19 April 2024

"In mintea stramba si lucrul drept se stramba"
- parintele Arsenie BOCA

Scandalul Ioana Bogdan - CSM se preface ca nu vede ca are judecatori fara inamovibilitate in sistem si judecatori numiti la Inalta Curte fara decret prezidential!

Scris de: Adina A. STANCU - Razvan SAVALIUC | pdf | print

7 June 2012 16:27
Vizualizari: 7064

 

Judecatoarea Ioana Bogdan, de la Inalta Curte, nu poate fi considerata judecator inamovibil intrucat ea nu a avut decret prezidential de numire nici la data cand a trecut din procuror ca judecator (pe Legea 92/1992 s-a mers pe institutia transferului), dar nici atunci cand a devenit judecator la Inalta Curte, in urma Hotararii CSM 995 din 18.11.2010. La momentul la care a fost promovata ca judecator la Inalta Curte, CSM trebuia sa ia act de situatia speciala a Ioanei Bogdan, care ajunsese in mai 2000 judecator numai prin institutia transferului, fara sa fi dobandit vreodata inamovibilitatea, posibila doar prin decret prezidential, conform art 125 din Constitutie care prevede: „Judecatorii numiti de Presedintele Romaniei sunt inamovibili in conditiile legii”.


In acest sens, marturie a modului gresit in care CSM a promovat-o pe Ioana Bogdan la Inalta Curte sta Hotararea CSM in cazul fostului procuror Victor Cornoiu Jitarasu, care a fost promovat ca judecator la instanta suprema prin Hotararea Plenului CSM din 9 septembrie 2010, hotarare in care spre deosebire de altii judecatori promovati la ICCJ odata cu el, la Jitarasu s-a mentionat expres ca promovarea va incepe dupa data la care se va emite decretul prezidential de eliberare din functia de procuror si se va emite decret prezidential de numire in functia de judecator la ICCJ – vezi hotararea atasata la finalul articolului.

De altfel, chiar si vechea Lege 92/1992 pe care a fost transferata Ioana Bogdan din procuror in judecator prevedea la art. 47: „Judecatorii si procurorii, cu exceptia celor stagiari, sunt numiti prin decret al Presedintelui Romaniei, la propunerea Consiliului Superior al Magistraturii”. Vechiul CSM ar fi trebuit ca atare, dupa orice transferare a unui procuror in functia de judecator sa solicite decret prezidential – unica conditie de numire a unui judecator, precum si de conferire a inamovibilitatii. Mai grav este ca noul CSM, in 2010, nu a verificat lipsa inamovibilitatii Ioanei Bogdan.

Drept urmare, efectele lipsei inamovibilitatii, institutie conferita – repetam – doar printr-un decret prezidential, sunt cele ale imposibilitatii de a solutiona dosare ca judecator suprem, in acest caz punandu-se serios in discutie nulitatea absoluta a sentintei de condamnare administrata la fond de aceasta premierului Adrian Nastase. De asemenea, problema Ioanei Bogdan se rasfrange automat asupra tuturor dosarelor solutionate de ea de la momentul aducerii ei la instanta suprema.

Reactia oficiala a CSM

Scandalul creat in lipsa unui decret prezidential in cazul judecatoarei Iana Bogdan a generat joi o reactie oficiala a CSM, care a difuzat urmatorul comunicat: Urmare lansarii in spatiul public a unor teme de dezbatere ce genereaza controverse, induc si propaga, in mod fals si periculos, ideea existentei unor neregularitati in actele de numire si promovare in functie a magistratilor, PLENUL CSM face publice urmatoarele: In perioada 1992-2004, cadrul legal incident in materia numirii, transferarii si promovarii magistratilor a fost reglementat prin Legea nr. 92/1992 pentru organizarea judecatoreasca, modificata prin Legea nr. 89/1996 si republicata, in temeiul art.IV din Legea nr. 142/1997.

Conform art. 69 din Legea nr. 92/1992, promovarea si transferarea judecatorilor in functiile din magistratura se dispun de catre Consiliul Superior al Magistraturii, cu respectarea conditiilor prevazute de lege.

Promovarea si transferarea procurorilor in functie din Ministerul Public se fac de catre ministrul justitiei, la propunerea procurorului general al Parchetului de pe langa Curtea Suprema de Justitie, cu respectarea conditiilor prevazute de lege, iar transferarea procurorilor in functiile de judecatori se face potrivit prevederilor alin 1.”

In conditiile legii mentionate, in perioada 1992-2004, trecerea din functia de judecator in cea de procuror si invers era asimilata transferului si nu era conditionata de emiterea unui decret de numire de catre Presedintele Romaniei.

