nadamas

Trimiteţi link-ul unui prieten prin e-mail

Nume prieten
Email prieten
Numele dvs.

FAVORIZAREA FAPTUITORULUI LA PARCHETUL TELEORMAN – DNA l-a trimis in judecata pe procurorul Ovidiu Carmen Toma: „I-a solicitat avocatului sa-i promita clientului sau ca, in schimbul declaratiei, va primi de la unul dintre agentii de politie 5.000 de lei... A divulgat numele denuntatorului si demersurile sale unei alte persoane, inainte de solutionarea cauzei... I-a avertizat pe cei doi agenti despre pericolul autorizarii pe viitor a unor investigatori sub acoperire”

Marţi, 9 februarie 2016 15:30 | Scris de G.T. | pdf | print | email

DNA l-a trimis in judecata, marti 9 februarie 2016, pe procurorul Ovidiu Carmen Toma (foto) de la Parchetul de pe langa Tribunalul Teleorman. Toma este acuzat de abuz in serviciu, favorizarea faptuitorului si influentarea declaratiilor, intr-un dosar in care a fost trimis in judecata comisarul Danut Dobre, seful Politiei Rutiere din IPJ Teleorman, dar si alti doi inculpati, printre care si un agent de politie.

Parchetul anticoruptie sustine ca Danut Dobre i-ar fi cerut procurorului Toma sa dispuna o solutie de clasare intr-o cauza referitoare la doi agenti de politie din cadrul Serviciului de Politie Rutiera Teleorman. In acest sens, acuza DNA, procurorul Ovidiu Carmen Toma ar fi contactat avocatul persoanei vatamate, caruia i-ar fi cerut sa vorbeasca cu clientul sau astfel incat acesta sa dea o declaratie neconforma cu realitatea. De asemenea, procurorul i-ar fi solicitat avocatului sa-i transmita clientului sau ca, in schimbul declaratiei, va primi de la unul dintre agentii de politie suma de 5.000 de lei. Ulterior, arata DNA, procurorul Toma insusi ar fi contactat persoana vatamata, propunandu-i sa dea o declaratie neconforma cu realitatea, in schimbul remiterii sumei de 10.000 lei de catre cei doi agenti.


Nu in ultimul rand, procurorii DNA il acuza pe Toma ca, intr-un alt dosar, nu ar fi administrat probe pentru a se stabili circumstantele savarsirii faptelor, ar fi respins in mod discretionar solicitarea ofiterilor Directiei Generale Anticoruptie de a desfasura anumite activitati specifice, ar fi divulgat numele denuntatorului si demersurile sale, unei alte persoane, inainte de solutionarea cauzei si i-ar fi avertizat pe cei doi agenti despre posibilitatea autorizarii pe viitor a unor investigatori sub acoperire.

Iata acuzatiile DNA:

Procurorii din cadrul Directiei Nationale Anticoruptie – Sectia de combatere a coruptiei au dispus trimiterea in judecata,

in stare de arest la domiciliu, a inculpatilor:

DOBRE DANUT, comisar de politie, seful Serviciului Politiei Rutiere din cadrul I.P.J. Teleorman, la data faptelor, cu privire la savarsirea infractiunilor de:

-trafic de influenta (9 infractiuni),

-luare de mita (3 infractiuni),

-complicitate la abuz in serviciu daca functionarul public a obtinut pentru sine ori pentru altul un folos necuvenit,

-complicitate la infractiunea de favorizarea faptuitorului, (2 infractiuni),

TOMA OVIDIU CARMEN, procuror in cadrul Parchetului de pe langa Tribunalul Teleorman, la data faptelor, cu privire la savarsirea infractiunilor:

-abuz in serviciu daca functionarul public a obtinut pentru sine ori pentru altul un folos necuvenit (2 infractiuni),

-favorizarea faptuitorului (4 infractiuni),

-influentarea declaratiilor,

si in stare de libertate a inculpatilor:

ILIUTA COSTEL, agent de politie in cadrul Serviciului Public Comunitar - Regim Permise Auto si inmatriculari din cadrul Prefecturii Teleorman si OVEDENIE NELU, asociat al unei societati comerciale, la data faptelor, cu privire la savarsirea infractiunii de cumparare de influenta.

