20 April 2024

"In mintea stramba si lucrul drept se stramba"
- parintele Arsenie BOCA

DNA VREA DECAPITAREA CAMEREI DE COMERT BUCURESTI – Presedintele CCIMB Sorin Dimitriu si alti trei functionari au fost trimisi in judecata pentru pretinse infractiuni de coruptie. Camera de Comert este acuzata de doua infractiuni concurente impotriva intereselor financiare ale Uniunii Europene. Sorin Dimitriu: “Exista un grup de interese care avea in vedere castigarea patrimoniului Camerei Bucuresti... Patrimoniul nostru este alcatuit din mai multe imobile, evaluate la zeci de milioane de euro”

Scris de: L.J. | pdf | print

1 October 2014 15:49
Vizualizari: 6140

La circa sase luni de la momentul in care DNA l-a trimis in judecata pe Mihail Vlasov, fostul presedinte al Camerei de Comert si Industrie a Romaniei, procurorii au finalizat cu rechizitoriu si dosarul privindu-l pe Sorin Dimitriu (foto), presedintele Camerei de Comert si Industrie a Municipiului Bucuresti (CCIMB). Este vorba despre un dosar din 2012, in care DNA fara succes arestarea lui Sorin Dimitriu, atat Tribunalul Bucuresti, cat si Curtea de Apel Bucuresti stabilind ca nu exista motive pentru emiterea unui mandat de arestare preventiva.

Sorin Dimitriu a fost trimis in judecata miercuri, 1 octombrie 2014, pentru constituire de grup infractional organizat, abuz in serviciu, folosirea autoritatii de catre o persoana care detine o functie de conducere in cadrul unei persoane juridice fara scop patrimonial in scopul obtinerii pentru altul de bani, bunuri sau alte foloase si infractiunea impotriva intereselor financiare ale Uniunii Europene, respectiv folosirea sau prezentarea de documente sau declaratii false, inexacte sau incomplete, care are ca rezultat obtinerea pe nedrept de fonduri europene, cu consecinte deosebit de grave. Alaturi de Dimitriu, in acelasi dosar au mai fost trimisi in judecata Dan Gabriel Mihut, director general in CCIMB, Laurentia Vasilescu, director economic in CCIMB, si Gabriela Dumitriu, consilier al presedintelui CCIMB.


De asemenea, DNA a trimis in judecata si Camera de Comert si Industrie a Municipiului Bucuresti, pentru savarsirea a doua infractiuni concurente impotriva intereselor financiare ale Uniunii Europene, respectiv folosirea sau prezentarea de documente sau declaratii false, inexacte sau incomplete, care are ca rezultat obtinerea pe nedrept de fonduri europene, cu consecinte deosebit de grave.

Sorin Dimitriu: “Grupul de interese si-a propus sa ma schimbe de la conducerea Camerei si au folosit doua metode: prima etapa a fost prin tentative de mituire, iar a doua, pentru ca se precipitau lucrurile au gasit formula cu racolatul de denuntatori din randul salariatilor”

Imediat dupa declansarea dosarului in care a fost trimis in judecata, Sorin Dimitriu a explicat, intr-un interviu acordat Lumeajustitiei.ro in mai 2012, ca intreaga ancheta are la baza plangeri venite din partea unui grup de interese, interesat sa puna mana pe patrimoniul Camerei de Comert si Industrie a Municipiului Bucuresti. Dimitriu a precizat ca este vorba despre imobile evaluate la zeci de milioane de euro si ca i s-a cerut sa vanda o parte din aceste active, lucru pe care l-a refuzat. De asemenea, Sorin Dimitriu a declarat, in acelasi interviu, ca s-a incercat pe doua cai inlaturarea sa de la conducerea CCIMB: tentative de mituire si racolarea unor denuntatori din randul salariatilor care sa formuleze plamgeri penale pentru a fi deschis un dosar:

Cu siguranta acesta este motivul pentru care grupul de interese a incercat sa-si atraga diverse persoane din Camera Bucuresti cu care sa realizeze executia presedintelui Camerei Bucuresti. Din acest grup fac parte fosti conducatori ai Camerei Bucuresti dinaintea mandatului meu. Patrimoniul nostru este alcatuit din mai multe imobile, evaluate la zeci de milioane de euro. Elementul stabilit de grupul de interese a fost inainte de toate avertizarea mea pentru a vinde o parte din active. Primul avertisment l-am primit in urma cu un an. Sigur ca acest patrimoniul nu-i al meu si nici al colegilor mei, el apartine mediului de afaceri bucurestean. Prin urmare el nu poate fi instrainat, cel putin din punct de vedere moral. Grupul de interese si-a propus sa ma schimbe de la conducerea Camerei si au folosit doua metode: prima etapa a fost prin tentative de mituire, iar a doua, pentru ca se precipitau lucrurile au gasit formula cu racolatul de denuntatori din randul salariatilor pentru a mi se deschide un dosar penal, in scopul denigrarii si apoi al eliminarii mele de la conducerea Camerei.

