28 March 2024

"In mintea stramba si lucrul drept se stramba"
- parintele Arsenie BOCA

LOVITURA PENTRU "COOPERATIVA NUFARUL" – Fost judecator si membru CSM, avocatul Adrian Toni Neacsu explica efectele deciziei prin care CCR a statuat ca solutiile de clasare ale Inspectiei Judiciare la sesizarile cetatenilor pot fi atacate in Justitie: "Pe de o parte, Inspectia Judiciara nu mai poate bloca arbitrar plangerile justitiabililor, iar pe de alta parte, puterile discretionare ale Inspectiei Judiciare capatate pe vremea ministeriatului Predoiu sufera o prima fisura" (Decizia)

Scris de: Alex PUIU | pdf | print

13 August 2014 15:09
Vizualizari: 6309

Intr-un articol postat pe blogul personal jurindex.ro, titrat "Plangerile impotriva magistratilor vor ajunge in instanta", fostul judecator si membru al CSM Adrian Toni Neacsu (foto 2), in prezent avocat, explica utilitatea si consecintele decizei nr. 397/03.07.2014 a Curtii Constitutionale a Romaniei, prin care CCR a constatat ca solutiile de clasare a sesizarilor cetatenilor dispuse de Inspectia Judiciara pot fi contestate in justitie. Altfel spus, Inspectia Judiciara, condusa de Rica Vasiliu Cravelos (foto stanga) si de adjunctul acesteia, Gheorghe Stan (foto dreapta), nu mai poate bloca accesul cetatenilor la justitie, rezolutiile de clasare dispuse de inspectorii judiciari pe motiv ca "nu exista indiciile savarsirii unei abateri disciplinare" nemaifiind definitive.

"Puterile discretionare ale Inspectiei Judiciare capatate pe vremea ministeriatului Predoiu", arata fostul magistrat Adrian Toni Neacsu, au facut ca cetatenii sa nu mai poata contesta solutiile de clasare dispuse de inspectorii judiciari atunci cand, in urma verificarilor prealabile, acestia constatau ca nu exista indicii privind savarsirea, de catre judecatorul sau procurorul reclamat, a unor abateri disciplinare: "Inspectia Judiciara se comporta ca un filtru. Folosindu-se de aceasta mica inconsistenta a legii, taie si spanzura cat poate mai mult in domeniul cercetarii disciplinare a magistratilor, lasand sa treaca mai departe catre Consiliul Superior al Magistraturii, singura instanta disciplinara a magistratilor, doar ce considera oportun. Inspectia Judiciara putea deci aprecia suveran, in afara oricarui control, cand sa exercite si cand nu o actiune disciplinara impotriva unui judecator sau procuror. In aceasta situatie nici macar Consiliul Superior al Magistraturii nu avea posibilitatea de a interveni in vreun fel".


Dispozitivul deciziei nr. 397/03.07.2014 a CCR: "Admite exceptia de neconstitutionalitate ridicata de Gabriel Emilian Constantin in Dosarul nr. 2.821/2/2013 al Curtii de Apel Bucuresti - Sectia a VIII-a contencios administrativ si fiscal si constata ca sintagma "rezolutia de clasare este definitiva" din cuprinsul art. 47 alin. (1) lit. b) din Legea nr. 317/2004 privind Consiliul Superior al Magistraturii este neconstitutionala in ipoteza prevazuta de art. 45 alin. (4) lit. b) din aceeasi lege" (vezi Decizia nr. 397/03.07.2014 a CCR, atasata la finalul articolului).

Prezentam integral articolul "Plangerile impotriva magistratilor vor ajunge in instanta", publicat de fostul membru CSM Adrian Toni Neacsu:

"Incepand de la jumatatea lunii trecute s-au schimbat radical regulile privind solutionarea plangerilor impotriva judecatorilor si procurorilor. Mai exact, in cadrul exercitarii controlului de constitutionalitate pe cale de exceptie, Curtea Constitutionala a constatat ca solutiile de clasare ale Inspectiei Judiciare la sesizarile cetatenilor pot fi contestate in justitie.

