19 April 2024

"In mintea stramba si lucrul drept se stramba"
- parintele Arsenie BOCA

DESTEPTII CODURILOR (XIII) - CCR a declarat neconstitutional art. 459 alin. (2) CPP, privind admisibilitatea in principiu a cererii de revizuire: „Solutionarea admisibilitatii in principiu a cererii de revizuire doar cu participarea procurorului determina ruperea echilibrului procesual si incalcarea principiului egalitatii armelor, componenta a dreptului la un proces echitabil”. Numarul dispozitiilor din NCPP declarate neconstitutionale a ajuns la 23

Scris de: A.P. | pdf | print

1 July 2015 15:17
Vizualizari: 6102

Inca un articol din noul Cod de procedura penala a picat testul de constitutionalitate. Curtea Constitutionala a admis, marti 30 iunie 2015, exceptia de neconstitutionalitate a dispozitiilor art. 459 alin. (2) din Codul de procedura penala. Judecatorii CCR au constatat, cu majoritate de voturi, ca solutia legislativa potrivit careia admisibilitatea in principiu a cererii de revizuire se examineaza de catre instanta „fara citarea partilor” este neconstitutionala.


Pentru a pronunta aceasta solutie, Curtea Constitutionala a retinut ca excluderea partilor din aceasta prima faza a solutionarii revizuirii si solutionarea admisibilitatii in principiu a cererii de revizuire doar cu participarea reprezentantului acuzarii determina ruperea echilibrului procesual si incalcarea principiului egalitatii armelor: „Atata vreme cat admisibilitatea in principiu a cererii de revizuire se solutioneaza cu participarea procurorului, din perspectiva contradictorialitatii, ca element definitoriu al egalitatii de arme si, implicit, al dreptului la un proces echitabil, norma legala trebuie sa permita citarea partilor in scopul asigurarii posibilitatii acestora de a participa la aceasta etapa procesuala”.

Admisibilitatea in principiu a cererii de revizuire (art. 459 alin. 2) si admisibilitatea in principiu a contestatiei in anulare (art. 431 alin. 1) sunt trase la indigo

Amintim ca o alta exceptie de neconstitutionalitate a unei dispozitii procesual penale referitoare la caile extraordinare de atac se afla pe rolul CCR inca din luna octombrie 2014. Este vorba despre exceptia de neconstitutionalitate a art. 431 alin. (1) NCPP, privind admisibilitatea in principiu a contestatiei in anulare, care prevede, la fel ca si in cazul admisibilitatii in principiu a cererii de revizuire, ca „Instanta examineaza admisibilitatea in principiu (n.r. - a contestatiei in anulare), in camera de consiliu, fara citarea partilor”.

De la intrarea in vigoare a noilor coduri in materie penala si pana in prezent, au fost declarate neconstitutionale 23 de dispozitii din Codul de procedura penala: art.211, art.212, art.213, art.214, art.215, art.216, art.217, art.222, art.335 alin. (4), art. 341 alin.(5), art. 341 alin.(10), art. 344 alin.(4), art.345 alin.(1), art.346 alin.(1), art. 347 alin.(3), art.374 alin.(7) teza a II-a, art.459 alin.(2), art.484 alin.(2), art.488, art.488/4 alin.(5), art.549/1 alin.(2), art.549/1 alin.(3), art.549/1 alin.(5).

Prezentam comunicatul CCR privind neconstitutionalitatea art. 459 alin. (2) Cpp:

In ziua de 30 iunie 2015, Plenul Curtii Constitutionale, investit in temeiul art. 146 lit. d) din Constitutia Romaniei si al art. 29 din Legea nr.47/1992 privind organizarea si functionarea Curtii Constitutionale, a luat in dezbatere exceptia de neconstitutionalitate a dispozitiilor art. 459 alin.(2) din Codul de procedura penala, conform carora „Admisibilitatea in principiu (n.r. - a cererii de revizuire) se examineaza de catre instanta, in camera de consiliu, fara citarea partilor”.

In urma deliberarilor, cu majoritate de voturi, Curtea a admis exceptia de neconstitutionalitate a dispozitiilor art. 459 alin. (2) din Codul de procedura penala si a constatat ca solutia legislativa potrivit careia admisibilitatea in principiu a cererii de revizuire se examineaza de catre instanta „fara citarea partilor” este neconstitutionala.

Pentru a pronunta aceasta solutie, Curtea a retinut ca excluderea partilor din aceasta prima faza a solutionarii caii de atac extraordinare a revizuirii si solutionarea admisibilitatii in principiu a cererii de revizuire doar cu participarea procurorului determina ruperea echilibrului procesual si incalcarea principiului egalitatii armelor, componenta a dreptului la un proces echitabil, prevazut de art. 21 alin. (3) din Constitutie, care presupune ca fiecare parte sa dispuna de posibilitatea rezonabila de a-si prezenta cauza in conditii care sa nu o plaseze intr-o situatie dezavantajoasa fata de adversarul sau. Prin urmare, atata vreme cat admisibilitatea in principiu a cererii de revizuire se solutioneaza cu participarea procurorului, din perspectiva contradictorialitatii, ca element definitoriu al egalitatii de arme si, implicit, al dreptului la un proces echitabil, norma legala trebuie sa permita citarea partilor in scopul asigurarii posibilitatii acestora de a participa la aceasta etapa procesuala.

Decizia este definitiva si general obligatorie si se comunica celor doua Camere ale Parlamentului, Guvernului si instantei care a sesizat Curtea Constitutionala, respectiv, Tribunalul Braila-Sectia penala.

Argumentatiile retinute in motivarea solutiei pronuntate de Curtea Constitutionala vor fi prezentate in cuprinsul deciziei, care se va publica in Monitorul Oficial al Romaniei, Partea I”.

