24 April 2024

"In mintea stramba si lucrul drept se stramba"
- parintele Arsenie BOCA

CSM SE DA LA MACOVEI – Fosta ministresa e acuzata ca a subminat increderea publica in impartialitatea si independenta magistratilor, cand l-a acuzat pe Tiberiu Nitu ca a pus presiune pe procurorii din “Dosarul Lukoil”: “S-a produs un impact negativ asupra intregului sistem judiciar”. Totusi, CSM nu uita sa o laude pe Monica Macovei: “A contribuit la indeplinirea reformei sistemului judiciar si la alcatuirea cadrului legal ce asigura independenta si impartialitatea procurorilor” (Hotararea)

Scris de: George TARATA | pdf | print

21 December 2014 11:04
Vizualizari: 4149

CSM a facut publica Hotararea Plenului prin care s-a decis ca fosta ministresa a Justitiei, europarlamentara Monica Macovei (foto), a afectat independenta Justitiei, atunci cand a lansat acuzatii la adresa Procurorului General al Romaniei, Tiberiu Nitu, si a sotiei acestuia Silvia Nitu, procuror la Parchetul Curtii de Apel Ploiesti. Deciza Consiliului, luata in data de 11 decembrie 2014, priveste declaratiile facute de Monica Macovei, in 8 octombrie 2014, la B1 Tv, in legatura cu “Dosarul Lukoil”.

Atunci, fosta ministresa i-a acuzat pe Tiberiu Nitu si Silvia Nitu ca au pus presiune pe procurorii de la Parchetul Curtii de Apel Ploiesti, astfel incat sa fie ridicat sechestrul de la Lukoil. Iata ce a spus Monica Macovei:


Primul ministru Ponta, cu ajutorul Procurorului General al Romaniei, Tiberiu Nitu, si al sotiei acestuia, procuror la Parchetul de pe langa Curtea de Apel Ploiesti, au pus presiune pe procurori pentru ridicarea partiala a sechestrului la rafinaria Petrotel Ploiesti

Sotia sa (a Procurorului General) a facut presiune pe procurori pentru a ridica sechestrul la Lukoil. Ea e sefa acelor procurori care lucreaza la caz”.

Inspectia Judiciara: “Afirmatiile publice formulate de doamna Monica Macovei sunt neintemeiate si contin enunturi ce nu corespund realitatii, fiind de natura sa induca suspiciuni cu privire la independenta si impartialitatea procurorilor”

In urma acestor afirmatii, Plenul CSM a sesizat Inspectia Judiciara, la 9 octombrie 2014, pentru a declansa verificari cu privire la o eventuala atingere adusa independentei Justitiei de catre Monica Macovei. Iar Inspectia Judiciara a stabilt ca declaratiile fostei ministrese sunt neintemeiate, ele inducand suspiciuni cu privire la independenta si impartialitatea procurorilor:

Din verificarile efectuate de catre Inspectia Judiciara a rezultat ca doamna procuror Silvia Nitu din data de 15.04.2013 nu a mai exercitat functia de procuror sef Sectie la urmarire penala in cadrul Parchetului de pe langa Curtea de Apel Ploiesti si, prin urmare, nu putea exercita vreun control ierarhic asupra domnului procuror Negulescu Mircea, necunoscand actele de urmarire penala efectuate in cauza respectiva.

Totodata s-a retinut ca afirmatiile publice formulate de doamna Monica Macovei sunt neintemeiate si contin enunturi ce nu corespund realitatii, fiind de natura sa induca suspiciuni cu privire la independenta si impartialitatea procurorilor“.

CSM: “Opiniile exprimate si prezentate de catre doamna Monica Macovei aduc atingere independentei sistemului judiciar”

La randul sau, Plenul CSM a ajuns la concluzia ca Monicai Macovei, prin afirmatiile facute, a subminat increderea publica in impartialitatea si integritatea magistratilor in general. De asemenea, CSM a constatat ca s-a produs in acest mod un impact negativ asupra intregului sistem judiciar:

Plenul Consiliului Superior al Magistraturii apreciaza ca opiniile exprimate si prezentate de catre doamna Monica Macovei in cuprinsul emisiunii din 08.10.2014, la postul de televiziune B1, aduc atingere independentei sistemului judiciar, intrucat acrediteaza ideea ca procurorul general al Parchetului de pe langa Inalta Curte de Casatie si Justitie si doamna procuror Silvia Nitu de la Parchetul de pe langa Curtea de Apel Ploiesti, ar fi exercitat presiuni asupra domnului procuror Negulescu Mircea, consecinta a presiunilor exercitate de anumiti oameni politici, sustinand propunerea ca magistratii au incalcat legea sau si-au incalcat obligatiile profesionale.

