29 March 2024

"In mintea stramba si lucrul drept se stramba"
- parintele Arsenie BOCA

ACUZATII RIDICOLE – DNA urmareste penal sase ofiteri din actuala si fosta conducere a DIPI, pentru pretinse deturnari de fonduri operative constand in sume ce depasesc si o mie de lei: „In calitate de ordonator de credite asupra fondurilor operative ale DIPI, si-a insusit suma de 1.500 lei”. Seful Doi s'un sfert Rares Vaduva e acuzat inclusiv de obstructionarea justitiei, chiar daca are calitate de suspect pentru fals si alte infractiuni

Scris de: A.P. | pdf | print

29 August 2016 17:17
Vizualizari: 8465

Directia Nationala Anticoruptie a anuntat efectuarea urmaririi penale fata de sase ofiteri superiori din fosta si actuala conducere a Departamentului de Informatii si Protectie Interna (DIPI), intr-o cauza disjunsa din dosarul finalizat, la 10 mai 2016, prin trimiterea in judecata a fostului ministru de Interne si vicepremier Gabriel Oprea. Potrivit unui comunicat de presa emis de parchetul anticoruptie, luni 29 august 2016, au primit calitatea de suspect seful serviciului secret al Ministerului de Interne, Rares Vaduva (foto), precum si predecesorii acestuia la conducerea DIPI/ Doi s'un sfert: Gheorghe Nicolae si Gelu Marin Oltean. In acelasi dosar, au fost pusi sub acuzare si trei adjuncti. Este vorba despre chestorul Nelu Zarnica, comisarul Gheorghe Popa si comisarul Ioan Dorin Popa.


Actualul sef al DIPI, Rares Vaduva - numit recent de premierul Dacian Ciolos la conducerea serviciului de informatii al MAI - are calitate de suspect pentru deturnare de fonduri, fals intelectual, uz de fals, abuz in serviciu si favorizare a faptuitorului. In mod straniu, procurorii DNA il acuza pe Vaduva si de obstructionarea justitiei, desi, potrivit art. 271 alin. (2) din Codul penal, aceasta fapta „nu se aplica in cazul persoanei urmarite pentru infractiunea care formeaza obiectul procesului penal”.

Fostul sef al DIPI Gheorghe Nicolae - care are calitate de inculpat in dosarul in care procuroarea Florentina Mirica l-a trimis in judecata pe Gabriel Oprea pentru pretinse fapte savarsite in legatura cu achizitionarea unui autoturism Audi A8 - a fost pus sub acuzare pentru delapidare, fals intelectual, uz de fals si abuz in serviciu, pe motiv ca si-ar fi insusit „mai multe sume de bani, in total 10.000 lei”.

In ceea ce il priveste pe Gelu Marin Oltean, acesta e acuzat ca si-ar fi insusit 15.000 lei: In cursul anului 2014, in calitate de ordonator de credite asupra fondurilor operative ale D.I.P.I., suspectul Oltean Gelu-Marin si-a insusit suma de 15.000 lei, iar pentru aceasta, intr-un raport intocmit ulterior, a atestat in fals existenta unor cheltuieli operative. Pentru a ascunde delapidarea fondurilor operative, acesta a dispus, nelegal, inregistrarea in evidentele documentelor secrete de stat ale D.I.P.I., nivelul de clasificare 'secret', a unui inscris care nu continea nicio informatie a carei divulgare sa fie de natura a produce daune securitatii nationale”.

Pentru o suma si mai ridicola, 1.500 lei, procurorii DNA efectueaza urmarirea penala fata de comisarul sef de politie Gheorghe Popa, fost adjunct al DGIPI (structura operativa a DIPI).

Prezentam in continuare acuzatiile DNA:

In completarea comunicatului nr. 1136/VIII/3 din data de 29 august 2016, Biroul de Informare si Relatii Publice este abilitat sa transmita urmatoarele:

Procurorii din cadrul Directiei Nationale Anticoruptie – Sectia pentru combaterea coruptiei au dispus efectuarea urmaririi penale fata de urmatoarele persoane cu functii de conducere in cadrul Departamentului de Informatii si Protectie Interna (D.I.P.I.), avand calitatea de suspect in cauza:

VADUVA RARES, comisar sef, la data faptelor subsecretar de stat la D.I.P.I , ulterior si in prezent sef al D.I.P.I, cu rang de secretar de stat, sub aspectul savarsirii urmatoarelor infractiuni: deturnare de fonduri, fals intelectual, uz de fals, abuz in serviciu, toate in forma continuata, precum si favorizarea faptuitorului si obstructionarea justitiei;

