nadamas

Trimiteţi link-ul unui prieten prin e-mail

Nume prieten
Email prieten
Numele dvs.

COMBINATIILE LUI VASILE DOANA – Inaintea rechizitoriului „Sefii ISU Dobrogea”, procurorul militar Vasile Doana, de la DNA, a luat trei suplimente de declaratii de inculpat, prin metoda copy-paste. Inculpatii care si-au turnat sefii au primit pedepse cu suspendare la ICCJ, in timp ce sefii turnati pedepse cu executarea. La DNA, cine toarna scapa? (Documente)

Luni, 23 iulie 2012 17:20 | Scris de Adina A. STANCU - Razvan SAVALIUC | pdf | print | email

 

Va intrebati probabil ce mai face procurorul militar Vasile Doana (foto) de la DNA – Sectia de combatere a infractiunilor de coruptie savarsite de militari? Si noi ne intrebam... acum ca am descoperit niste invarteli in dosarele sale! De exemplu, in dosarul 92/P/2007, cunoscut sub numele „Sefii ISU Dobrogea”, in care Vasile Doana a emis la 20 iulie 2009 Rechizitoriul verificat de seful sau generalul magistrat Ion Alexandru (vezi facsimil) au fost trimisi in judecata o serie de inalti ofiteri (un general, un contraamiral), dar si mai multi ofiteri din cadrul Inspectoratului pentru Situatii de Urgenta Dobrogea, pentru o serie de fapte conexe celor de coruptie legate de fraudarea unor examene de angajare in sistem.


Declaratii identice luate concomitent la trei ofiteri aflati in stare de arest

Interesant este ca la data de 25 mai 2009, in intervalul orar 12.55 – 13.35 (in doar 40 minute), procurorul Vasile Doana a luat trei suplimente de declaratii de inculpat ofiterilor Florin Niculae, Costel Datcu si Sorin Cretu care au sunat cap – coada identic, in felul urmator: „In prezenta aparatorului ales, av. Popescu Luminita Daniela, declar urmatoarele: In completarea declaratiilor din 15 si 18.05.2009, doresc sa fac urmatoarea precizare: Cand a inceput corectarea lucrarilor scrise, in ziua de 15.08.2007, toti membrii comisiei de corectare eram in sala si am constatat ca lt. Popa Marian se simtea rau, acuzand ca are stari de voma, motiv pentru care s-a deplasat in mod repetat la Grupul sanitar, fiind insotit de fiecare data de col. Stefan, sa il ajute. Din acest motiv este posibil ca cei doi sa nu fi asistat la momentul revenirii in sala a col. Coman Niculai, cand acesta ne-a adus formularele in alb pentru foile de concurs, precum si celelalte materiale. Asa cum am declarat anterior, nu am avut cunostinta, nici eu si nici colegii mei, de ce intentii au sefii nostri, ci am fost pusi in fata faptului implinit, executand acest ordin chiar ilegal, de teama indusa de sefii nostrii ca, daca nu vom accepta sa indeplinim acel ordin, ne vom distruge carierele si noi si membrii de familie care lucrau la acea unitate. Nu am realizat niciun fel de folos material si nici de alta natura, in urma indeplinirii acestui ordin. Atata declar, sustin si semnez, de buna voie si nesilit de nimeni, dupa ce am citit declaratia si am constatat ca ea corespunde afirmatiilor mele. Declaratia a fost data intre orele 12.55....13.35”.

Pentru variatie, tinand cont de situatia sa particulara, in declaratia lui Florin Niculae, este adaugata o fraza in plus: „Eu personal mai am si sotia angajata la ISU Dobrogea, judetul Constanta, in urma concursului din anul 2006, fiind singura candidata pe post”.

De retinut, cele trei suplimente de declaratii au fost luate in conditiile in care cei trei ofiteri se aflau in stare de arest, ca urmare a mandatelor emise la 13 mai 2009 de Tribunalul Militar Bucuresti.

Cum a fost posibil ca trei declaratii - luate zice-se de „de buna voie si nesilit de nimeni” - sa fie identice, inclusiv la semnele de ortografie si punctuatie? - vezi declaratiile integrale atasate la finalul articolului.

Ce interes a existat pentru procurorul Vasile Doana sa ia, chipurile in 40 de minute, trei declaratii identice, probabil pregatite dinainte de procuror si grefier? Asta in conditiile in care lotul ISU DOBROGEA era deja arestat din 13 mai 2009, de catre Tribunalul Militar Bucuresti.... Cumva ca sa-si poate constitui probe prin care sa-i poata infunda la sigur pe inaltii ofiteri din acest dosar? Cata credibilitate au asemenea declaratii copy-paste, luate in timpul arestului preventiv unor oameni casatoriti cu copii acasa, acuzati initial, la obtinerea arestarii, ca au executat cu intentie ordine ilegale?

Judecatorii ICCJ Ioana Ilie, Corina Jijiie si Lavinia Lefterache au dat pedepse cu suspendare pentru turnatorii lui Doana

Interesant este ca prin sentinta penala nr. 808 din 18 mai 2012 (dosar nr. 6130/1/2009) a Sectiei penale a Inaltei Curti, judecatorii ICCJ Ioana Ilie, Corina Jijiie si Lavinia Lefterache au dat pedepse cu suspendare pentru cei trei ofiteri care i-au facut pe plac procurorului Vasile Doana, in timp ce pentru sefii „dati in primire” s-au dat pedepse cu executarea. Cu o singura exceptie in cazul contraamiralului Mircea Rusmanica, pentru care ICCJ a pronuntat achitarea pentru inexistanta faptei – solutia fiind evident un rateu de proportii a procurorilor DNA Vasile Doana si a sefului sau Ion Alexandru, care vom vedea cum vor justifica pe viitor trimiterea in judecata a unui ofiter de prim rang, in situatia in care sentinta va ramane definitiva.