Prima tentativa, cea de miture, s-a produs in februarie 2012, cand a venit cineva in sala de consiliu, o persoana cunoscuta de mine, si care mi-a oferit o suma de euro pentru un serviciu pentru o ruda de-a sa, student, pe care i l-am facut in urma cu un an, serviciu constand in recomandarea unui conducator de lucrare de licenta. A fost un mement in care mi-am pierdut cumpatul si l-am injurat efectiv, m-am ridicat de pe scaun furios, iar omul pur si simplu a fugit. A revenit ieri la mine in birou, ca un nou nascut, sa-l sustin prin vot sa infiinteze o camera intr-o tara africana.

A doua tentativa, a venit dupa doua saptamani. A venit un domn care s-a prezentat a fi din partea unei personalitati politice careia nu-i dau deocamdata numele. Nu l-am primit, dar l-am directionat prin secretariat catre directorul general. Pana a coborat directorul general, vizitatorul a disparut, probabil ca nu mai avea de ce sa stea, daca nu se intalnea cum mine. In concluzie, tentativele de mituire au eseuat.

Insa compromiterea mea trebuia sa se realizeze pana la 4 aprilie 2012. La aceasta data era al cincilea termen in procesul Colegiului de conducere cu o parte a fostului Colegiu de conducere, care reclama ilegalitatea ultimelor alegeri. Asa s-a ajuns ca in luna martie 2012 sa se dea curs unor plangeri penale facute la DNA de ceva vreme si in care se acuza povestea cu “contractele de sponsorizare” de catre o parte dintre fostii salariati si directorul juridic. Luni, 2 aprilie, DNA era prezent in Camera Bucuresti, la toate departamentele cu catre trei anchetatori pe etaj, iar seara a continuat la DNA luatul de declaratii, pentru ca retinerea mea sa se ceara in seara aceleiasi zile. De ce? Pentru ca marti eu trebuia sa ies pe toate televiziunile ca sa fiu compromis, astfel incat miercuri 4 aprilie, la instanta de judecata sa se obtina castig de cauza de catre fosta conducere”.

Iata acuzatiile pentru care DNA l-a trimis in judecata pe Sorin Dimitriu:

Procurorii din cadrul Directiei Nationale Anticoruptie – Sectia de Combatere a Infractiunilor Conexe Infractiunilor de Coruptie au dispus trimiterea a inculpatei CAMERA DE COMERT SI INDUSTRIE A MUNICIPIULUI BUCURESTI (CCIB), pentru savarsirea a doua infractiuni concurente impotriva intereselor financiare ale Uniunii Europene, respectiv folosirea sau prezentarea de documente sau declaratii false, inexacte sau incomplete, care are ca rezultat obtinerea pe nedrept de fonduri europene, cu consecinte deosebit de grave

si trimiterea, in stare de libertate, a urmatorilor inculpati:

DIMITRIU SORIN-PETRE, presedinte al Camerei de Comert si Industrie a Municipiului Bucuresti (CCIB) pentru savarsirea infractiunilor de:

-constituirea unui grup infractional organizat

-folosirea autoritatii de catre o persoana care detine o functie de conducere în cadrul unei persoane juridice fara scop patrimonial în scopul obtinerii pentru altul de bani, bunuri sau alte foloase

-trei infractiuni de abuz in serviciu

-infractiunea impotriva intereselor financiare ale Uniunii Europene, respectiv folosirea sau prezentarea de documente sau declaratii false, inexacte sau incomplete, care are ca rezultat obtinerea pe nedrept de fonduri europene, cu consecinte deosebit de grave

MIHUT GABRIEL-DAN, director general in cadrul CCIB, pentru savarsirea infractiunilor de:

-constituire a unui grup infractional organizat

-folosirea autoritatii de catre o persoana care detine o functie de conducere în cadrul unei persoane juridice fara scop patrimonial în scopul obtinerii pentru altul de bani, bunuri sau alte foloase

-trei infractiuni de abuz in serviciu

DUMITRIU GABRIELA, consilier al presedintelui CCIB, pentru savarsirea infractiunilor de:

-constituire a unui grup infractional organizat

-complicitate la folosirea autoritatii de catre o persoana care detine o functie de conducere în cadrul unei persoane juridice fara scop patrimonial, în scopul obtinerii pentru altul de bani, bunuri sau alte foloase

VASILESCU LAURENTIA, director economic al CCIB, pentru savarsirea infractiunii impotriva intereselor financiare ale Uniunii Europene, respectiv folosirea sau prezentarea de documente sau declaratii false, inexacte sau incomplete, care are ca rezultat obtinerea pe nedrept de fonduri europene, cu consecinte deosebit de grave

In rechizitoriul intocmit, procurorii au retinut urmatoarea stare de fapt:

Inculpatii Dimitriu Sorin-Petre, presedinte al Camerei de Comert si Industrie a Municipiului Bucuresti (CCIB), Mihut Gabriel-Dan, director general si Dumitriu Gabriela, consilier al presedintelui CCIB, au conceput, organizat si pus in aplicare un mecanism care presupunea, pe de o parte, accesarea frauduloasa de fonduri europene pentru diferite proiecte, iar pe de alta parte, spolierea angajatilor CCIB de o mare parte din veniturile salariale obținute din activitatea prestata in cadrul proiectelor, prin simularea unei asa-zise “sponsorizari” catre institutia angajatoare, sumele astfel rezultate fiind cheltuite dupa bunul plac, de catre conducerea CCIB.

Faptele care au facut obiectul cercetarilor in prezenta cauza au fost savarsite in perioada 2010-2012, in contextul derularii, la CCIB, a unor proiecte finantate din bugetul Fondului Social European (FSE) in cadrul Programului Operațional Sectorial Dezvoltarea Resurselor Umane (POSDRU). Astfel, s-a procedat la cooptarea, in cadrul proiectelor finantate din fonduri europene contractate de catre CCIB, in calitate de beneficiar, a angajatilor Camerei, prin semnarea de acte aditionale la contratele individuale de munca. Angajatii urmau sa deruleze activitatea curenta in cadrul Camerei, pentru care primeau salariu si, in plus fata de aceasta, urmau sa presteze diferite activitati in cadrul proiectelor derulate de Camera, pentru care primeau remuneratie in funcție de bugetul fiecarui proiect, sume provenind din fonduri europene. Din totalul de 58 de angajati ai institutiei, 48 de angajati desfasurau activitati in cadrul proiectelor finantate din fonduri europene.

In fapt, conducerea CCIB a pus in aplicare o forma mascata de a obtine bani provenind din implementarea proiectelor europene prin intermediul angajaților, prin determinarea acestora sa semneze niste contracte tip “sponsorizare”. Prin urmare, fiecare dintre angajatii implicati in implementarea proiectelor trebuia sa semneze lunar, la primirea drepturilor salariale, un contract de sponsorizare, conform caruia intre 30% si 70% din veniturile salariale, inclusiv cele provenite din fonduri europene, erau transferate, cu titlu de “sponsorizare”, catre CCIB.
In acest fel, folosindu-se de autoritatea functiei, inculpatul Dimitriu Sorin Petre si inculpatul Mihut Gabriel-Dan, cu ajutorul inculpatei Dumitriu Gabriela au pus angajatii CCIB in fata faptului implinit, si anume acela de a semna contracte de sponsorizare la primirea salariului in numerar, ceea ce nu reprezenta in vreun fel exprimarea vointei libere a acestora. In realitate, angajatii primeau doar diferenta dintre suma mentionata in statele de salarii si cea mentionata in contractele de sponsorizare si o chitanta cu suma retinuta.

In plus, autoritatea inculpatilor prin prisma functiilor detinute s-a manifestat prin inducerea, in randul angajatilor, a ideii ca participa la implementarea proiectelor finantate din fonduri europene doar persoanele care se supun dispozitiei de a li se retine bani din salariu sub forma sponsorizarii, iar cei care refuza vor suporta consecinta desfacerii contractului de munca. Trei angajati, parti vatamate in cauza, au solicitat direct inculpatilor Dumitriu Gabriela, Dimitriu Sorin-Petre si Mihut Gabriel-Dan, plata sumei ce reprezinta drepturile salariale corespunzatoare muncii prestate, fara retineri pentru sponsorizare. Intr-o prima faza, celor trei le-au fost reduse orele de lucru in cadrul proiectelor finantate din fonduri europene, ulterior fiind exclusi din grila de personal pe proiecte si, la scurt timp, concediati in mod discretionar. Demersurile pentru concedierea abuziva a partilor vatamate au fost efectuate de inculpatii Dimitriu Sorin-Petre si Mihut Dan Gabriel.

