23 April 2024

"In mintea stramba si lucrul drept se stramba"
- parintele Arsenie BOCA

LULUTZA, NE MISCAM MAI CU TALENT? – Prim adjunctul PICCJ Bogdan Licu a confirmat ca dosarele privind posibile fapte de coruptie comise la Transgaz, in perioada in care director era fratele Laurei Kovesi, zac la DNA de 2 ani. Dosarele nu au fost solutionate in pofida faptului ca procurorii au primit mura-n gura de la Corpul de control al premierului Ponta: „Cauzele nu au fost solutionate datorita complexitatii acestora”. Culmea, in alte situatii DNA e un exemplu de maxima celeritate (Documente)

Scris de: George TARATA | pdf | print

3 May 2016 16:25
Vizualizari: 9749

De doi ani procurorii DNA tot instrumenteaza dosarul Transgaz, deschis dupa ce Corpul de control al premierului Ponta a sesizat parchetul anticoruptie in legatura cu posibila comitere a unor fapte de coruptie. Si nici nu se intrevede ca dosarul se va finaliza prea curand. Sesizarile au fost inregistrate in 2014 si 2015, iar de atunci DNA tot lucreaza la acest caz, desi in alte situatii procurorii Codrutei Kovesi au dat dovada de o celeritate maxima. Mai mult, in ceea ce priveste Transgaz munca procurorilor a fost usurata de informatiile puse la dispozitie de Corpul de control.

Pe de alta parte, trebuie spus ca verificarile Corpului de control al premierului Ponta au vizat perioada in care fratele Laurei Codruta Kovesi, Sergiu Lascu, detinea o functie de director adjunct la Transgaz. Mai exact, acesta era director adjunct la Directia Tehnologia Informatiei si Comunicare. Cu alte cuvinte, posibilele fapte de coruptie identificate de Corpul de control ar fi fost savarsite chiar in perioada in care fratele sefei DNA era director adjunct pe la Transgaz. Si inca un aspect interesant: in perioada supusa verificarilor, Transgaz era condusa de Florin Muntean, fost deputat PDL, cel mai bun prieten al lui Vasile Blaga, un personaj despre care senatorul Valer Marian afirma ca este un apropiat al tatalului Laurei Kovesi, fostul procuror Ioan Lascu. Interesant tablou, credem noi.


Astfel, la finalul lunii februarie 2016, senatorul Valer Marian i-a adresat o interpelare ministresei Justitiei Raluca Pruna, in care i-a cerut sa ii transmita care este stadiul dosarului privind posibile fapte de coruptie comise la Transgaz, dosar constituit dupa sesizarile trimise la DNA de Corpul de control al fostului premier Victor Ponta: „Pentru motivele expuse, va solicit sa dispuneti verificari si sa-mi comunicati numarul de inregistrare si stadiul de solutionare al celor 15 sesizari penale adresate DNA in anul 2014 de catre Corpul de Control al primului ministru cu privire la potentiale fapte de coruptie ale reprezentantilor Transgaz si motivele tergiversarii solutionarii acestora, avand in vedere ca au trecut aproape doi ani de la constatarea si sesizarea faptelor”.

Interpelarea a fost trimisa de Pruna la Parchetul General in 14 martie 2016, iar in 11 aprilie 2016, prim-adjunctul PICCJ Bogdan Licu i-a raspuns ministresei Raluca Pruna, care a trimis mai departe raspunsul catre senatorul Valer Marian. Din datele comunicate de Licu reiese ca la nivelul DNA se afla nu un singur dosar privind posibile fapte de coruptie comise la Transgaz, ci 3. Doua dintre ele sunt la DNA-Alba Iulia, fiind deschise in 2014, iar cel de-al treilea este la DNA-Structura centrala, fiind deschis in 2015. Niciun dosar din cele trei nu a fost solutionat insa pana in prezent, asta din motive ce ar tine de complexitatea cauzelor, asa cum a precizat Bogdan Licu.

