25 April 2024

"In mintea stramba si lucrul drept se stramba"
- parintele Arsenie BOCA

INCEPE BALUL – OUG 16/2011 prin care Predoiu-Boc a resapat Plenul CSM atacata ca neconstitutionala la Avocatul Poporului!

Scris de: Voichita RASCANU | pdf | print

9 March 2011 18:18
Vizualizari: 4583

 

Fundatia Horia Rusu a solicitat, printr-o petitie, adresata miercuri, Avocatului Poporului, sa sesizeze Curtea Constitutionala cu privire la neconstitutionalitatea Ordonantei de Urgenta 16/2011 promovata de Guvern, prin care cvorumul necesar pentru functionarea Plenului CSM a fost redus la majoritatea membrilor organismului. Astfel, asa cum si Lumeajustitiei.ro a sustinut, Ordonanta de Urgenta a modificat o lege organica, lucru nepermis de Constitutia Romaniei. Mai mult, conform Constitutiei si legii de organizare, Consiliul Superior al Magistraturii este alcatuit din 19 membrii, dintre care 17 magistrati si 2 reprezentanti ai societatii civile.


Urmare a deciziei Curtii Constitutionale de declarare ca neconstitutionale a Hotararilor Senatului prin care au fost validati noii membri ai CSM, Consiliul a fost lasat sa functioneze cu 14 oameni, lucru imposibil in conformitate cu Legea de organizare a CSM. Ca atare, Executivul a adoptat o Ordonanta de Urgenta, in care a prevazut ca Plenul Consiliului poate functiona cu majoritatea membrilor prezenti. Fundatia Horia Rusu a cerut miercuri Avocatului Poporului sa solicite o decizie a Curtii Constitutionale cu privire la aceasta Ordonanta de Urgenta, textul solicitarii il puteti citi mai jos.

CSM, din nou aproape de mana Curtii Constitutionale

Conform petitiei adresate Avocatului Poporului, „Fundatia Horia Rusu considera ca OUG nr.16/2011 privind unele masuri temporare pentru continuarea activitatii Consiliului Superior al Magistraturii, adoptata de Guvern la 23 februarie, este neconstitutionala si a sesizat in acest sens Avocatul Poporului. Prin modificarea Legii de organizare si functionare a CSM, care face parte din categoria legilor organice, Guvernul a incalcat art. 115, alineat 6 si art. 73 alineat 3, litera l) din Constitutie. Cum s-a ajuns aici? Potrivit Constitutiei si legii sale de organizare si functionare, CSM este alcatuit din 19 membrii, 17 magistrati si doi reprezentanti ai societatii civile, iar lucrarile Plenului se desfasoara in prezenta a 15 membrii. Dar, la 25 ianuarie 2011, in urma unei sesizari a PDL, Curtea Constitutionala a decis ca alegerea a trei dintre magistrati si a celor doi reprezentanti ai societatii civile a fost neconstitutionala, astfel incat CSM a ramas cu numai 14 membrii. Pentru a permite continuarea activitatii CSM, ordonanta adoptata de Guvern la 23 februarie a modificat cvorumul necesar desfasurarii lucrarilor Plenului, de la 15, la majoritatea membrilor CSM actuali. Redam, in continuare, argumentele juridice invocate de Fundatia Horia Rusu in sesizarea adresata Avocatului Poporului: Prin OUG 16/2011, Guvernul a incalcat art. 115, alineat 6 si art. 73 alineat 3, litera l) din Constitutie, modificand Legea de organizare si functionare a CSM, care face parte din categoria legilor organice. Potrivit art. 115, alineat 6 din Constitutia Romaniei, Guvernului i se interzice sa reglementeze prin ordonante de urgenta organizarea si functionarea institutiilor fundamentale ale statului. Potrivit art. 73, alineat 3, litera e) “Prin lege organica se reglementeaza organizarea si functionarea Consiliului Superior al Magistraturii, a instantelor judecatoresti, a Ministerului Public si a Curtii de Conturi”. OUG 16/2011 prevede ca, prin derogare de la prevederile art. 28 alin. (2) din Legea nr. 317/2004 privind Consiliul Superior al Magistraturii, lucrarile plenului Consiliului Superior al Magistraturii se desfasoara in prezenta majoritatii membrilor acestuia, pana cand Senatul ii va valida si pe magistratii alesi ca membri ai Consiliului Superior al Magistraturii in anul 2011, in adunarile generale ale magistratilor. Potrivit art. 28, alin. 2 al Legii nr. 317/2004 privind Consiliul Superior al Magistraturii, lucrarile Plenului Consiliului Superior al Magistraturii se desfasoara in prezenta a cel putin 15 membrii. In urma deciziilor Curtii Constitutionale nr. 53 din 25 ianuarie 2011 si nr. 54 din 25 ianuarie 2011, ca urmare a invalidarii a 5 magistrati alesi ca membrii in CSM, numarul total al membrilor Consiliului Superior al Magistraturii este in prezent de 14”.

 

Comentarii

# cucurucu date 9 March 2011 22:50 -1

,,Incepe balul!'' Doamnelor si Domnilor, cine danseaza, va rugam sa poftiti in ring, spectatorii la locul lor, fiti gata, START

# hagi date 13 March 2011 09:03 +1

daca avocatul poporului si-ar face datoria ar trebui sa sesizeze de neconstitutionalitate majoritatea actelor lecislative data de acest guvern. sper ca nu ati uitat de monstruozitatile emise intre craciun si anul nou de acesti incompetenti.

Adauga comentariu

:D :lol: :-) ;-) 8) :-| :-* :oops: :sad: :cry: :o :-? :-x :eek: :zzz :P :roll: :sigh:

DISCLAIMER

Atentie! Postati pe propria raspundere!
Inainte de a posta, cititi aici regulamentul: Termeni legali si Conditii

EDITORIAL

Vorbe de fumoar

Vorbe de fumoar – 24.04.2024 – Gulutanu s-a mai captusit cu o acuzatie. Doua refuzuri la noua SIIJ

+ DETALII

FACEBOOK

Utlimele comentarii
Cele mai citite
LUMEA JUSTITIEI
Arhiva