20 April 2024

"In mintea stramba si lucrul drept se stramba"
- parintele Arsenie BOCA

EXCLUSIV – A fost nebunie la intalnirea “secreta” dintre magistratii protestatari, sefii curtilor de apel si ministresa Raluca Pruna. Judecatorii i-au acuzat pe ministrii Muncii si Justitiei ca sunt infractori pentru ca nu respecta hotararile judecatoresti si ca vorbesc prostii cand spun ca protestele au fost declansate din cauza Ordinului Procurorului General. La iesire, Pruna s-a spalat pe maini de salarizarea magistratilor si s-a laudat ca nu a facut numiri politice la parchetele “de top”

Scris de: Elena DUMITRACHE | pdf | print

23 September 2016 19:35
Vizualizari: 12573

Sutele de judecatori si procurori care au semnat “Memorandumul privind Justitia” nu vor sti niciodata concret care a fost tonul si ce s-a discutat integral la mult asteptata intalnire organizata de Consiliul Superior al Magistraturii, la care au participat sefii curtilor de apel, reprezentatii asociatiilor profesionale ale magistratilor, sefa ICCJ, judecatoarea Cristina Tarcea, dar si ministresa Justitiei Raluca Pruna (foto) si ministrul Muncii Dragos Pislaru. Organizata vineri, 23 septembrie 2016, in Aula de la Institutul National al Magistraturii, ceea ce se astepta a fi intalnirea care va rezolva cel putin o treime din problemele enuntate de judecatori si procurori in memorandum s-a dovedit a fi un mare “fas”! Si nu o spunem noi, ci magistratii prezenti in sala.


Inceputa la orele 11.00, intalnirea magistratilor cu ministresa Justitiei, Raluca Pruna, s-a desfasurat cu usile inchise, dupa ce Monica Prejmereanufosta purtatoare de cuvant a CSM, care a incercat de doua ori sa ocupe un post de inspector judiciar la Inspectia Judiciara, fara prea mult succes – ajunsa consiliera presedintelui CSM, Mircea Aron, a dispus jandarmilor sa nu permita accesul in sala jurnalistilor, dat fiind ca la finalul evenimentului va avea loc o conferinta de presa unde vor fi prezentate concluziile discutiilor. Evident, concluziile au apartinut doar sefului CSM, judecatorul Mircea Aron, caci reprezentatii asociatiilor profesionale ale magistratilor nu au avut loc, se pare, in Biblioteca INM-ului, pentru a-si expune propriile ganduri dupa intalnirea cu ministresa Pruna.

Desi reprezentantii Lumeajustitiei.ro si-au exprimat dorinta de a lua parte la intalnire, motivat de faptul ca a fost singura publicatie care a informat judecatorii si procurorii cu privire la evolutia protestelor dupa insusirea memorandumului si ca doreste sa faca acelasi lucru in continuare, pentru corecta si prompta informare a principalilor vizati de masurile ce urmeaza a fi luate de guvernul tehnocrat, organizatorii evenimentului, CSM, nu au inteles decat sa ingroase randurile jandarmilor de la intrarea in INM.

Dupa ce s-au deschis usile Aulei am aflat totusi amanunte importante din timpul intalnirii care vin sa explice de ce nu au dorit reprezentantii CSM sa permita accesul presei in sala.

Raluca Pruna a adus intariri la intalnirea cu magistratii

Desi ne-a surprins initial faptul ca ministresa Justitiei l-a adus pe ministrul Muncii Dragos Pislaru la intalnirea cu magistratii, ulterior am aflat si motivul. Din informatiile pe care le avem, Dragos Pislaru a fost incasatorul de serviciu al nemultumirilor magistratilor, iar aceasta intrucat Raluca Pruna a stat mai mult cu capul in hartii, parand preocupata de diverse alte lucruri.

Pe de alta parte, nici Dragos Pislaru nu ar fi lasat garda jos, din moment ce, persoane prezente in sala ne-au marturisit ca ministrul Muncii a indraznit sa il acuze pe Procurorul General al Romaniei ca a fost principalul vinovat al iscarii protestelor si nemultumirilor magistratilor.