Consecinta acestei solutii este pe de o parte aceea ca Inspectia Judiciara nu mai poate bloca arbitrar plangerile justitiabililor, iar pe de alta parte, ca puterile discretionare ale Inspectiei Judiciare capatate pe vremea ministeriatului Predoiu sufera o prima fisura.

Ipoteza este urmatoarea. O persoana face o sesizare cu privire la o presupusa abatere disciplinara (comportament neadecvat, incalcarea incompatibilitatilor s.a. – abaterile disciplinare sunt enumerate in art. 99 din Legea nr. 303/2004) a unui judecator sau procuror. Singura institutie care poate efectua verificari este Inspectia Judiciara. Incepand din 2012, ca urmare a unei viziuni de cazarma a fostului ministru al justitiei Catalin Predoiu, Inspectia Judiciara a fost organizata autonom fata de Consiliul Superior al Magistraturii. A capatat puteri sporite si atributii exclusive. Din acel moment Inspectia Judiciara a devenit un fel de politie judiciara sau chiar parchet specializat pe cercetarea judecatorilor si procurorilor.

Potrivit legislatiei in vigoare, ulterior sesizarii, Inspectia Judiciara trebuie sa efectueze verificari prealabile in urma carora poate da urmatoarele solutii:

1. Admite sesizarea, efectueaza cercetarea disciplinara si sesizeaza sectia corespunzatoare a CSM pentru a se pronunta.

2. Claseaza sesizarea in situatia in care aceasta este anonima, adica aceasta nu este semnata ori nu contine datele de identificare ale autorului.

3. Claseaza sesizarea in situatia in care constata ca urmare a verificarilor prealabile ca nu exista indiciile savarsirii unei abateri disciplinare.

De asemenea, Inspectia Judiciara mai poate clasa sesizarea daca dupa efectuarea cercetarii disciplinare (un fel de urmarire penala pentru a duce comparatia la capat) constata totusi ca nu sunt indeplinite conditiile pentru exercitarea actiunii disciplinare. In aceasta ultima situatie legea prevede ca actul inspectorului judiciar poate fi atacat direct la sectia de contencios administrativ si fiscal a Curtii de Apel Bucuresti. In practica insa astfel de plangeri se intalnesc foarte rar, tocmai intrucat in mod sistematic IJ pronunta solutiile de clasare doar ca urmare a verificarilor prealabile. Legea prevede ca solutia de clasare data intr-o astfel de ipoteza (cea de la pct. 3 in enumerarea mea) este definitiva, respectiv ca ea nu poate fi atacata in nici un fel de persoana care a facut sesizarea. Inspectia Judiciara se comporta ca un filtru. Folosindu-se de aceasta mica inconsistenta a legii, taie si spanzura cat poate mai mult in domeniul cercetarii disciplinare a magistratilor, lasand sa treaca mai departe catre Consiliul Superior al Magistraturii, singura instanta disciplinara a magistratilor, doar ce considera oportun.

Inspectia Judiciara putea deci aprecia suveran, in afara oricarui control, cand sa exercite si cand nu o actiune disciplinara impotriva unui judecator sau procuror. In aceasta situatie nici macar Consiliul Superior al Magistraturii nu avea posibilitatea de a interveni in vreun fel.

Ei bine, Curtea Constitutionala a decis ca acest mecanism este neconstitutional. Prin decizia nr. 397/3.07.2014, publicata in Monitorul Oficial in 6.07.2014, a constatat ca dispozitia referitoare la caracterul definitiv al rezolutiei de clasare data in ipoteza descrisa mai sus la pct. 3) este neconstitutionala. IJ nu poate da solutii definitive ca urmare a verificarilor prealabile, pentru ca este doar un organism administrativ si pentru ca astfel se blocheaza accesul cetateanului la justitie.