In consecinta, s-a adus atingere independentei sistemului judiciar, fiind subminata increderea publica in impartialitatea si integritatea magistratilor in general.

Plenul Consiliului Superior al Magistraturii retine, ca prin afirmatiile publice ale doamnei Monica Macovei, avandu-se in vedere o situatie si o cauza concreta, au fost exprimate opinii pe baza carora, prin generalizare, s-a produs un impact negativ asupra intregului sistem judiciar si a credibilitatii autoritatii judecatoresti in randul opiniei publice, afirmatiile anterior mentionate au exprimat suspiciuni cu privire la independenta magistratilor procurori.

(…)

De altfel, procedurile judiciare in dosarul penal nr. … sunt in curs de desfasurare, astfel ca afirmatiile publice care induc suspiciuni cu privire la impartialitatea sistemului judiciar sunt de natura a crea o presiune asupra procurorului care intrumenteaza dosarul”.

CSM nu uita sa o laude pe Monica Macovei: “Acreditarea ideii ca doar prin pozitia ierarhica ocupata de unii procurori ar fi posibila exercitarea de presiuni asupra procurorului de caz este inexacta si cu atat mai mult inacceptabila, cata vreme emana de la doamna Monica Macovei”

In ciuda acestor critici, in Hotararea Plenului CSM exista si laude la adresa Monica Macovei. Astfel, europarlamentara este vazuta ca fiind cea care a contribuit la reforma Justitiei si la asigurarea independentei si impartialitatii procurorilor:

Pe de alta parte, acreditarea ideii ca doar prin pozitia ierarhica ocupata de unii procurori ar fi posibila exercitarea de presiuni asupra procurorului de caz, este inexacta si cu atat mai mult inacceptabila, cata vreme emana de la doamna Monica Macovei care, ca fost ministru, a contribuit la indeplinirea reformei sistemului judiciar si, prin urmare, la alcatuirea cadrului legal ce asigura independenta si impartialitatea procurorilor”.

*Cititi aici integral Hotararea CSM prin care s-a constatat ca Monica Macovei a incalcat independenta Justitiei

Comentarii

# vasile date 22 December 2014 07:01 +18

 Daca sunt legile lui Macovei atat de bune, in special cea cu retrocedarile, de ce CSM mai cere ca ele sa fie schimbate, sa numeasca ei Procurorii si nu ministrul de justitie?

# VASILICA date 23 December 2014 15:22 -12

"Adevarul e insa ca noi nu meritam persoane precum Monica Macovei. Adevarul e ca poporul roman se zbate intr-o mediocritate cronica deja care nu mai cunoaste limita."

# manifestu pierdut date 29 December 2014 13:35 -13

"Dacă toți cei care îmi produceau silă o detestau, nu era acesta supremul certificat de bună purtare pe care îl putea ea primi? Când galeria Răului te huiduie nu e oare acesta indiciul că ești așezat unde trebuie? Ura dezlănțuită la adresa ta din partea lichelelor nu este oare, în țara asta, semnul supremei reușite? Nu înseamnă că mergi în direcția cea bună când te târăsc prin noroi PSD-ul, Tăriceanu, Voiculescu sau Antena 3?" Acum e  tîrîtă în noroi de CSM!  :lol: :D :-)

# PAFNUTIE MILOSTELNIKU date 29 December 2014 13:23 -13

"Monica Macovei e un samurai fragil, un luptător translucid, care nu cîştigă prin violenţă şi masivitate. Armele ei sînt precizia, detaliul şi consecvenţa."

# VORBESTE MEMORIE! date 29 December 2014 22:16 +11

CSM se face că uită de „exercitarea de presiuni asupra procurorului de caz” chiar de lăudata Macovei! Cel mai puturos procuror (198 dosare NEREZOLVATE cu vechime de 60-1030 zile la PARCHETUL GENERAL) a pîrît aiurea pe procurorul MN din Brașov iar CSM a recunoscut că ex-ministresa se amestecă unde nu-i fierbe oala...