Iata raspunsul prim-adjunctului PICCJ Bogdan Licu:

In referire la interpelarea domnului senator Valer Marian, adresata ministrului justitiei si care ne-a fost remisa cu adresa dumneavoastra nr.22746 din 14.03.2016, prin care se solicita informatii cu privire la numarul de inregistrare si stadiul de solutionare al sesizarilor adresate Directiei Nationale Anticoruptie, in anul 2014, de catre Corpul de control al primului ministru, cu privire la potentiale fapte de coruptie ale reprezentantilor Transgaz SA Medias, avem onoarea sa va comunicam ca acestea au fost inregistrate la Directia Nationala Anticoruptie – Serviciul Teritorial Alba Iulia, sub nr. 45/P/2014 si nr. 130/P/2014 si la Sectia de combatere a coruptiei, sub nr. 337/P/2015.

Cauzele penale mai sus mentionate nu au fost solutionate pana in prezent datorita complexitatii acestora”.

Prezentam interpelarea senatorului Valer Marian adresata ministresei Justitiei Raluca Pruna:

Conform unor articole publicate pe site-urile romania curata si inpolitics, pe site-ul Guvernului Dacian Ciolos a fost facut public la inceputul lunii februarie a.c. un raport al Corpului de Control al primului ministru Victor Ponta intocmit in martie 2014, prin care s-a constatat ca, in perioada 2009 – 2013, angajatii Societatii Nationale de Transport Gaze Naturale Transgaz SA Medias au beneficiat de tot felul de avantaje banesti, beneficii si sporuri, inclusiv pentru conditii penibile de munca, care au fost considerate un exces din partea societatii nationale susmentionate, care in calitate de companie cu actionariat majoritar de stat a facut astfel o serie de 'cheltuieli neeconomicoase'.

Raportul Corpului de Control arata ca, in perioada 2009 – 2013, in baza unor contracte colective de munca, angajatii Transgaz au beneficiat de 37 de adaosuri sau beneficii si 13 sporuri sau indemnizatii, printre care spor pentru conditii penibile, pentru conditii vatamatoare sau conditii grele si periculoase de munca.

In perioada 1 ianuarie 2009 – 31 martie 2013, Transgaz a facut 'excese' si la concedii, cheltuind 116,998 milioane lei cu decontarea biletelor de odihna ale salariatilor. Societatea Nationala obisnuia sa acopere in acea perioada 65% din biletele de odihna si tratament in tara sau in strainatate pentru angajati si 50% din cele ale membrilor de familie ai acestora. Pe langa biletele de odihna, Transgaz deconta si transportul in vacanta pentru salariati si membrii familiilor, ceea ce alaturi de biletele de odihna a insemnat o cheltuiala de 38,381 milioane lei, dar si primele de vacanta, pentru care s-au cheltuit 78,616 milioane lei. In aceste conditii, salariatii au profitat la maxim de aceste beneficii, alegand destinatii de vacanta din cele mai exotice pentru 'odihna si tratament': China, Mexic, Emiratele Arabe Unite, Italia, Malta, Spania, Grecia, Turcia, Muntenegru, Rusia sau Finlanda.

Corpul de Control a constatat ca, pe langa asigurarile suplimentare de sanatate, contributiile la pensiile facultative sau echivalentul a 6.500 de metri cubi de gaz metan pentru salariati, conducerea Transgaz a oferit si o serie de premieri speciale. Pentru 'aport deosebit in realizarea sarcinilor din programele de activitate', in trei ani s-au cheltuit peste 11 milioane de lei. Principalii beneficiari au fost 11 salariati cu functii de conducere, respectiv directorul general, directorul general adjunct, directorii de departament si directorii de directie. Premierile acestora au pornit de la 6 – 7.000 de lei si au ajuns la 26 – 28.000 de lei. Pentru unii din angajatii cu functii de conducere (directorul general adjunct, directorul Directiei de organizare resurse umane si directorul Departamentului de operare) aceste 'premii' au fost suplimentate si cu ajutoare de pensionare, cuprinse intre 115.000 lei si 191.580 de lei.