Ca urmare a acestei decizii, Inspectia Judiciara nu mai este capat de linie in nici o situatie. Orice plangere impotriva unui judecator sau procuror, cu exceptia anonimelor, va trebui sa ajunga sa fie discutata contradictoriu, in fata unei instante independente si impartiale. Mecanismul este similar cu cel existent pentru solutiile de netrimitere in judecata ale procurorului, cand de asemenea petentul are sansa de a aparea in fata unui judecator pentru a arata eroarea de solutie a parchetului.

Pana in acest moment, articolul de Legea nr. 317/2004 declarat neconstitutional nu a fost modificat. Potrivit Constitutiei, aplicarea lui este suspendata pe timp de 45 de zile, termenul pe care Ministerul Justitiei il are la dispozitie pentru a veni cu o propunere legislativa. Se pune problema unde vor putea fi atacate solutiile de clasare ale Inspectiei Judiciare. Nu am nici o indoiala ca daca va exista o modificare legislativa se va prevedea competenta sectiei de contencios administrativ si fiscal a Curtii de Apel Bucuresti, pentru a exista o sinonimie cu procedurile in cazul celorlalte clasari pe care le poate da IJ.

Dar chiar daca ministerul, adancindu-se in picoteala cu care ne-am obisnuit, va omite sa-si indeplineasca sarcinile legale, precum si pana in acel moment, intrucat neconstitutionalitatea produce efecte iar rezolutiile nu mai pot fi definitive, consider ca tot Curtea de Apel Bucuresti va avea competenta, de data aceasta in baza competentei generale in materia contenciosului administrativ.

Dintr-o alta perspectiva, consider ca intr-o asezare corecta a lucrurilor in nici o situatie plangerile impotriva solutiilor dispuse de Inspectia Judiciara nu ar trebui sa ajunga direct in instantele judecatoresti. Instante de fond, cu competenta generala in materie disciplinara pentru judecatori si procurori sunt sectiile Consiliului Superior al Magistraturii. Apreciez deci ca legea ar trebui indreptata, astfel incat toate plangerile cetatenilor sa fie solutionate, in prima instanta cel putin, de sectiile C.S.M."

*Cititi aici integral decizia nr. 397/03.07.2014 a Curtii Constitutionale a Romaniei

*Cititi aici articolul fostului judecator si membru CSM, avocatul Adrian Toni Neacsu

Comentarii

# Dr.Av.Botomei Vasile este model pt. Curtea Constitutionala date 14 August 2014 08:14 0

Curtea Constitutionala a implementat recomandarile stiintifice din teza Dr.av.Botomei Vasile.Iata ce  recomandari au fost publicate in teza,la finele anului 2012: ,,6) Asimilarea soluţiilor de clasare a petiţiilor dispuse de inspecţia judiciară din cadrul  CSM, în categoria actelor administrative cu drept de contestaţie, la fel ca şi hotărârile emise  de Colegiul Disciplinar şi CSM. Legiuitorul nu a prevăzut o cale de atac împotriva soluţiilor  dispuse de inspecţia judiciară prin care se clasează plangerile. În lipsa unei hotărâri dispuse  de colegiul disciplinar, petiţionarului i se blochează dreptul de a urma căile de atac  împotriva soluţiilor de clasare".Extras din pagina 93,pct.6 din teza,publicata pe www.unbr.info. Prof.univ.dr.Pavel Abraham referend la teza dr.Botomei Vasile, a identificat valoarea acestor recomandari prin preluarea textuala a acestora in referatul favorabil exprimat tezei, intocmit din 20.06-2013.A se vedea pg.25 din referat publicat pe www.unbr.info. 

