25 April 2024

"In mintea stramba si lucrul drept se stramba"
- parintele Arsenie BOCA

BILANT DNA CU LAUDATIO IN INTEGRUM – Procurorul sef interimar, Laura Oprean, a facut o declaratie nereala, sustinand ca DNA a avut tot 10% achitari ca si anii trecuti, desi datele din bilant releva un procent de 12% in crestere fata de 2011. In ciuda deselor esecuri, DNA a fost laudat excesiv de sefa CSM Oana Haineala, de vicepresedinta ICCJ Aida Popa si de Procurorul General interimar al PICCJ Daniel Morar

Scris de: Adina A. STANCU - Razvan SAVALIUC | pdf | print

28 February 2013 17:45
Vizualizari: 6508

 

Laura Oprean (foto) a sustinut, in 28 februarie 2013, primul sau bilant in calitate de sef al DNA interimar, urmand ca in luna aprilie a acestui an sa-i expire mandatul, odata cu cel al lui Daniel Morar in functia de prim-adjunct al Procurorului General al Romaniei.

Procurorul sef Laura Oprean a anuntat jurnalistii ca inainte de conferinta de presa, la bilant fusesera deja prezenti intr-o sedinta cu usile inchise, presedinta CSM Oana Haineala, seful interimar al PICCJ Daniel Morar si membrii CSM Gheorghe Muscalu si Bogdan Gabor, Ionel Nicula de la DIICOT si Alexandra Sinc din partea Ministerului Justitiei si ca acestia ”fara exceptie, au avut numai cuvinte de lauda la adresa DNA„


La bilantul DNA, seful institutiei a incercat sa ameteasca presa cu un procent de 10 la suta achitari, identic anilor trecuti, aratand ca acesta este „un procent similar cu al altor state”, in conditiile in care numai Spania are un DNA extrem de restans, de doar 14 procurori. Conform cifrelor avansate de rezumativul bilant al DNA transmis jurnalistilor, procentul de achitari in 2012 nu a fost de 10 la suta, ci de 12 la suta, ceea ce arata o crestere a procentului de achitari fata de anul 2011, si in niciun caz nu poate fi un motiv de lauda de vreme ce DIICOT, care are dosare mult mai complexe, are un procent de 1% achitari. Pe de alta parte, la bilant, procurorul sef interimar al DNA a declarat ca a transmis o scrisoare ministrului Justitiei in care si-a manifestat ”deschiderea” fata de modalitatea in care se va realiza procedura alegeri candidatilor potriviti pentru a fi propusi Presedintelui in functile de sefi ai Parchetelor. Intrebata daca va candida, Laura Oprean a fost retinuta: „Am sa ma gandesc in momentul in care voi sti in ce consta procedura”.

La DNA se fac „matematici speciale”

Potrivit datelor din bilantul DNA, 743 de persoane au fost condamnate definitiv in 2012, prin 228 de hotarari penale, cresterea fiind semnificativa, de 150 la suta a numarului de persoane condamnate. Totusi, instantele de judecata au achitat prin hotarari definitive un numar de 88 de inculpati, pe alte temeiuri decat dezincriminarea ori lipsa de pericol social. Seful DNA, Laura Oprea a aratat ca achitarile au fost in procent de 10%, ”la fel ca si in alte state europene”. Facand insa calculul conform cifrelor avansate chiar de bilant, procentul de achitari a crescut la 12 %. Intrebata cu ce alte state europene a comparat procentul de achitari, intrucat doar Spania are o asemenea structura cu o schema foarte redusa de personal, Laura Oprea a dat un raspuns socant: „Cu Franta, Germania, SUA...„

Conform bilantului, printre persoanele condamnate definitiv sunt si opt demnitari - un ministru, un deputat (secretar de stat la momentul savarsirii infractiunilor), un senator (comandant al Statului Major al Fortelor Terestre la data savarsirii faptelor), un secretar de stat (si director la Compania Nationala a Lihnitului Oltenia - cumul de functii), un secretar general adjunct la Ministerul Agriculturii, doi directori adjuncti ai unui serviciu de informatii cu rang de subsecretar de stat si un subprefect. Rata mare a condamnarilor s-a mentinut ca si celorlalte decizii prin care instantele de judecata au stabilit vinovatia, respectiv 90% din totalul persoanelor fata de care s-au pronuntat decizii definitive in 2012.
DNA precizeaza ca s-a mentinut atentia privind solutionarea cauzelor importante si complexe finalizate prin rechizitoriu (acest aspect este reflectat de numarul de rechizitorii - 234, de mentinere a valorii produsului infractional retinut prin rechizitoriu - echivalent a 330 milioane euro si de crestere a masurilor asiguratorii dispuse de procurori in cuantum de 264 milioane euro).