Conform raportului, Transgaz a mai realizat cheltuieli neeconomicoase decontand deplasari in tara si in strainatate in interes de serviciu pentru unii angajati care nu au prezentat documente justificative.

De asemenea, Corpul de Control al primului ministru arata in raportul sau ca, din 2009 pana in mai 2013, s-au facut chetuieli de protocol in valoare de 4,585 milioane lei. O parte din bani, respectiv 754.965 de lei, a fost cheltuita pentru organizarea a doua evenimente, respectiv 'Centenarul gazului romanesc' si '35 de ani de tranzit international al gazelor naturale in Romania si Balcani'. Cu acesti bani, Transgaz a cumparat 15 sticle de vin de colectie din anul 1959, la pretul de 1.249 de lei/sticla, 100 de sticle de vin de colectie din 1974 la pretul de 200 lei/sticla si a achitat tratatii si mese oficiale in valoare de 195.516 lei.

Totodata, inspectorii Corpului de Control arata ca din cele 80 de contracte de achizitie publica alese prin sondaj pentru verificare, 90%, adica 72, au fost atribuite cu incalcarea dispozitiilor legale, valoarea acestora depasind 90,5 milioane lei. Corpul de Control a mai constatat, printre altele, divizarea nejustificata a anumitor contracte de achizitie publica, in vederea atribuirii fara aplicarea procedurilor prevazute de lege, atribuirea prin negociere directa fara anunt de participare, in conditiile in care nu exista o situatie imprevizibila care sa impuna acest lucru sau invocarea, contrar realitatii, a unei situatii neprevazute pentru a atribui direct un contract.

In baza acestui raport, Corpul de Control al primului ministru a adresat in anul 2014 un numar de 15 sesizari penale catre Directia Nationala Anticoruptie (DNA), prin care a solicitat efectuarea de cercetari privind implicarea reprezentantilor Transgaz in acte si operatiuni care pot intruni elementele constitutive ale unor infractiuni prevazute de Legea nr. 78/2000 privind prevenirea, descoperirea si sanctionarea faptelor de coruptie.

Mentionez ca, in perioada supusa controlului, functia de director general al Transgaz a fost detinuta de Florin Muntean, fost deputat si lider local al PDL, cunoscut drept un prieten apropiat al copresedintelui PNL Vasile Blaga si al tatalui actualului procuror sef al DNA, Ioan Lascu (care a detinut functia de procuror sef al Parchetului Medias timp de 30 de ani), iar una din functiile de director adjunct a fost detinuta de fratele actualului procuror sef al DNA, Sergiu Lascu.

Mai fac precizarea ca in aceeasi perioada majoritatea romanilor a trebuit sa suporte privatiuni in numele redresarii economico-financiare a tarii prin masuri de austeritate, iar lupta anticoruptie a devenit problema de siguranta nationala si prioritate zero a guvernarii, campion proclamat al acesteia fiind procurorul general al Romaniei din perioada respectiva, Laura Codruta Kovesi, care a devenit procuror sef al DNA in aprilie 2013.

Pentru motivele expuse, va solicit sa dispuneti verificari si sa-mi comunicati numarul de inregistrare si stadiul de solutionare al celor 15 sesizari penale adresate DNA in anul 2014 de catre Corpul de Control al primului ministru cu privire la potentiale fapte de coruptie ale reprezentantilor Transgaz si motivele tergiversarii solutionarii acestora, avand in vedere ca au trecut aproape doi ani de la constatarea si sesizarea faptelor”.