# www.UNBR.info; www.botomeivasile.ro date 14 August 2014 10:02 0

Recomandarile stiintifice din teza Dr.Av.Botomei Vasile au devenit model de urmat in Curtea Constitutionala a Romaniei. _____________________________________________________ Exemplul concludent pe care Curtea Constitutionala l-a urmat potrivit recomandarilor din teza Dr.Av.Botomei Vasile il constituie recenta declarare de neconstitutionalitate a textului de lege din cuprinsul art.47,alin(1),litera b),din Legea nr.317/2004, denumita lege de organizare si functionare a Consiliului Superior al Magistraturii din Romania. Dupa un an de la sustinerea in public a tezei de doctorat in drept comparatdenumita: Raspunderea Administrativa.Aspecte practico-stiintifice in plan comparat: Republica Moldova-Romania(UE), sustinuta in public pe 5-07-2013,dupa mari calvaruri din partea procurorilor si judecatorilor aserviti interteselor de grup din unele instante din Romania, echivalata de MEN din 15-07-2014 prin Atestat nr.66035/15-07-2014, C.C. a aplicat recomandarile din teza Dr. Av.Botomei Vasile

# agramatus escrocus date 14 August 2014 10:10 0

Dupa fals, inselaciune, ultraj, 281 c.p.... vine evaziunea fiscala! noile teze :   http://portal.just.ro/180/SitePages/Dosar.aspx?id_dosar=18000000000151433&id_inst=180

# Impostorului traditionalius date 16 August 2014 20:52 0

Vine vrajeala prostilor de la drumul mare care stau la panda pe luju si denigreaza orice subiect interesant . Bravo, d - lui Dr. Botomei . Fa ceva nea Botomei si pentru libertatea profesiei de avocat, demonstreaza-le ca esti bun in ceea ce faci, inacat sa nu mai existe discriminare intre indivizi ca noi pe intreg teritoriul tarii.

# Justitiabilul date 16 August 2014 21:07 0

Felicitarile noastre avocatului Adian Toni Neacsu, care vine direct din sistem si lupta ca un bun cetatean roman . Asa te vrem domnule avocat Adrian Toni neacsu, ca l-am cunoscut noi pe tov. Predoiu, si nu-l ageem ca om de stat fost Ministru al justitiei a tradat PNL pentru ceolan, trecand la PDL la ceolan, iar ca ar fi vrut el sa fie presedintele Romaniei nu ne-am mirat, dar nu se mai poate cum a condus justitia corupta pana azi. Toti cei din sistem sun dupa asemanarea si dupa chipul sau cu mici exceptii de unul la toti dintr-o institutie. Acel unul sau doi este foarte pitin in fiecarte institutia justitiei si poate fi usor dominat de cei multi, fie il umileste, fie il promoveaza si tot fac ce vor ei mafiotii. Am dovezi zdrobitoare in acest sens si domnul avocat Toni Anderi cunoaste astfel de sesizari care sunt convins ca le-a votat cu buna credita si de aceea acum s-a remarcat cu aceasta decizie zdrobitoare. Respectele noastre  sincere le adresam pe aceasta cale domiei sale acum. 

# sven date 20 August 2014 09:42 0

Am un asemenea caz. o nemotivare a unei hotarari judecatoresti... cum trebuie sa procedez in conditiile astea? Motivarea inspectie este absolut scandaloasa,demna de caragiale...

Adauga comentariu

:D :lol: :-) ;-) 8) :-| :-* :oops: :sad: :cry: :o :-? :-x :eek: :zzz :P :roll: :sigh:

DISCLAIMER

Atentie! Postati pe propria raspundere!
Inainte de a posta, cititi aici regulamentul: Termeni legali si Conditii

EDITORIAL

Vorbe de fumoar

Vorbe de fumoar – 27.03.2024 – Oamenii s-au dus peste „Baronul Lamborghini” (Video)

+ DETALII

FACEBOOK

Utlimele comentarii
Cele mai citite
LUMEA JUSTITIEI
Arhiva