Potrivit informatiilor pe care le avem, Dragos Pislaru ar fi exclamat ca toata “nebunia asta” ar fi pornit de la Ordinul privind salarizarea in cadrul Ministerului Public pe care Procurorul General Augustin Lazar l-a emis la scurt timp dupa aparitia OUG nr. 20/2016. Ceea ce a deranjat la culme magistratii prezenti in sala ar fi fost dorinta exprimata de Pislaru, care ar fi sugerat ca Augustin Lazar trebuia initial sa ii ceara sfatul pe aceasta chestiune: “Ce il costa pe Procurorul General sa imi dea un telefon si sa ma intrebe daca da ordinul?”, s-ar fi exprimat Dragos Pislaru.

Auzind acestea, un judecator din sala, cunoscut pentru ardoarea cu care militeaza pentru drepturile magistratilor, i-ar fi recomandat ministrului Muncii sa taca pentru ca “iar spune prostii”.

Nu a tacut insa, caci, din informatiile pe care le avem, la momentul discutarii problemei arzatoare a indemnizatiilor magistratilor, Dragos Pislaru a recunoscut ca nu este normal ca intr-o instanta sa nu fie un salariu unitar, insa “magistratii trebuie sa inteleaga ca nu exista banii necesari pentru majorari”, motiv pentru care face un apel la judecatori si procurori sa fie “solidari cu alte profesii greu incercate”. A explicat totodata Pislaru ca vor fi o serie de institutii care vor avea legi proprii de salarizare, iar in viitor va fi rezolvata si problema Legii salarizarii unitare, care va stabili foarte clar si niste criterii si bonusuri de performanta. (exact, bonusuri de performanta pentru judecatori!).

In timpul intalnirii, Dragos Pislaru a recunoscut ca OUG nr. 43/2016 a fost "o eroare" pe care si-o asuma, insa a aparut pentru ca nu si-au dat seama ce erori grave ascunde OUG nr.20/2016. (Va dati seama?)

In acest context, au existat judecatori in sala care i-au atras atentia Ralucai Pruna ca face afirmatii nepotrivite, facand trimitere la declaratiile sale privind diurnele si chiriile judecatorilor.

Pentru a pune capat acestor afirmatii si pozitii aiuristice ale reprezentantilor Guvernului, unul dintre liderii asociatiilor profesionale ale magistratilor i-a cerut ministresei Justitiei un deadline pentru solutionarea problemei indemnizatiilor unitare, moment in care Raluca Pruna ar fi exclamat: “Nu pot sa va dau un deadline pentru ca nu pot sa angajez Guvernul intr-o asemenea chestiune. Mai ales ca eu nu am mandat pentru asa ceva. Premierul Dacian Ciolos stie despre ce este vorba si o sa ii aduc si eu acum la cunostinta”.

Cireasa de pe tort a fost insa atunci cand, vazand ca guvernantii nu au niciun gand sa remedieze situatiile create prin aparitia ordonantelor de urgenta care au generat haos in sistemul judiciar, un judecator i-a acuzat pe Raluca Pruna si Dragos Pislaru ca sunt infractori intrucat “refuza sa puna in executare hotarari judecatoresti". Evident, judecatorul cu pricina a facut referire la prevederile cuprinse in OUG nr. 43/2016, care stabilesc la art. 3 ca vor fi luate in considerare doar drepturile salariale prevazute prin acte normative nu si cele stabilite prin hotarari judecatoresti.

Zau, domna Pruna, ce a fost transparent in numirea sefei DNA Laura Kovesi?

Dupa tot acest tavalug din spatele usilor inchise ale Aulei INM, Raluca Pruna a plecat de la intalnire inainte ca sa se finalizeze, oprindu-se in fata jurnalistilor pentru a face scurte declaratii, pe care le prezentam integral:

"Cred ca initiativa aceasta a Consiliului Superior al Magistraturii de a aduce in aceeasi sala toate asociatiile de magistrati si presedinti de curti de apel este o initiativ foarte buna. Am fost aici, dupa cum ati vazut, cu ministrul Muncii, cu Dragos Pislaru, tema acestei intalniri a fost memorandumul pe care asociatiile de magistrati din Romania l-au initiat si pe care multe dintre adunarile generale l-au adoptat. Acolo sunt probleme recurente, vechi, din sistemul judiciar. Chestiunea, de pilda, a subfinantarii sistemului judiciar, chestiunea infrastructurii, in fine, multe alte chestiuni pe care, daca veti citi Memorandumul si daca veti citi toate discutiile din timpul negocierilor pentru aderare le veti regasi si acolo. Multe dintre ele sunt chestiuni valide, la multe dintre ele o sa avem raspunsuri in momentul in care vom pune in dezbaterea publica asa numitul pachet de reforma a Justitie, deci modificarile la legile 303, 304 si 317. Este prima intalnire, nu si ultima, si urmeaza sa mai discutam.

