nadamas

Trimiteţi link-ul unui prieten prin e-mail

Nume prieten
Email prieten
Numele dvs.

UN SENATOR ACUZA ABUZURILE DNA – Urmarit penal pentru complicitate la santaj, Valer Marian cere CSM sanctionarea procurorului Cristian Ardelean: „A savarsit abateri grave prin care a incalcat normele deontologice ale profesiei de procuror, principiile statului de drept, precum si drepturi si libertati fundamentale ale omului... S-a urmarit exercitarea de presiuni mediatice asupra instantei... S-a urmarit, cu rea credinta, terfelirea imaginii mele publice” (Sesizarea)

Luni, 18 ianuarie 2016 12:40 | Scris de George TARATA | pdf | print | email

Senatorul Valer Marian, care de-a lungul timpului a acuzat in termeni extrem de duri actuala conducere a DNA precum si pe sefii institutiilor de forta din Romania, a fost pus sub urmarire penala, vineri 15 ianuarie 2015, chiar de parchetul anticoruptie. Valer Marian este acuzat de complicitate la santaj, in dosarul vicepresedintelui Consiliului Judetean Satu Mare, Mircea Govor, arestat preventiv. Decizia DNA de a dispune urmarirea penala si anchetarea sa sunt insa masuri abuzive, acuza Valer Marian. Iar in acest sens, senatorul a formulat o sesizare catre Consiliul Superior al Magistraturii, in care cere verificarea si sanctionarea disciplinara a procurorului de caz Cristian Ardelean (foto), de la DNA Oradea.

In sesizarea trimisa CSM, Valer Marian sustine ca procurorul Cristian Ardelean ar fi savarsit grave abateri, incalcand atat normele deontologice ale profesiei de procuror, cat si regulile urmaririi penale. Totodata, senatorul il acuza pe procurorul DNA ca ar fi incalcat principiile statului de drept, dar si drepturi si libertati fundamentale ale omului, incepand cu dreptul la demnitate, dreptul la imagine si prezumtia de nevinovatie. De altfel, Valer Marian dezvaluie ca, pe langa sesizarea CSM, va formula la PICCJ plangere penala impotriva procurorului Cristian Ardelean, precum si o actiune la CEDO impotriva statului roman.


In aceeasi sesizare, senatorul sustine ca DNA ar fi pus presiune pe judecatorii de la Inalta Curte de Casatie si Justitie, care urmau sa judece cererea de prelungire a mandatului de arestare emis pe numele lui Mircea Govor. Iar prin emiterea de catre DNA a comunicatului cu privire la declansarea urmaririi penale impotriva sa, Valer Marian considera ca s-ar fi urmarit terfelirea imaginii sale publice inaintea audierii si prezentarii probelor in aparare.

Prezentam un fragment din sesizarea trimisa la CSM de senatorul Valer Marian, aceasta fiind atasata integral la finalul articolului:

Solicit verificarea si sanctionarea activitatii si a conduitei necorespunzatoare a numitului Ardelean Cristian, procuror la Directia Nationala Anticoruptie, Serviciul Teritorial Oradea, referitor la instrumentarea dosarului nr. 191/P/2015, avand ca obiect doua infractiuni de folosire a influentei si patru infractiuni de santaj imputate inculpatului Govor Mircea Vasile, fost presedinte al Organizatiei judetene Satu Mare a PSD si vicepresedinte al Consiliului Judetean Satu Mare, fata de care s-a dispus masura arestarii preventive si in care Directia Nationala Anticoruptie a anuntat in data de 15.01.2016 ca am dobandit calitatea de suspect pentru complicitate la infractiunea de santaj comisa asupra primarului comunei Odoreu din judetul Satu Mare, Pop Dumitru.

Consider ca procurorul Ardelean Cristian a savarsit abateri grave prin care a incalcat normele deontologice ale profesiei de procuror, regulile urmaririi penale, principiile statului de drept, precum si drepturi si libertati fundamentale ale omului, incepand cu dreptul la demnitate, dreptul la imagine si prezumtia de nevinovatie, dintre care unele abateri se circumscriu continutului infractiunii de abuz in serviciu, prevazuta de art. 297 din Codul penal, urmand sa formulez in acest sens o plangere penala la Parchetul de pe langa Inalta Curte de Casatie si Justitie si sa inaintez o actiune reparatorie impotriva Statului Roman la Curtea Europeana a Drepturilor Omului.