In ceea ce priveste ancheta penala, a crescut numarul cauzelor aflate in instrumentare cu 12%, respectiv 7.406, si al celor solutionate cu 8 %, respectiv 3.578, fata de anul precedent si ca in aceasta perioada, din totalul condamnarilor definitive, 202 inculpati au primit pedepse cu executare in regim de detentie.

Deficit de personal de 15 la suta din schema totala

DNA precizeaza ca aceasta crestere continua a volumului de activitate s-a realizat pe fondul mentinerii dificultatilor in ceea ce priveste ocuparea integrala a schemei de personal. "Deficitul cel mai mare s-a inregistrat tot la categoria profesionala cu rolul decisiv in efectuarea urmaririi penale si sustinerea dosarelor in instanta, fiind in activitate 85 % procurori din totalul prevazut in schema de personal", se arata in raportul DNA pe 2012.

Cinci magistrati condamnati definitiv in 2012 pentru coruptie!

Seful DNA a subliniat ca intre persoanele condamnate definitiv, pe langa cei opt demnitari, se mai afla noua primari, trei viceprimari, un presedinte si doi vicepresedinti de consiliu judetean, un consilier local, cinci magistrati (trei judecatori, din care un vicepresedinte de judecatorie si doi procurori - unul dintre acestia prim-procuror la un parchet de pe langa o judecatorie), 12 avocati, un presedinte al Camerei de Comert a Regiunii, sase ofiteri ai unui serviciu de informatii, dintre care trei cu functii de conducere, 71 politisti, 25 subofiteri si ofiteri MApN, 10 jandarmi, sapte ofiteri ISU, 12 comisari ai Garzii Financiare, 13 lucratori vamali, un presedinte de partid politic, un secretar executiv al unei organizatii judetene de partid, doi lideri sindicali.

Conform DNA, in 2012 au fost condamnati cinci magistrati, din care trei judecatori si doi procurori, iar prin hotarari nedefinitive au fost condamnati 18 magistati, din care 10 judecatori si 8 procurori. Din randul avocatilor, 12 au primit hotarari de condamnare definitive, iar alti 14 sunt in faza cailor de atac. Valoarea produsului infractional recuperat in cursul anchetelor penale prin masuri de restituire este in suma de 28 de milioane lei, echivaletul a 6,3 milioane euro, de circa 6 ori mai mare decat suma recuperata in anul 2011. Laura Oprea a aratat ca nu are de unde sa stie daca banii acestia au ajuns efectiv in visteria statului, pentru ca doar Fiscul are asemenea statistici.

Raspunzand unei intrebari legata de motivarea pe care procurorii trebuie sa o faca in recursul declarat de DNA la sentinta JS 4 de eliberare conditionata a lui Adrian Nastase, Laura Oprean a explicat ca procurorului nu i se impune un termen de redactare a unei astfel de motivari, dar aceasta va fi gata in cateva zile si va fi comunicata Tribunalului Bucuresti.

Oprean vrea sa stie procedura si abia pe urma va decide daca o sa candideze!

Desi jurnalistii au asaltat-o pe sefa interimara a DNA cu intrebari legate de propunerile pe care le-ar fi facut ministrului Justitiei pentru inaltele functii de sef al acestei institutii si pentru functia de Procuror General al Romaniei, Laura Oprean a tinut mortis sa secretizeze aceasta informatie si nu a dat niciun nume. Totusi, a lasat sa se inteleaga ca au fost avansate nume de procurori din cadrul institutiei. ”Sunt convinsa ca viitorul procuror sef se afla printre noi!„, a afirmat Oprean. Intrebata si daca s-a gandit sa-si depuna candidatura pentru vreuna din cele doua functii, sefa DNA a mai spus: ”Am sa ma gandesc atunci cand voi sti in ce consta procedura”.

* Cititi aici materialul de bilant al DNA

Comentarii

# Roberta date 28 February 2013 17:53 +14

Penibili si atat ! Mi-e sila de tot ce se intampla in aceasta tara ,reintoarcerea la dictatura !

# DOREL date 1 March 2013 11:57 +4

Eroare, mai draga, penali nu penibili ! Parerea mea ...

# BERCEA MONDIAL : ,, e manevra lu frații miei.......,, date 28 February 2013 18:12 +14

Procurorul BOCȘAN GHEORGHE ESTE AICI, BOCȘAN ESTE AICI ?????????? Nu nu este, el este trimis de MORAR în Turcia la o cafenea pentru a participa la o comisie rogatorie internațională - personală.        Procurorul CERBU ESTE AICI, CERBU ESTE AICI ??????? nu, nu este este la ICCJ să obțimă autorizație de percheziție pentru un judecător de la CEDO,        procurorul STOINA ESTE AICI, STOINA ESTE AICI ??????? , nu este la aeroport să facă cercetări,         Procurorul șef MORAR este aici , Morara este aici ???????, nu , nu este , a plecat la Ministerul Finanțelor Publice să ia banii pentru condamnarea României la CEDO,         Procurorul SURDU este aici, SURDU este aici ????????, nu , nu este, a plecat la Spitalul Județean Suceava pentru că a fost/s-a înjunghiat pe fond etilic,         Toată stima și mândria pentru Procurorul General al Parchetului de pe lângă PALATUL COTROCENI.