# informatoru dijurnyj date 1 January 2015 17:45 +9

Precizare imperios necesară, să nu fie luată de bună făcătura beletristică că galeria răului o huiduie pe tov-a 2MAK: plenul CSM, intrunit in 22 mai 2012 pentru a dezbate admiterea cererii de aparare a independentei, impartialitati si reputatiei profesionale a procurorului brasovean a concluzionat ca presiunea exercitata de Monica Macovei, prin cererea forumulata la PICCJ "constituie o ingerinta in activitatea de urmarire penala, de natura a aduce atingere independentei si impartialitatii procurorului". Chiar dacă cel reclamat ar fi fost vinovat nu era cazul ca tocmai cel mai hărnicuț procuror să pretindă preluarea dosarului penal in vederea „solutionarii rapide si profesioniste a acestuia” bașca sa se efectueze inclusiv verificari privitoare la existenta unor posibile abateri disciplinare ale respectivului magistrat!  Taman că tov-a s-a abătut de la deontologia profesională încercînd să distrugă un profesionist. Cine era interesat ca dosarul să fie redistribuit???

# VORBESTE, MEMORIE date 29 December 2014 22:32 +11

CSM se face că uită cum le dădea indicații prețioase ex-ministresa:  a interzis accesul inspectorilor CSM care verificau cazul Bivolaru la acte necesare în cercetare si a solicitat ca ancheta acestora sa fie canalizată pe anumite direcții!!! CSM a discutat raportul privind cazul Gregorian Bivolaru. Inspectorii procurori au concluzionat ca, in acest dosar, nu au existat ingerinte politice si procurorii nu au facut abuzuri asupra Bivolaru si nici asupra membrilor MISA. Bivolaru nu a fost arestat la comanda iar perchezitiile la membrii MISA au fost legale, arata raportul consistent, de 100 de pagini, care precizeaza ca instanta suedeza nu a avut de la ministerul roman al Justitiei toate documentele lui Bivolaru.  HotNews.roJoi, 23 februarie 2006, 0:00

# cetățeanul matrafoxat date 29 December 2014 22:51 +11

Că CSM o laudă pe tov-a Macovei, nu e o surpriză. Cum tripleta OANA & ALINUȚA & VASILICĂ trîntiră o jalbă pe filă cu antet + parafă CSM confundînd această instituție cu salonul de ghicit al mamei MIA, nimic nu mai poate mira pe cetățeanul turmentat...

# lulu pidosniku date 31 December 2014 17:12 +9

Da, tov-a Macovei a fost de milioane ca ministresa: „Am sprijinit apoi, în calitate de ministru al justiţiei, desfăşurarea Paradei Gay”...

# VORBESTE, MEMORIE! date 29 December 2014 22:54 +10

La evenimentul organizat de CSM şi de Fundaţia Germană pentru Cooperare Juridică Internaţională au participat 20 de inalţi reprezentanţi ai autorităţilor judiciare din Europa. Reforma justiţiei din ultimii ani este o "caricatură", a spus Nicolae Popa, criticănd dur atăt pe iniţiatorul modificărilor legislative, Monica Macovei, căt şi CSM-ul, pentru că n-a putut impiedica dezastrul legislativ. Popa este supărat pe el "şi pe colegii din CSM" că nu au intervenit pe lăngă Monica Macovei, pe lăngă oamenii de taină ai fostului ministru al Justiţiei pentru a atenţiona cu privire la efecte. Oficialul a subliniat că "trebuia vorbit şi insistat la Macovei" pentru a demonta rănd pe rănd ceea ce provoca rău sistemului judiciar. Nici judecătorii, nici procurorii nu sunt de vină pentru restituirea dosarelor, a spus Nicolae Popa, făcănd trimitere la inflaţia de modificări legislative din anul 2006, cănd Romănia ajunsese in situaţia aberantă de a avea trei coduri penale.

# VORBESTE, MEMORIE! date 29 December 2014 22:58 +9

CSM nu ar mai fi compus cel referat de 100 pagini de ar fi fost Vasilică pe acolo!  Uite cum ne mințea, de dragul șefei sale,  însăilînd pomposul PRIMUL RAPORT INDEPENDENT ASUPRA SISTEMULUI JURIDIC DIN ROMANIA. BUCURESTI, 14 SEPTEMBRIE 2006. A plîns de mila cloacei MISA: "Bunurile ridicate au fost: buletine de identitate, acte si contracte oficiale, acte de proprietate de case şi maşini, documente contabile, bani, bijuterii, computere, aparate video, camere foto şi video, haine, ceasuri, lenjerie, pantofi, alimente, cărţi şi reviste, casete audio-video, cartele telefonice, etc. Peste 100 de cereri adresate parchetului pentru restituirea bunurilor au fost respinse sub pretextul că bunurile “pot avea legătură cu cauza”. Rămâne de stabilit în ce măsură astfel de bunuri, ca cele enumerate mai sus, au legătură cu calculatoarele şi tehnologia IT". A plivit cu atentie lista omitind cele 6 cutii cu probe pastrate de ICCJ, continind in principal jucarii pentru adulti.