In perioada 23.12.2015 – 16.01.2016, cu toate ca activitatea de urmarire penala are caracter confidential, cu stiinta si cu aprobarea numitului Ardelean Cristian, care era procuror de caz, in anumite ziare centrale ( Adevarul, Evenimentul Zilei, Gandul ) sau locale (Informatia Zilei, Portal SM si Vocea Transilvaniei din Satu Mare), precum si la anumite posturi de televiziune centrale (DIGI24) sau locale (ITV) au fost difuzate informatii care invocau acte de urmarire penala (referate, contestatii) sau comunicate ale Directiei Nationale Anticoruptie privind o anumita participatie, sub forma complicitatii, a subsemnatului la infractiunea de santaj imputata inculpatului Govor Mircea Vasile in dosarul Directiei Nationale Anticoruptie, Serviciul Teritorial Oradea, nr. 191/P/2015 referitor la primarul comunei Odoreu din judetul Satu Mare, Pop Dumitru, care au culminat cu stirea difuzata in zilele de 15 si 16 01.2016 privind inceperea urmaririi penale si dobandirea calitatii de suspect in cauza de catre subsemnatul.

Acuzatiile aparute in massmedia, cu concursul procurorului Ardelean Cristian, sunt total nefondate si aceasta situatie putea fi evitata prin lamurirea aspectelor care mi se imputa cu ocazia audierii mele in calitate de martor in dosarul susmentionat, in cursul lunii octombrie 2015, sau printr-o minima si atenta verificare prealabila a colectiei ziarului Gazeta de Nord-Vest pe perioada vizata.

Mentionez ca in cursul lunii octombrie 2015 am fost invitat telefonic de catre procurorul Ardelean Cristian la Serviciul Teritorial Oradea al Directiei Nationale Anticoruptie pentru a fi audiat in calitate de martor referitor la denunturile formulate impotriva numitilor Govor Mircea Vasile si stef Adrian, pentru fapte de coruptie savarsite in calitate de vicepresedinte respectiv de presedinte ai Consiliului Judetean Satu Mare. Cu ocazia invitarii mele telefonice, procurorul susmentionat a invocat ca denunturile sunt foarte vechi si trebuie solutionate, acestea fiind inregistrate la Directia Nationala Anticoruptie in perioada iulie-noiembrie 2013, respectiv cu doi ani si jumatate in urma. Cu toate acestea, cu ocazia audierii mele la Serviciul Teritorial Oradea al Directiei Nationale Anticoruptie mi-au fost luate cinci declaratii de martor dintre care doar una viza aspecte dintr-unul din denunturile depuse, respectiv implicarea numitului Govor Mircea Vasile in atribuirea si executarea unei lucrari de modernizare a drumului judetean Negresti Oas – Turt (denumit Autostrada tarii Oasului), pe o lungime de circa 30 km si la o valoare de aproximativ 9 milioane de euro, lucrare atribuita firmei TelDrum Alexandria, despre care se afirma ca ar fi controlata de presedintele PSD, Dragnea Liviu. Cu ocazia respectiva, mi s-a dat de inteles ca in cauza va fi extinsa urmarirea penala impotriva fostului presedinte al PSD, Ponta Victor, si a actualului presedinte al PSD, Dragnea Liviu.

Cu ocazia audierii mele ca martor, majoritatea intrebarilor mi-au fost adresate si majoritatea raspunsurilor mi-au fost consemnate in cele cinci declaratii de catre un ofiter de politie judiciara, respectiv de catre comisarul sef Sugag Luminita, nu de catre procurorul de caz, care a iesit frecvent din biroul in care eram audiat. Doua dintre declaratii mi-au fost luate in intervalul orar 9,30 – 13,00 si au fost semnate ulterior de catre procurorul de caz, iar trei dintre acestea mi-au fost luate in intervalul orar 14,00-19,00 si cred ca au fost semnate in ziua urmatoare de catre procurorul de caz, intrucat acesta a plecat de la serviciu in jurul orelor 17,00, cand am ramas in sediu doar subsemnatul, ofiterul de politie judiciara susmentionat si jandarmul de la poarta. Precizez referitor la aceste declaratii ca cel putin o ora a trebuit sa fac corecturi gramaticale si sa ii explic ofiterului de politie judiciara proprietatea unor termeni pe care nu ii detinea. Acest fapt poate fi constatat printr-o expertiza informatica asupra harddiskului computerului pe care au fost tehnoredactate. Daca si alti martori au fost audiati in acest mod, in cauza se ridica problema legalitatii si valabilitatii acestor declaratii ca probe in dosar, asemenea practici avand, in opinia mea, ca jurist de profesie si fost procuror, un caracter dolosiv. Mentionez ca nu am intalnit astfel de practici in perioada in care am activat ca procuror inainte si dupa 1989, dar am auzit ca au fost folosite in anii ’50-’60, respective in perioada bolsevica, cand ofiterii de militie sau de securitate nu numai ca luau declaratii, dar intocmeau si referate de terminare a urmaririi penale si rechizitoriile de trimitere in judecata, iar procurorii doar le semnau.

