29 March 2024

"In mintea stramba si lucrul drept se stramba"
- parintele Arsenie BOCA

LA LUPTA, OSTASI SUPREMI – Klaus Iohannis a transmis oficial mesajul. Inalta Curte a fost insarcinata cu "reformarea Justitiei" dupa placul recomandarilor europene: "Reanalizarea legilor justitiei nu mai poate fi amanata. Vor fi corectate interventiile legislative controversate din ultimii ani... Acest proces este si ocazia de a valorifica recomandarile organismelor europene... ICCJ are posibilitatea, dar si responsabilitatea de a fi un motor al unor reforme care nu mai pot intarzia"

Scris de: Elena DUMITRACHE | pdf | print

3 March 2021 14:57
Vizualizari: 5724

La lupta, ostasi ai Inaltei Curti! Asta este indemnul pe care presedintele Klaus Iohannis l-a dat judecatorilor supremi miercuri, 3 martie 2021, cu ocazia prezentarii de catre presedintele ICCJ Corina Corbu a Raportului de activitate al Inaltei Curti de Casatie si Justitie pentru anul 2020. Aflat in sediul Inaltei Curti la sedinta de bilant la care au participat prin videoconferinta mai multi reprezentanti ai sistemului judiciar, Klaus Iohannis (foto) le-a transmis judecatorilor ICCJ ca au "posibilitatea, dar si responsabilitatea de a fi un motor al unor reforme care nu mai pot intarzia in sistemul judiciar", care sunt "atat de asteptate si necesare sistemului de justitie din Romania" si care "se pot realiza prin asumare, curaj, viziune si profesionalism din partea tuturor celor chemati, prin prisma competentelor lor, sa imbunatateasca procedurile, mijloacele si conditiile in care oamenii isi cauta dreptatea".


 

Klaus Iohannis: "Reanalizarea Legilor Justitiei nu mai poate fi amanata"


Fara echivoc, reforma despre care Iohannis a vorbit in timp ce isi citea de pe foaie alocutiunea incepe cu Legile Justitiei, adica "mostenirea" lasata Justitiei de Partidul Social Democrat, despre care presedintele a cerut sa fie reanalizata si corectata. Si nu oricum, caci (zice Iohannis in discursul sau) modificarile trebuie facute astfel incat sa se tina cont de recomandarile organismelor europene si de solutiile legislative declarate neconstitutionale.

Toate aceste reforme sunt necesare, puncteaza presedintele Romaniei, pentru ca cetatenii sa aiba garantia ca legea este egala pentru toti si se aplica echitabil de catre toate instantele din tara.

Intelegem deci ca Iohannis vrea sa reformeze Legile Justitiei pentru ca cetatenii sa aiba parte de o judecata dreapta!? Dar ce treaba au Legile Justitiei cu legile si Codurile civil si penale (CC, CPC, CP, CPP), pe care onor judecatorii le aplica cum inteleg ei sa le aplice pentru infaptuirea Justitiei?

Si daca tot vorbeste Iohannis despre practica unitara in instante, ar face bine sa nu mai vorbeasca de funie in casa spanzuratului, caci fix practica unitara este ceea ce lipseste la Inalta Curte, din moment ce complete diferite au pronuntat in spete identice solutii diametral opuse.

Ca sa nu mai vorbim despre increderea pe care instanta suprema o transmite justitiabililor ajunsi la judecata la Inalta Curte si care in majoritate isi exprima crezul ca "nu mai au incredere in justitie" si ca "la ICCJ e loterie".

In discursul sau, presedintele Iohannis a vorbit si despre accelerarea proceselor de digitalizare pentru sporirea accesului la justitie si in acelasi timp garantarea respectarii dreptului la un proces echitabil, actiuni care reprezinta "castiguri pentru profesionistii dreptului, dar, mai ales, sunt castiguri pentru cetateni". In alocutiunea sa, presedintele Iohannis a punctat faptul ca digitalizarea si asigurarea infrastructurii necesare pentru functionarea Justitiei in noua realitate vor imbunatati comunicarea.

Asteptam si noi sa vedem cum se va intampla acest lucru, de vreme ce singura instanta care se poate lauda cu o astfel de performanta este Curtea de Apel Cluj.