# outsider date 30 December 2014 16:13 +8

Lauda face abstracție de oferta ex-minstrei de a fi garantul «bunei intentii» a procurorilor! "In timp ce in propunerile de modificare a Codului Penal, prezentate in decembrie 2006 membrilor Consiliului de Onoare, doamna ministru Monica Macovei prevedea limitarea accesului presei la informatii invocand necesitatea protejarii dreptului la viata privata, prin modificarea Art. 16 al Legii nr. 508/2004 privind infiintarea, organizarea si functionarea Directiei de Investigare a Infractiunilor de Criminalitate Organizata si Terorism (DIICOT) prin OUG 131/2006, doamna ministru ingaduie procurorilor sa invadeze viata privata a cetatenilor si contrazice pe contestatarii ordonantei cu argumentul «bunei intentii» a procurorilor, iar Guvernul Romaniei socoteste justificat acest abuz", se arata in comunicat. Consiliul de Onoare al CRP doreste sa-i aminteasca ministrului Justitiei, Monica Macovei, ca nicaieri in lume nu se prezumeaza buna intentie a functionarilor publici - de aceea sunt controlati.

# informatorul dijurnyj date 31 December 2014 16:12 +9

Ce să crezi despre ăia care o laudă apoi se răzgîndesc? Pildă: la 2 cincinale de la mătrășirea tov-ei Macovei din MJ bossul ambasadei americane vine cu "mentorul meu, ma consult mereu cu ea". Cu prima ocazie, realizînd că își deconspiră informatoarea, se suci:  "Vorbim sporadic. Nu avem întâlniri constante. Atunci când am întrebări legate de sistemul de justiţie, discut cu multe persoane din această ţară, printre care şi Monica." 

# outsider date 31 December 2014 16:24 +8

Apropo de poză: o exprimare deraiată din partea platformei  “Mai e cineva aici!” -  „pentru a propune și impune o ținută și competență impecabile”!!! („Considerăm că seriozitatea, integritatea și performanțele fostului ministru al justiției și actualului europarlamentar Monica Macovei o califică în cel mai înalt grad pentru a propune și impune o ținută și competență impecabile, atribute atât de necesare candidatului pentru cea mai înaltă funcție în stat”).

# radio YEREVAN date 4 January 2015 14:27 +7

CSM a luptat alături de Macovei la apărarea independenței procurorilor: domnia sa cere în 2 august 2005 revocarea din functie a opt sefi de parchete iar a doua zi, CSM s-a conformat. Membrii CSM au rămas fără replică cînd sinistra ex-ministresă l-a consolat creștinește pe Gheorghe Suhan, procuror general adjunct al PNA, care refuza la acel moment să demisioneze:  „Oamenii mai si mor.”

# radio EUROPA LIBERA date 4 January 2015 15:00 +8

Apărătoarea iconică a lui Kovesi & Morar a denunțat în PE- 12.09.2012 - că se încearcă alungarea lor politică, „uitînd”  faptul ca lui Kovesi ii expira de drept cel de-al doilea mandat pe 2 octombrie 2012 si nu mai este posibil un al treilea mandat, iar in cazul lui Daniel Morar cel de-al doilea mandat al acestuia de sef al DNA a expirat de mult, iar acesta sta de opt luni pe delegare, cu complicitatea CSM. Pentru unii mumă, pentru alții ciumă.

# radio DONAU date 7 January 2015 22:28 +4

CSM se făcu că nu observă verdictul  „Putem să numim acest caz un nou puci”. Cum „Monica și atitudinea ei, fermă și verticală”, ce se autocaracterizează pleonastic ca „hotărâtă și determinată” nu respectă originea germană a cuvîntului denunțînd pe organizatori, galeria răului găsi prilej să o huiduie pentru pu(pi)ci în dos la Băse.http://www.pesurse.ro/2014/06/22/macovei-toat-povestea-cu-mircea-bsescu-e-un-nou-pu/

Adauga comentariu

:D :lol: :-) ;-) 8) :-| :-* :oops: :sad: :cry: :o :-? :-x :eek: :zzz :P :roll: :sigh:

DISCLAIMER

Atentie! Postati pe propria raspundere!
Inainte de a posta, cititi aici regulamentul: Termeni legali si Conditii

EDITORIAL

Vorbe de fumoar

Vorbe de fumoar – 23.04.2024 – „Baronul Lamborghini” risca sa fie arestat 30 de zile. Propunere pentru reorganizarea parchetelor (Foto)

+ DETALII

FACEBOOK

Utlimele comentarii
Cele mai citite
LUMEA JUSTITIEI
Arhiva