Cu ocazia audierii, procurorul si ofiterul de caz mi-au spus ca ma vor reinvita in saptamanile viitoare pentru clarificarea unor eventuale aspecte inaintea punerii in miscare a actiunii penale impotriva numitului Govor Mircea Vasile, dar nu am mai fost invitat in acest sens, desi actiunea penala a fost pusa in miscare impotriva acestuia in data de 16.12.2015, iar ulterior a fost solicitata si dispusa si arestarea preventive a susnumitului.

In data de 13.01.2016 am primit un SMS, la orele 13,30, prin care am fost citat la sediul Serviciul Teritorial Oradea al Directiei Nationale Anticoruptie pentru data de 15.01.2006 pentru a fi audiat in calitate de suspect in dosarul nr. 191/P/2015, sub aspectul savarsirii infractiunii de complicitate la santaj in legatura cu primarul comunei Odoreu. M-am pregatit in vederea acestei audieri, intocmind inclusiv o cerere de probatiune, la care am anexat mai multe acte doveditoare, pentru clarificarea unor aspecte de natura penala insinuate in presa in urma informatiilor furnizate de Directia Nationala Anticoruptie. In data de 15.01.2015, la orele 08,52, am fost sunat pe telefonul mobil de catre procurorul Ardelean Cristian, care mi-a spus ca a decis sa nu mai realizeze audierea mea in ziua respectiva, dar sa ma prezint la sediul Serviciul Teritorial Oradea al Directiei Nationale Anticoruptie pentru a-mi aduce la cunostinta acuzatia ce mi se aduce si pentru a-mi preda un CD cu actele de urmarire efectuate in acest sens. M-am prezentat la acest sediu in jurul orelor 12,00, unde am stat circa 10 minute, timp in care, in prezenta avocatilor celorlalte parti din dosar mi-a fost inmanat sa citesc si sa semnez un proces verbal prin care mi s-a adus la cunostinta inceperea urmaririi penale pentru infractiunea de complicitate la santaj si mi-a fost predat un CD cu pretinsele probe care sustin acuzatia. Cu aceasta ocazie, i-am spus procurorului de caz ca am intocmit o cerere in probatiune, la care am anexat inscrisuri doveditoare, care clarifica si infirma total acuzatia adusa, pe care vreau sa o depun la dosar, dar acesta mi-a spus ca e mai bine sa o predau cu ocazia audierii mele in calitate de suspect in cauza, audiere pentru care mi s-a fixat termen in data de 25.01.2016, respectiv dupa 10 zile.

La scurt timp dupa plecarea mea de la sediul Serviciului Teritorial Oradea al Directiei Nationale Anticoruptie, unele ziare si televiziuni au difuzat stirea ca impotriva mea a fost inceputa urmarirea penala pentru complicitate la infractiunea de santaj, invocand un comunicat transmis de Directia Nationala Anticoruptie, care nu putea fi intocmit si transmis fara stiinta si fara aprobarea procurorului de caz, a procurorului sef a Serviciul Teritorial Oradea al Directiei Nationale Anticoruptie si a procurorului sef al Directiei Nationale Anticoruptie. Tot atunci am aflat ca in ziua respectiva a fost judecata de catre Inalta Curte de Casatie si Justitie cererea Directiei Nationale Anticoruptie pentru prelungirea arestarii preventive a inculpatului Govor Mircea Vasile si cred ca prin transmiterea acestui comunicat s-a urmarit exercitarea de presiuni mediatice in acest sens asupra instantei, prin invocarea inceperii urmaririi penale impotriva unui senator, a prefectului judetului Satu Mare si a unui om de afaceri. Inalta Curte de Casatie si Justitie a respins insa cererea Directiei Nationale Anticoruptie si a dispus punerea in libertate, sub control judiciar, a inculpatului susmentionat, fapt ce dovedeste fragilitatea probelor si a incadrarilor juridice din dosar. Totodata, consider ca prin transmiterea acestui comunicat s-a urmarit, cu rea credinta, terfelirea imaginii mele publice inaintea audierii si prezentarii probelor in aparare”.

