29 March 2024

"In mintea stramba si lucrul drept se stramba"
- parintele Arsenie BOCA

Senatul a adoptat proiectul de lege privind raspunderea magistratilor. CSM vrea sa sesizeze Curtea Constitutionala, inainte de promulgarea legii. Magistratii ameninta cu proteste radicale!

Scris de: Voichita RASCANU | pdf | print

15 December 2011 16:36
Vizualizari: 8423

 

Plenul Senatului a adoptat, joi, proiectul de lege pentru modificarea si completarea legii 303/2004 si a legii 317/2004, privind organizarea CSM, modificari care privesc raspunderea disciplinara a magistratilor. Senatul a fost camera decizionala, asta dupa ce Camera Deputatilor a respins proiectul de act normativ propus de Ministerul Justitiei. Consiliul Superior al Magistraturii, care a avizat proiectul de lege, dar cu obiectiuni, a anuntat, joi, ca va cere Inaltei Curti de Casatie si Justitie sa sesizeze Curtea Constitutionala, pentru ca aceasta sa se pronunte, mai inainte de promulgarea legii, cu privire la constitutionalitatea acesteia. Inainte ca proiectul de act normativ sa fie adoptat de Senat, Consiliul Superior al Magistraturii a intrebat toate instantele si parchetele din Romania daca sunt de acord cu prevederile acestuia. Raspunsul magistratilor romani a fost unul transant: daca proiectul va deveni lege, urmeaza proteste radicale! E interesant de vazut cum va solutiona ministrul Justitiei, Catalin Predoiu, situatia, mai ales ca acesta este si initiatorul proiectului si il sustine pe deplin.


CSM a anuntat MJ ca proiectul de lege nu este sustinut de niciun parchet si nicio instanta din Romania!

Consiliul a solicitat, joi, de urgenta, punerea in discutia Sectiilor Unite ale Inaltei Curti de Casatie si Justitie sesizarea Curtii Constitutionale. Astfel, in opinia CSM legea astfel adoptata are prevederi care aduc atingere independentei judecatorului, atat din perspectiva controlului asupra fondului hotararilor judecatoresti, cat si in ceea ce priveste reanalizarea unor hotarari definitive si irevocabile, precum si implicarea Executivului in declansarea actiunii disciplinare impotriva judecatorilor si procurorilor. Aceste prevederi incalca principiul independentei justitiei si principiul separatiei puterilor in stat, consacrate constitutional, dar si prevederile Legii fundamentale privind rolul Consiliului Superior al Magistraturii in ceea ce priveste cariera magistratilor”. Lumeajustitiei.ro a prezentat in urma cu cateva saptamani nota centralizatoare facuta de Consiliul Superior al Magistraturii, care avea un mesaj transant si unitar: “nicio instanta sau unitate de parchet nu sustine forma proiectului propusa de Ministerul Justitiei. (…) Alte instante si parchete, destul de numeroase, au precizat ca isi insusesc proiectul de lege cu amendamentele si observatiile aduse de Asociatia Magistratilor din Romania. Nu lipsita de relevanta este pozitia unor adunari generale, care au transmis, pe aceasta cale, Consiliului Superior al Magistraturii, ca, in situatia in care Ministerul Justitiei insista in adoptarea legii conform proiectului si cu ignorarea amendamentelor propuse de Consiliul Superior al Magistraturii si de instante si parchete, se impune initierea unor forme radicale de protest. Alti magistrati, notand preocuparea executivului orientata spre accentuarea subordonarii si influentarii sistemului judiciar – deja manifestata prin politicile si strategiile economico-financiare si prin inconsecventa si instabilitatea legislative, au solicitat Consiliului Superior al Magistraturii sa aiba o reactie ferma, de natura sa restabileasca echilibrul constitutional al puterilor in stat”!

Magistratii din toata tara au sustinut caproiectul propus de Ministerul Justitiei aduce grave atingeri principiului constitutional privind independenta actului de justitie, prin modalitatea in care sunt reglementate mai multe abateri disciplinare, fiind supuse controlului disciplinar aspecte care tin exclusiv de infaptuirea justitiei, prin adaugarea ca titulari ai actiunii disciplinare a ministrului justitiei, a presedintelui Inaltei Curti de Casatie si Justitie si a procurorului general al Parchetului de pe langa Inalta Curte de Casatie si Justitie se creeaza premisele necesare ca aparenta de impartialitate si independenta a magistratilor sa fie afectate; in plus, prin modificarile aduse, intregul sistem judiciar este plasat sub controlul executivului, fiind incalcat astfel principiul constitutional al separatiei puterilor in stat, se creeaza posibilitatea sicanarii magistratilor”.

AMR a cerut ICCJ sa sesizeze Curtea Constitutionala

In cursul zilei de joi, Asociatia Magistratilor din Romania a adresat la randul ei presedintelui Inaltei Curti o solicitare de sesizare a Curtii Constitutionale, in care a sesizat faptul ca „sanctionarea magistratului pentru actul de judecata in aplicarea dreptului material si procesual sfideaza principii fundamentale izvorate din esenta insasi a controlului judiciar, statuat in norme care au supravietuit tuturor vremurilor consolidand independenta Justitiei.”