Legat de salarii vreau sa repet ceea ce am spus si in sala. Eu nu sunt raspunzatoare de salarizare, de aceea l-am invitat pe domnul ministru Dragos Pislaru si nu doresc sa fac eu niciun fel de comentariu cu privire la salarizare.

Una dintre cererile din memorandum este ca numirile la nivel parchetelor sa nu mai fie politice. Acum puneti-va in pozitia mea. Cum ar fi ca eu acum sa vin sa spun ca numirile sunt politice, cand eu sunt, cum sa zic, chezasul faptului ca am facut o procedura absolut corecta, care nu e deloc politica. Singurul lucru politic este faptul ca eu sunt intr-un guvern, nefiind un om politic. Deci, in sensul acesta, da, puteti intreba si pe magistrati, le-am spus ca am sa ies public si am sa explic ca cele mai multe dintre probleme din memorandum sunt valide, sunt vechi, nu sunt probleme care au aparut acum, dar nu am sa ies sa spun 'da, aveti dreptate cu privire la numirea in parchete' pentru ca eu stiu ca nu este asa. Dar, nu ma opresc aici si am spus, vom pune in dezbatere publica acest pachet de legi care cuprinde si numirile la nivelul de top al parchetelor si societatea romaneasca, in cursul dezbaterii prevazute de Legea 52/2003 va avea ocazia sa se pronunte si va avea ocazia sa vada daca numirile, asa cum se fac ele acum in Romania, la fel ca si in alte 16 state europene din 28 de state membre sunt politice sau nu. In sensul acesta, da, am avut curajul sa imi afirm pozitiile de fata cu magistratii si ei la fel de fata cu mine. Cred ca asta inseamna un dialog civilizat. Urmeaza si alte intalniri, urmeaza ca CSM sa stabileasca data urmatoarei intalniri, dar in ceea ce ma priveste voi avea urmatoare intalnire cu presedintii curtilor de apel pentru ca sunt chestiuni de implementare a bugetului, chestiuni, cum sa zic, mai de bucatarie, care nu fac raiting in mod necesar. Urmatoarea intalnire este cu ei pe 29 si 30 septembrie la Sinaia, daca nu ma insel cu toti presedintii curtilor de apel”.

Comentarii

# UNUL DIN LUMEA CEA MARE date 23 September 2016 20:00 +20

,,Cum ar fi ca eu acum sa vin sa spun ca numirile sunt politice, cand eu sunt, cum sa zic, chezasul faptului ca am facut o procedura absolut corecta, care nu e deloc politica,, SA TI SE USUCE COADA DE LA PRUNA????DA PE KOIVESI CUM AI NUMIT/O?

# UNUL DIN LUMEA CEA MARE date 23 September 2016 20:14 +10

CONTINUARE// cum este turcul asa/i si pistolul,cum este haosul din justitie asa a fost si la sedinta lor,cred ca s/au certat ca ,,judecatorii,,pe salarii!!!!!lasa ba judecatorilor, sa simtit si voi cum este sa nu se respecte judecati ,,anterioare,, asa cum nici voi nu luati in seama alte decizii definitive si irevocabile,,,,,,nu uitati ....CE FACI TE FACE!~!!!!!!!!!!

# Un FIASCO, cu sefi de curti de apel incapabili sa articuleze date 23 September 2016 21:57 +13

Am aflat de la colegi din AMR (singurii care s-au batut ca niste lei) ca in scop strict electoral a vorbit madame TINT NIcoleta, presedinta Curtii de apel Brasov. Un mare fas. Mare de tot. Luati aminte judecatori pentru 27 octombrie

# Edelweiss date 23 September 2016 22:41 +8

Sankta simplitate a soluției țărănești, înțelepte, am citit-o acum vreo 2 săptămâni (la începutul tămbălăului cu și despre scârboasele pretenții ale magiștrilor): pe ediția electronică a Cotidianului, un GENIU a propus ca să se rezolve problema aglomerației dosarelor, a timpului de lucru sufocant, a salarizării inechitabile față de sarcinile de serviciu prin... ÎNJUMĂTĂȚIREA SALARIILOR MAGISTRAȚILOR ȘI DUBLAREA NUMĂRULUI ACESTORA. Adică, dacă un arici pogonici de judecătorie are 100.000 de lei anual și se smiorcăie că n-are vreme să rezolve 500 de dosare, atunci i se stabilește salariul DECENT la 50.000 de lei anual, i se repartizează o jumătate din numărul dosarelor - 250 - iar din ceilalți 50.000 de lei este angajat ÎNCĂ UN JUDECĂTOR. GENIAL prin însăși simplitate!