*Cititi aici integral sesizarea senatorului Valer Marian prin care cere CSM sanctionarea procurorului DNA Cristian Ardelean

Foto: ebihoreanul.ro

Accesari:2377

Comentarii

# flaviu date 18 ianuarie 2016 13:43 +13

Domnul senator, credeati ca vor face altceva decat au facut secaturile comuniste in epoca proletcultista? S-a schimbat doar numele perioadei: nu ii mai spune proletcultista, ii zicem UEcultista sau si mai rau, americanocultista. Teroarea si mizeria americana sau dejectiile care vin de la actuala putere ce stapaneste UE, dicteaza in tara aceasta nefericita, pentru ca printre romani exista scarbe care isi vand sufletul pentru putere, pentru bani, pentru orgoliul dement ce creste in ei ca o floare a raului. Este o tara manipulata, dezinformata, subculturalizata, cu oameni care striga "moarte" si "la psucarie " intaratati de bestiile astea tradatoare. Si este inclusiv vina dumneavostra domnul senator si a colegilor dumitale si a adversarilor politici din parament. Ati fost calcati in picioare de Vest, dar si de lacomia, hotia si cinismul partidelor voastre; fie ele de drapta sau de stanga. Voi ati construit esafodul; scandura cu scandura.

# Lulu date 18 ianuarie 2016 15:33 +9

Din pacate asa procedeaza tot sistemul represiv al statului ... cand cad in dizgratia organelor ii ia pe rand ... ca doar ei conduc tara asta ... pacat ca nu se trezesc niciodata alesii nostri  :cry: :cry: :cry:

# securistul de serviciu-all is under our control date 18 ianuarie 2016 20:21 -1

Flaviu, imi esti foarte simpatic.Tre' sa fii din grupul "tinerilor frumosi si liber".Combati frumos, chiar securistic ,pot sa spun.Parca esti de-al nostru.In ce-l priveste pe senatorul Valer Marian,pot sa-ti spun ca m-am ocupat personal de el.Am incercat sa-l racolez, sa-l fac de-al nostru, sa-l santajez dar omul parca era turbat.Facea ce facea si se lua in Senat,oficial, ba de sefu'Colbea, ba de coana Luluta si spunea la nebunii de ti se facea parul maciuca-n cap ,chiar daca erai cel mai nesimtit securist.Dar cum stii Flavius, noi securistii suntem sensibili si daca ne injura cineva odata, avem grija sa-i facem viata un cosmar.Asa am procedat si cu senatorul Valer Marian.Prima data ne-am suparat rau in 2o1o, cand in plina glorie securisto-basista, senatorul Valer Marian s-a apucat in Senat si a facut o declaratie politica intitulata"Lista sau gasca lui Falca" in care l-a facut praf pe sefu'Colbea, spunand ca face parte dintr-o Magna Famiglia de mafioto-securisti, fara scrupule...

# securistul de serviciu-all is under our control date 18 ianuarie 2016 20:47 +2

ep.3..i-au descarcerat mana dreapta. Si a tinut-o tot asa pana cand i-am semnat sentita.Acum spune si tu , ma Flavius???Nu merita omul asta sa pateasca tot ce-i mai rau.Nu-ti mai spun cate alte tampenii a mai spus dar ti le voi spune cu alta ocazie ca acum ma franeaza colegii astia ai mei, securistii de pe net, :roll: incat abia mai scriu 2 vorbe.Hai pa si la mai multe grade ca colegul Turcescu. :roll: :roll: :roll: :roll: :roll: :roll: :P :P :P :P :P :P :P <img src=ops:' /> <img src=ops:' /> <img src=ops:' /> <img src=ops:' /> <img src=ops:' /> <img src=ops:' /> :eek: :eek: :eek: :eek: :eek: :eek:

# securistul de serviciu-all is under our control date 18 ianuarie 2016 20:37 +3

ep.2... ca este o loaza ticaloasa semialfabetizata, asa cum sunt cam toti securistii cu stele multe,ca este un oportunist pupin-basit in 2010 si pupin-Johhanist in 2015(sau invers: nu se stie inca), capabil sa calce pe cadavre (chiar Colective daca este cazul) ca sa-si atinga telurile si foarte razbunator.Prima data sefu' l-a trecut cu vederea pentru simplul fapt ca eram asa preocupati de furat din toate directiile, incat atunci aproape ca l-a iertat dar cand s-a mai luat si de coana Luluta, declarand tot in senat in 2012 ca "Laura Codruta Kovesi a ajuns procuror general din mila si mita portocalie" i-a sarit tandara de tot si i-a jurat puscarie pana la loc comanda.Si de-atunci stau pe urmele lui ( a senatorului). Da' n-a durat mult si sefu' Colbea, la brat cu coana Luluta si-a probat bolidul autoturism, intr-un copac din fata stadionului Dinamo, incercand sa vada care-i mai tare.Din nou a sarit Valer Marian si a spus ca sefu' Coldea era beat manga iar pompierii ..(va urma)