*Cititi aici raspunsul prim-adjunctului PICCJ Bogdan Licu privind dosarul Transgaz

*Cititi aici interpelarea senatorului Valer Marian adresata ministresei Raluca Pruna

*Cititi aici integral Sinteza Raportului de control privind verificarile efectuate la TRANSGAZ SA

Comentarii

# Vladi Mârrr... date 3 May 2016 17:35 +18

Păăăiii..., sângele apă nu se face, cum nici Lupta magistrat !

# remember date 3 May 2016 21:16 +20

Eiii...aici e o problema...Gazul ii provoaca balonari si disconfort Lulutei. Nu-i vorba numai de faptul ca sagele apa nu se face.Aici este vorba de o amestecatura securistica de mari proportii ce pute urat de la mare distanta. Nu poti sa rascolesti intr-o serparie securista ca nu stii peste ce dai. Si-apoi ce ne mai facem probleme: atata timp cat banii au trecut pe la pdl , nimeni nu-i va gasi asa cum nu-l gasesc nici pe Marta.Avem noi servicii, DNA si DICOT-uri performante dar sunt performante doar la a lua bani de la buget si din buget, in rest e vai de mama lor. :roll: :roll: :roll: :roll: :roll: :roll: :roll: :roll:

# BERCEA MONDIAL ;; e manevra lu frații miei............,, date 3 May 2016 17:43 +23

Nu poate soluționa acest dosar pentru că nu știe dacă fratele său a fost monitorizat de SIE. Cu acest dosar o șantajează SRI. A trimis-o la ambasade să culeagă informații, sau să transmită informații de a dezinforma alte structuri informative. Un lucru este cert, doamna este atrasă la colaborare de structuri informative străine. În total sunt 232 dosare puse la dospit în arhiva SIPA.

# pelin date 3 May 2016 18:24 +21

Este adevarat LULUTA se misca cu mare talent.Se poate constata ca celebrul D.COCOS a disparut din peisaj cu sprijinul Inaltei Curti,care printro Decizie a permis acest lucru.Acesta era si scopul in sine,pt.a nu-si mai putea sustine denunturile facute in fata instantelor,pe timpul arestului sever.Este o supozite,dar poate fi si un adevar.Cocos prezenta un mare pericol,fiind considerat personajul cheie,ce putea elucida misterul multor dosare referitoare la gansterii din mafia basista.Sa ne amintim de evaporarea lui C.Marta,considerat crierul grupului Blejnar,avand cifrul afacerilor care conducea spre varful puterii.De toate acestea DNA si DIICOT,nu sunt straine.Referitor la Transgaz,aici nu se va ajunge degraba,fiind vorba de BLAGA si f.multi alti protejati!!!!!!!!!

# REMEMBER date 4 May 2016 07:29 +3

"Coincidența este că arestarea Alinei Bica, despre care întreg sistemul cunoaște că nu era prea agreată de Codruța Kovesi, s-a produs în plină anchetă Transgaz. Publicația se întreabă dacă nu cumva arestarea Alinei Bica a avut legătură cu acest dosar de la DIICOT referitor la afacerile de la Transgaz, precizând însă că nu știe dacă Alina Bica a lucrat în vreun moment la dosarul Transgaz sau dacă a avut vreo legătură cu această anchetă, dar remarcă faptul că acțiunea în forță a DNA-ului Codrutei Kovesi și sumedenia de acuzații lansate împotrivs Alinei Bica au avut loc în timp ce la DIICOT, potrivit surselor citate, se afla un dosar în care vizat ar fi fost și fratele sefei parchetului anticoruptie Sergiu Lascu și Florin Muntean." http://www.cotidianul.ro/lujuro-la-diicot-zace-in-nelucrare-un-dosar-transgaz-in-care-ar-fi-vizat-si-fratele-sefei-dna-276119/