NICOLAE GHEORGHE, chestor principal de politie, la data faptelor sef al D.I.P.I. cu rang de secretar de stat, sub aspectul savarsirii infractiunilor de delapidare, fals intelectual, uz de fals, toate in forma continuata, precum si doua infractiuni de abuz in serviciu, din care una in forma continuata;

OLTEAN GELU-MARIN, chestor principal de politie, la data faptelor sef al D.I.P.I. cu rang de secretar de stat, sub aspectul savarsirii infractiunilor de delapidare, fals intelectual, uz de fals si abuz in serviciu;

ZARNICA NELU, chestor principal de politie, la data faptelor sef adjunct al D.I.P.I. cu rang de subsecretar de stat, sub aspectul savarsirii infractiunilor de complicitate la savarsirea infractiunii de deturnare de fonduri in forma continuata, fals intelectual si uz de fals, in forma continuata;

POPA GHEORGHE, comisar sef de politie, la data faptelor sef adjunct al D.G.I.P.I. (structura operativa a D.I.P.I.) sub aspectul savarsirii infractiunilor de deturnare de fonduri, fals intelectual, uz de fals si abuz in serviciu, toate in forma continuata si delapidare;

POPA IOAN-DORIN, comisar sef, la data faptelor sef adjunct Diviziune administrativa a D.I.P.I. sub aspectul savarsirii urmatoarelor infractiuni deturnare de fonduri, delapidare, fals intelectual, uz de fals si abuz in serviciu, toate in forma continuata.

In ordonanta procurorilor se arata ca, in cauza exista aspecte din care rezulta suspiciunea rezonabila ce contureaza urmatoarea stare de fapt:

In cursul anului 2014, in calitate de ordonator de credite asupra fondurilor operative ale D.I.P.I., suspectul Oltean Gelu-Marin si-a insusit suma de 15.000 lei, iar pentru aceasta, intr-un raport intocmit ulterior, a atestat in fals existenta unor cheltuieli operative. Pentru a ascunde delapidarea fondurilor operative, acesta a dispus, nelegal, inregistrarea in evidentele documentelor secrete de stat ale D.I.P.I., nivelul de clasificare 'secret', a unui inscris care nu continea nicio informatie a carei divulgare sa fie de natura a produce daune securitatii nationale.

In cursul anului 2014, suspectul Popa Gheorghe, in calitate de ordonator de credite asupra fondurilor operative ale D.I.P.I., si-a insusit suma de 1.500 lei. Totodata, in aceeasi perioada, prin aprobarea a doua rapoarte, in scopul efectuarii unor cheltuieli de protocol care nu au fost circumscrise activitatilor, actiunilor sau misiunilor cu caracter informativ-operativ, a schimbat destinatia legala a sumei totale de 1.350 lei, alocate institutiei pentru cheltuieli operative.

Pentru a ascunde delapidarea si deturnarea fondurilor operative, acesta a dispus, nelegal, inregistrarea in evidentele documentelor secrete de stat ale D.I.P.I., nivelul de clasificare 'secret', a unor inscrisuri care nu contineau nicio informatie a carei divulgare sa fie de natura a produce daune securitatii nationale.

Suspectul Popa Ioan-Dorin, avand calitatea de ordonator de credite asupra fondurilor operative ale D.I.P.I., prin aprobarea unui numar de 100 de rapoarte inregistrate la D.I.P.I. in anul 2014, a schimbat, in scopul efectuarii unor cheltuieli de protocol si pentru inzestrarea institutiei - cheltuieli care nu au fost circumscrise activitatilor, actiunilor sau misiunilor cu caracter informativ-operativ, destinatia legala a sumei totale de 210.045,94 lei, alocate institutiei pentru fonduri operative. Sub pretextul unor cheltuieli operative, acesta si-a insusit suma de 44.833,44 lei. Pentru a ascunde deturnarea si delapidarea de fonduri, acesta a dispus, cu incalcarea legii, inregistrarea unor inscrisuri care nu contineau nicio informatie a carei divulgare sa fie de natura a produce daune securitatii nationale, in evidentele documentelor secrete de stat ale D.I.P.I.

Folosind acelasi mod de operare, in cursul anului 2015, in calitate de ordonator de credite asupra fondurilor operative ale D.I.P.I., suspectul Nicolae Gheorghe si-a insusit mai multe sume de bani, in total 10.000 lei, iar pentru acesta, in patru rapoarte, a atestat in fals existenta unor cheltuieli operative. Printr-o dispozitie emisa in anul 2015, in mod nelegal, a permis distrugerea mai multor rapoarte privind efectuarea unor cheltuieli operative, cu consecinta vatamarii intereselor legitime ale D.I.P.I. de a asigura respectarea legislatiei privind informatiile clasificate si de pastrare a documentelor financiar-contabile justificative.

