25 April 2024

"In mintea stramba si lucrul drept se stramba"
- parintele Arsenie BOCA

RECHIZITORIU PENTRU SEFUL PT BIHOR – DNA l-a trimis in judecata pe Vasile Popa, pentru luare de mita, santaj si distrugere de inscrisuri: "L-a determinat pe seful SML Bihor sa-si dea acordul pentru prelevarea de organe de la victima unei agresiuni... A perceput un Volvo de aproximativ 26.900 euro... In schimb a promis si chiar a intervenit la procurori... A distrus un alt rechizitoriu intocmit de PJ Oradea... A constrans o persoana sa ii remita o suma, prin amenintarea acesteia"

Scris de: A.P. | pdf | print

22 December 2014 15:00
Vizualizari: 6349

Fostul sef al Parchetului Tribunalului Bihor, prim-procurorul Vasile Constantin Popa (foto), a fost trimis in judecata de DNA, luni 22 decembrie 2014, in stare de arest preventiv, pentru luare de mita, santaj, instigare la efectuarea unei prelevari atunci cand prin aceasta se compromite o autopsie medico-legala, abuz in serviciu, distrugere de inscrisuri, favorizarea faptuitorului si trafic de influenta. Alaturi de Vasile Constantin Popa, au fost deferiti Curtii de Apel Oradea, in stare de libertate, seful Serviciului de Medicina-Legala Bihor, Gabriel Constantin Mihalache, pentru efectuare a unei prelevari atunci cand prin aceasta se compromite o autopsie medico-legala, si administratorul unei firme, acuzat de cumparare de influenta.

Procurorul Vasile Constantin Popa este acuzat de DNA, printre altele, ca a distrus rechizitorii, ca a primit mita si foloase necuvenite pentru a nu isi indeplini atributiile de serviciu, ca a amenintat o persoana sa ii remita o suma de bani pentru a nu o supune la repercusiuni si ca l-a determinat pe seful Serviciului de Medicina Legala Bihor "sa-si dea acordul pentru prelevarea de organe de la victima unei agresiuni, care era in moarte cerebrala, intr-un caz in care legea interzicea expres acest fapt, cu consecinta compromiterii autopsiei medico-legale".


Iata acuzatiile DNA:

"Procurorii din cadrul Directiei Nationale Anticoruptie – Sectia de combatere a infractiunilor conexe infractiunilor de coruptie au dispus trimiterea in judecata, in stare de arest preventiv, a inculpatului

