29 March 2024

"In mintea stramba si lucrul drept se stramba"
- parintele Arsenie BOCA

NOTARII II AJUTA PE ROMANII CARE ISI DAU CASELE IN PLATA – Consiliul UNNPR a hotarat sa propuna la Justitie reducerea la jumatate a onorariilor pentru autentificarea actelor de dare in plata: „Prin aceasta masura sociala, notarii publici inteleg sa vina in sprijinul cetatenilor aflati in situatia de a-si da imobilul in plata in schimbul creditului contractat de la banci” (Comunicatul)

Scris de: A.P. | pdf | print

26 May 2016 14:08
Vizualizari: 11666

Decizie de ultima ora a notarilor publici in favoarea cetatenilor ajunsi in situatia de a renunta la propriile locuinte din cauza ca nu isi mai pot plati creditele. Uniunea Nationala a Notarilor Publici din Romania, condusa de Dumitru Viorel Manescu (foto), a hotarat, in sedinta de joi 26 mai 2016 a Consiliului UNNPR, sa propuna ministrului Justitiei Raluca Pruna reducerea la jumatate a onorariului pentru autentificarea actelor de dare in plata:

In sedinta din data de 26 mai 2016, Consiliul Uniunii Nationale a Notarilor Publici din Romania a hotarat sa propuna Ministrului Justitiei reducerea cu 50% a onorariului pentru autentificarea actelor de dare in plata prevazute de Legea nr. 77/2016 privind darea in plata a unor bunuri imobile in vederea stingerii obligatiilor asumate prin credite.

Prin aceasta masura sociala, notarii publici inteleg sa vina in sprijinul cetatenilor aflati in situatia de a-si da imobilul in plata in schimbul creditului contractat de la banci”.


Solutia vine la doar cateva zile dupa ce Ministerul Finantelor Publice a comunicat Uniunii Nationale a Notarilor Publici din Romania, la solicitarea UNNPR, faptul ca bunurile date in plata in vederea stingerii obligatiilor asumate prin credite sunt supuse impozitarii prevazute de art. 111 din Codul fiscal, iar impozitul se va stabili la valoarea declarata de parti in actul de dare in plata, respectiv la valoarea creditului cu tot cu accesorii, fara costuri suplimentare.

Raspunsul Ministerului Finantelor a fost facut public miercuri, 18 noiembrie 2016, de UNNPR, prin intermediul unui comunicat de presa.

Amintim ca, in acest context, UNNPR a facut mai multe precizari privind onorariile ce urmeaza a fi stabilite de notarii publici la autentificarea actelor avand ca obiect transferul imobilelor intrate sub incidenta Legii nr. 77/2016 privind darea in plata a unor bunuri imobile in vederea stingerii ogligatiilor asumate prin credite:

Referitor la discutiile aparute in spatiul public cu privire la aplicarea de catre notarii publici a Legii nr. 77/2016 privind darea in plata a unor bunuri imobile in vederea stingerii obligatiilor asumate prin credite, Uniunea Nationala a Notarilor Publici din Romania face urmatoarele precizari:

Ministerul Finantelor Publice, prin adresa anexata, a comunicat UNNPR faptul ca aceste acte sunt supuse impozitarii prevazute de art. 111 din Codul fiscal, iar impozitul se va stabili la valoarea declarata de parti in actul de dare in plata, respectiv la valoarea creditului cu tot cu accesorii, fara costuri suplimentare, potrivit exemplului de calcul al MFP prevazut in adresa mentionata.

Cu privire la onorariile ce urmeaza a fi stabilite de notarii publici, precizam ca Ordinul Ministrului Justitiei nr. 46/C/2011 pentru aprobarea normelor privind tarifele de onorarii pentru serviciile prestate de notarii publici nu reglementeaza onorariile pentru autentificarea actelor de dare in plata prevazute de Legea nr. 77/2016, motiv pentru care Consiliul Uniunii se va intruni joi, 26 mai 2016, pentru a analiza daca se impune formularea unor propuneri Ministrului Justitiei, cu privire la reglementarea modului de calcul al onorariului pentru aceasta categorie de acte”.