Odata cu abrogarea Legii nr. 92/1992 si intrarea in vigoare a Legii nr. 303/2004 privind statutul procurorilor si judecatorilor, conditiile si institutiile implicate in actele de numire corespunzatoare etapelor de traseu profesional/ cariera a magistratilor, sunt reglementate in Cap. V - Promovarea judecatorilor si procurorilor si numirea in functiile de conducere.

Acesta fiind cadrul juridic legal, astfel de teme de dezbatere au potential de a genera atitudini si comportamente improprii la nivel mediatic si social, cu consecinta afectarii legitimitatii si independentei justitiei.”

Se observa ca CSM face abstractie de adevaratele probleme ale cazului Ioanei Bogdan si nu spune nimic despre lipsa inamovibilitatii acesteia. In curand Lumeajustitiei.ro va publica si alte cazuri de magistrati fara inamovibilitate care activeaza in sistemul judiciar.

* Cititi aici Hotararea CSM 686 din 9 septembrie 2010 privind transformarea fostului procuror Jitarasu Cornoiu in judecator suprem, cu mentiunea ca promovarea la ICCJ va incepe cu data emiterii decretului prezidential

* Cititi aici Hotararea CSM nr 995 din 18.11.2010 prin care Ioana Bogdan a fost promovata la Inalta Curte

Comentarii

# Băse Însuși date 7 June 2012 17:15 +1

dacă dau decret acum, e tardiv pt Bombonel. Deci mai bine nu dau și zic că nu trebuia să dau. Oricum, e o prostie chestia cu decretu....

# Aristotel date 7 June 2012 21:56 +9

Bravo LUJU, ati lovit mafia din justitie in moalele capului. Continuati tot asa, magistratii seriosi din tara asta, care nu se vand pentru functii stiu ca la Inalta Curte se avanseaza numai pe spaga si slugarnicie. Toti servitorii ajung la Inalta Curte, in ultimii ani cu predilectie fostii procurori care au facut dosare la comanda. Bravo LUJU, tineti-o tot asa si veti ajunge departe

# Iocan date 7 June 2012 21:58 +6

Cei din CSM care au propulsat-o pe aceasta Ioana Bogdan ar trebui anchetati penal - o tema pentru dupa alegerile din toamna cand PDL va fi alungat definitiv din tara asta si Basescu suspendat din functie

# Lioton date 7 June 2012 17:23 +17

judecatorii care nu primesc inamovibilitatea nu pot judeca. in vechea Legea 92/92 se prevedea expres acest lucru. reactia csm e una patetica, jenant

# eu date 7 June 2012 18:44 -14

Bai alifie, esti jenant. Aceeasi lege prevede ca la trecerea din proc. in jud. se aplica regulile de la transfer, adica e de competenta CSM nu a presedintelui. Ce drq, avocatii de bani multi ai lui Nastase chiar nu au ce sa mai inventeze? Ca au intors toata procedura pe dos de cand a inceput cercetarea.

# unne date 7 June 2012 18:54 +3

stat de drept - ba. stat de tocmeli - da.

# Baumax date 7 June 2012 19:36 +10

CSM = ICCJ = PICCJ = DNA = Fosta securitate si CC al PCR conduce in continuare Romania. Pct.8 de la Timisoara si Legea Lustratiei - Ticu Dumitrescu a fost sansa unica a Romaniei de a deveni un stat modern, democratic(adevarat) si reformat. Odata cu ratarea acestora, Romania a devenit CAN-CAN, Mausolee, Almanahe, Luise Macovei, Livii Stanciu, si 19 milioane de "urla foamea-n noi"...tabere la marginea Madridului si Gold Corporation care se pi,sa pe Muntii Apuseni, in asteptarea avizului de mediu..de la Rovana Plumb...ce nume...Plumb - cu destinatie la rezervele naturale ale tarii...sa vedem...!!!

# roman date 7 June 2012 21:41 +7

Se uita un lucru si anume ca o fi fost judecator inainte de 2004 dar a ajuns la ICCJ in 2010 cand constitutia prevedea expres numirea prin decret deci degeaba se invarte CSM in jurul cozii ca nu poate apara la nesfarsit haosul din institutiile ce conduc justitia. Victor Cornoiu Jitarasu a fost numit judecator la ICCJ prin decret prezidential in 30 sept. 2010 , decret ce a fost publicat in monitorul oficial in 4 oct. 2010 , iar in 2 octombrie , cand legal inca era procuror, a facut parte din completul ce a judecat 2 recursuri penale semnand ca judecator desi nu era. Deci la ce ne mai putem mira cand astfel de ilegalitati grave se intampla chiar la instanta ce trebuie sa fie un exemplu pt toata justitia!!!! De remarcat ca desi au existat contestatii in anulare ICCJ a adoptat politica strutului si nu a anulat acele decizii semnate de oameni ce nu aveau competenta necesara facand din nou de rahat Romania pentru ca unul din inculpatii judecati atunci a dat statul roman in judecata la CEDO.

