19 April 2024

"In mintea stramba si lucrul drept se stramba"
- parintele Arsenie BOCA

FERITI-VA DE CSM – Judecatorul Mircea Aron le-a dat un sfat magistratilor care se viseaza in CSM: "Nu voi sfatui pe nimeni sa mearga in CSM. Le recomand sa ramana judecatori pentru ca asta este adevarata vocatie a unui magistrat". Aron a fost audiat la ICCJ in dosarul lui Toni Neascu: "Era o foaie cu insiruire de cifre cu siguranta... Il am aici pe fostul meu coleg, imi vine sa ma consult cu el 'cum era ma?', dar nu il intreb ca sunt constient unde sunt". Vasilica Danilet a fost martorul lipsa

Scris de: Elena DUMITRACHE | pdf | print

24 November 2014 20:27
Vizualizari: 7703

Completul de 5 al ICCJ condus de judecatorul Ionut Matei, din care mai fac parte judecatoarele Simona Daniela Encean, Florentina Dragomir, Lucia Tatiana Rog si Alina Ioana Ilie, l-a audiat luni, 24 noiembrie 2014, pe judecatorul Mircea Aron (foto) membru in CSM in dosarul in care fostul judecator si membru CSM Adrian Toni Neacsu este acuzat de DNA de abuz in serviciu pe motiv ca a falsificat zece documente justificative si a absentat nemotivat de la serviciu incasand 66.942 lei. Sedinta de judecata programata sa inceapa la orele 12.00 a inceput cu o intarziere de circa 20 de minute, lucru care a fost taxat de unii dintre cei prezenti in sala de judecata, care au exclamat ca in cazul in care o astfel de intarziere ar fi fost provocata de avocati sau inculpati cu siguranta ca ar fi fost sanctionata cu amenda. Dar, intrucat judecatorul decide, Ionut Matei nu a sanctionat acesta intarziere.


Conform dispozitiilor instantei de la termenul anterior din data de 28 octombrie 2014, la termenul de luni trebuiau sa fie audiati patru martori, respectiv Mircea Aron, Cristi Vasilica Danilet, Catalin Stan si Florin Mestecaneanu. Marele absent de la audieri a fost judecatorul Cristi Vasilica Danilet, candva bun prieten cu Toni Neacsu, acelasi care a fost revocat din CSM de 1.200 de judecatori, dar care s-a intors in CSM dupa ce Curtea Constitutionala a declarat neconstitutionala procedura de revocare. Acelasi Danilet care nu a dat socoteala nici pana in ziua de astazi pentru banii incasati de la CSM in perioada de revocare. Desi au asteptat pana la finalul sedintei aparitia lui Danilet, judecatorii au constatat lipsa acestuia si l-au citat din nou pe membrul CSM in calitate de martor la termenul din data de 15 decembrie 2014. Oare daca nu va veni nici atunci, il vor aduce cu mandat? Ramane de vazut.

Diferit de Danilet a fost insa judecatorul Mircea Aron, care si-a facut aparitia in instanta cu mult inainte de inceperea sedintei, fiind de altfel si primul martor chemat de judecatorul Ionut Matei pentru declaratii.

In tonu-i caracteristic, si apreciem noi spectaculos, judecatorul Mircea Aron si-a facut simtita prezenta inca de la momentul pronuntarii numelui sau de catre grefier, care, fara sa isi dea seama probabil, a pus accentul gresit pe pronuntia numelui lui Aron. L-a corectat insa membrul CSM care a precizat ca accentul nu se pune pe "A" in pronuntia numelui "Aron".

Prima intrebare pe care judecatorul Ionut Matei i-a adresat-o odata ajuns la bara, corespunde procedurii: "Sunteti credincios?"

Raspunsul lui Aron a lasat muta audienta: "Nu as putea sa fac o afirmatie transanta in acest sens pentru ca s-au intamplat de-a lungul timpului evenimente care m-au determinat sa nu mai cred atat de tare in Dumnezeu. Da, am fost botezat ortodox, dar intre timp am devenit laic".

Dupa aceste precizari date in fata unui "judecator tanar", asa cum Mircea Aron l-a caracterizat in timpul audierilor pe vicepresedintele Ionut Matei, membrul CSM s-a rezumat la a face declaratia generala: "Promit sa spun adevarul si sa nu ascund nimic".

In timpul declaratiei sale, Mircea Aron le-a dat si un sfat magistratilor care vor sa ajunga in CSM: sa se razgandeasca daca au vocatie de judecator de scaun.