POPA VASILE CONSTANTIN, prim procuror al Parchetului de pe langa Tribunalul Bihor, la data faptelor, in sarcina caruia s-a retinut comiterea infractiunilor concurente de:
-luare de mita,
-santaj
,
-instigare la efectuarea unei prelevari atunci cand prin aceasta se compromite o autopsie medico-legala
,
-abuz in serviciu (3 infractiuni)
,
-distrugere de inscrisuri (3 infractiuni)
,
-favorizarea faptuitorului (3 infractiuni)
,
-trafic de influenta
.
si in stare de libertatea inculpatilor:
MIHALACHE GABRIEL-CONSTANTIN, sef al Serviciului de Medicina Legala Bihor, la data faptelor, in sarcina caruia s-a retinut savarsirea infractiunii de efectuare a unei prelevari atunci cand prin aceasta se compromite o autopsie medico-legala.
DAVID FLORIAN-ALIN, administrator al unei societati comerciale, la data faptelor, in sarcina caruia s-a retinut savarsirea infractiunii de cumparare de influenta.
In rechizitoriul intocmit, procurorii au retinut urmatoarea stare de fapt:
In perioada 2011 –2014, inculpatul Popa Vasile-Constantin, in calitate de prim – procuror al Parchetului de pe langa Tribunalul Bihor, a primit de la un denuntator, diferite foloase necuvenite, constand, in principal, in plata periodica (de circa 2 – 3 ori pe luna) a unor sume de bani cuprinse intre 500 si 1.500 euro. De asemenea, denuntatorul i-a construit si amenajat inculpatului Popa Vasile-Constantin, pe cheltuiala sa, un teren de tenis de camp si i-a asigurat si alte foloase, cum ar fi plata unor bilete de avion, cazari la hotel, precum si alte servicii nepatrimoniale de care a beneficiat magistratul. Valoarea totala a foloaselor necuvenite pe care Popa Vasile-Constantin le-a primit de la denuntator este de circa 50.000 euro. In schimbul foloaselor remise, inculpatul Popa Vasile, in calitatea pe care o detinea, urma sa protejeze activitatea infractionala a denuntatorului si sa nu isi indeplineasca atributiile de serviciu prevazute in Codul de procedura penala, Legea 303/2004 privind statutul magistratilor, Legea 304/2004 privind organizarea judecatoreasca si propriile reglementari interne, constand in conducerea si coordonarea directa a activitatii de urmarire penala a Parchetului de pe langa Tribunalul Bihor.
Astfel, legal si conform atributiilor de serviciu, prim procurorul Parchetului de pe langa Tribunalul Bihor Vasile-Constantin Popa ar fi trebuit sa ia masuri pentru tragerea la raspundere penala a denuntatorului, implicat in activitati evazioniste ce au prejudiciat cu sume importante bugetul general consolidat al statului.
In perioada 2013 – 2014, inculpatul Popa Vasile-Constantin, prim procuror al Parchetului de pe langa Tribunalul Bihor, a constrans o persoana sa ii remita o suma de bani, prin amenintarea acesteia cu o serie de grave repercusiuni la care s-ar supune, in cazul in care nu i-ar remite suma de 7.700 lei, reprezentand diferenta de bani ramasa nerestituita dintr-un imprumut acordat anterior. Pentru aceasta, inculpatul a uzat de calitatea sa de prim procuror al Parchetului de pe langa Tribunalul Bihor, precum si de relatiile pe care le are cu institutii de control de pe raza judetului, fapt ce a creat si a accentuat starea de temere a persoanei vatamate; in perioada care a urmat, firma apartinand persoanei vatamate a fost controlata in repetate randuri, fiind aplicate si sanctiuni contraventionale.
In perioada iunie – septembrie 2009, inculpatul Popa Vasile Constantin, in calitate de prim procuror al Parchetului de pe langa Judecatoria Oradea, si-a exercitat in mod defectuos atributiile de serviciu, aducand atingere grava interesului general de infaptuire a justitiei si, implicit, intereselor legitime ale Parchetului de pe langa Tribunalului Bihor, afectand grav increderea justitiabililor in aceasta institutie chemata sa aplice legea si sa infaptuiasca actul de justitie, prin aceea ca a distrus rechizitoriul din data de 10.06.2009, emis intr-un dosar al Parchetului de pe langa Judecatoria Oradea, dupa care, la data de 16.09.2009, a dispus scoaterea de sub urmarire penala a unei persoane care avea calitate de invinuit, fara a emite solutie procedurala de infirmare a actului de sesizare a instantei, obtinand in acest mod un folos necuvenit pentru invinuit.
In perioada iulie 2010 – ianuarie 2011, inculpatul Popa Vasile Constantin, in calitate de prim procuror al Parchetului de pe langa Judecatoria Oradea, si-a exercitat in mod defectuos atributiile de serviciu, aducand atingere grava interesului general de infaptuire a justitiei si implicit intereselor legitime ale Parchetului de pe langa Tribunalului Bihor, afectand grav increderea justitiabililor in aceasta institutie chemata sa aplice legea si sa infaptuiasca actul de justitie, prin aceea ca a distrus un alt rechizitoriu intocmit de Parchetul de pe langa Judecatoria Oradea, obtinand in acest mod un folos necuvenit pentru trei persoane care fusesera invinuite in acel dosar.
La data de 31 ianuarie 2011, a fost intocmit un nou act de sesizare al instantei, dispunandu-se trimiterea in judecata a celor trei persoane, rechizitoriul fiind confirmat de prim procurorul adjunct al Parchetului de pe langa Judecatoria Oradea.
In cursul anului 2009, inculpatul Popa Vasile Constantin, in calitate de prim procuror al Parchetului de pe langa Judecatoria Oradea, a rupt un act de sesizare a instantei din data de 11.08.2009, intocmit de un procuror din cadrul Parchetului de pe langa Judecatoria Oradea, ce privea o persoana cercetata pentru comiterea infractiunii de sustragere de la recoltarea probelor biologice.
Ulterior, inculpatul Popa Vasile Constantin a dispus ca un alt procuror sa-i aplice persoanei respective sanctiunea cu caracter administrativ a amenzii in cuantum de 1.000 lei, impiedicand astfel cursul justitiei si determinand stoparea procesului penal.
In cursul lunii aprilie 2014, inculpatul Popa Vasile Constantin l-a determinat pe inculpatul Mihalache Gabriel-Constantin, in calitate de sef al Serviciului de Medicina Legala Bihor, sa-si dea acordul pentru prelevarea de organe de la victima unei agresiuni, care era in moarte cerebrala, intr-un caz in care legea interzicea expres acest fapt, cu consecinta compromiterii autopsiei medico-legale.
In cursul anului 2011, inculpatul Popa Vasile Constantin, in calitatea sa de prim procuror al Parchetului de pe langa Tribunalul Bihor,
a perceput de la inculpatul David Florian-Alin foloase necuvenite, constand intr-un autoturism marca Volvo, in valoare de aproximativ 26.900 euro.
In schimbul acestui folos necuvenit, Popa Vasile Constantin a promis ca intervine si chiar a intervenit la procurori aflati in subordinea sa, in scopul rezolvarii dosarelor penale pe care celalalt inculpat le avea la Parchetul de pe langa Judecatoria Beius.
In cauza, procurorii au dispus luarea masurii asiguratorii prin instituirea sechestrului asupra unui imobil si asupra sumei de 16.500 lei, ce apartin inculpatului Popa Vasile-Constantin.
Dosarul a fost trimis spre judecare Curtii de Apel Oradea, cu propunere de a se mentine masurile preventive si asiguratorii dispuse in cauza
".