* Cititi aici sesizarea integrala a AMR adresata conducerii ICCJ


Comentarii

# era bine date 15 December 2011 19:44 -8

Ce bine e sa fi singura profesie care nu raspunde pentru ceea ce face! De ar vrea cineva sa schimbe asta??!

# oaiiiiee date 15 December 2011 21:13 +2

de acum hotararile se vor da dupa cum vrea puterea. deci parsivul de avocat va da ordin judecatorilor sa dea solutiile dupa bunul plac. judecatorilor , ati ajuns niste cirpe, asa va trebuie daca sustineti pe acesti impostori la conducere. mai bateti palma cu iordanescu si clica lui de mafioti.

# RASPUNDEREA ESTE O POVESTE date 16 December 2011 18:02 +2

ILUZII. NIMENI NU RASPUNDE. FUNCTIONARII, POLITISTII, PRIMARII ETC ALE CAROR ACTE SUNT ANULATE IN INSTANTA, SURPRIZA, NU RASPUND! MATALE, LA LOCUL TAU DE MUNCA, NU RASPUNZI. IN SCHIMB, TAMAN PE CEI CARE NEMULTUMESC JUMATATE DIN PARTILE DIN DOSARE S-AU GASIT DESTEPTII SA II TRAGA LA RASPUNDERE. 

# csatal2000 date 15 December 2011 22:16 +3

am mai spus-o...."In mintea stramba si lucrul drept se stramba"...!

# Dr.av.Vasile Botomei date 16 December 2011 11:11 -5

Felicitari pentru domnul ministru de Justitie, pentru d-na secretar de stat Lidia Barac si sustinatorilor acestor reale si mari reforme din justitie! Am generat recomandari stiintifice in acest domeniu,pe care le-am trimis din 2010 la MJ si CSM. Acum le vad in proiectul de lege aprobat in Senat. Pana acum inspectia judiciara nu facea nimic. De acum se va putea exrcita calea de atac impotriva solutiilor dispuse de inspectia judiciara.

# Dan date 16 December 2011 11:18 +2

Eu nu inteleg de ce magistratii ameninta cu proteste. E ca in orice alt domeniu de activitate: gresesti - platesti. Si ei judeca si pedepsesc oameni care au gresit, mai mult sau mai putin grav, atunci de ce aceasta regula simpla sa nu li se aplice si lor? Problema e alta. Magistratura romana e plina fie de corupti, fie de retardati fie de slugoi. Ba mai sunt si unele specimene care intrunesc toate aceste "calitati" la un loc. Si acum daca isi vad distinsele gaoaze amenintate de noua lege, gata...iesim la protest. Ba baieti, stiti ceva? Nu va convine - carati-va din magistratura si lasati locul unora mai tineri si mai curati ca voi?

# lynn date 16 December 2011 21:44 +1

Nu înţeleg de ce să protesteze. Păi dacă ei îşi fac meseria cu bună credinţă şi în conformitate cu legea, nu îi sacţionează nimeni. Sau asta să fie problema? Probabil că vor să fie şi corupţi şi de ne-tras la răspundere.

# CI date 18 December 2011 08:30 +1

O răspundere trebuie să existe. Acum trebuie să le creeri şi condiţii, să le normezi munca, să umbli şi la legislaţie.

# pensionar date 20 December 2011 19:07 +1

  Cum sa nu le fie teama?In privinta pensiilor speciale cei care au respins actiunile si sa spunem ca in continuare vor respinge ,dar cind va veni HOTARIREA CEDO atunci sa-i vedem ei sa ne plateasca daunele morale pe care le-am cerut nu poporul,ei au gresit si gresesc,judeca fara sa tina seama de legislatia UE,mai ales ca in 2007 au fost obligati sa dea legea 567 si acum dmnul Boc o abroga???????O sa vedem,noi avem rabdare,nu o sa facem pe plac sa murim.

# Nu demult! date 4 January 2012 19:38 0

Stalin spunea, La noi în Rusia cine muncește mai greșește,Ceaușescu i-a replicat,La noi în România,cine muncește mai greșește dar și plătește!

Adauga comentariu

:D :lol: :-) ;-) 8) :-| :-* :oops: :sad: :cry: :o :-? :-x :eek: :zzz :P :roll: :sigh:

DISCLAIMER

Atentie! Postati pe propria raspundere!
Inainte de a posta, cititi aici regulamentul: Termeni legali si Conditii

EDITORIAL

Vorbe de fumoar

Vorbe de fumoar – 28.03.2024 – Bomba cu fas a lui Kovesi

+ DETALII

FACEBOOK

Utlimele comentarii
Cele mai citite
LUMEA JUSTITIEI
Arhiva