# DE_CE_SE tergiverseaza? date 4 May 2016 07:41 +3

Suspecta este atitudinea DNA si in cazul fraudelor si faptelor de coruptie de zeci de milioane de euro constatate la Societatea Nationala Transgaz Medias pe perioada 2009-2013, printr-un raport al Corpului de control al primului ministru Victor Ponta intocmit in martie 2014, in urma caruia au fost adresate DNA un numar de 15 sesizari penale impotriva reprezentantilor Transgaz, printre care s-au numarat directorul general Florin Muntean, prieten apropiat al tatalui procurorului sef al DNA, si directorul adjunct Sergiu Lascu, fratele procurorului sef al DNA. Desi au trecut aproape doi ani de la constatarea si sesizarea faptelor, DNA nu a dat semne vizibile ca ar intentiona sa solutioneze dosarele privind marea companie nationala din orasul natal al doamnei Laura Codruta Kovesi. http://www.corectnews.com/social/eveniment/rechizitoriu-pentru-kovesi

# visu date 3 May 2016 19:00 +15

Nu grabiti lucrurile ca ne trezim c-o clasare de oportunitate, asa, cu tergiversarea, poate se mai schimba generatiile.

# DODI date 3 May 2016 22:57 +15

Necazul luluței este că e o simplă marionetă în mâinile păpușarilor. Când aceștia își pierd interesul sau obosesc de a o menaja o lasă din brațe. Dar este cel puțin nefiresc să se ocupe DNA de fratele luluței. Cazul ar fi trebuit predat unui alt organism (slavă Domunului avem destule) pentru a înlătura orice suspiciune de lipsă de celeritate sau abordare corectă a cazului. Așa că simplul fapt că dosarul este la ”dospit” creează deja suspiciunea motroșirii sale. Ciolanis în loc să o laude mai bine ar fi întrebat-o acest lucru.

# Mesterul date 4 May 2016 00:02 +17

 La bilantul DNA de ce nu s-a discutat de aceste dosare vechi  pt. a o proteja pe Kovesi, nu domnilor cereti demisia acestei doamne DEMISIAAAAAAAAAAAAAAAA KOVESIIIIIII, fratele cu dosar la DNA Rusine.

# duduia Ko incorecta procedural date 4 May 2016 08:08 +3

...în toamna anului 2012, ea deschisese un dosar împotriva lui Sergiu Lascu, de la Transgaz. La vremea respectivă, nu părea nimic neobişnuit în asta, dar Sergiu Lascu este fratele Laurei Kovesi, şefa DNA. În 2012, Bica nu ştia că Lascu era fratele șefei DNA. „Ei bine, acum măcar am o explicaţie pentru atacurile asupra mea în felul ăsta. Dar asta nu mă ajută prea mult”, spune ea cu amărăciune, dar precizează că, și dacă ar fi știut de legătura de rudenie, ar fi acţionat la fel. „Doar îmi făceam treaba. Tot ar fi trebuit să deschid cazul, dar poate că aş fi informat procurorul general despre situaţie sau aş fi pregătit un raport în care aş fi prezentat atitudinea doamnei Kovesi ca nefiind corectă procedural”, a spus Bica. http://www.sursazilei.ro/alina-bica-dosarul-de-la-dna-mi-se-trage-de-la-anchetarea-la-diicot-fratelui-laurei-codruta-kov

# zexe ot alexe date 4 May 2016 02:27 +3

Acu mai primesc inca o esplicatzie, respectiv de ce fu promovat Procuror Sef distinsul domn de la Alba Iulia sau Gyulaifehervar, in context... Dupa fapte si rasplata, nu?

# Salvamar date 4 May 2016 06:02 +2

Parchetul Alba este ”spalatoria” PDListilor. Intra jegosi si ies albiti de zici ca s-au folosit litri de inalbitor. La Curtea de apel Alba a fost albit intr-un caz de coruptie Falca, iar la Parchetul Alba zac dosare de coruptie ale primarilor Falca si Hava....Acum ”albirea” PDListilor s-a mutat la Parchetul general. Credeti ca tinerea la dospit a dosarului Transgaz este numai opera Lulutei? Eu cred ca de asta s-a ocupat si taticu Lascu prin relatiile sale in parchetul Alba.