# Ezoteric date 7 June 2012 21:54 +8

Va rog cititi urmatoarea propozitie de mai multe ori si spuneti ce parere aveti : la curtea suprema de justitie a unei tari din uniunea europeana se ajunge prin TRANSFER !  Apropo,s ar putea ca Wesley sa fie transferat la Steaua . Propun angajarea procuratorilor becali la csm,macar sa avem transferuri ca lumea si la iccj.

# Ezoteric date 7 June 2012 23:46 +5

Am o tema pt obraznicii avocati ai lui nastase: voi ganditi pe dos,dorind dovezi ca d na bogdan e judecator. V ati pus problema ca domnia sa nu si a pus problema sa fie judecator,si ca este doar un al doilea procuror care participa la sedinta de judecata ? Nu e normal sa fie egalitate,doi judecatori,doi procurori ? Doar si voi ati fost mai multi avocati " de bani multi" !  E adevarat,mai apare in ecuatie si dl matei,dar el e bicefal,in timpul liber e judecator,la serviciu e procuror. Ati avut ghinionul sa aveti de a face cu el la serviciu...

# Ezoteric date 7 June 2012 23:49 +2

Scuze,n am vrut sa spun bicefal ,ci hermafrodit.

# Prostovanel date 8 June 2012 00:59 -1

Articolul mi se pare penibil si vrednic de plans. Voi nici nu ati citit legea veche a organizarii judecatoresti. In perioada 1992-2004, trecerea din funcţia  de judecător în cea de procuror şi invers era asimilată transferului şi nu era condiţionată de  emiterea unui decret de numire de către Preşedintele României. Or, doamna Bogdan Ioana a trecut din functia de procuror in cea de judecator in aceasta perioada. Voi nici macar nu v-ati documentat inainte de a redacta acest articol...

# prostovanas date 8 June 2012 13:24 0

Textul este copy-paste din comunicatul CSM. Plagiatoruleee!

# Ezoteric date 8 June 2012 01:16 +3

Da,ma,e bine ,e legal ,stai linistit totul e acoperit de fantasmele legislative. 'doamna bogdan ioana',cum o numesti tu, e o personalitate a dreptului si merita tot ce are . Am citit cu totii cartile domniei sale,i am audiat prelegerile de la facultatea de drept,a revolutionat stiinta dreptului cu solutiile ei de magistrat. Se vede dupa poza ca e un om de stiinta care isi merita statutul. De ce va speriati voi cand latra cainii ?  Eu sper sa fie transferata regina angliei in viitorul apropiat. E frumusica,au si ei nevoie de ceva sange proaspat. Sa nu uit,ca transferul e legal,experienta doamnei ti se pare decenta pt acel post ! Concret,ce stie ea sa faca,procuror de furtisaguri,consilierul unui zombi-apropo,in ce probleme l a consiliat ea pe morar,ca ala e destul de harsait in rele ?! Prostovanel,oare asta nu e numele de scena al lui...

# gogu date 8 June 2012 01:21 +7

Este o mica smecherie, tipic romaneasca. Procurori promovati prin hotarare judecatoreasca, facuti judecatori pe nu stiu ce interpretare sau asimilare.... Jenant! Umilitor! Dupa o isprava de genul asta, venim sa vorbim despre demnitate, despre dreptate..

# Ezoteric date 8 June 2012 02:01 +7

Nu vorbim de nastase,ci de un fost prim ministru al acestei tari,sa i spunem popescu. Oare nu merita dl popescu,care poate a gresit in fata legii,sa fie judecat de trei judecatori,in legatura cu care sa nu ne intrebam daca sunt sau nu sunt judecatori ? Si sa acceptam solutia celor trei pt ca sunt trei personalitati ale dreptului romanesc si trei repere morale si profesionale,care se ridica la nivelul celui pe care il judeca ?! Nu,nu putem,nu am gasit trei judecatori fara semne de intrebare. Am gasit doua fetite si un nebun logico juridic. Atat am putut noi,atat a putut sistemul asta in care nu se poate avea incredere pentru ca nu si o castiga !