In cele trei cazuri – vezi minuta atasata la finalul articolului – suspendarea a fost data la cererea procurorilor, care au cerut aplicarea prevederilor art. 19 - OUG 43/2002: „Persoana care a comis una dintre infractiunile atribuite prin prezenta ordonanta de urgenta in competenta Parchetului National Anticoruptie, iar in timpul urmaririi penale denunta si faciliteaza identificarea si tragerea la raspundere penala a altor persoane care au savarsit astfel de infractiuni beneficiaza de reducerea la jumatate a limitelor pedepsei prevazute de lege.”

Infractorii sunt reeducati prin denunt?

Nu spunem ca ofiterii condamnati in acest caz sunt vinovati sau nevinovati, asta o va decide in final instanta de recurs. Ridicam insa o problema care tine de esenta legii penale: este normal ca procurorii de caz sa faca intelegeri cu o parte din inculpati, pentru a-i infunda mai tare pe alti inculpati? Considera procurorii ca pentru aceleasi fapte, unii merita pedepse mare si altii nu, doar pentru ca toarna?

Cred procurorii ca reeducarea se face prin denunt?

Greseala cea mare in opinia noastra o au insa instantele de judecata, care aplica defectuos prevederile art. 19, mergand pe dorinta procurorilor si fara sa tina cont de scopul pedepsei penale.

Pedeapsa penala are rolul principal de a reeduca persoana sa nu mai comita infractiuni pe viitor. Daca cel care denunta scapa de jumatate din pedeapsa sau chiar obtine o pedeapsa cu suspendarea – cum e in cazul nostru – cum oare vor intelege inculpatii din acest dosar pedepsele aplicate? Cei condamnati la executare vor putea fi reeducati, dar cei care au obtinut suspendarea doar pentru ca au denuntat (pe bune sau sub stresul arestarii) vor trai cu convingerea ca au pacalit sistemul daca au facut pe plac procurorului?

* Cititi aici minuta sentintei ICCJ in cazul ISU Dobrogea

* Cititi aici cele trei declaratii copy-paste luate de Vasile Doana ofiterilor arestati

Accesari:8834

Comentarii

# Florin Cojocaru date 23 iulie 2012 18:25 +7

Asta e justitie?E circ ambulant (atentie nu vorbesc despre vinovatie, nevinovatie, nu stiu dos., doar despre modul de ancheta).Asta e stilul Doana, bine a fost brevetat de Voinea si ulterior preluat si imbunatatit de el.Doana daca da examen din nou sa intre la facultatea de drept s-ar putea in proportie de 99,9% sa-l pice.

# Dan date 23 iulie 2012 23:55 +7

Mandra aia din poza e cumva Ondine Ghergut?

# Manea date 24 iulie 2012 01:38 +7

Da!supranumita si vuvuzeaua DNA-ului

# Dan date 24 iulie 2012 08:56 +2

Merciiiii, vad ca nu m-a lasat (inca) memoria. ;-)

# POLITIST PENSIONAR date 24 iulie 2012 01:31 +12

Acest procuror cand era la Ploiesti la procuratura militara era un tortionar pna in 1989. Batea politisti si militari si tortura mai rau ca in inchisorile de la AIUD. Uite cine a ajuns la DNA Bravo justitia din Romania

# giurgiu date 24 iulie 2012 11:19 +3

spune DA - JOS PROSTITUTIEI DIN JUSTITIE - Basescu-Macovei-Morar-Blejnar-Kovesi !

# HAI LA REFERENDUM!!! date 24 iulie 2012 15:48 -1

HAI LA REFERENDUM !!! DEMITE-L PE BASESCU!

# mihai cornel date 29 iulie 2012 12:41 0

sa vedeti la petrosani gasca de magistrati-infractori. prim-procuror maniu dorica+proc.ilinca d.+proc. roman marius+proc.toma valeria+judecatorii lui zetes (pres.judecatoriei petrosani)+politistii lui bragaru+notarii daj,ilinca,gherghin(tata si fiu) bancila. parchetul petrosani este recunoscut ca ,,spalatoria de dosare" ale infractorilor si ,,albirea" interlopilor+infractorilor cu borsetul plin de mii de euroi. HALAL JUSTITIE !

Adauga comentariu

Nume*
Email*
Website
:D :lol: :-) ;-) 8) :-| :-* :oops: :sad: :cry: :o :-? :-x :eek: :zzz :P :roll: :sigh:

DISCLAIMER

Atentie! Postati pe propria raspundere!

Inainte de a posta, cititi aici regulamentul: Termeni legali si Conditii

EDITORIAL

    • VERDICTUL ZILEI - Accidentul lui Dan Condrea a fost:

    • VOTEAZA

Vorbe de fumoar – 26.05.2016 – Avocatii se revolta pe dispozitiile lui Pruna!

+ DETALII

ALTE VORBE DE FUMOAR

FACEBOOK

ULTIMELE COMENTARII

CELE MAI CITITE

LUMEA JUSTITIEI

ARHIVA

NEWSLETTER