# VIKY date 28 February 2013 18:20 +9

\"Intrebata daca va candida, Laura Oprean a fost retinuta: „Am sa ma gandesc in momentul in care voi sti in ce consta procedura”. ...Ce parere ai de o procedura ”transparenta” prin asternuturile de la Cotroceni?.

# PENTRU CEI 1600 DE JUDECATORI COMPROMISI date 28 February 2013 18:20 -10

Argumentul ESENTIAL al MAFIOTILOR CARE I-AU LINSAT PE GHICA SI DANILET ESTE :” CEI CARE I-AU ALES AU DREPTUL SA-I REVOCE! O PROOSTIE INIMAGINABILA ! O enormitete la care unu care A ABSOLVIT “DREPTUL PE BUNE “ nu poate decat sa se inchine !…La aceasta enormitate chiar si un student mediocru ar putea replica:: “A FOST ALEASA PENTRU UN AN SI POATE FI REVOCATA DOAR DACA A FACUT CEVA RAU ! “ Altfel in fiecare zi s-ar alege si s-ar revoca cate un membru ! Alt argument .EX: La atribuirea titlului de doctor ….o comisie voteaza si decide !….. Poate oare comisia sa se intruneasca peste 2 luni si va voteze retragerea titlului de doctor FARA NICI UN MOTIV ? NU ! Odata acordat , titlul se poate retrage decat in anumite cazuri …PENTRU MOTIVE CLARE ,JUSTIFICATE .frauda ,plagiat etc Daca faci un copil ….ai dreptul sa-l omori ?

# VIKY date 28 February 2013 18:29 -3

Danielus, de politica ai auzit, sau doar o practici?.

# CI date 28 February 2013 18:21 -4

Ce înjuraţi voi acum, văd şi la o emisiune a Sandei Stoicescu pe Antena 3. Un invitat al emisiunii afirmă că DNA nu ar trebui să se laude cu trimiterea în judecată sau condamnarea unor miniştri sau secretari de stat, că ăştia sunt oameni obişnuiţi. Deci e scandalos să faci asta. Se mai spune că DNA-ul nu ar trebui să vâneze politicieni. Păi, de ce dracu s-a înfiinţat DNA? Să cultive cartofi? Când n-ai ce spune, dar trebuie să execuţi ordinul stăpânului, spui orice.

# adi date 28 February 2013 19:30 -7

Prietene, lasa-i ca sunt saraci cu duhul. Situl asta are un razboi cu DNA-ul, ei si antena sunt cei care tin partea mafiotilor care au dus de rapa tara asta si care au inceput sa infunde parnaia in ultima vreme. Se vede de ce parte sunt, din pacate unii oameni din sistem musca vrajeala de doi lei...

# C*I* date 2 March 2013 00:06 0

Mai CI ,citeam acum catva timp ca est procuror.Nu am crezut dar abea acum imi dau seama ca m-am inselat.Ti-am mai citit sio altele asa inca parerea mea este consolidata.Esti un procurpor basist si mai cred ca esti din Cluj.prea mult i-ai aparat pe smecherii din Cluj.Si portocaliu fiin,esti basist pana in crestetul capului.Nu ar fi nici un bai daca ai fi,totusi,neutru,aici,pe LUJU.Sau mai ponderat in idei si argumente.

# georgeta date 28 February 2013 19:40 +8

Domnule,de unde tot apar astfel de specimene( Danilet,Haineala,Ghica,Morar, Oprean,Kovesi etc.),unde au invatat?Ce profesori au avut?Acesti profesori care au promovat astfel de specimene nu-si fac niciun proces de constiinta?

# VIKY date 28 February 2013 19:48 +5

Scoala de la Cotroceni. Il vezi tu pe un gunoi sa isi faca procese de constiinta?. Astia nu au constiint, nu au legi, nu au D-zeu, il au doar pe gunoiul din deal.