# securistul de serviciu-all is under our control date 19 ianuarie 2016 11:40 +2

ADMIN, mi-ai facut praf postarea.Mi-ai taiat cele mai importante pasaje, mi-ai pus episoadele deandoasele, de nu mai intelege nimeni nimic, nici chiar eu, ca securist de frunte, nu ca rimember,securist mic.Dar ca sa lamuresc unul din episoadele taiate de ADMIN, VA INTREB EU PE VOI: unde credeti ca i-au gasit pompierii, mana dreapta a sefului Colbea, dupa ce l-au descarcerat din........nu va ganditi la prostii....din bolidul pe care sefu' la testat in copac???Las alegerea la libera voastra imaginatie!!!! :roll: :roll: :roll: :roll: :roll: :roll: :roll: :P :P :P :P :P :P :P :lol: :lol: :lol: :lol: :lol: :lol:

# misu date 18 ianuarie 2016 14:50 +15

Ma asteptam la asa ceva ! A facut prea multe dezvaluiri dl senator . Sa-i inchidem definitiv gura ! Asa este in democratia noastra.

# ElStie date 18 ianuarie 2016 14:57 +14

Senatorul Valer Marian are dreptate, vor sa se razbune pe el anumiti functionari corupti care au fost denuntati de catre el. Lecturati interpelarea lui de pe site-ul senatului nr. 833 / b din 25.6.2013, Obiectul interpelarii : Cercetarea si sanctionare aunor procurori sefi.

# Cetateanul Turmentat date 19 ianuarie 2016 13:04 +4

Procurorul Cristian Ardelean se inscrie cu brio intr-o echipa dezastruoasa a zilelor noatre:procurorul Emilian Eva de la Iasi, arestat, si procurorii Ioa Muresan si Nicolae Cean,inculpati si ei, cei care i-au fabricat un dosar comisarului Traian Berbeceanu. Iar Klaus Iohannis ne spune cu seninatate ca nu avem ofiteri acoperiti in magistratura ! Sumbre vremuri democratice pentru Romania ! Ce oameni mici si mizerabili au ajuns la manete !

# cetateanul neturmentat date 19 ianuarie 2016 15:01 0

Eva nu prea a facut coruptie.Comertul cu tablouri nu este infractiune,iar discutiile cu medicul ala cu tablouri, nu prea sunt probe.Muresan si Cean nu au fabricat nici un dosar.Ei(mai outin Cdean) au facut dosar penal unuia care a incalcat legea.

# Cetateanul Turmentat date 19 ianuarie 2016 16:38 +3

Desigur, sint multi alti procurori corupti si dubiosi, in afara de Emilian Eva, Nelutu Muresan (Alba), Nicolae Cean(Alba)sau recentul impricinat, Cristian Ardelean. Cristian Ardelean pare si semidoct si cvasianalfabet. Nu pare sa fi auzit, sa fi citit,  de multele declaratii ale senatorului Valer Marian despre Mircea Govor, Victor Ponta, Liviu Dragnea. Brusc a descoperit, la ordin, apa calda. Doza de penibil, cantitatea de hilar, depaseste orice imaginatie. Nu-l vad bine pe acest tinar pseudojustitiar. Dar , cum spuneam, lista de procurori corupti, dubiosi, acoperiti, e foarte lunga. Mediocritatea si submediocritatea, pe linga coruptie si obediente ascunse, fac ravagii in rindul procurorilor tineri. E destul sa citesti sistematic Lumea Justitiei... Si CSM si Comisia de control a SRI sint doua institutii care vor ramine in istorie. Pentru cit de penibile sint...

Adauga comentariu

Nume*
Email*
Website
:D :lol: :-) ;-) 8) :-| :-* :oops: :sad: :cry: :o :-? :-x :eek: :zzz :P :roll: :sigh:

DISCLAIMER

Atentie! Postati pe propria raspundere!

Inainte de a posta, cititi aici regulamentul: Termeni legali si Conditii

EDITORIAL

    • VERDICTUL ZILEI - Anchetarea celor 77 de medici oncologi acuzati de luare de mita, pe motiv ca ar fi participat la un congres in India, reprezinta un atentat al DNA la sistemul de sanatate si profesia de medic?

    • VOTEAZA

Vorbe de fumoar – 31.05.2016 – Generalii SRI din Corbeanca

+ DETALII

ALTE VORBE DE FUMOAR

FACEBOOK

ULTIMELE COMENTARII

CELE MAI CITITE

LUMEA JUSTITIEI

ARHIVA

NEWSLETTER