19 April 2024

"In mintea stramba si lucrul drept se stramba"
- parintele Arsenie BOCA

RAZBOI CSM – ICCJ! Dumbrava acuza Inalta Curte ca nu si-a indeplinit atributiile! Instanta suprema ataca in contencios hotararea CSM de schimbare a procedurilor de promovare

Scris de: Voichita RASCANU | pdf | print

24 March 2011 15:28
Vizualizari: 4726

Conducerea Consiliului Superior al Magistraturii a acuzat joi, Inalta Curte de Casatie si Justitie ca nu si-a indeplinit obligatiile legale in intocmirea rapoartele pentru promovarea la instanta suprema a judecatorilor candidati, desi Sectia Penala a ICCJ este in deficit acut de judecatori. Acuzatia lansata joi de presedintele CSM, judecatorul Horatius Dumbrava, a venit ca un raspuns la avertizarea lansata miercuri de Inalta Curte, potrivit careia judecatorii Sectiei Penale nu vor mai judeca niciun dosar in care nu sunt arestati. Mai mult, pe langa masurile de degrevare a judecatorilor de la penal, decise miercuri de ICCJ, Colegiul de Conducere al instantei a stabilit in unanimitate ca va ataca in contencios administrativ Hotararea CSM prin care s-a decis schimbarea metodei de promovare la instanta suprema.


Presedintele CSM, Horatius Dumbrava: “Colegiul Inaltei Curti nu si-a facut datoria legala, de a intocmi rapoartele pentru candidati”

Judecatorul Horatius Dumbrava, presedintele CSM a sustinut, joi, intr-o declaratie de presa urmatoarele: “Colegiul Inaltei Curti de Casatie si Justitie nu si-a facut datoria legala, de a intocmi rapoartele pentru judecatorii candidati. A fost adoptat ghidul pentru promovarea judecatorilor la Inalta Curte de Casatie si Justitie, CSM va continua procedura, vom transmite adrese catre Colegiul Inaltei Curti, pentru a isi desemna oameni in comisia de examinare. Speram astfel ca la finalul lunii mai, inceputul lunii iunie, sa avem procedura finalizata”. Intr-un comunicat de presa transmis ulterior, CSM a amintit ca, in urma unei consultari ample, a fost creat, in februarie 2011, Ghidul privind noua metoda de promovare la instanta suprema, ghid adoptat prin Hotararea Plenului CSM in 17 martie 2011, desi colegiul de conducere al ICCJ nu a fost de acord cu modificarea Regulamentului de organizare si functionare administrativa, iar ministrul Justitiei a considerat ca nu este o optiune acceptabila promovarea unei ordonante de urgenta pentru modificarea legilor Justitiei. In final, conducerea Consiliului si-a exprimat “convingerea ca judecatorii de la Inalta Curte vor respecta intocmai decizia Consiliului, contribuind astfel la promovarea unor judecatori competenti si integri la cea mai importanta instanta din tara, in care criteriile vor fi unele obiective si incontestabile”.

ICCJ a decis in unanimitate sa atace in contencios Hotararea CSM prin care a fost modificata procedura de promovare la instanta suprema

Pe de alta parte in urma sedintei Colegiului de Conducere al instantei supreme, membrii Colegiului au luat in unanimitate decizia de a ataca in contencios administrativ Hotararea CSM din 17 martie, prin care era aprobat Ghidul care prevedea noua modalitate de promovare la Inalta Curte. De remarcat ca instanta competenta sa judece un astfel de dosar este Sectia de Contencios Administrativ din Inalta Curte de Casatie si Justitie, unii dintre judecatorii acestei sectii facand parte din Colegiul de Conducere. Din acest punct de vedere, razboiul declansat intre cele doua institutii pare pierdut din start de catre CSM!

Mai mult, daca membrii Colegiului de Conducere vor intenta o asemenea actiune in instanta, este neclara soarta promovarilor la instanta suprema pana la o decizie definitiva a instantei. Nu mai departe de miercuri, judecatorii Sectiei penale a ICCJ au avertizat ca vor intrerupe activitatea – cu exceptia cauzelor cu arestati – daca locurile vacante de la aceasta sectie nu vor fi urgent completate.