In cursul anului 2015, in calitate de ordonator de credite asupra fondurilor operative ale D.I.P.I., prin aprobarea unor rapoarte, suspectul Vaduva Rares a schimbat destinatia legala a sumei totale de 13.476,22 lei, alocata institutiei pentru cheltuieli operative, banii fiind indreptati catre cheltuieli de protocol. Necesitatea efectuarii unor cheltuieli operative a fost atestata in fals. In acest context, suma de 4.002 lei a fost solicitata printr-un raport, de suspectul Zarnica Nelu. Pentru a ascunde deturnarea de fonduri, suspectul Vaduva Rares a dispus, cu incalcarea legii, inregistrarea unor inscrisuri care nu contineau nicio informatie a carei divulgare sa fie de natura a produce daune securitatii nationale, in evidentele documentelor secrete de stat ale D.I.P.I. Astfel a fost cauzata o vatamare a interesului legitim al statului roman de a asigura transparenta utilizarii resurselor materiale ale institutiilor publice.

In cursul anului 2016, suspectul Vaduva Rares, in calitate de secretar de stat in cadrul D.I.P.I., a refuzat, cu incalcarea legii, declansarea procedurii de declasificare a inscrisurilor retinute ca mijloace de proba in dosarul nr. 20/P/2016, al Directiei Nationale Anticoruptie, in scopul excluderii probelor care dovedesc vinovatia persoanelor inculpate in respectiva cauza penala. Fiind avertizat asupra consecintelor faptei sale, a refuzat sa puna la dispozitia procurorului o serie de inscrisuri, a caror predare fusese dispusa conform Codului de procedura penala, in dosarul mentionat.

La data de 29 august 2016, persoanelor mentionate li s-au adus la cunostinta calitatea procesuala de suspect si acuzatiile, in conformitate cu prevederile art. 307 Cod de procedura penala.

In cauza se efectueaza acte de urmarire penala si fata de alte persoane.

Pentru fapte similare NICOLAE GHEORGHE si ZARNICA NELU au fost trimisi in judecata intr-un dosar din care a fost disjunsa prezenta cauza (vezi comunicat nr. 634/VIII/3 din 11 mai 2016).

Facem precizarea ca efectuarea urmaririi penale este o etapa a procesului penal reglementata de Codul de procedura penala, activitate care nu poate, in nicio situatie, sa infranga principiul prezumtiei de nevinovatie”.

Iata si comunicatul initial, prin care DNA a anuntat declansarea urmaririi penale impotriva unor persoane din conducerea DIPI:

Procurorii din cadrul Directiei Nationale Anticoruptie – Sectia de combatere a coruptiei au dispus efectuarea urmaririi penale pentru suspiciunea savarsirii mai multor tipuri de infractiuni intre caredeturnare de fonduri, abuz in serviciu, fals intelectual si uz de fals, delapidare, favorizarea faptuitorului, obstructionarea justitiei, fapte ce ar fi fost comise de angajati din cadrul Ministerului Afacerilor Interne - Departamentul de Informatii si Protectie Interna (D.I.P.I.), intre care si persoane care detin/au detinut functii de conducere in respectiva institutie.

Prezentul dosar s-a constituit prin disjungere din dosarul nr. 20/P/2016, mediatizat prin comunicatul nr. 634/VIII/3 din 11 mai 2016, dupa trimiterea in judecata a mai multor persoane.

In ordonanta procurorilor se arata ca, in cauza, exista aspecte din care rezulta suspiciunea rezonabila ce contureaza urmatoarea stare de fapt:

In perioada 2014 - 2015, persoane cu functii de conducere din cadrul Ministerului Afacerilor Interne - Departamentul de Informatii si Protectie Interna (D.I.P.I) au aprobat mai multe rapoarte prin care a fost schimbata destinatia unor sume de bani ce erau alocate pentru cheltuieli operative ale D.I.P.I. Astfel, banii ce urmau sa fie folositi pentru actiuni sau misiuni cu caracter informativ-operativ au fost indreptati catre cheltuieli de protocol ori pentru inzestrarea institutiei. In acest sens, necesitatea efectuarii unor cheltuieli operative a fost atestata in mod fals.

In aceeasi perioada, sub pretextul efectuarii unor cheltuieli operative nereale, functionari din cadrul D.I.P.I. si-au insusit sume de bani si produse.

Pentru a ascunde deturnarea de fonduri, persoane din conducerea institutiei au dispus clasificarea unor informatii si inregistrarea unor inscrisuri in evidentele documentelor secrete de stat ale D.I.P.I, desi divulgarea lor nu ar fi fost de natura sa produca daune securitatii nationale. Aceste demersuri au fost facute cu incalcarea prevederilor legale, fiind cauzata o vatamare a interesului legitim al statului roman de a asigura transparenta utilizarii resurselor materiale ale institutiilor publice.