Cert este un lucru, din punctul nostru de vedere: la prezentarea Raportului de activitate al ICCJ pe anul 2020, Klaus Iohannis a dorit sa transmita mesajul oficial ca in perioada urmatoare Inalta Curte va juca un rol important in asa-zisa reformare a sistemului judiciar, reformare sinonima cu supunerea Justitiei la transformarile cerute din afara.

 

Prezentam in continuare textul alocutiunii presedintelui Klaus Iohannis de la ICCJ:

"Doamna presedinte al Inaltei Curti de Casatie si Justitie,

Domnule presedinte al Curtii Constitutionale,

Domnule presedinte al Consiliului Superior al Magistraturii,

Domnule ministru al Justitiei,

Doamna Procuror general,

Onorata conducere a Inaltei Curti de Casatie si Justitie,

Distinsi invitati,

Ma bucur sa fiu astazi alaturi de dumneavoastra la prezentarea publica a raportului de activitate al Inaltei Curti de Casatie si Justitie pentru anul 2020, un eveniment care am incredere ca va deveni o traditie institutionala, in spiritul deschiderii sistemului judiciar fata de societate.

Anul 2020 a fost un an al rezilientei nu doar pentru sistemul de justitie, ci si pentru intregul aparat statal, supus unui test fara precedent. Traversam, inca, o criza globala care si-a pus amprenta asupra tuturor domeniilor de activitate, inclusiv asupra modului de functionare a marilor sisteme publice.

Criza generata de pandemia de COVID-19 a impus un raspuns imediat si urgent inclusiv din partea sistemului judiciar. A fost nevoie astfel de idei, de solutii noi si de adoptarea unor masuri, ori de instituirea unor practici cu totul inovatoare, care, la randul lor, au scos in evidenta faptul ca unele aspecte considerate pana atunci „obisnuite” ori „traditionale” in functionarea instantelor de judecata ar trebui regandite.

Dincolo de dificultatile reale si inerente, in aceasta perioada de pandemie au fost accelerate procesele de digitalizare, s-au eficientizat diferite proceduri si, cel mai important, justitiabilii si-au putut exercita drepturile chiar intr-un context extrem de complicat, cel al restrictiilor impuse de riscurile epidemiologice. Acestea sunt, in definitiv, castiguri pentru profesionistii dreptului, dar, mai ales, sunt castiguri pentru cetateni.

In efortul de creare si promovare a diferitelor instrumente informatice care sa imbunatateasca accesul la justitie, sa simplifice si sa accelereze procedurile judiciare transfrontaliere si sa reduca atat costurile, cat si sarcinile administrative, s-au intensificat discutiile pe aceste subiecte si la nivelul Uniunii Europene. Toate aceste demersuri vizeaza garantarea dreptului la un proces echitabil si a liberului acces la justitie pentru toti cetatenii, inclusiv pentru grupurile defavorizate sau persoanele vulnerabile.

In mod evident, si in Romania este imperios sa se accelereze reformele necesare sistemului judiciar. Cu precadere digitalizarea si asigurarea infrastructurii aferente vor imbunatati comunicarea si schimbul de documente intre toate partile implicate in actul de justitie.

Doamnelor si domnilor,

In anul 2020, cetatenii si-au exprimat fara echivoc, prin vot, optiunea pentru reforme si consolidarea principiilor statului de drept. In acest context, reanalizarea legilor justitiei nu mai poate fi amanata. Am incredere ca, in perioada urmatoare, cadrul care reglementeaza activitatea justitiei din Romania va redeveni unul predictibil, in acord cu standardele unui stat european. Pentru aceasta, sunt necesare dezbateri ample in Parlament, la care sa participe nu doar reprezentantii profesiilor implicate in actul de justitie, ci si reprezentanti ai mediului universitar sau profesionisti din domeniul drepturilor omului.

Imi exprim speranta ca, in urma acestui dialog, vor fi corectate interventiile legislative controversate din ultimii ani si vor fi adoptate solutii adaptate noilor realitati juridice si sociale. Acest proces este si ocazia de a valorifica recomandarile organismelor europene si de a pune in acord solutiile legislative declarate neconstitutionale cu jurisprudenta instantei constitutionale.

Corectarea legislatiei si asigurarea unui cadru predictibil de functionare nu sunt singurele demersuri de care sistemul de justitie are nevoie. Echilibrarea repartizarii resurselor umane si, implicit, a volumului de activitate, modernizarea infrastructurii instantelor, crearea unei culturi a dialogului si a colaborarii intre actorii sistemului judiciar sunt doar cateva aspecte care necesita atentia factorilor decizionali.