In perioada septembrie 2010 - martie 2012, CCIB a incasat sponsorizari in valoare de 4.015.334,42 lei din care 43.373,07 lei de la persoane juridice si 3.970.741 lei de la persoane fizice, in principal angajati. Banii astfel obtinuti erau folositi de inculpatii Dimitriu Sorin-Petre si Mihut Gabriel-Dan nu pentru sponsorizari, ci pentru patrimoniul CCIB, asupra caruia detineau controlul. Desi teoretic, sumele respective ar fi trebuit sa fie destinate unor acte de sponsorizare pentru activitati culturale, artistice sau sportive, inculpatul Dimitriu Sorin platea sume considerabile din salariile angajatilor catre presedintele Camerei de Comert si Industrie a Romaniei, Mihail Vlasov, prin intermediul unui presupus contract de asistența juridica cu un onorariu exorbitant. In acest fel, o suma egala cu salariile a aproape 50 de angajati in decurs de o luna era pusa la dispozitia lui Mihail Vlasov, fara o justificare pertinenta din punct de vedere juridic si economic, in conditiile in care CCIB avea un departament juridic. Astfel, in luna decembrie 2010, suma incasata din sponsorizari de la angajați a fost de 209.065 lei, iar din aceasta suma, 110.000 lei au fost depusi intr-un cont bancar cu explicatia “incasari diverse”. Din acest cont, in data de 16.12.2010 a fost virata suma de 107.492,50 lei catre Cabinetul de avocat Mihail M. Vlasov.

In plus, pentru doua proiecte finantate din fonduri europene, Camera de Comert si Industrie a Municipiului Bucuresti a prezentat declaratii false, in baza carora a obtinut finantarile. Astfel, la data de 30.07.2009, pentru proiectul POSDRU/80/2.3/S/48675 – “Formarea profesionala in vederea obtinerii calificarilor de electrician in constructii si electrician de intretinere si reparatii ELECTRIFORM”, in cuantum de 1.709.475,60 lei, inculpatul Dimitriu Sorin Petre, in calitate de reprezentant al CCIB, a semnat si a depus “declaratia de eligibilitate”, act care nu atesta situatia financiara reala a institutiei, in sensul ca inregistra datorii la bugetul de stat si, in lipsa careia, proiectul nu s-ar fi calificat in etapa urmatoare.

La semnarea contractului de finantare pentru proiectul POSDRU/80/2.3/S/53934 – “Calificarea si orientarea profesionala a angajatilor din industria panificatiei”, in cuantum de 1.480.002 lei, inculpata Vasilescu Laurentia, cu intentie nu a respectat obligatia contractuala de a se abtine in situatia in care C.C.I.B inregistra datorii catre bugetul de stat, conditie eliminatorie in etapa de contractare. Practic, inculpata a ascuns datoriile in suma de 1.010.397 lei pe care institutia le avea catre bugetul de stat, pentru ca evidentierea acestora ar fi dus la neacordarea finantarii.

In cauza s-a dispus luarea unor masuri de indisponibilizare a bunurilor inculpatilor in vederea asigurarii repararii prejudiciului.

Astfel, a fost instituit sechestrul asigurator asupra a trei imobile apartinand Camerei de Comert si Industrie a Municipiului Bucuresti, asupra unui imobil si autoturism apartinand inculpatului Dimitriu Sorin-Petre si asupra unui imobil apartinand lui Mihut Gabriel-Dan”.

*Cititi aici integral interviul acordat Lumeajustitiei.ro de Sorin Dimitriu, in legatura cu acuzatiile DNA

Comentarii

# nea caisa date 1 October 2014 18:20 0

Tentația e prea mare și merită sacrificați unii...

# kelo date 10 January 2015 09:07 0

ai dreptate, tb. sa mai moara multa lume din cauza altora... de foame si saracie! domnilor, acestea sunt principiile care au guvernat social de mocratia in ROMANIA? 

Adauga comentariu

:D :lol: :-) ;-) 8) :-| :-* :oops: :sad: :cry: :o :-? :-x :eek: :zzz :P :roll: :sigh:

DISCLAIMER

Atentie! Postati pe propria raspundere!
Inainte de a posta, cititi aici regulamentul: Termeni legali si Conditii

EDITORIAL

Vorbe de fumoar

Vorbe de fumoar – 19.04.2024 – Prima victorie in instanta obtinuta de vanatorul de pedofili

+ DETALII

FACEBOOK

Utlimele comentarii
Cele mai citite
LUMEA JUSTITIEI
Arhiva