Inalta Curte are…

Razvan Dumitrescu: „Multi se plang ca Inalta Curte e pluton de executie”.

Varujan Vosganian: „Inalta Curte in aceasta privinta este cazul cel mai explicit. Luati biografiile celor de la Inalta Curte si veti vedea…

Razvan Dumitrescu: „Ce sa fac cu ele, domnul Varujan Vosganian? Le-am luat, le-am citit. In afara de a le citi, ce pot eu sa fac?

Varujan Vosganian: „Ce sa faceti? Sa va dati raspunsul pe care ni-l cereti noua. Eu vi-l dau, deci eu nu am nicio inhibitie in aceasta privinta”.

Razvan Dumitrescu: „Pai stiti de ce va cer dumneavoastra? Pentru ca in general cei din Parlament fac legile. Bune, proaste, ei le fac. Ei ar trebui sa le si monitorizeze si in situatia in care constata ca niste legi sunt proaste, sa le si schimbe. Nu va fac dumneavoastra un repros personal, este ceva firesc”.

Varujan Vosganian: „Am mai spus-o si o sa o spun pana obosesc, clasa politica este timorata. Nu asteptati de la actuala clasa politica sa invoce…

Razvan Dumitrescu: „Daca e timorata, de ce nu pleaca acasa? Ca sa stea la telenovele la televizor, sa nu mai fie timorata”.

Varujan Vosganian: „Nu ma intrebati pe mine, pentru ca adesea solul este ucis. Am mai spus asta acum cateva saptamani si m-ati acuzat tot pe mine”.

Razvan Dumitrescu: „Nu ucidem solul”.

Varujan Vosganian: „Deci, pana cand nu introducem raspunderea magistratilor, pana cand nu punem conditii…

Razvan Dumitrescu: „Cine sa introduca? Clasa politica timorata?

Varujan Vosganian: „Pai, vedeti!

 

 

Comentarii

# Pai nu e chiar asa date 20 November 2014 21:32 +2

Daca fratii dvs. parlamentari si membri ai Guvernului lasa in continuarea legea nemodificata... Ce v-a impiedicat sa o modificati si sa prevedeti expres ca daca un procuror vrea sa devina judecator, trebuie sa intre intai la judecatorie si apoi sa promoveze, pe masura ce castiga experienta de judecator. Asa e firesc. In schimb, conform legii actuale, procurorii intra direct judecatori la curti si la ICCJ. Stati si va plangeti desi voi aveti legea in parohie. Lipsa de ce, s-o numim?

Adauga comentariu

:D :lol: :-) ;-) 8) :-| :-* :oops: :sad: :cry: :o :-? :-x :eek: :zzz :P :roll: :sigh:

DISCLAIMER

Atentie! Postati pe propria raspundere!
Inainte de a posta, cititi aici regulamentul: Termeni legali si Conditii

EDITORIAL

Vorbe de fumoar

Vorbe de fumoar – 23.04.2024 – „Baronul Lamborghini” risca sa fie arestat 30 de zile. Propunere pentru reorganizarea parchetelor (Foto)

+ DETALII

FACEBOOK

Utlimele comentarii
Cele mai citite
LUMEA JUSTITIEI
Arhiva