Comentarii

# Radu date 22 December 2014 20:09 +1

Politisti infractori...Procurori infractori.....Judecatori infractori.....Avocati infractori....Unde sunteti voi, restul infractorilor ? Cine va mai aresteaza,cine va mai cerceteaza, cine va mai apara, cine va mai judeca ??!!

# DOREL date 23 December 2014 06:37 0

Ei, si care-i noutatea ?! Asta-i metoda de la Procuratura Locala Galati, anii '80, de unde a fost lansata pe orbita o mare cheie a justitiei bassiste ! Despre cine e vorba ? Pai ... ghici ghicitoarea mea ! Aveti putintica rabdare si o sa vedeti ce cu gandul nu ganditi ! Parerea mea ...

# Dan date 26 December 2014 14:23 0

In aprilie 2011 am fost nevoit sa merg la acest procuror cu o cerere de vizita a unui apropiat arestat preventiv in arestul Politiei Bihor.O asa scarba de om nu cred ca mai exista printre procurorii care functioneaza la Parchetul Oradea:arogant,dplin de importanta ,se simtea calare pe situatie si incerca sa ma umileasca batandu-si joc de o persoana care condusese 500 km.Dupa cum se vede Dumnezeu nu doarme.

# bombardier date 3 January 2015 16:10 0

# aveti dreptate  date 8 februarie 2013 03:08 +6 Daca ati mai merge prin instante ati putea constata ca s-a umplut magistratura de fatuci tocilare capabile sa reproduca texte citite undeva si memorate, dar care nu pricep nimic din ceea ce judeca. Privesc martorii fix in ochi atunci cand ii audiaza, dar habar nu au ce sa il intrebe, neintelegand esenta dosarului. Amendeaza un batran caruia i-a "tarait" telefonul in sala fara sa gandeasca macar ca saracu' nu stie sa-l inchida. Asa este cand ajungi judecator sau procuror la 24 de ani. Merg pe mana procurorului de sedinta crezand prosteste ca nu vor avea probleme daca ii incuviinteaza tot ce cere. Evident avocatul este obiect de decor. Imi pare rau s-o spun, dar sunt complete unde singura solutie ca sa ai parte de un proces echitabil este sa convingi procurorul ca ai dreptate, judecatorul oricum nu conteaza. El se pricepe la copy-paste. PS chestia asta este actuala si va mai fi valabila inca multi.multi ani.

Adauga comentariu

:D :lol: :-) ;-) 8) :-| :-* :oops: :sad: :cry: :o :-? :-x :eek: :zzz :P :roll: :sigh:

DISCLAIMER

Atentie! Postati pe propria raspundere!
Inainte de a posta, cititi aici regulamentul: Termeni legali si Conditii

EDITORIAL

Vorbe de fumoar

Vorbe de fumoar – 24.04.2024 – Gulutanu s-a mai captusit cu o acuzatie. Doua refuzuri la noua SIIJ

+ DETALII

FACEBOOK

Utlimele comentarii
Cele mai citite
LUMEA JUSTITIEI
Arhiva