Comentarii

# Hehe date 1 July 2015 13:15 +9

Stiu altii care si-au facut o lege si au uitat sa scrie infiintare, doar organizare  :D, asa ca ce va mira.

# Manevra fratelui mai mare date 1 July 2015 13:45 +13

Interesant, Bota a ridicat primul aceasta exceptie, dar CC s-a temut ca ii va da iar dreptate https://www.ccr.ro/files/meetings/Af_16_iunie_20152.pdf

# @Manevra fratelui mai mare date 1 July 2015 15:16 +6

Si cand te gandesti ca unii de la florica il fac prost pe Bota, dar el da lectii de drept multora......

# Bogy date 1 July 2015 16:30 +3

Si ce folos ?! Ne-am saturat de simple artificii... De aproape 12 ani ne tot zbatem ca pestele pe uscat si situatia UNBR-2004 s-a inrautatit. Daca abuzivul RIL va fi admis, ne putem lua adio definitiv de la profesia de avocat, acest aspect insemnand infrangerea personala a lui Bota si nenorocirea multor vieti care au incercat sa castige o paine in mod cinstit. Chiar daca Bota a avut tot timpul dreptate, strategia de lupta pe care a ales-o, nu a fost cea mai buna. In loc sa fi colaborat cu unii parlamentari, care ar fi sustinut demersul nostru, a preferat sa nu ceara sprijinul acestora, uitand ca traim intr-o tara putred de corupta. Rezultatul se vede : 12 ani din viata irositi si multe momente in care am fost pur si simplu batjocuriti de magistratii corupti. 

# 12 ani ? date 1 July 2015 19:05 +1

de 12 ani esti avocat la noi ? inseamna ca te-ai inscris cu 1500 ROL; nu ai castigat nimic in 12 ani ? Apropo parlamentarii pot schimba legea de organizare, nu pot desfiinta barourile lui Bota si nu pot infiinta ,,barourile,, desfiintate de 60 de ani !

# Bota si cureaua lata date 1 July 2015 17:01 +3

Frumos, elegant ... cat de cat. :lol:

# Sa va vad!!! date 1 July 2015 16:17 0

Acum sa va vad curajosilor http://direct.asda.com/george/boys-school-polo-shirts/school-2-pack-polo-shirts/G001640117,default,pd.html. Faceti ceva, doar in numar mare se pot realiza multe....

# Trasi la raspundere date 1 July 2015 16:36 +8

Banii inapoi. Toata lumea trebuie sa raspunda pentru erorile comise. S-au platit sume imense unor "specialisti" care nu au judecat niciodata un dosar penal si iata rezultatele.

# Mik Heil date 1 July 2015 17:31 +10

Si predoiu nu poate sa raspunda? Am inteles ca s-a implicat activ mai ales cind a incasat citeva zeci de mii de euro. Un amestec de prostie si de rea-credinta, de folosire a legilor in scop personal, pentru acapararea puterii.

# Ce tare !!! date 2 July 2015 00:25 -2

CC sugereaza faptul ca porcurorul face parte din instanta de judecata . :-)

# tot eu date 2 July 2015 08:59 +4

Intrebari ajutatoare pt. nevazatorii negativi: ce cauta procurorul in camera de consiliu daca n-a fost citat ? Daca se infiinta acolo neinvitat, ca sa comenteze, de ce nu-l dadeau juzii afara, ca pe o musca bazaitoare, ca sa chibzuiasca calmi asupra admisibilitatii in principiu a revizuirii ? Decizia CCR repara o inechitate, stabilind corect ca inclusiv admisibilitatea in principiu sa fie pusa in dezbaterea partilor, respectandu-se astfel principiul contradictorialitatii. Este chiar foarte importanta aceasta faza din solutionarea caii extraordinare de atac pt. ca celelate parti sa fie private de onoarea de a se contra cu porcurorul si de a-l plezni cu pliciul.

# santinela date 2 July 2015 08:31 +7

Boc,Predoiu ,Bica ce gluma buna .Autorii codurilor actuale ? Pai se intorc in mormint sau se i-au cu miinile de cap marii penalisti ai tarii ! A,am uitat pe Macovei !

# om cinstit date 2 July 2015 13:11 +1

Nominalitatii - spuneti exact numele lor si unde au facut studiile???? sa-i stie toata lumea. Nesimtirea este mare-ex. Predoiu apare la TV si da lectii, o face pe grozavul !!!

# H2O date 2 July 2015 19:38 +2

In cazul Rarinca eu cred ca se impune invocarea exceptiei de neconstitutionalitate a art.431 alin1 NCPP (si a inca ceva dubios din materia contestatiei in anulare) Mai ales ca exista Decizia 3/2015 a ICCJ in solutionare RIL prin care, dintre 3 variante(total aiurea enuntate, de-ti vine chiar sa razi de noaptea mintii), juzii au ales cu ochi inchisi pe cea mai neconstitutionala: "Admisibilitatea în principiu a contestaţiei în anulare se examinează în cameră de consiliu, fără citarea părţilor, cu participarea procurorului."

# SAM date 4 July 2015 17:04 0

personificarea mizeriei politice si umane...boc si compania...

Adauga comentariu

:D :lol: :-) ;-) 8) :-| :-* :oops: :sad: :cry: :o :-? :-x :eek: :zzz :P :roll: :sigh:

DISCLAIMER

Atentie! Postati pe propria raspundere!
Inainte de a posta, cititi aici regulamentul: Termeni legali si Conditii

EDITORIAL

Vorbe de fumoar

Vorbe de fumoar – 18.04.2024 – Pensionare la Inalta Curte

+ DETALII

FACEBOOK

Utlimele comentarii
Cele mai citite
LUMEA JUSTITIEI
Arhiva