# sasa date 28 February 2013 20:25 +1

Ar fi interesant de aflat care sunt procentele achitarilor la parchetele din toata tara, si in felul asta vedem unde se afla DNA si DIICOT.Care sunt cele mai complexe cauze la DNA si care sunt cele mai slabe, la fel si la parchetele din tara. De curiozitate? Din cate stiu eu, inainte de 1989, daca aveai achitari 1% procurorii care aveau astfel de cazuri erau trimisi la arhiva, statistica, nu de alta dar sa nu mai nenoroceasca oameni nevinovati. In regimul capitalismului salbatic si nepotismului en-gross 10% achitari merge ca \"asta-i media europeana\"???. adica daca aia sunt prosti noi trebuie sa fim la fel????

# un fosat procuror ceausist date 2 March 2013 00:20 +1

Tinere Sasa,in general ai dreptate.Dar sa stii ca pe vremuri cu 1% achitari erai dat afara .Acum,astia,se dau mari c a au numai 10%achitari.Sunt penibili,pe langsa faptu;l ca sun t neprofesionisti si nu stiu carte.In afara de a asculta pe unii,asltii,doar,doar afla ceva,nu stiu nimic.Nu tu incadrari juridicd corecte,nu tu fineturi juridice,nimic,nimic.dart se dau mari ca ei sunt Dumnezeu.Si pe vremuri era o sectie aparte in Procuratura generala si anume sectia anchete speciale.Dar aia nu ieseau in public,nu se afisau cu rezultate,dar isi faceau meserias atributiile.Mai sareau si ei calul dar nu ca acum.Iar despre interceptari/inregistrari nu se prea vorbea.Partidul nu prea era de acord cu imixtiuni in viata privata/intima a c etatenilor.Desigur cu mici exceptii privind siguranta nationala.Dar asta este o alta poveste si nu isi are locul pe acest forum

# Ciocolata Laura date 28 February 2013 22:08 +9

Laura Oprean sau definitia carierismului de succes sau de succesuri prin utilizarea tuturor calitatilor din dotare. Ca simplu procuror s-a imprietenit cu Florin Maghiar cumnatul lui Daniel Buda- fost presedinte al Comisiei Juridice din Camera Deputatilor, un mare fan al mafiotilor din Cluj. Dupa sapaturi adanci la temelia fostului sef al DNA Cluj dupa ejectarea sau, vorba unui clasic in viata, dupa ejacularea acestuia a fost numita procuror sef cu delegatie, din acesta pozitie musamalizand cu succes dosarul cetateanului onest Paszkany cercetat intr-o speta similara cu a varanului Voiculescu. Cum Paszkany nu este varan ci doar un admirator infocat al Presedintelui care este, iar in timpul liber, taietor de panglici inaugurale impreuna cu Pitikul Voinik - Boc, a primit de la Laura un mare si generos NUP care a propulsat-o vreo doua saptamani mai tarziu direct pe pozitia de sefa a DNA Cluj. Din pat in pat spre victoria finala, iat-o acum in pozitia de specialista in limbi de lemn.

# Linda Melind date 1 March 2013 09:10 +2

DNA=procurori INFRACTORI. DNA=PPC(Parchetul de pe langa Palatul Cotroceni)

# MORAR (anti)CORUPTIE date 1 March 2013 09:27 0

http://wikileaksdemures.blogspot.ro/2012/06/timshel-x-war-partea-x.html

# sasa date 1 March 2013 23:17 +1

Credeam ca DNA-ul ca institutie de forta a statului democratic roman este condus de o persoana cu o experienta vasta in practica dreptului penal si procesual penal, care a urcat treapta cu treapta in ierarhie si nu a avut achitari si procese castigate la CEDO de cetateni romani condamnati pe nedrept de autoritatile judecatoriesti din Romania, pentru incompetenta si lipsa de profesionalism. Dar dupa cum vad nu este mare diferenta intre regimul de dinainte de 1989 si regimul de astazi. Diferentele sunt urmatoarele: Inainte de 1989 Securitatea te urmarea si daca intentiona.i sa faci ceva te chemau la discutii sub acoperirea organelor de militie sau mai grav te arestau pentru infractiuni de drept comun, si te anchetau pentru infractiuni contra securitatii statului, se finaliza prin recrutarea faptuitorului sau invinuitului, inculpatului si dirijarea lui pentru relevarea tuturoar complicilor care in final erau recrutati si ei. Dupa 1989 lucrurile stau in modul urmator: Informatiile obt

Adauga comentariu

:D :lol: :-) ;-) 8) :-| :-* :oops: :sad: :cry: :o :-? :-x :eek: :zzz :P :roll: :sigh:

DISCLAIMER

Atentie! Postati pe propria raspundere!
Inainte de a posta, cititi aici regulamentul: Termeni legali si Conditii

EDITORIAL

Vorbe de fumoar

Vorbe de fumoar – 25.04.2024 – Tranca nu se intoarce la dosare. Parfum de sobolan (Foto)

+ DETALII

FACEBOOK

Utlimele comentarii
Cele mai citite
LUMEA JUSTITIEI
Arhiva