Pana una alta, un singur lucru ramane cat se poate de clar: Sectia Penala a instantei supreme functioneaza cu un deficit de 10 judecatori, iar magistratii care solutioneaza in prezent cauzele penale sunt la un pas de colaps, din cauza numarului mare de dosare in care trebuie sa se pronunte.

 

CSM sustine ca se implica cu „maxima seriozitate” si cere judecatorilor supremi sa respecte hotararea CSM

COMUNICAT

Consiliul Superior al Magistraturii se implica cu maxima seriozitate in solutionarea situatiei resurselor umane de la Inalta Curte de Casatie si Justitie, urmand sa finalizeze in cel mai scurt timp procedura de ocupare a locurilor vacante de la instanta suprema.

Consecvent principiilor asumate in timpul campaniei de alegere a membrilor Consiliului Superior al Magistraturii, desfasurata in toamna anului 2010, si respectand vointa tuturor judecatorilor de la judecatorii, tribunale si curti de apel din Romania, noii membri ai Consiliului au demarat procedurile pentru promovarea judecatorilor la instanta suprema pe cele 15 locuri vacante.

Consiliul Superior al Magistraturii reaminteste ca, intr-o procedura unica desfasurata recent, a organizat in luna februarie 2011 cea mai ampla forma de consultare a magistratilor si a societatii civile cu privire la criteriile de alegere a candidatilor pentru Inalta Curte de Casatie si Justitie. Rezultatul s-a concretizat intr-un Ghid adoptat de Plenul Consiliului Superior al Magistraturii in data de 17.03.2011, in conditiile in care colegiul de conducere al Inaltei Curti de Casatie si Justitie nu a fost de acord cu modificarea Regulamentului de organizare si functionare administrativa, iar ministrul Justitiei a considerat ca nu este o optiune acceptabila promovarea unei ordonante de urgenta pentru modificarea legilor Justitiei.

In momentul de fata, in special sectia penala a Inaltei Curti de Casatie si Justitie are nevoie de ocuparea locurilor vacante. Consiliul apreciaza efortul deosebit desfasurat de colegii judecatori de la aceasta sectie, in conditiile in care la aceasta sectie sunt 9 posturi vacante. De asemenea, CSM saluta masurile manageriale luate de conducerea Curtii pentru urgentarea solutionarii cauzelor aflate pe rolul acesteia, mai ales in ceea ce priveste cauzele de coruptie care se afla sub atenta monitorizare a Comisiei Europene in cadrul Mecanismului de Cooperare si Verificare.

Consiliul Superior al Magistraturii isi exprima convingerea ca judecatorii de la Inalta Curte vor respecta intocmai decizia Consiliului, contribuind astfel la promovarea unor judecatori competenti si integri la cea mai importanta instanta din tara, in care criteriile vor fi unele obiective si incontestabile”.

Judecator Horatius DUMBRAVA

PRESEDINTELE CONSILIULUI SUPERIOR AL MAGISTRATURII


Comentarii

# 2NA date 24 March 2011 20:02 +5

Nu vad ce legatura are hotararea CSM cu posibilitatea continuarii procedurii de promovare a juzilor la suprem, daca se doreste asta cu adevarat! Pana una alta, au dispozitii in lege care le permite acest lucru. Iar de Ghiduri care sa bata legea nu prea am auzit!

Adauga comentariu

:D :lol: :-) ;-) 8) :-| :-* :oops: :sad: :cry: :o :-? :-x :eek: :zzz :P :roll: :sigh:

DISCLAIMER

Atentie! Postati pe propria raspundere!
Inainte de a posta, cititi aici regulamentul: Termeni legali si Conditii

EDITORIAL

Vorbe de fumoar

Vorbe de fumoar – 18.04.2024 – Pensionare la Inalta Curte

+ DETALII

FACEBOOK

Utlimele comentarii
Cele mai citite
LUMEA JUSTITIEI
Arhiva