Altfel, judecatorul Mircea Aron a povestit cum se deruleaza o saptamana de lucru la CSM, lipsa de interes a unor membri de a lua parte la Comisii, lipsa generala de importanta acordata de judecatorii si procurorii din CSM fata de completarea foilor colective de prezenta sau a ordinelor de deplasare, despre care magistratul a relatat ca erau intocmite de soferi sau de secretarele cabinetelor pe care le conduceau, ci nu de membrii CSM.

Interesat sa afle cui reveneau de drept aceste atributii si ce anume contineau "hartiile" – asa cum Aron le-a numit – pe care membrii CSM le semnau la finalul lunii, judecatorul Ionut Matei a pus tot felul de intrebari, la finalul carora judecatorul Mircea Aron a exclamat ca nu l-au interesat niciodata astfel de formalitati, intrucat judecatorul are libertatea sa.

Mircea Aron a vorbit si despre diurnele de detasare pe care le iau anumiti membri in CSM, desi au locuinte in Bucuresti, catalogand aceasta practica drept una "ipsita de moralitate".

In timpul declaratiei, membrul CSM a povestit cat de implicat a fost ex-judecatorul Toni Neacsu in crearea unui portal de hotarari judecatoresti asa cum s-a solicitat in cadrul Mecanismului de Cooperare si Verificare, afirmand ca de la trimiterea in judecata a lui Neascu, "noi nu putem sa punem pe roate fundatia" intrucat el era cel care "avea know-how-ul in a crea aceasta platforma".

Prezentam in continuare audierea din faza apelului din procesul lui Toni Neacsu a judecatorului Mircea Aron:

Judecatorul Ionut Matei: Sunteti membru CSM, ati fost coleg cu inculpatul Neacsu Adrian, ne puteti spune care sunt atributiile unui membru CSM? Sunt prevazute undeva?

Judecatorul Mircea Aron: Da, este Regulamentul CSM-ului, este Legea 317/2004 a CSM-ului. Pana la urma sunt reguli de bun simt pe care ar trebui sa le aiba un magistrat pentru ca acolo sunt magistrati. Din pacate, magistrati care ajung acolo devin administratori si de aia nu voi sfatui pe nimeni sa mearga in CSM. Le recomand sa ramana judecatori pentru ca asta este adevarata vocatie a unui magistrat.

Judecatorul Ionut Matei: Activitatea unui membru CSM se reduce la sedintele de Plen si de Sectie sau se rezuma si la altceva?

Judecatorul Mircea Aron: In general, Plenul si Sectiile sunt activitatile principale spre care converg toate celelalte demersuri pe care le face un membru CSM. In Plen si in Sectii se iau legaturile care sunt obligatorii. Aici se aproba regulamente, se adopta regulamente. Mai avem activitatea din comisii care este benevola. De obicei isi aleg comisiile si se inscriu toti. Dupa ce a plecat Mona Pivniceru eu am condus Comisia nr. 1, care este eficientizarea Justitiei. In comisie se inscrie toata lumea, dar nu vine aproape nimeni. Vin cate unul sau doi. E prima data cand spun asta. Am evidente, se arata in minutele de la finalul fiecarei sedinte.

Judecatorul Ionut Matei: Inculpatul Neacsu a participat la astfel de comisii?

Judecatorul Mircea Aron: Adrian Neacsu chiar a coordonat o astfel de comisie. Eu nu eram atunci, eu eram cu protocolul, un fel de Cenusareasa a comisiilor. (...) Nu esti obligat sa faci parte dintr-o comisie, poti sa nu fii in nicio comisie. Eu chiar ma gandesc sa fac asta anul viitor. (...) Eu cred ca a disparut interesul pentru coordonare in comisii pentru ca asta te tine aproape in CSM. Vrei nu vrei trebuie sa vii luni dimineata la comisii, vrei nu vrei trebuie sa vii si vineri pana la incheierea programului pentru ca atunci inchei tot ce ai. Laboratoarele astea lucreaza de luni pana vineri si poate vineri trebuie sa pui pe rol ceva ce se va discuta luni. De aceea, trebuie sa vii luni dimineata, la ora 8.00. La mine nu se pune problema sa nu ajung, cine ma stie de aici (n.red. - de la Inalta Curte) stie ca eu veneam la serviciu pentru ca nu pot sa lucrez decat aici. Asta e, sunt molipsit din vremea dinainte. Nu pot sa lucrez decat la serviciu si de multe ori stau si dupa program. Un coordonator nu poate sa lipseasca nici lunea, nici vinerea si daca vine zilele astea, nu are niciun rost sa chiuleasca in rest. Nici nu stiu daca se poate numi chiul pentru ca poti sa iti faci datoria si de acasa, asa cum aici judecatorii, si am observat aici (n.red. - la Inalta Curte) mai tinerii mei colegi, lucrau mai bine de acasa. Eu lucram de aici. Se intampla sa ma prinda patru dimineata aici, umpleam sala de fum, pentru ca fumam pe vremea aia, deranjam colege, dar lucram aici. Noi nu avem un timp normat. Noi avem obligatie de diligenta.