Dupa constituirea dosarului penal nr. 20/P/2016 la Directia Nationala Anticoruptie, una dintre persoanele din conducerea D.I.P.I. a refuzat, cu incalcarea legii, sa inceapa procedura de declasificare a inscrisurilor retinute ca mijloace de proba in dosar, astfel incat sa fie excluse o serie de probe ce ar fi sustinut acuzatiile aduse de procurori, in respectiva cauza penala. Fiind avertizata asupra consecintelor faptei sale, persoana respectiva a refuzat sa puna la dispozitia procurorului o serie de inscrisuri, a caror predare fusese dispusa conform Codului de procedura penala, in dosarul mentionat.

In prezenta cauza sunt in curs de desfasurare o serie de acte procedurale. in masura in care imprejurarile cauzei vor permite, vom continua sa oferim detalii suplimentare, pentru a asigura informarea completa si corecta a opiniei publice”.

Comentarii

# eu date 29 August 2016 19:52 +2

sa te tii acus denunturi,in vederea injumatatirii pedepsei,sau cum ar zice Bendeac:sa va vad acum praduitorilor.

# DODI date 29 August 2016 20:39 +8

Mare e grădina Domnului și mulți procurori sar gardul direct în grădina luluței. Vorbă lui Lăpușneanu: PROȘTI, DAR MULȚI.

# BERCEA MONDIAL ,, e manevra lu frații miei,, date 29 August 2016 20:47 +1

Cangrena este foarte mare la DIPI. Cercetările prezente care vizează deturnarea de fonduri, fals și uz de fals pentru, reținute în sarcina șefilor DIPI, REPREZ. DOAR ,,O PETARDĂ EXPIRATĂ,,. Ar fi bine și chiar recomand anchetatorilor să extindă cerecetările și cu privire la ,,caracatița ,, din ,, SECTORUL RESURSE UMANE,, adică concret: cum au fost angajați, promovați în funcții și unși ofițerii de legătură( peste 35 de ofițeri), cum sunt menținuți în funcție OFIȚERII DE SECURITATE, mai concret cum au dispărut din dosarele de cadre Diplomele de absolvire a Școlii de securitate și au fost înlocuite cu diplome emise de ,,ACADEMIA DE POLIȚIE A.I. CUZA,,. La DIPI lucrează cadre cercetate penal și condamnate pentru diverse infracțiuni.

# Reticentul date 29 August 2016 20:53 +5

Sper sa nu le ia cineva apararea: fondurile furate de respectivii sunt mult mai mari. Mai grav este ca furtul din sumele alocate informatorilor este o practica generala si la SRI si SIE. Nu este seful actual al DIPI ofiter SRI? Eu sper sa se ajunga si la ceilalti hoti.

# Cetateanul date 29 August 2016 22:45 +4

Hai cu SRI-ul, doamna Lulutza.... hai ca se poate... ce a fost mai greu a trecut. Umbla vorba ca DNA ar avea si procurori reali, din aia care fac dosare "pe bune" ... pai sa fie primit

# Cetateanul date 29 August 2016 22:50 +3

Sa se extinda! primesc! Dar sa nu se schimbe nimic (in astea)... Cu cat mai multe pentru cei ce mai ieri se credeau mai ieri niste "coldutzi", cu atat mai bine.... Poate de undeva sare iepurele... Sau macar puricele

# Cetateanul date 29 August 2016 23:58 +3

Astept ca unicul si irepetabilul sef dipi sa ne spuna cam cum a ajuns el in functie si ce o sa faca acum dupa ce a fost demis? O sa se duca pe functia "castigata" printr-un concurs nestiut de nimeni? Da cu avansarea de la maior la colonel in numa doua luni cum ramane? P.S. Asteptam cu mare interes si numele consiglierilor personali ai acestui "sef"!

# HMMM date 30 August 2016 11:19 -1

DAR DE UNDE REIESE SI PE CE...PROBE CA ACUZATIILE SUNT "RIDICOLE"??????

Adauga comentariu

:D :lol: :-) ;-) 8) :-| :-* :oops: :sad: :cry: :o :-? :-x :eek: :zzz :P :roll: :sigh:

DISCLAIMER

Atentie! Postati pe propria raspundere!
Inainte de a posta, cititi aici regulamentul: Termeni legali si Conditii

EDITORIAL

Vorbe de fumoar

Vorbe de fumoar – 28.03.2024 – Bomba cu fas a lui Kovesi

+ DETALII

FACEBOOK

Utlimele comentarii
Cele mai citite
LUMEA JUSTITIEI
Arhiva