Doamnelor si domnilor,

Prin rolul sau consacrat la nivel constitutional, Inalta Curte de Casatie si Justitie are posibilitatea, dar si responsabilitatea de a fi un motor al unor reforme care nu mai pot intarzia in sistemul judiciar. Cresterea calitatii actului de justitie, aplicarea unitara a legii, solutionarea dosarelor in termene rezonabile raman deziderate actuale. O abordare proactiva in folosirea mecanismelor procedurale de care Inalta Curte de Casatie si Justitie dispune pentru realizarea unei practici unitare este de natura sa asigure cetatenii ca legea este egala pentru toti si aplicata echitabil de catre toate instantele de judecata.

Judecatorii sunt cei care induc la nivelul oricarei societati democratice un profund sentiment de dreptate in randul membrilor sai. Judecatorii sanctioneaza abuzul de putere si mentin un echilibru intre interesele divergente care apar inevitabil in comunitatile noastre.

Fiecare decizie justa, in care legea este aplicata in litera si, mai ales, in spiritul sau, contribuie la interiorizarea acestor principii, la receptarea lor in viata societatii. Independenta justitiei este si trebuie sa ramana un principiu de la care nimeni sa nu se abata.

Reformele atat de asteptate si necesare sistemului de justitie din Romania se pot realiza prin asumare, curaj, viziune si profesionalism din partea tuturor celor chemati, prin prisma competentelor lor, sa imbunatateasca procedurile, mijloacele si conditiile in care oamenii isi cauta dreptatea.

Imi doresc ca dialogul constructiv dintre toti actorii relevanti sa devina o practica curenta si sa constituie fundamentul pe care se construieste o viziune pe termen lung de crestere a calitatii actului de justitie.

In final, doresc sa va felicit pentru efortul sustinut din ultimul an in realizarea misiunii nobile pe care Constitutia v-a incredintat-o, pentru pozitiile constructive si apararea valorilor care va ghideaza activitatea si sa va reasigur de tot sprijinul meu in acest demers de consolidare a unui sistem de justitie modern, independent si in promovarea valorilor statului de drept.

Va doresc mult succes si sanatate in anul 2021!

Va multumesc!"

Comentarii

# Justiția de canalizare date 3 March 2021 18:39 +5

”Magna Cloaca Aequitatis”. :eek: ”Marea Groapă a Justiției de Canalizare” = ÎCCJ

# „De la Oameni, prin Oameni, pentru Oameni” - sanchi! date 3 March 2021 18:46 +2

[justiția] De la Borfași, prin Borfași, pentru Borfași. :eek:

# Gyuse Bogdan date 3 March 2021 19:01 +6

Intaiul escroc al tarii doar legalitatea coruperii justitiei putea recomanda. Escrocul tot escroc ramane!

# maxtor date 4 March 2021 09:44 0

exact,dobitocul a inteles: -sa incepem cu L55/2020, aia lezeaza justitia,e parte a "legilor justitiei".....

# VIKY date 4 March 2021 14:03 -3

Mai jeg uman, cum poti intr-o tara suverana sa faci reforme in justitie dupa recomandarile organismelor europene?. Cine sunt aceste organisme, ce hram poarta, si de cand hotarasc ei intr-un stat suveran?. Sunt cumva stapanii tai?. Dupa afirmatiile acestea un alt popor te zvantura cu pietre afara din tara, sau te aruncau dupa gratii pentru subminarea suveranitatii, sa nu iti mai amintesc toate capetele de acuzare pentru care ar trebui sa fii inchis pe viata. Cand eram mica bunica imi spunea: "Nu te juca cu focul, ca te arzi". Aviz amatorilor tradatori de tara.

# maxtor date 5 March 2021 01:46 0

pe langa ccj e....parchetu?! asta vrea ril ?!

Adauga comentariu

:D :lol: :-) ;-) 8) :-| :-* :oops: :sad: :cry: :o :-? :-x :eek: :zzz :P :roll: :sigh:

DISCLAIMER

Atentie! Postati pe propria raspundere!
Inainte de a posta, cititi aici regulamentul: Termeni legali si Conditii

EDITORIAL

Vorbe de fumoar

Vorbe de fumoar – 28.03.2024 – Bomba cu fas a lui Kovesi

+ DETALII

FACEBOOK

Utlimele comentarii
Cele mai citite
LUMEA JUSTITIEI
Arhiva