Judecatorul Ionut Matei: CSM este un organ colectiv cu activitate permanenta si daca fiecare ar sta acasa si, ma rog, s-ar reduce la sedinte de sectie si de plen activitatea CSM-ului cum s-ar desfasura?

Judecatorul Mircea Aron: Pai va spun eu cum se desfasoara. De obicei la comisie imi vin vreo patru, cinci, desi sunt inscrisi vreo 17. Cand e mai important vin mai multi. Eu nu fac caz din asta pentru ca sunt multi din magistratura care nu se aliniaza la modul meu de gandire. Ma streseaza de multe ori ca nu primesc de la societate ceea ce astept, dar asta este problema mea personala.

Judecatorul Ionut Matei: Pe mine ma interesa sa inventariez o saptamana de munca la CSM.

Judecatorul Mircea Aron: Eu in fiecare luni am comisia de lucru. Multi vin si imi spun ca nu pot sa vina ca incepe scoala si nu pot sa vina. Regula este ca lunea avem comisia 1, martea avem comisia 2, comisia 3 nu am urmarit-o, dar eu ma duc la toate trei. In ultima vreme, am avut comisia 1 si luni si marti. Miercuri avem comisia de disciplina.

Judecatorul Ionut Matei: La comisia de disciplina participati toti? Teoretic ar trebui sa fie toti.

Judecatorul Mircea Aron: Daca dumneavoastra asa ganditi, asa ar trebui sa fie. Daca intrati in recursuri o sa vedeti ca suntem patru, cinci, sase. Spune ca trebuie sa fie majoritatea sectiei. Pe prezenta mea se conteaza mereu pentru ca stiu ca vin. Pe mine nu ma mai intreaba. Se stie ca vin la Plen. Eu nu am absentat la plen decat cine stie ce s-a intamplat, mi-a murit pisica... chiar mi-a murit pisica. Doar pentru chestiuni serioase. Vorba lui Caragiale, "am, n-am treaba, eu vin" la serviciu, iar eu chiar am treaba. (...)

Judecatorul Ionut Matei: In afara de aceste comisii, mai existau intalniri in afara, deplasari in tara? Deplasarile in teritoriu le faceati intotdeauna in baza unui ordin de deplasare?

Judecatorul Mircea Aron: Eu care nu am fost niciodata sef, am fost numai judecator de scaun, nu prea am umblat, dar intr-adevar este un formular pe care il stim toti, si dumneavoastra il stiti de cand erati judecator de scaun, este formularul scris in albastru, cand seful da o semnatura, pune stampila.

Judecatorul Ionut Matei: Era vreo situatie in care plecati in tara fara sa aveti acest ordin de deplasare?

Judecatorul Mircea Aron: Cred ca ordinul ma insotea chiar daca nu il aveam eu, ci soferul. Pentru diurna imi aduce secretara, iar la sofer ii da ordinul asta. Eu nici nu il vad. Nici nu ma intereseaza daca il am cu mine. Evident ca stiu ca exista un ordin.

Judecatorul Ionut Matei: Diurna pe care o luati la aceste deplasari se dadea in baza ordinului de deplasare?

Judecatorul Mircea Aron: Chestia cu diurna este un pic mai complicata, pentru asta trebuie sa va uitati in Ordonanta 27/2006. Daca eu as vrea sa iau diurna, mi-as schimba adresa din buletin si as lua banii. Eu nu as face asta niciodata si mi se pare lipsit de moralitate. Nu mi se pare chiar in regula. E o lege proasta dupa parerea mea.

Judecatorul Ionut Matei: Daca plecati o zi, doua undeva, in deplasare, acea diurna o primeati altfel decat in baza unui ordin de deplasare?

Judecatorul Mircea Aron: Pe mine nici nu m-a interesat. Stiu ca primeam diurna, uneori trebuia sa dau inapoi, sa mai pun de la mine. Dar sa fie clar ca eu nu faceam niciun calcul. Toate chestiile astea le facea soferul meu Marius si secretara.

Judecatorul Ionut Matei: Puteti sa ne spuneti ceva de vreo subcomisie la nivelul Comisiei 1 sau de vreun grup de lucru care se refera la publicarea tuturor hotararilor judecatoresti, pornind de la proiectul Jurindex? A fost implicat si inculpatul?