# tt date 23 September 2016 22:51 +2

CORECT

# Steluta date 24 September 2016 05:45 +2

SOLUTIE TA ESTE PROASTA !!! mai bine injumatateste bugetul urias al serviciilor secrete si dubleaza numarul judecatorilor bine platiti deoarece aceste servicii si-au dovedit inutilitatea in Romania tara cea mai jefuita , defrisata , falimentata din UE unde conduc ambasadele orin politia politica a fanariotilor DNA+Servicii

# TITULESCU date 24 September 2016 11:40 +1

LASA PLACA CU SALARII BINE PLATITE CA DEJA AU SALARII BINE PLATITE ,ACTUL DE JUSTITIE NU E ACT DE JUSTITIE IN 90% DIN CAZURI AICI E problema . SALARII ,NERUSINATII CALCA PE OAMENI ,STRIVESC DESTINE !!!!!!!!!! RASPUNDERE PROFESIONALA SI UN TRIBUNAL CARE SA-I JUDECE DE ASTA E MARE NEVOIE. Am un alt caz DE CORUPTIE PE fata ACOPETIT DE DNA -STRUCTURA CENTRALA si locala SI MA INTREB LA CE PRESA SA MA DUC ca peste tot ,,INCULPATUL'' are codite.

# Steluta date 24 September 2016 14:01 0

Daca nu ai fi superficial ai observai ca raspundeam unei propuneri de injumatatire a salariilor judecatorilor si dublare a personalului , iar daca nu erai un makovist ca Pruna te intrebai de ce procurorii sa aiba salarii egale sau mai mari cu judecatorii ce infaptuiesc justitia , in final daca nu erai un admirator al statului securist represiv pricepeai necesitatea ca Romania sa aiba servicii secrete proportionale cu a celorlalte tari UE deoarece nu au ce uriase secrete sa mai protejeze si ineficienta lor este dovedita

# TITULESCU date 24 September 2016 23:13 +1

Am inteles exact ce ai spus dar ATATA II URASC PE ASTIA PENTRU TOATE NENOROCIRILE PE CARE LE-AM VAZUT IN 20 DE ANI DE TANGENTA CU EI ZI DE ZI SI NICI PROCURORII NU MERITA BANII SI NICI JUDECATORII . ALTII !!!!!!!!! Cum or dormi ei acasa la ei CAND ZIUA AU CALCAT PE VIATA ALTUI OM????????? Securist ????? EU STIU MAI BINE DECAT ORICINE ce inseamna NOUA securitate . MAI PROSTI SI MAI TICALOSI DECAT AI LUI GHEORGHIU DEJ.

# varza date 24 September 2016 11:40 -2

[quote name="Edelweiss"]Sankta simplitate a soluției țărănești, înțelepte, am citit-o acum vreo 2 săptămâni , un GENIU a propus ca să se rezolve problema aglomerației dosarelor, a timpului de lucru sufocant, a salarizării inechitabile față de sarcinile de serviciu prin... ÎNJUMĂTĂȚIREA SALARIILOR MAGISTRAȚILOR ȘI DUBLAREA NUMĂRULUI ACESTORA. Adică, dacă un arici pogonici de judecătorie are 100.000 de lei anual și se smiorcăie că n-are vreme să rezolve 500 de dosare, atunci i se stabilește salariul DECENT la 50.000 de lei anual, i se repartizează o jumătate din numărul dosarelor - 250 - iar din ceilalți 50.000 de lei este angajat ÎNCĂ UN JUDECĂTOR. GENIAL prin însăși simplitate! [/quote] rationamentul tau e gandit cu partea dorsala. Un judecator de la judecatorie are in jur de 5.000 salariu. ATAT. daca le dublam numarul, asta inseamna sa ii platim cu 2.500 lei lunar...atunci sa veyi ,,justitie