# mitica date 4 May 2016 07:32 +4

Peste dosarul-tzambal TRANSGAZ s-a pus deja "batista", iar Valer Marian nu va primi niciun raspuns! Pruna are alte obiective pentru care a fost investita ministru, unele le-a realizat deja, precum prelungirea mandatului Lulutzei, acum urmeaza slugile ei, apoi CSM-ul, ji-vi-na de Stanciu la CCR, si asa mai departe! Cand sa mai raspunda lui Valer Marian? :-x

# Chiar nu cred că se poate cere şefei DNA date 4 May 2016 11:14 +2

să urgenteze o anchetă penală ... ce ar putea conduce la inculparea unui membru al familiei sale. Aici România are un vid instituţional. Io cred că ... pentru a nu exista "super-imunitate" ... pentru cei aflaţi în funcţii de top ... politice ori din justiţie ... ar trebui re-înfiinţat Departamentul Anchete Speciale ... care funcţiona în PNA. Şi care a instrumentat dosarul Flota ... ce a condus la trimiterea băsăului în judecată - în 2004. Desigur, ca o noutate necesară şi utilă ... acest DAS ... să nu mai fie în subordinea DNA ... ci să fie autonom - subordonat doar procurorului general ... şi să fie pe picior de egalitate cu DNA ... şi DIICOT. Cu competenţă materială specială ... exclusiv pentru fapte ale înalţilor demnitari politici, ale şefilor parchetelor şi ai instanțelor ... precum şi ale şefilor serviciilor de informaţii. 8)

# Rectific, "anchetele speciale" nu erau departament date 4 May 2016 17:31 0

ci Serviciu. Serviciul Anchete Speciale (SAS). Ceea ce, de fapt ... îl face şi mai uşor de reînfiinţat ... ş'an'me direct în Parchetul General ... prin decizia procurorului general ... ca şi Serviciu de Anchete Speciale - direct subordonat acestuia. Avînd în competenţă anchetarea faptelor demnitarilor cu rang înalt ... de la preşedinte în jos ... inclusiv a celor cu funcţii asimilate miniştrilor (consilieri prezidenţiali etc) ... şefi de parchete şi instanţe ... precum şi servicii secrete. Dar şi a rudelor lor de gradul 1 şi 2 ... şi a soţilor - actuali sau foşti - ştiut fiind faptul că sînt mulţi cei care îşi instigă rudele sau soţii ... să facă astfel de fapte - garantîndu-le protecţia. :-|

# CA FAPT DIVERS date 4 May 2016 16:52 0

:roll: :roll: :roll:

# ca fapt divers ... ca initial mi-a fost "cenzurat" textul date 5 May 2016 09:59 +1

Curtea de Apel Bucureşti a dispus încetarea procesului penal pentru Gheorghe Copos, Camelia Voiculescu şi Giulio Giuzepe Proza, pentru folosirea şi dezvăluirea de informaţii privilegiate şi pentru operaţiuni de mani******re a pieţei de Capital, ca urmare a împlinirii termenului de prescripţie specială. JUSTITIE EFICIENTA = PRESCRIPTIE :lol: :lol: :lol:

Adauga comentariu

:D :lol: :-) ;-) 8) :-| :-* :oops: :sad: :cry: :o :-? :-x :eek: :zzz :P :roll: :sigh:

DISCLAIMER

Atentie! Postati pe propria raspundere!
Inainte de a posta, cititi aici regulamentul: Termeni legali si Conditii

EDITORIAL

Vorbe de fumoar

Vorbe de fumoar – 23.04.2024 – „Baronul Lamborghini” risca sa fie arestat 30 de zile. Propunere pentru reorganizarea parchetelor (Foto)

+ DETALII

FACEBOOK

Utlimele comentarii
Cele mai citite
LUMEA JUSTITIEI
Arhiva