Judecatorul Mircea Aron: Da, evident. In urma discutiilor de la nivelul Comisiei 1 s-a hotarat infiintarea Institutului Roman de informatii Publice, la cererea MCV, sub forma unei fundatii, ce avea ca obiect de activitatea publicarea pe un site propriu a hotararilor judecatoresti. Am avut impresia ca procurorul a vrut sa ma lege pe mine pentru ca a fost extrem de inelegant. M-a intrebat cine a incheiat actele. Actele le incheiase nevasta-mea, dar nu avea nicio legatura in plus. Ea a venit sa incheie actele fundatiei pe care ne-a cerut-o MCV. Comisia Europeana ne-a cerut sa avem un site, un institut de informatii juridice care sa nu depinda de o entitate statala. Acest lucru am incercat sa il facem si noi pentru ca Jurindex nu mai putea face fata. Acum proiectul tine de Comisia 1. Inculpatul aici de fata avea know-how-ul in a crea aceasta platforma. Toata lumea se fereste de proiect si cred ca pana la urma se va demola. De un an si ceva de cand Toni Neacsu este trimis in judecata noi nu putem sa punem pe roate fundatia. (...) Judecatorul Neascsu (n.red. - moment in care Ionut Matei il intrerupe pentru a-l corecta spunand despre Toni Neacsu ca nu este judecator, ci inculpat) era expert pentru ca el il demarase. El a spus ca a vrut sa fie parte a acestei fundatii, pe persoana fizica. CSM aducea hotararile judecatoresti, notarii si avocatii au contribuit cu fonduri la constituire.

Judecatorul Ionut Matei: Ce ne puteti spune despre foile colective de prezenta ale membrilor CSM? Stiti in ce conditii s-a luat hotararea de a se tine?

Judecatorul Mircea Aron: Aparea la un moment dat o hartie, ca asa am numit-o, o hartie. Dumneavoastra sunteti chiar in conducerea administrativa si nu stiu daca mai aveti asa ceva, dar eu imi aduc aminte cand eram la Inalta Curte judecator de scaun. Aici prezenta nu conta. Moisescu a fost cel care a vrut sa introduca condica de prezenta, el care era mai liberal, si eu m-am ridicat in picioare si i-am spus 'poftim, dumneata vrei sa pui judecatorii sa semeneze condica? Judecatorul umbla, nu semneaza condica, el este judecator si la noapte cand il cheama sa faca o arestare, este judecator si dupa ora 17.00 cand continua sa judece si delibereaza dupa orele 20.00'. Toata lumea m-a aplaudat si toti erau mai in varsta decat mine. Atunci eram in pozitia dumneavoastra, judecator foarte tanar. Eu am zis dintotdeaua: fara programe la judecatori. Eu nu am semnat niciodata nicio condica.

Judecatorul Ionut Matei: Semnati ceva la finalul lunii?

Judecatorul Mircea Aron: Era o foaie cu insiruire de cifre cu siguranta, dar de cam un an nu mai exista asa ceva. Eu nu il tratam ca pe un act. Spuneam ca este dat spre informare, toata lumea primea aceeasi foaie, se tragea la xerox. Cu siguranta erau insirate zilele lunii.

Judecatorul Ionut Matei: Si in dreptul fiecarei zile a lunii era trecuta vreo cifra, un numar de ore sau cum?

Judecatorul Mircea Aron: Aproape ca nu imi vine sa cred. Nu stiu. Il am aici pe fostul meu coleg (n.red – Toni Neacsu), imi vine sa ma consult cu el, sa il intreb 'cum era ma?', dar nu il intreb ca sunt constient unde sunt. Foile nu putea sa ateste decat prezenta. (...) Nu au fost situatii in care sa il cautam pe Toni Neacsu si sa nu il gasim!

La finalul audierii de catre instanta a judecatorului Mircea Aron, aparatorul lui Adrian Toni Neascu, avocatul Alexandru Chiciu i-a adresat membrului CSM o intrebare care ar putea fi clarificatoare in acesta speta, "cand s-a renuntat la aceste foi colective de prezenta si de ce?". La aceasta intrebare, judecatorul Aron a precizat ca in CSM nu s-au mai completat si semnat aceste foi de la trimiterea in judecata a lui Toni Neacsu: "Nu stiu data exacta, dar sigur s-a renuntat la aceste foi dupa trimiterea in judecata a lui Toni Neacsu". Raspunzand intrebarilor aparatorului lui Toni Neacsu, judecatorul Mircea Aron a afirmat ca nu are cunostinta de modul in care se calculeaza diurnele in lipsa foilor colective de prezenta, sustinand totodata ca orice membru al CSM poate consulta lucrarile din CSM de acasa, nefiind necesar ca acesta sa se deplaseze la sediul CSM pentru a avea acces la aceste date.