In rechizitoriul intocmit, procurorii au retinut urmatoarea stare de fapt:

In cursul anului 2015, la nivelul Inspectoratului de Politie al Judetului Teleorman - Serviciul Politiei Rutiere, precum si la nivelul Serviciului Public Comunitar Regim Permise Conducere si Inmatriculare a Vehiculelor, Compartimentul Regim Permise Conducere si Examinari, din cadrul Prefecturii judetului Teleorman, au fost identificati mai multi ofiteri si agenti de politie care desfasurau activitati infractionale in legatura cu:

-obtinerea frauduloasa, contra unor sume de bani, a permiselor de conducere,

-interventii exercitate la nivelul unor ofiteri si agenti de politie (agenti constatatori), din cadrul Serviciului Politiei Rutiere, in vederea neindeplinirii atributiilor de serviciu sau indeplinirii frauduloase a acestor atributii, prin aplicarea unor sanctiuni mai blande persoanelor contraveniente, conducatori auto, in schimbul obtinerii de bani sau bunuri necuvenite.

Astfel, in contextul mentionat mai sus, in perioada respectiva, inculpatul Dobre Danut, in calitate de sef al Serviciului Politiei Rutiere din cadrul I.P.J. Teleorman, a primit de la un numar de trei persoane produse alimentare si suma de 300 lei, ca urmare a interventiei exercitate asupra unor subordonati, in urma careia mai multe persoane au fost absolvite de raspunderea contraventionala, in legatura cu abateri constatate la regimul circulatiei.

De asemenea, in aceeasi perioada si in aceeasi calitate, inculpatul Dobre Danut a pretins si primit de la mai multe persoane, printre care si inculpatul Ovedenie Nelu, sume de bani, cuprinse intre 100 si 500 de euro, produse alimentare si bauturi alcoolice, in schimbul promisiunii ca va interveni pe langa agenti si ofiteri din cadrul Serviciului Public Comunitar Regim Permise Conducere si inmatriculare a Vehiculelor, Compartimentul Regim Permise Conducere si Examinari, din cadrul Prefecturii Judetului Teleorman, pentru ca rude si cunostinte ale cumparatorilor de influenta sa fie declarati 'admisi' la proba practica a examenului pentru obtinerea carnetului de conducere, cu nerespectarea dispozitiilor legale. Bunurile si sumele de bani, mentionate mai sus, au fost primite de catre inculpatul Dobre Danut, fie la domiciliul sau, fie la biroul profesional.

In intervalul 31.07 - 24.08.2015, inculpatul Dobre Danut i-a solicitat inculpatului Iliuta Costel, sa faca demersuri pentru ca un cunoscut al primului sa obtina cu incalcarea dispozitiilor legale, permisul de conducere categoriile 'C + E', angajandu-se ca in schimb, cel dintai sa intervina pe langa presedintele Tribunalului Teleorman, in vederea solutionarii favorabile a unui dosar contraventional.

In intervalul iunie – septembrie 2015, inculpatul Dobre Danut a intervenit pe langa inculpatul Toma Carmen Ovidiu, procuror in cadrul Parchetului de pe langa Tribunalul Teleorman, solicitandu-i acestuia sa dispuna o solutie de clasare intr-o cauza penala, in contradictie cu situatia de fapt si probele administrate in cauza, in vederea exonerarii de la raspunderea penala a doi agenti de politie din cadrul Serviciului de Politie Rutiera Teleorman. Inculpatul Toma Carmen Ovidiu a fost de acord cu solicitarea respectiva si, in data de 24 iunie 2015, l-a contactat pe avocatul persoanei vatamate, caruia i-a solicitat sa faca demersuri pe langa clientul sau, in asa fel incat sa-l convinga pe acesta sa dea o declaratie neconforma adevarului, cu ocazia unei viitoare audieri la sediul P.T. Teleorman.

De asemenea, tot inculpatul Toma Carmen Ovidiu, i-a solicitat avocatului sa-i promita clientului sau ca, in schimbul declaratiei, va primi de la unul dintre agentii de politie suma de 5.000 de lei.

In data de 11 septembrie 2015, inculpatul Toma Carmen Ovidiu a contactat persoana vatamata, cu care a negociat in numele celor doi agenti de politie, stabilind ca in urma remiterii sumei de 10.000 de lei de catre cei doi agenti, acesta din urma sa dea o noua declaratie, neconforma realitatii.

La data de 15 septembrie 2015, inculpatul Toma Carmen Ovidiu l-a contactat pe agentul de politie si i-a solicitat acestuia sa achite suma de bani promisa, asigurandu-l totodata ca doar in urma acestui demers si a unei declaratii neconforme realitatii, pe care persoana respectiva urma sa o dea in fata procurorului, va putea sa adopte o solutie de clasare prin care sa-l absolve de orice forma de vinovatie.