# dan date 8 June 2012 11:59 0

sa presupunem ca lipseste acel decret de numire in fctia de judecator...(desi la data numirii judecatorului nu era necesar, legea asa prevedea, buna sau rea)sa nu uitam ca legile sunt perfectibile se modifica permanent, dar trebuie respectate cat timp activeaza ..In plus, cu ce schimba statutul judecatorului, atat timp cat acel decret are un caracter formal...calitatea de magistrat era deja dobandita prin concurs.Nu mai zic ca presedintele a numit o la inceputul carierei de magistrat prin decret...DE CE OARE TOTI INCULPATII TRIMISI in judecata de DNA sunt nevinovati in ochii luju?si ai 90% din cititori...Bun pt ca benefic de prezumt de nevinovatie.Dar voi si dupa condamn tot nevinovati ii considerati...Aveti o problema cu autoritatea , cu justitia, iar lucrul asta il simt numai cei care incalca legea...

# gardianul date 8 June 2012 07:29 +10

Raspunsul CSM-ului la nenumirea lui Ioana Bogdan ca judecator prin decret prezidential este UN FALS IN ACTE PUBLICE, deoarece nu reda si articolele 47, 152,157, 158 si 159 din Legea nr.92/1992 prin care se impune necesitatea acordarii inamovibilitatii prin decret in perioada 1.07.1993-30.X.1996, dupa care cei ce nu au fost propusi de CSM presedintelui Romaniei sa fie magistrati erau eliminati automat din sistem.Problema existentei sau nu a decretului de numire are efecte prin faptul ca cei care nu au decret de numire , nu au putut depune juramantul prevazut de art.50-Constitutia/1991 si de art.47-50 din Legea nr.92/1992 si actele lor sunt nule de drept prin efectul legii -expres prevazut , iar dupa aparitia Legii nr.303/2004 , lipsa depunerii juramantului a celor fara decret de numire esta ECHIVALATA de lege-art.34 alin.1-4 cu ANULAREA NUMIRII CA MAGISTRAT, ori CSM-ul numai porcarii de genul asta a facut in cazurile a zeci de magistrati.Concluzia este ca normele constitutionale privind juramantul si NUMIREA prin decret al magistratilor , reflectat si in dispozitiile legale de aplicare din cele doua legi;92/1992 si 303/2004 au fost incalcate cu REA-CREDINTA de CSM si ICCJ , si dupa cum se vede CSM-ul are TUPEUL NERUSINAT sa dezinformeze opinia publica prin comunicate partiale/operand doar cu texte de lege convenabile acoperirii infractiunilor savarsite de uzurpare de calitati oficiale, asa cum le califica legile in vigoare.De ce CSM-ul nu spune tot adevarul ce rezulta din cele doua legi si a ales numai art.69 , care contravine normelor constitutionale privind numirea prin decret. UITAND DELIBERAT de prevederile art:47, 152 , 157, 158 /legea nr.92/1992 , care au clarificat aplicarea normelor constitutionale privind numirea prin decret.Membrii actuali ai CSM-ului ca si din anii 1996-2008 au facut numai documente nereale pe situatii false privind magistratii.Cred ca a venit timpul sa simta pe pielea lor efectele lui ,,dura lex sed lex''.

# stupid people date 8 June 2012 11:38 0

nu judecatorii ar trebui sa fie cei cercetati ci nenorocitu de bombonel Asa ca LUJU sunteti trompeta infractorilor

# nestiutorul date 8 June 2012 12:50 +3

Domnilor, insesi presedinta CSM, dna Ghica a trecut prin aceeasi procedura, din procuror de curte de apel a devenit judecator de tribunal! Cum sa nu se indigneze CSM cand se ridica astfel de probleme de drept! Acolo toti stauy drepti cand suna tel de la Cotroceni, dna Ghica stie de ce! Din cauza dosarului sau de cadre!

# lica date 9 June 2012 18:40 +1

Mare scofala , deoarece in 1998-1999 pe vremea ministrului Valeriu Stoica pretul pentru un post de magistrat era de 10.000 de dolari. Cine nu a avut bani nu si-a cumparat post dar cine a vut , este prin sferele inalte . Asa cum s-au vandut si permisele de circulatie la Arges , despre care se stia in Germania dar se monitoriza in Romania cu atatea DNA,DGIPI,DGA,SPP,SIPI etc.

# cicio date 9 June 2012 18:44 0

asa este. cotizantii dadeau examene in alte sali fata de fraieri. mai tirziu auzisem ca un post ajugea si la 50.000 de euro.

Adauga comentariu

:D :lol: :-) ;-) 8) :-| :-* :oops: :sad: :cry: :o :-? :-x :eek: :zzz :P :roll: :sigh:

DISCLAIMER

Atentie! Postati pe propria raspundere!
Inainte de a posta, cititi aici regulamentul: Termeni legali si Conditii

EDITORIAL

Vorbe de fumoar

Vorbe de fumoar – 18.04.2024 – Pensionare la Inalta Curte

+ DETALII

FACEBOOK

Utlimele comentarii
Cele mai citite
LUMEA JUSTITIEI
Arhiva