Prezentam in continuare raspunsul Ministerului Finantelor adresat UNNPR:

Referitor la adresa dumneavoastra nr. 3052/11.02.2016 prin care ne solicitati informatii cu privire la tratamentul fiscal aplicabil transmiterii bunurilor imobile ca urmare a stingerii creditelor bancare prin darea in plata conform prevederilor Legii nr. 77/2016 privind darea in plata a unor bunuri imobile in vederea stingerii ogligatiilor asumate prin credite, va comunicam urmatoarele:

Potrivit prevederilor art. 3 din legea sus-mentionata, 'consumatorul are dreptul de a i se stinge datoriile izvorate din contractele de credit cu tot cu accesorii, fara costuri suplimentare, prin darea in plata a imobilului ipotecat in favoarea creditorului, daca in termenul prevazut la art. 5 alin. (3) partile contractului de credit nu ajung la un alt acord'.

Prin urmare, darea in plata are ca efect stingerea datoriei intocmai ca si plata.

Astfel, darea in plata a unui bun imobil este considerata, din punct de vedere fiscal, un transfer al dreptului de proprietate imobiliara din patrimoniul personal si se impoziteaza in conformitate cu prevederile art. 111 din Legea nr. 227/2015 privind Codul fiscal, cu modificarile si completarile ulterioare, la valoarea declarata in actul de dare in plata.

Pentru claritate, consideram urmatorul exemplu:

Debitul pentru care se face darea in plata este de 500.000 lei, imobil dobandit in anul 2008 (mai mult de 3 ani). Prin debit intelegem, conform reglementarilor Legii nr. 77/2016, datoriile izvorate din contractele de credit cu tot cu accesorii, fara costuri suplimentare.

Valoara minima a imobilului stabilita prin studiul de piata elaborat de Camerele notarilor publici este de 400.000 lei.

Impozitul datorat este de 7.000 lei si se stabileste astfel:

4.000 lei + 1% x (500.000 lei – 200.000 lei) = 4.000 lei + 3.000 lei = 7.000 lei

In acest caz, in conformitate cu dispozitiile pct. 33 alin. (1) lit. a) teza a doua din HG nr. 1/2016 pentru aprobarea Normelor metodologice de aplicare a Legii nr. 227/2015 privind Codul fiscal dat in aplicarea art. 111 din Codul fiscal, contribuabilul care are obligatia platii impozitului este transmitatorul bunului, respectiv debitorul.

Totodata, mentionam ca atat Legea nr. 77/2016 privind darea in plata a unor bunuri imobile in vederea stingerii ogligatiilor asumate prin credite, cat si Legea nr. 227/2015 privind Codul fiscal cu modificarile si completarile ulterioare nu cuprind exceptii de la plata impozitului pe venitul din transferul bunurilor imobile din patrimoniul personal in cazul stingerii unor debite prin darea in plata.

Cu deosebita consideratie,

Gabriel Biris, Secretar de Stat”.

*Cititi aici comunicatul UNNPR din 26 mai 2016

Comentarii

# Maria date 26 May 2016 18:48 0

Felicitari, dragi notari. Primul gest de unitate romaneasca.

Adauga comentariu

:D :lol: :-) ;-) 8) :-| :-* :oops: :sad: :cry: :o :-? :-x :eek: :zzz :P :roll: :sigh:

DISCLAIMER

Atentie! Postati pe propria raspundere!
Inainte de a posta, cititi aici regulamentul: Termeni legali si Conditii

EDITORIAL

Vorbe de fumoar

Vorbe de fumoar – 28.03.2024 – Bomba cu fas a lui Kovesi

+ DETALII

FACEBOOK

Utlimele comentarii
Cele mai citite
LUMEA JUSTITIEI
Arhiva