# Edelweiss date 23 September 2016 23:13 +1

Și totuși, Io* ca neprofesionist al științelor juridice, stau și mă gândesc câtă nesimțire și diletantism poate sălășlui în capul acestor ANGAJAȚI ai SISTEMULUI JUDICIAR care, după mai bine de 2 ani de la intrarea în vigoare a Noului Cod penal, încă mai semnează formulare de acte (declarații de avere sau de interese) în care „Falsul în declarații” este reglementat de art. 292 Cod penal 1969. A cere seriozitate acestor diletanți este ca și cum am angaja un pedofil recidivist să fie responsabil în programul de homeschooling al juniorilor unei familii. Ăștia NU SUNT ÎN STARE SĂ FACĂ UN PIC DE ORDINE ÎN MINTEA LOR, darămite să dreagă lucrurile în ograda justiției sau să tocmească trebile Țării. Părerea mea! (Hâc! apud Nicu Văcăroiu)

# M date 24 September 2016 11:18 +1

Cred ca ar fi foarte bun sistemul cu bonusuri de performanta. In felul acesta nu ar mai sta luni de zile sau chiar ani hotararile nemotivate, desi legea prevede obligativitatea motivarii in 30 de zile, ar plati si magistratii pentru desfiintarea hotararilor lor, date aiuristic. In final magistratii sunt totusi singura categorie profesionala a caror raspundere nu este nici macar reglementata. Vor drepturi salariale, pe care nu zic ca nu le merita, dar si raspundere sa fie pe masura drepturilor de care beneficiaza. Desi au declansat un protest pentru mai multe probleme, inclusiv pentru lipsa spatiilor sau lipsa de dotare a instantelor si parchetelor, cand li se vor rezolva salariile vor inceta protestele ca prin minune si va fi totul in regula.

# basicuta date 24 September 2016 12:07 0

sa ne dea salarii normale ca-n UE, pensii 100% din ultima leafa, sa ne lase sa predam la ONG-uri despre justitie si sa fim remunerati, la naiba, raportat la valoarea omului care preda, si sa fim pusi si prin consilii de administratie, nu se exista mai priceput ca judecatorul si procurorul ! ministrii astia...nimic nu stiu... si apropo mai avem o durere, casele mai nene, sa ni se dea cate o casa de membru de familie...asa da...

# escu date 24 September 2016 12:13 +8

Are dreptate, ea nu a fost numită politic, a fost numită de la Bruxelles, via Mavcovei, MISA și ambasada SUA.

# Gherghe date 24 September 2016 20:24 +3

Hotii , striga Hotiii!

# santinela date 25 September 2016 08:08 +3

Magistratii merg cu jumatate de masura.Pai ori este protest ori este protest. In momentul in care TUTA aia a interzis accesul jurnalistilor la sedinta toti magistratii din teritoriu trebuiau sa paraseasca sala( sa se intilneasca ei altundeva) si sa-i lase singuri pe nulitatea de sef al CSM-ului si pe ministra TUICA cu fantele de la munca.Asta era impact major,daca-i faceau de ris pe ciumpalacii astia trei.Poate asa auzea si mutul neamului impreuna cu agricolul Ciolos !!

# santinelo date 26 September 2016 16:02 0

da' de ce te precipitin asa ... intrara, cumva, zilele in sac? pana sa vina pruna ce facura magistratii? ... si apai, pruna pleaca in decembrie ... si vine un govern politic super competent ... si o sa curga lapte si miere ... 8) 8) 8)

# Trutulescu date 1 October 2016 08:37 0

Ce fatau are de iti vine sa fugi cat vezi cu ochii. :D :lol: :sad:

Adauga comentariu

:D :lol: :-) ;-) 8) :-| :-* :oops: :sad: :cry: :o :-? :-x :eek: :zzz :P :roll: :sigh:

DISCLAIMER

Atentie! Postati pe propria raspundere!
Inainte de a posta, cititi aici regulamentul: Termeni legali si Conditii

EDITORIAL

Vorbe de fumoar

Vorbe de fumoar – 19.04.2024 – Prima victorie in instanta obtinuta de vanatorul de pedofili

+ DETALII

FACEBOOK

Utlimele comentarii
Cele mai citite
LUMEA JUSTITIEI
Arhiva