Comentarii

# prea-prea... date 24 November 2014 21:37 +8

:Dprea frumos,dialog(că aia n-a fost ședință de judecată)între un Judecător și un Procuror,bă cum dracu vine asta?păi cu siguranță Judele și-a liniștit conștiința că a inițiat un fals judecător într-ale meseriei! Păi Maestre- de ce mai functioneză TOTUȘI CSM-ul?că să le apărați la integritate pe alde aline,oane,laure și alte******ri nevrotice zău că așa cum zici matăluță chiar nu se merită !medici ezistă,băieți dornici de oferit servicii-slavă Domnului,ș-atunci?ți se rupe sufletu să vezi un Judecător interogat de un Procuror ! mizerabil !

# Parerea mea date 24 November 2014 23:01 -1

Teoria cu Omul Providential, singurul in stare sa faca un asemenea proiect nu tine si e dubioasa. In fapt, marele proiect este o baza de date (solutie tehnica care exista inca din anii 70) si o interfata prietenoasa, cu un motor de cautare. Mare scofala. Suntem in anul 2014, nu inventam acum masina de codat ENIGMA!!!! Coborati din globul de cristal si vorbiti cu o firma serioasa de IT, nu mai faceti smenuri si susanele interne cu Focsaniul.

# bestial date 24 November 2014 22:04 +7

Este genial dialogul. A cam inghitit galusca "judecatorul tanar" despre prezenta la ICCJ, comisii si comitete cu miile si cu fisele de pontaj. Pe Danilet sa nu-l astepte pe 15, ca pe 14 e ziua de nastere a motanului. Sau eventual, ca sa fie sigur ca il prinde la audieri, sa mearga la karaoke :D

# Penibil date 24 November 2014 22:10 +3

Curat Caragiale. Lasati-o moarta cu Institutul, ca e oneroasa rau treaba. Nu v-a cerut niciun MCV asa ceva. Daca ati vrut in CSM, faceti administratie, dar faceti-o bine, nu manifestati dispret fata de acte, indiferent de natura lor. Daca nu, faceti judecata, dar nu fiti struto-camile. Penibila depozitia. Caragiale curat..."eu intotdeauna am spus", "la 1848....". Singura chestie laudabile e cea cu credinta.

# nulitatea comunista date 25 November 2014 01:09 -2

Aron ? o nulitate in drept, un procuror comunist. militar, cică !

# neacsu ar trebui lasat in pace date 26 November 2014 09:19 +2

conteaza cum gandeste omul, cum se exprima, la ce este util  :-|

# un oarecare date 25 November 2014 02:23 -1

Este extrem de grav ca acest Consiliu Superior al Magistraturi nu isi intelege rostul sau... Ca exemplu este acel Dumbrava care cere cu nerusinare niste chestii... Horatius Dumbrava, despre el este vorba, isi depaseste rostul sau... Iata de unde provin oarece probleme din multe cauze...

# Avocatul31 date 25 November 2014 09:12 +3

despre activitatea din comisii a csmeilor citesc numai de bine:"In comisie se inscrie toata lumea, dar nu vine aproape nimeni. Vin cate unul sau doi. E prima data cand spun asta. Am evidente, se arata in minutele de la finalul fiecarei sedinte. :lol: "totusi,nesimtit comportament(sa spuna adevarul) pentru seful eficientizarii justiíei...amarnice creaturi politice sunt si csmeii.

# o persoana din afara date 26 November 2014 13:57 +3

Toata lumea analizeaza acum activitatea CSM. Nimeni nu vede faptul ca raspunsurile domnului Aron sunt pe masura acuzatiei adusa domnului Neacsu. Daca si foaia de pontaj este un motiv de trimitere in judecata a unei persoane, atunci inseamna ca in loc de locuinte ar trebui construite inchisori iar institutiile publice ar trebui inchise.  :-?

Adauga comentariu

:D :lol: :-) ;-) 8) :-| :-* :oops: :sad: :cry: :o :-? :-x :eek: :zzz :P :roll: :sigh:

DISCLAIMER

Atentie! Postati pe propria raspundere!
Inainte de a posta, cititi aici regulamentul: Termeni legali si Conditii

EDITORIAL

Vorbe de fumoar

Vorbe de fumoar – 19.04.2024 – Prima victorie in instanta obtinuta de vanatorul de pedofili

+ DETALII

FACEBOOK

Utlimele comentarii
Cele mai citite
LUMEA JUSTITIEI
Arhiva