In aceste imprejurari, la data de 17 septembrie 2015, inculpatul Toma Carmen Ovidiu, dupa o discutie prealabila cu avocatul persoanei vatamate, l-a instruit pe aceasta cu privire la continutul declaratiei pe care urma sa o dea clientul sau. Ulterior, in aceeasi zi, in prezenta acestora din urma, inculpatul Toma Carmen Ovidiu a intocmit o declaratie din care rezulta, in mod neadevarat, ca incidentul care facea obiectul dosarului respectiv ar fi fost declansat de comportamentul violent al persoanei vatamate, determinand-o pe aceasta sa-si insuseasca declaratia intocmita si sa o semneze.

Ca urmare a acestei declaratii, in cursul lunii septembrie 2015, inculpatul Toma Carmen Ovidiu a dispus solutia clasarii urmaririi penale, atestand, in mod neadevarat, in cuprinsul acesteia ca cei doi agenti de politie s-au aflat in legitima aparare si au ripostat ca urmare a violentelor pe care le-a exercitat persoana vatamata.

In cursul lunii martie 2015, Parchetul de pe langa Tribunalul Teleorman a fost sesizat in legatura cu savarsirea unor infractiuni de coruptie, de catre mai multi lucratori din cadrul I.P.J. Teleorman.

Printre altele, in sesizarea formulata se arata faptul ca, in cursul anului 2014, doi agenti de politie din cadrul Biroului Politiei Rutiere Turnu Magurele, au pretins si primit suma de 600 de lei, cu titlu de mita, de la o persoana, depistata pe raza localitatii Turnu Magurele, pentru a nu-i intocmi un dosar penal.

Cauza penala respectiva a fost repartizata spre solutionare inculpatului Toma Carmen-Ovidiu care, la data de 31 august 2015, a dispus clasarea cauzei, motivand, in mod informal, adoptarea acestei solutii.

De precizat este faptul ca, inculpatul Toma Carmen-Ovidiu, cu ocazia instrumentarii cauzei respective si a adoptarii solutiei, a urmarit favorizarea celor doi agenti de politie, sens in care cu buna stiinta:

-nu a administrat probe pentru a se stabili circumstantele savarsirii faptelor,

-a respins in mod discretionar solicitarea ofiterilor Directiei Generale Anticoruptie de a desfasura anumite activitati specifice,

-a divulgat numele denuntatorului si demersurile sale in vederea solutionarii favorabile in dosarul susmentionat, unei alte persoane, mai inainte de solutionarea cauzei,

-i-a avertizat pe cei doi agenti despre pericolul autorizarii pe viitor a unor investigatori sub acoperire.

In cauza, procurorii au dispus luarea masurii asiguratorii prin instituirea sechestrului asupra unei cote parti dintr-un imobil, ce apartine inculpatului Dobre Danut.

Dosarul a fost trimis spre judecare Curtii de Apel Bucuresti, cu propunere de a se mentine masurile preventive si asiguratorii dispuse in cauza.

In cauza, procurorii au beneficiat de sprijin de specialitate din partea Serviciului Roman de Informatii.

Facem precizarea ca aceasta etapa a procesului penal reprezinta, conform Codului de procedura penala, finalizarea anchetei penale si trimiterea rechizitoriului la instanta spre judecare, situatie care nu poate sa infranga principiul prezumtiei de nevinovatie”.

Accesari:1284

Comentarii

# codrin date 12 februarie 2016 11:30 0

Este o legatura de rudenie intre fostul judecator TOMA de la CA BUCURESTI si fiul acestuia avocatul TOMA CLAUDIU cu procurorul inculpat CARMEN TOMA.sau numai o simp[la coincidenta de nume ?

Adauga comentariu

Nume*
Email*
Website
:D :lol: :-) ;-) 8) :-| :-* :oops: :sad: :cry: :o :-? :-x :eek: :zzz :P :roll: :sigh:

DISCLAIMER

Atentie! Postati pe propria raspundere!

Inainte de a posta, cititi aici regulamentul: Termeni legali si Conditii

EDITORIAL

    • VERDICTUL ZILEI - Accidentul lui Dan Condrea a fost:

    • VOTEAZA

Vorbe de fumoar – 26.05.2016 – Avocatii se revolta pe dispozitiile lui Pruna!

+ DETALII

ALTE VORBE DE FUMOAR

FACEBOOK

ULTIMELE COMENTARII

CELE MAI CITITE

LUMEA JUSTITIEI

ARHIVA

NEWSLETTER